Överst till vänster: Nådhammars IronMade (född 2019, e. Ironman H ue. Figaro R). Till höger Therése tillsammans med Nådhammars Noir LVST (född 2019, e. Van Vivaldi ue. Rosevelt).
Många svenska hästar får möjlighet att växa upp i flock på stora och kuperade marker, något som inte alls är självklart internationellt. Men precis så ser det ut hos Stuteri Nådhammar i Sörmland – Therése Bjerketorp berättar mer om hur det på sikt främjar sunda och hållbara individer.
Text och foto: Jennie Börs
När Therése och Andreas Bjerketorp flyttade till Nådhammar 2004 var gården fortfarande verksam som mjölkanläggning. Men bonden hade sagt upp delar av arrendet och paret erbjöds att flytta dit.
– På den tiden arbetade jag heltid som ingenjör och min man heltid på Spendrups. Det var genom ägarna, familjen Spendrup, vi kom till gården. Vi hade då bara fyra hästar och hade funderat lite på hästgård, men inte riktigt hittat någon som passade, säger Therése.
Ytor perfekta för uppfödning
När paret kom till gården hade de till en början en stalldel och cirka tio hektar mark. Avelsbiten drogs i gång i mindre skala 2005 och året därpå började Therése och Andreas fundera på att utveckla gården till en större verksamhet. Therése valde därför att ta hästskötarexamen, hon läste dessutom flera kurser inom avel och hästkunskap vid Sveriges lantbruksuniversitet samt på Flyinge och Strömsholm.
– Redan när vi kom hit väcktes tankarna på att de här ytorna skulle vara perfekta att föda upp hästar på, så med den utgångspunkten började vi med avelsdelen. Med tiden funderade jag även över hur verksamheten kunde utvecklas så att det skulle gå att livnära sig på den, säger Therése och fortsätter:
– År 2007 kände jag att jag måste välja. Skulle vi fortsätta att expandera och göra detta till mitt yrke, då var jag tvungen att gå in i det helt.
Ettåringarna vilar medan tvååringarna vaktar. Främst i bild syns Nådhammars Celebra (född 2017, e. Revolution ue. Bugatti Hilltop).
Hos Nådhammar ligger fokus på SWB-avel, men på gården bedrivs även avel av lipizzaner i mindre skala. Therese har tre egna avelsston, samt den godkända lipizzanerhingsten 30 Favory XXVIII-27. Varje år föds det åtta till tio föl på gården, varav minst en lipizzaner. På bilden syns årets lipizzanerföl Favory Sonata (e. 30 Favory XXVIII-27 u. 195 Incitato Csillag).
Expanderat bit för bit
Och så blev det. Sedan 2008 arbetar Therése heltid inom företaget Stuteri Nådhammar, till sin hjälp har hon en heltids- och en deltidsanställd. I dag omfattas verksamheten av fem stalldelar samt 110 hektar mark för lösdrift och vallskörd.
Till anläggningen hör även ridhus, skrittmaskin, ridbana och ett separat karantänstall som kan användas vid misstänkt smittorisk. Under sommarhalvåret finns cirka 85 hästar på gården och under vintern ett tjugotal färre.
– Jag brukar ha ungefär fem till sju egna föl per år och utöver det några inackorderade fölston som ingår i vårt koncept. Som max blir det tio föl om året, det är vad jag känner att vi orkar med. Trots kameror, fölningslarm och andra hjälpmedel blir det en och annan vaknatt...
Sedan några år tillbaka är Therése utbildad seminassistent och inseminerar gårdens samt inackorderade ston själv. På bilden syns stalldelen med tre avelsboxar och en seminspilta.
Unghästar behöver röra på sig
På Nådhammar växer alla hästar upp i flock och går ute dygnet runt, året om, i någon av gårdens lösdrifter. Här finns lösdrift för såväl sommar- som vinterhalvåret och gemensamt är att alla lösdrifterna ligger på stora, kuperade marker.
– Rörelse främjar god hållbarhet, tack vare att hästarna går ute bygger de upp sina kroppar. De blir runda och fina eftersom det är så kuperat, de måste hela tiden kämpa lite och använda sin kropp för att ta sig till mat eller vatten.
I lösdrifterna går hästarna uppdelade efter kön och ålder. På vintern går avelsston och ungston i en stor flock, medan de yngre hingstarna och valackerna går tillsammans med två äldre farbröder. Under sommarbetessäsongen ser uppdelningen liknande ut, bortsett från att fölstona går med sina föl i en egen sommarhage.
– Mycket bygger på att man har en välfungerande och bra uppbyggd flock. Flocken ska bestå av individer med ungefär samma förutsättningar, en ridhäst har till exempel ofta skor och en helt annan kondition jämfört med en unghäst, säger Therése och fortsätter:
– Sedan är det bra att ha några äldre individer, som ändå har samma förutsättningar, i flocken som kan hålla lite ordning på det yngre gänget och kan fostra flocken.
Här går stona under vinterhalvåret, i en stor lösdrift med kuperad terräng och skog. Matstationerna är fördelade på olika ställen i hagen för att främja rörelse.
Sommarhagen för fölston och föl, i bakgrunden skymtar ungstonas hage. Valackernas och hingstarnas sommarbete ligger på mark som arrenderas cirka tre kilometer därifrån, för att separera ston och hingstar från varandra.
Flocken formar föl och unghästar
Genom en bra flocksammansättning förklarar Therése att hästarna får såväl god grundtrygghet som grunduppfostran. De lär sig dessutom att interagera med andra hästar.
– Ett föl eller en unghäst som står på stall får ofta en helt annan karaktär. När de går på lösdrift får de stimulans dygnet runt, samtidigt som de blir starka i muskler och ligament av att leka och rasa runt i terrängen.
Majoriteten av alla fölungar säljs redan i tidig ålder. De flesta köpare väljer dock att låta dem stå kvar i flockarna på Nådhammar, till dess att hästen är ungefär två och ett halvt år.
– Många köpare känner att de vill göra det bra för hästen från början, så att kunna erbjuda det konceptet vi har känns helt fantastiskt. Det är dessutom något som är väldigt uppskattat, många vänder sig hit av just den anledningen, säger Therése och fortsätter:
– Vi har i stort sett alltid fullbokat till våra lösdrifter och prioriterar naturligtvis våra fölköpare.
Nådhammars Diva (född 2019, e. Suarez ue. Don Primero) är ett av två stoföl Therése planerar att behålla i år. Mamman Primanova är en egen uppfödning som fick dubbeldiplom vid unghästtest (48/48), samt deltog i finalen av Kungakannan. Foto: Privat
Erbjuder unghästträning månadsvis
I konceptet ingår även unghästträning en gång i månaden. Då kommer unghästtränaren Janne Kalma till Nådhammar för att hålla träningar under en dag.
– De flesta hästägarna väljer att vara med, men det är helt valfritt. Det blir ett trevligt sätt att få umgås med sin häst, men också med andra som har hästar i liknande ålder. Man lär sig mycket av varandra och av att iaktta de andra hästarna.
Unghästträningen inleds när fölen har skiljts från sina mammor och grupperna byggs upp utifrån kön och ålder. Under träningstillfällena görs allt från vardagligt pyssel och skogspromenader till förberedande tömkörning eller longering. Allt beroende på hästens ålder.
– Vi börjar rätt tidigt, men det är under väldigt lekfulla former. Målet är att när det är dags att plocka hem hästarna för inridning och förberedelse inför unghästtesten, då är de redan vana vid att bli hanterade och vid att ha utrustning på sig, säger Therése och fortsätter:
– När de får göra träningen tillsammans med delar av sin egen flock innebär det en stor grundtrygghet för dem.
Unghästträningarna uppskattas av många fölköpare. Foto: Privat
Målet är att få trygga hästar i de flesta situationer när det väl är dags för inridning. Foto: Privat
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!