Avel
Publicerad: 2023-02-07
Foto: Adobe Stock
SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt som pågår under våren. Det handlar om grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan samt avel för andra typer av ridhästar.
– Vår förhoppning är att de här arbetsgrupperna kommer ge oss nya insikter och möjligheter att arbeta strukturerat framåt med vår grenspecifika avel säger Olle Kindberg, styrelseordförande i SWB.Flera kunniga hästmänniskor har tackat ja till att medverka i de olika arbetsgrupperna som ska ge svenska uppfödare vägledning.
– Vi vill utveckla och vässa grenspecifik avel av hästar för toppsporten och samtidigt på bästa sätt inkludera avel av ridhästar till verksamhet och fritid. Ansatsen går också ut på att diskutera betydelsefulla perspektiv på hur SWB-hästarna ska förvaltas och utvecklas på ett organiserat sätt, säger SWB:s VD Helén Uddefors, i ett pressmeddelande.
Vill tillgodose behovet för hobbyryttaren
Inriktningen på arbetsgrupperna för sporthästar är OS-grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan. Dessutom finns en arbetsgrupp för ridhästar.
– Nytt är att vi lyfter fram ridhästar som grupp och tittar på hur SWB bäst kan tillgodose den stora efterfrågan som finns från ryttare och hästköpare som inte är elitryttare. Vi vet att det finns ett mycket stort behov av fritidshästar, ridskolehästar och hästar som passar i verksamheter som Beridna högvakten, Polisen och Försvarsmakten. Den här gruppen ska bevaka deras intressen och hitta rätt strategi framåt, säger Helén Uddefors.
Målet är även att avla fram fler hästar som passar för fälttävlan.
– Förut har vi inte talat så mycket om avel med inriktning mot fälttävlan men om vi ska föda upp SWB-hästar som plockar medaljer i de stora mästerskapen så tror vi det krävs en dedikerad satsning, säger Helén Uddefors.
Experterna har flera fokusområden
I varje grupp finns också minst en veterinär. Detta är ett medvetet val då man bland annat vill fokusera på hållbarheten i aveln.
Arbetsgrupperna består av representanter från både avel och sport och kommer såväl från SWBs egna led som utomstående experter. Ett antal gemensamma områden där arbetsgrupperna kommer samverka har identifierats. De gemensamma frågorna rör hästvälfärd, hållbarhet, temperament, exteriör, hälsa och ridbarhet.
Respektive arbetsgrupp har också i uppdrag att bryta ner avelsmålen till konkreta handlingsplaner och om det behövs ska avelsmålen granskas och förslag på förändring lämnas in. – Grupperna är klara och arbetet kommer att sätta i gång nu under årets första kvartal. När arbetsgrupperna slutfört sitt uppdrag kommer deras förslag att beredas av SWB:s Avelsutskott och sedan ska de upp till beslut hos SWB:s styrelse, säger Helén Uddefors.
Utifrån vad som beslutas kan sedan kampanjer göras och riktlinjer dras.
Källa: SWB
Se samtliga medlemmar i de olika grupperna på SWB:s hemsida
Liknande webbartiklar
- Beridna högvakten bjuder in stoägare till nytt avelsinitiativ
- Erfarenhetsutbyte för uppfödare
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
- Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
- Ovanligt många hingstar anmälda till årets Bruksprov
- Kan grenspecifika unghästtest påverka aveln
- Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
- Omtumlande tid hos Stuteri Nådhammar: "Många ups and downs med uppfödning"
- Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
- SWB godkänner Tysklands kortprov

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!