Britt och Brage Sundström uppfyllde drömmen om en hästgård när sönerna flyttat hemifrån. Britt köpte en gammal tävlingshäst att ha som ridhäst men…
– Min man ville ta föl. Jag var tveksam, jag ville ju ha en häst att rida på. Men hon tog sig direkt och så blev det.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat och Hippson (Quantos)
Gården köpte makarna 1994 och det första fölet kom 1996.
– Vi blev sugna på det här med föl, började leta efter ett avelssto och köpte ett som var dräktigt med D-Day. Hon fick magsäcksomvridning och dog när fölet var nio dagar. Jag fick sova i stallet i tre veckor så det var vår början. Men man lär sig av allting, konstaterar Britt.
Det stoet och även nästa köptes från Karl Anders Olsson i Fjälkinge. Malaika (elitsto) är mamma till Quantos.
Kanske klingar parets namn bekant? De är uppfödare och ägare till Quantos som tävlas framgångsrikt av Karin Martinsen. Quantos är undan Malaika (e. Maraton) som har fått ytterligare sex avkommor varav en, Magic Lady, tävlar dressyr upp till Grand Prix och två är exporterade till utlandet.
Quantos reds först av Svante Johansson
Men Quantos väg till Karin har inte varit spikrak, först reds han av Svante Johansson.
– Jag red på Jennylund i många år, satt i sekretariatet när vi hade tävlingar och var väldigt förtjust i Svante Johanssons ridning. När Quantos kom och vi förstod att han var fantastisk fick han rida honom, berättar hon.
Svante red bland annat Quantos i unghästklasserna i Falsterbo. Där han var trea som femåring och i final som sexåring. I Breeders vann han som tre- och sexåring.
Britt har själv aldrig ridit topphästen
– Men det var lite långa resor för Svante till att tävla utomlands, så vi sökte oss till Angelica Augustsson som arbetade i södra Tyskland. Där var Quantos tills hon bytte arbetsgivare. Då vi tog hem honom.
Ett tag reds han av Sofia Björserud men så blev hon gravid.
– Vi hade tidigare lämnat en unghäst till Karin Martinsen och visste att hon sökte en young rider-häst, så hon fick prova. Hon är fantastisk på att passa alla olika hästtyper.
Britt och Brage var mäkta stolta i december när Karin och Quantos debuterade i Stockholm, och blev bästa svenska ekipage i Grand Prix-klassen. Själv har Britt aldrig suttit på honom. Man får veta sina gränser.
– Han var hingst tills våren då han var sex år. Quantos har alltid hoppat en halvmeter till en meter över hindren, han är försiktig och vill inte riva.
Att vara hästägare är fantastiskt men dyrt
Resan som makarna Sundström har fått vara med om tillsammans med Quantos har varit fantastisk men kostsam.
– Hästägare av lovande hästar borde stöttas bättre, säger Britt, och berättar att Svenska Ridsportförbundet aldrig har hört av sig till dem.
Britt och Brage är medlemmar i SSOC (Swedish Showjumpers Owners Club).
– De jobbar för att vi hästägare och uppfödare ska uppmärksammas på tävlingar. Det är väldigt få ställen där det görs. Men om inte vi fanns hade ryttarna inget att sitta på och inga tävlingar kunde arrangeras, slår Britt fast.
Man ska inte avla bara för att man kan
Från att ha börjat av en slump till att ha fött upp hästar som är framgångsrika både i hoppning och dressyr. Det finns erfarenheter och kunskaper som paret kan dela med sig av. Vi ber Britt om råd till den som funderar på att avla.
– Det måste vara ett bra sto. Man ska inte betäcka bara för att man kan, för man vinner så mycket på att ta föl på ett duktigt sto.
Britt berättar att alla Malaikas avkommor ser likadana ut oavsett hingst.
Alla hästar ska säljas
Britt och Brage har tagit sitt sista föl, de äger fortfarande en del av avkommorna men nu ska dessa säljas.
– Quantos är till salu, men det vet Karin. Han är vår pensionsförsäkring, säger Britt.
Sönerna har fått barn och makarna vill flytta närmare Göteborg där de bor.
– Allt har sin tid och jag behöver inte äga hästarna. De är mina barn ändå.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!