Jessica tillsammans med två av årets föl, Aztella Star JL (e. All Star 5 – Kannan – Nimmendor) till vänster, lillasyster till Donatella, och Chantelli JL (e. Chaqui Z – Balou – Heartbeat) till höger, fölet som förlorade sin mamma Baloutelli JL. Foto: Annika Grundberg
Jessica Lindahl och sambon Johan Lindmark föder upp SWB-hästar hemma på gården på Tjörn. Ett stall fyllt med ston och deras avkommor och parets två barn sköts om samtidigt som de båda har andra jobb också. Drömmen är att Jessica ska kunna leva på avelsverksamheten och ett stort kliv mot en förverkligad dröm var tidigare i år när stoet Donnatella JL såldes till den internationella hoppryttaren Abdel Said.
Text och foto: Annika Grundberg
När Hippsons reporter, också hon bosatt på Tjörn, kommer på besök springer fyra charmiga föl runt i hagen och vi fastnar där vid staketet för orden bara bubblar ur Jessica. Det är stolinjer, hingstval, hur allt började, vad som händer just nu, i dag och i morgon. Inte helt lätt att hänga med och anteckningsblocket ligger kvar i väskan. Men det väsentliga är att avel varit ett stort intresse för Jessica sedan uppväxten i Mellerud. Där hjälpte hon uppfödarna Gunnel och Kjell Frölin med att visa fram deras föl och sedan rida in deras uppfödningar. Bland dem stoet Lady Like B (född 1993, e. Zeppelin ue. Modesto). Stoet gick bort, Jessica flyttade till Göteborg och hade en egen häst, en valack. Hon träffade Johan och fick med honom på hästtåget och när Lady Like B:s dotterdotter Ida F (e. Heartbeat, uppf. Gunnel och Kjell Frölin) blev till salu slog de till.
– Jag visste redan när jag bodde i Mellerud att jag ville föra den stolinjen vidare, säger hon.
Årets förstfödda fölunge hälsar på den sistfödda. Zebulon JL, efter Zambaccio – Kashmir – Lys de darmen-XX, och Kourage JL, efter Kannatol – Orlando – Cortez. Bägge är redan sålda. Foto: Privat
Gården fanns på Tjörn
Redan efter två månader tillsammans flyttade Jessica och Johan ihop och bägge var eniga om att dom ville bo på en hästgård i framtiden. De började leta och hittade tidigt gården på Tjörn och slog till.
– När vi var på visning hade vi inte ens lånelöfte, säger Jessica och skrattar.
De flyttade till Tjörn sommaren 2011 och hade då med sig Ida F och Jessicas valack. De har under åren fyllt på med fler avelsston, deras egna avkommor har prefixet JL och de har rönt uppmärksamhet. Nu senast då Donnatella JL såldes till den egyptiska ryttaren Abdel Said.
– Vi visste från start att Donatella är en stjärna. Det var tydligt första gången hon såg en bom.
En annan uppfödning Baloutezz JL (e. Balou u. Beatrix Kiddo ue. Orlando) såldes till hoppryttaren Anna Wessman Karlsson i Dalsland. Med i flytten åkte Donnatella för att vidareutbildas och tränas och tävlas av Anna. Väl där hann Anna endast hoppa Donnatella ett halvår innan Abdel fick syn på en film när hon hoppade bana för tredje gången.
Säljer hingstarna och behåller stona
Trycket på parets avkommor har blivit stort men de säljer inga hästar för än de är födda. Av den enkla anledningen att de vill behålla stona.
– Vår första vision när vi startade var att behålla alla avkommor. Då var vi helt okända och ville ha många hästar att erbjuda spekulanter. I dag har vi en annan avel, en annan kundkrets och kö på fölen innan de är födda.
Ida F ägs fortfarande av Jessica och Johan men är utlånad och tävlas av hoppryttaren Anna Kerttu från Tjörn. Foto: Privat
Jessica droppar kända namn som försöker tinga avkommorna redan i magen på stona men de får helt enkelt stilla sig. I år kom det två hingstföl och båda är sålda. De två stona blir kvar för att gå treårstest och därefter sättas i avel innan de eventuellt säljs. Ida F äger de fortfarande men hon är utlånad till hoppryttaren Anna Kerttu som tävlar henne.
Hingstval som kompletterar stoet
När det kommer till att välja hingst så vill Jessica ha hingstar som kan förbättra eventuella svagheter hos stoet.
– Man vet vad man har för sto och vad man vill ha för avkomma.
Hon berättar att de gärna väljer de dyrare hingstarna som har tävlat upp till 1,60. De väljer gärna yngre hingstar men kan ta äldre också, det beror helt enkelt på – det är många aspekter som spelar in.
– Det ska bli avkommor som är spännande för oss att avla vidare på om det blir ett sto men också intressanta hästar för tävlingsryttare. Vi är tacksamma för att folk börjat få upp ögonen för oss, det ger ringar på vattnet, säger Jessica.
Johan och Jessica efter fölvisning med Cascada JL, efter Cascadello I – Orlando – Cortez, med skyhöga poäng. Foto: Privat.
Hon berättar även att hon som sköter om det mesta runt hästarna till vardags men det är Johan som visar fram dem på treårstest.
– Jag krossade foten när vi precis flyttat hit och kan inte springa med dem. Och Johan gör det med den äran och har lyckats få diplom på samtliga visade, det vill säga sju stycken hittills. Paret har bland annat en lovande tvååring på tillväxt, Cascada JL, efter Cascadello I – Orlando, som visades fram som föl och blev då blev det årets näst högst bedömda.
Glädje och sorg i avelsarbetet
Ett av årets föl går med en äldre amma och har fått nappas upp då mamman fick tas bort några timmar efter förlossningen på grund av tarmvred. Ett annat av deras ston, dräktig med Crusader Ice, hingsten som tävlas framgångsrikt av Peder Fredricson, födde fölet men en "red bag delivery" gjorde att fölungen drabbats av syrebrist och fick avlivas bara tio timmar gammal. Det finns ingen garanti för att allt går bra och bakslagen ger en ödmjuk tacksamhet för framgångarna.
Mitt under coronapandemin kom Abdel Said för att provrida Donatella JL och han bestämde sig på en gång att han ville ha stoet. Foto: Privat
Hoppas se Donatella i Scandinavium
Donnatella har installerats i Saids stall i Belgien där Antonia Pettersson Häggström jobbar som beridare. Det var på den vägen som stoet uppmärksammades av Said. Johan och Jessica får uppdateringar och filmklipp på stoet och planen är att kunna åka och hälsa på så småningom.
– Förhoppningsvis kommer de att tävla i Scandinavium med, kanske inte nästa år men året därpå, säger Jessica.
Redan är siktet inställt på framtiden då stona är betäckta och dräktiga på nytt med flera spännande hingstar. Det får bli ett nytt besök hos JL-paret om ett år, kanske står då även ett ridhus på plats – som sagt – visionerna och planerna är många hos det ambitiösa paret.
Lek och bus hör till. Här är det Aztella Star JL ihop med vår sistfödde i år Kourage JL. Foto: Privat
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!