Avel
Publicerad: 2020-07-25
Jessica tillsammans med två av årets föl, Aztella Star JL (e. All Star 5 – Kannan – Nimmendor) till vänster, lillasyster till Donatella, och Chantelli JL (e. Chaqui Z – Balou – Heartbeat) till höger, fölet som förlorade sin mamma Baloutelli JL. Foto: Annika Grundberg
Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
Jessica Lindahl och sambon Johan Lindmark föder upp SWB-hästar hemma på gården på Tjörn. Ett stall fyllt med ston och deras avkommor och parets två barn sköts om samtidigt som de båda har andra jobb också. Drömmen är att Jessica ska kunna leva på avelsverksamheten och ett stort kliv mot en förverkligad dröm var tidigare i år när stoet Donnatella JL såldes till den internationella hoppryttaren Abdel Said.
Text och foto: Annika Grundberg
När Hippsons reporter, också hon bosatt på Tjörn, kommer på besök springer fyra charmiga föl runt i hagen och vi fastnar där vid staketet för orden bara bubblar ur Jessica. Det är stolinjer, hingstval, hur allt började, vad som händer just nu, i dag och i morgon. Inte helt lätt att hänga med och anteckningsblocket ligger kvar i väskan. Men det väsentliga är att avel varit ett stort intresse för Jessica sedan uppväxten i Mellerud. Där hjälpte hon uppfödarna Gunnel och Kjell Frölin med att visa fram deras föl och sedan rida in deras uppfödningar. Bland dem stoet Lady Like B (född 1993, e. Zeppelin ue. Modesto). Stoet gick bort, Jessica flyttade till Göteborg och hade en egen häst, en valack. Hon träffade Johan och fick med honom på hästtåget och när Lady Like B:s dotterdotter Ida F (e. Heartbeat, uppf. Gunnel och Kjell Frölin) blev till salu slog de till.
– Jag visste redan när jag bodde i Mellerud att jag ville föra den stolinjen vidare, säger hon.
Årets förstfödda fölunge hälsar på den sistfödda. Zebulon JL, efter Zambaccio – Kashmir – Lys de darmen-XX, och Kourage JL, efter Kannatol – Orlando – Cortez. Bägge är redan sålda. Foto: Privat
Gården fanns på Tjörn
Redan efter två månader tillsammans flyttade Jessica och Johan ihop och bägge var eniga om att dom ville bo på en hästgård i framtiden. De började leta och hittade tidigt gården på Tjörn och slog till.
– När vi var på visning hade vi inte ens lånelöfte, säger Jessica och skrattar.
De flyttade till Tjörn sommaren 2011 och hade då med sig Ida F och Jessicas valack. De har under åren fyllt på med fler avelsston, deras egna avkommor har prefixet JL och de har rönt uppmärksamhet. Nu senast då Donnatella JL såldes till den egyptiska ryttaren Abdel Said.
– Vi visste från start att Donatella är en stjärna. Det var tydligt första gången hon såg en bom.
En annan uppfödning Baloutezz JL (e. Balou u. Beatrix Kiddo ue. Orlando) såldes till hoppryttaren Anna Wessman Karlsson i Dalsland. Med i flytten åkte Donnatella för att vidareutbildas och tränas och tävlas av Anna. Väl där hann Anna endast hoppa Donnatella ett halvår innan Abdel fick syn på en film när hon hoppade bana för tredje gången.
Säljer hingstarna och behåller stona
Trycket på parets avkommor har blivit stort men de säljer inga hästar för än de är födda. Av den enkla anledningen att de vill behålla stona.
– Vår första vision när vi startade var att behålla alla avkommor. Då var vi helt okända och ville ha många hästar att erbjuda spekulanter. I dag har vi en annan avel, en annan kundkrets och kö på fölen innan de är födda.
Ida F ägs fortfarande av Jessica och Johan men är utlånad och tävlas av hoppryttaren Anna Kerttu från Tjörn. Foto: Privat
Jessica droppar kända namn som försöker tinga avkommorna redan i magen på stona men de får helt enkelt stilla sig. I år kom det två hingstföl och båda är sålda. De två stona blir kvar för att gå treårstest och därefter sättas i avel innan de eventuellt säljs. Ida F äger de fortfarande men hon är utlånad till hoppryttaren Anna Kerttu som tävlar henne.
Hingstval som kompletterar stoet
När det kommer till att välja hingst så vill Jessica ha hingstar som kan förbättra eventuella svagheter hos stoet.
– Man vet vad man har för sto och vad man vill ha för avkomma.
Hon berättar att de gärna väljer de dyrare hingstarna som har tävlat upp till 1,60. De väljer gärna yngre hingstar men kan ta äldre också, det beror helt enkelt på – det är många aspekter som spelar in.
– Det ska bli avkommor som är spännande för oss att avla vidare på om det blir ett sto men också intressanta hästar för tävlingsryttare. Vi är tacksamma för att folk börjat få upp ögonen för oss, det ger ringar på vattnet, säger Jessica.
Johan och Jessica efter fölvisning med Cascada JL, efter Cascadello I – Orlando – Cortez, med skyhöga poäng. Foto: Privat.
Hon berättar även att hon som sköter om det mesta runt hästarna till vardags men det är Johan som visar fram dem på treårstest.
– Jag krossade foten när vi precis flyttat hit och kan inte springa med dem. Och Johan gör det med den äran och har lyckats få diplom på samtliga visade, det vill säga sju stycken hittills. Paret har bland annat en lovande tvååring på tillväxt, Cascada JL, efter Cascadello I – Orlando, som visades fram som föl och blev då blev det årets näst högst bedömda.
Glädje och sorg i avelsarbetet
Ett av årets föl går med en äldre amma och har fått nappas upp då mamman fick tas bort några timmar efter förlossningen på grund av tarmvred. Ett annat av deras ston, dräktig med Crusader Ice, hingsten som tävlas framgångsrikt av Peder Fredricson, födde fölet men en "red bag delivery" gjorde att fölungen drabbats av syrebrist och fick avlivas bara tio timmar gammal. Det finns ingen garanti för att allt går bra och bakslagen ger en ödmjuk tacksamhet för framgångarna.
Mitt under coronapandemin kom Abdel Said för att provrida Donatella JL och han bestämde sig på en gång att han ville ha stoet. Foto: Privat
Hoppas se Donatella i Scandinavium
Donnatella har installerats i Saids stall i Belgien där Antonia Pettersson Häggström jobbar som beridare. Det var på den vägen som stoet uppmärksammades av Said. Johan och Jessica får uppdateringar och filmklipp på stoet och planen är att kunna åka och hälsa på så småningom.
– Förhoppningsvis kommer de att tävla i Scandinavium med, kanske inte nästa år men året därpå, säger Jessica.
Redan är siktet inställt på framtiden då stona är betäckta och dräktiga på nytt med flera spännande hingstar. Det får bli ett nytt besök hos JL-paret om ett år, kanske står då även ett ridhus på plats – som sagt – visionerna och planerna är många hos det ambitiösa paret.
Lek och bus hör till. Här är det Aztella Star JL ihop med vår sistfödde i år Kourage JL. Foto: Privat
taggar
Liknande webbartiklar
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Vändning för svensk hästuppfödning: "Att göra hästar är min passion"
- Två lag till VM för unga uppfödare
- Fölet Eagle Eye föddes med bara ett öga: ”Svårt att inte älska henne på en gång!”
- Ludo Philippaerts: ”Just nu är USA en bra exportmarknad”
- "Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"
- Ännu en JL-uppfödning såld till Abdel Said
- Elektrikern som sadlade om till hovslagare
- Erfarenhetsutbyte för uppfödare
- SWB:s vd om utfallet på Kriterieauktionen: ”Blandade känslor”

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!