Avel
Publicerad: 2020-02-13
Foto: Privat (hingsten Main Cornet) och Louise Mickelson (infällt porträtt)
Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
Från SWB:s rådgivande hingstbedömningar väljer två till fyra uppfödare per år att ta sin hingst vidare till Bruksprovet. Förra året genomförde Marina Björkman, tillsammans med delägaren Anneli Tjärnberg, den spännande men nervösa "resan". Detta med Main Cornet. Här publicerar vi artikeln om satsningen i repris – tillsammans med en liten uppdatering om hur det går för unghingsten.
Vid Bruksprovet 2019 blev Main Cornet godkänd. Marina Björkman beskriver sin första upplevelse som hingstägare.
– Det var jättespännande och nästan overkligt roligt att det gick hela vägen. Även för delägaren Anneli (Tjärnberg, reds anm.) var det en fantastisk resa. Tänk att köpa en treåring och så blir det en godkänd hingst!
Hoppade på bocken under våren
Efter Bruksprovet fick Main Cornet vila, under våren hoppade han sedan på bocken upp till tre dagar i veckan. I slutet av seminsäsongen i juli sattes han i gång ordentligt igen av Johanna Wall och Anna Krügel. Sedan väntade starter med Jörgen Larsson vid Champion of the Youngsters, Breeders och Jönköping Horse Show.
– Vi har varit väldigt nöjda med samarbetet med Johanna, Anna och Jörgen. Inför femårssäsongen kände vi däremot att vi ville hitta ett helhetskoncept, där han står i träning hos samma ryttare som tävlar honom. Tyvärr hade inte Jörgen möjlighet att ta emot honom.
Byter ryttare – har flyttat till Tyskland
Valet föll på Jennifer Fogh Pedersen som tackade ja. Sedan i slutet av januari står Main Cornet hos henne i Tyskland – och Marina får flera uppdateringar med filmer i veckan.
– Jag känner Jennifer lite sedan innan och tycker att hon rider väldigt trevligt. Hon tror jättemycket på honom och tycker att det är en fantastiskt trevlig häst. Målsättningen är Bundeschampionatet samt unghäst-VM, men vi matchar honom försiktigt. Av erfarenhet vet vi att mina hästar kan vara lite sena i utvecklingen.
Fotnot: Årets bruksprov arrangeras vecka 9, den 25/2 till1/3 2020, på Grevagården utanför Skövde.
Text: Jennie Börs
Ursprunglig artikel (publicerad 2019-01-30): Marina Björkman har mångårig erfarenhet från uppfödning av SWB-hästar och utsågs 2017 till Årets uppfödare. Bland avkommorna från hennes ston återfinns bland annat Cadence (född 2001, e. Cardento u. Main Micro) och Main Road (född 2008, e. Heartbeat u. Main Micro), som båda har presterat fina resultat upp till internationell 1,60-hoppning.
I år är dock första gången som Marina, tillsammans med delägaren Anneli Tjärnberg, satsar mot att visa en hingst på bruksprov.
– Eftersom jag har jobbat på Flyinge i många år vet jag vilket arbete som krävs kring en avelshingst. Men nu känner jag att det kan vara dags för den här stostammen att få en godkänd hingst i Sverige, säger Marina och fortsätter:
– Han kommer ur en av Sveriges bästa stostammar som har levererat gång på gång med olika hingstar. Faderslinjen är dessutom väldigt intressant den också.
Main Cornet under den rådgivande bedömningen som tre och ett halvt-åring. Foto: Privat
En ovanligt trevlig individ
Hingsten Marina och Anneli planerar att visa heter alltså Main Cornet (född 2015, e. Cornet Obolensky). Hans mamma Camina (född 2006, e. Cardento) är helsyster med Cadence och har hittills fått sex avkommor, varav en hingst som har blivit godkänd i USA.
– Cornet är en av de trevligaste individerna jag har fått från den här stostammen – han har supertrevligt temperament, är cool, smart och väldigt ridbar. Dessutom är han lagom känslig och har varit mycket snäll i all hantering sedan han föddes, säger Marina.
Hon menar även att Cornet har ett väldigt bra arbetstemperament och att hon kan se många likheter med Cadence som fyraåring.
– De har lätt för sin hoppning, efter ett par språng är man inte lika imponerad längre eftersom de gör det för enkelt för sig. Det är enligt mig en bra egenskap, de ska inte vara bäst i den åldern utan när de är nio år och uppåt.
Blev direktrekommenderad
Redan som två och ett halvt-åring valde Marina att visa Main Cornet på den rådgivande bedömningen för unga hingstar, där han blev direktrekommenderad till Bruksprovet 2019. Och i höstas visades han alltså en gång till.
– Det var mycket för att ha ett mål och för att få en avstämning under hösten. Dessutom var det kul att visa honom exteriört igen och att få göra ridprovet, som vi valde bort vid treårstestet. Så att vi fick se hur han betedde sig där, säger Marina och fortsätter:
– Då han blev rekommenderad vid första rådgivningen såddes det så klart ett frö om att den här kanske man ska spara och se hur långt han kommer. När jag sedan sålde halva hästen till Anneli kändes det givetvis ännu roligare att verkligen försöka, eftersom vi nu är två som drar åt samma håll.
Publicerat av Marina Björkman Söndag 30 december 2018
Anna Krügel och Main Cornet.
Träningen är i full gång
Just nu tränas Main Cornet inför Bruksprovet som avgörs den 26 februari till den 3 mars.
– Det är alltid en balansgång när hästarna är knappt fyra år gamla. Planen och målsättningen är att han ska visas, men sedan vill jag själv regelbundet stämma av hur han tar träningen och allt runt omkring. Detta så att han verkligen är redo för uppgiften.
Main Cornet står i träning hos unghästutbildarna Johanna Wall och Anna Krügel, men under Bruksprovet är tanken att Jörgen Larsson ska visa hingsten.
– Man kan säga att spetsträningen har börjat nu. Min plan är att han får gå lite mer intensivt fram till mitten av februari, sedan lättas träningen upp så att han inte tröttnar. Bruksprovsveckan är ganska tuff för de fyraåriga hingstarna eftersom det blir många språng på kort tid.
Sporthästar är avelsmålet
Det här är alltså första gången Marina sparar en hingst med målsättningen att genomföra Bruksprovet, något hon ser fram emot med spänd förväntan.
– Det känns jättespännande, sedan är jag själv den största kritikern. Är han inte färdig så kommer han inte att visas. Och tar vi beslutet att visa och det blir flippflopp – då får vi torka tårarna, inse att vi har en fin häst och kanske komma tillbaka senare via bruksprov eller prestation.
Marina förklarar att hennes avelsmål alltid har varit att producera sporthästar, att hästarna ska fungera i sporten är för henne viktigare än att producera godkända avelshingstar.
– Sedan känns det ju lite pirrigt och roligt om Camina, som bara har haft sex avkommor, skulle få två godkända hingstar. Det är "amazing" i så fall och verkligen ett kvitto på att hästarna fungerar i sporten. Och på att att hon är en presentativ hingstmamma.
Publicerat av Marina Björkman Söndag 13 januari 2019
Jörgen Larsson i sadeln på Main Cornet för första gången.
Mikael Nolin om rådgivande bedömning: "Även den finaste diamanten måste slipas"
I november varje år arrangerar Swedish Warmblood (SWB), tillsammans med olika naturbruksgymnasier, rådgivande bedömningar för unga hingstar. Bedömningen är främst öppen för hingstar i åldrarna ett till tre år, men även äldre individer är välkomna i mån av plats.
– Syftet är att hingstägare ska kunna få en bedömning av om hästen möjligtvis har en framtid som avelshingst. Ofta tycker man själv att hästen är fin, men det är alltid bra med ett par färska ögon utifrån som har sett många hingstar, säger Mikael Nolin från SWB:s avelsnämnd.
Mikael Nolin in action. Foto: Ida Röök
De yngre hingstarna visas exteriört samt i lösgalopp och löshoppning. Treåriga hingstar eller äldre visas dessutom under ryttare. Domarna gör en helhetsbedömning av hästarna där också härstamningen vägs in i slutomdömet.
– Även den finaste diamanten måste slipas. Ser vi att en hingst har chans att bli godkänd ger vi råd till ägaren för att han eller hon ska kunna förbereda hästen på bästa sätt inför Bruksprovet. Ägarna har även själva möjlighet att ställa frågor till oss, säger Mikael och fortsätter:
– Varje år hittar vi hingstar som sedan går Bruksprovet och som gör det bra. Vi har mer än en bruksprovsetta som vi såg första gången vid den rådgivande bedömningen.
Under 2019 publicerades en serie i fem delar, där den svenska uppfödningen skildrades ur olika vinklar.

Läs mer om SWB här
Andra artiklar i serien:
Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt
Därför vill Ingrid visa sina unghästar: "Ett utbildningsmål"
Ann om stjärnan Mill's Sheridan: "Jätteglad för det som hänt"
Samarbete mellan köpare och uppfödare främjar sporten
taggar
Liknande webbartiklar
- Ann om stjärnan Mill's Sheridan: "Jätteglad för det som hänt min lilla uppfödning"
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- Nu är det möjligt att WFFS-testa sin häst i Sverige
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Harvy 1327 bärare av anlag för ärftlig sjukdom: ”Jättetråkigt”
- Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
- "Man ska inte förakta trevliga hästar"
- "Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"
- Marinas hingst vidare till fas II: "Kände sockerdricka ut i tårna"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!