Foto: Privat (hingsten Main Cornet) och Louise Mickelson (infällt porträtt)
Från SWB:s rådgivande hingstbedömningar väljer två till fyra uppfödare per år att ta sin hingst vidare till Bruksprovet. Förra året genomförde Marina Björkman, tillsammans med delägaren Anneli Tjärnberg, den spännande men nervösa "resan". Detta med Main Cornet. Här publicerar vi artikeln om satsningen i repris – tillsammans med en liten uppdatering om hur det går för unghingsten.
Text: Jennie Börs
Ursprunglig artikel (publicerad 2019-01-30): Marina Björkman har mångårig erfarenhet från uppfödning av SWB-hästar och utsågs 2017 till Årets uppfödare. Bland avkommorna från hennes ston återfinns bland annat Cadence (född 2001, e. Cardento u. Main Micro) och Main Road (född 2008, e. Heartbeat u. Main Micro), som båda har presterat fina resultat upp till internationell 1,60-hoppning.
I år är dock första gången som Marina, tillsammans med delägaren Anneli Tjärnberg, satsar mot att visa en hingst på bruksprov.
– Eftersom jag har jobbat på Flyinge i många år vet jag vilket arbete som krävs kring en avelshingst. Men nu känner jag att det kan vara dags för den här stostammen att få en godkänd hingst i Sverige, säger Marina och fortsätter:
– Han kommer ur en av Sveriges bästa stostammar som har levererat gång på gång med olika hingstar. Faderslinjen är dessutom väldigt intressant den också.
Main Cornet under den rådgivande bedömningen som tre och ett halvt-åring. Foto: Privat
En ovanligt trevlig individ
Hingsten Marina och Anneli planerar att visa heter alltså Main Cornet (född 2015, e. Cornet Obolensky). Hans mamma Camina (född 2006, e. Cardento) är helsyster med Cadence och har hittills fått sex avkommor, varav en hingst som har blivit godkänd i USA.
– Cornet är en av de trevligaste individerna jag har fått från den här stostammen – han har supertrevligt temperament, är cool, smart och väldigt ridbar. Dessutom är han lagom känslig och har varit mycket snäll i all hantering sedan han föddes, säger Marina.
Hon menar även att Cornet har ett väldigt bra arbetstemperament och att hon kan se många likheter med Cadence som fyraåring.
– De har lätt för sin hoppning, efter ett par språng är man inte lika imponerad längre eftersom de gör det för enkelt för sig. Det är enligt mig en bra egenskap, de ska inte vara bäst i den åldern utan när de är nio år och uppåt.
Blev direktrekommenderad
Redan som två och ett halvt-åring valde Marina att visa Main Cornet på den rådgivande bedömningen för unga hingstar, där han blev direktrekommenderad till Bruksprovet 2019. Och i höstas visades han alltså en gång till.
– Det var mycket för att ha ett mål och för att få en avstämning under hösten. Dessutom var det kul att visa honom exteriört igen och att få göra ridprovet, som vi valde bort vid treårstestet. Så att vi fick se hur han betedde sig där, säger Marina och fortsätter:
– Då han blev rekommenderad vid första rådgivningen såddes det så klart ett frö om att den här kanske man ska spara och se hur långt han kommer. När jag sedan sålde halva hästen till Anneli kändes det givetvis ännu roligare att verkligen försöka, eftersom vi nu är två som drar åt samma håll.
Publicerat av Marina Björkman Söndag 30 december 2018
Anna Krügel och Main Cornet.
Träningen är i full gång
Just nu tränas Main Cornet inför Bruksprovet som avgörs den 26 februari till den 3 mars.
– Det är alltid en balansgång när hästarna är knappt fyra år gamla. Planen och målsättningen är att han ska visas, men sedan vill jag själv regelbundet stämma av hur han tar träningen och allt runt omkring. Detta så att han verkligen är redo för uppgiften.
Main Cornet står i träning hos unghästutbildarna Johanna Wall och Anna Krügel, men under Bruksprovet är tanken att Jörgen Larsson ska visa hingsten.
– Man kan säga att spetsträningen har börjat nu. Min plan är att han får gå lite mer intensivt fram till mitten av februari, sedan lättas träningen upp så att han inte tröttnar. Bruksprovsveckan är ganska tuff för de fyraåriga hingstarna eftersom det blir många språng på kort tid.
Sporthästar är avelsmålet
Det här är alltså första gången Marina sparar en hingst med målsättningen att genomföra Bruksprovet, något hon ser fram emot med spänd förväntan.
– Det känns jättespännande, sedan är jag själv den största kritikern. Är han inte färdig så kommer han inte att visas. Och tar vi beslutet att visa och det blir flippflopp – då får vi torka tårarna, inse att vi har en fin häst och kanske komma tillbaka senare via bruksprov eller prestation.
Marina förklarar att hennes avelsmål alltid har varit att producera sporthästar, att hästarna ska fungera i sporten är för henne viktigare än att producera godkända avelshingstar.
– Sedan känns det ju lite pirrigt och roligt om Camina, som bara har haft sex avkommor, skulle få två godkända hingstar. Det är "amazing" i så fall och verkligen ett kvitto på att hästarna fungerar i sporten. Och på att att hon är en presentativ hingstmamma.
Publicerat av Marina Björkman Söndag 13 januari 2019
Jörgen Larsson i sadeln på Main Cornet för första gången.
Mikael Nolin om rådgivande bedömning: "Även den finaste diamanten måste slipas"
I november varje år arrangerar Swedish Warmblood (SWB), tillsammans med olika naturbruksgymnasier, rådgivande bedömningar för unga hingstar. Bedömningen är främst öppen för hingstar i åldrarna ett till tre år, men även äldre individer är välkomna i mån av plats.
– Syftet är att hingstägare ska kunna få en bedömning av om hästen möjligtvis har en framtid som avelshingst. Ofta tycker man själv att hästen är fin, men det är alltid bra med ett par färska ögon utifrån som har sett många hingstar, säger Mikael Nolin från SWB:s avelsnämnd.
Mikael Nolin in action. Foto: Ida Röök
De yngre hingstarna visas exteriört samt i lösgalopp och löshoppning. Treåriga hingstar eller äldre visas dessutom under ryttare. Domarna gör en helhetsbedömning av hästarna där också härstamningen vägs in i slutomdömet.
– Även den finaste diamanten måste slipas. Ser vi att en hingst har chans att bli godkänd ger vi råd till ägaren för att han eller hon ska kunna förbereda hästen på bästa sätt inför Bruksprovet. Ägarna har även själva möjlighet att ställa frågor till oss, säger Mikael och fortsätter:
– Varje år hittar vi hingstar som sedan går Bruksprovet och som gör det bra. Vi har mer än en bruksprovsetta som vi såg första gången vid den rådgivande bedömningen.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!