Avel
Publicerad: 2016-11-29
”Vi kan inte tillverka ridskolehästar som kostar 200 000 kronor”
Torsdag morgon arrangerade Svenska Ridsportförbundet en VIP-dag för ridlärare i Friends Arena. Ett av ämnena för dagen var ridskolehästen – Hallsta ridklubb berättade om sitt avelsprojekt och Jens Fredricson analyserade bristen på prisvärda skolhästar.
Text: Anki Yngve
Arkivfoto: Ida Röök och Adobe Stock
Malin Johansson är ridskolechef på Hallsta ridklubb, där man har inlett ett avelsprojekt.
– Det är inte enkelt att hitta bra ridskolehästar. Vi har haft som dröm och som mål att börja föda upp egna hästar till ridskolan, i liten skala. Det här året blev det möjligt, berättar hon.
Enligt Malin är personalens erfarenhet att när de tidigare har köpt in unga hästar, och har utbildat dem själva, är det ofta de individerna som håller bäst och som blir trevligast för eleverna att rida.
– Nu har vi ett svenskt halvblod och en ponny som är dräktiga. Vi hoppas att vi redan nästa år ska kunna betäcka fler svenska halvblodshästar, säger hon.
Idén handlar inte enbart om avel, det är också ett utbildningsprojekt.
– Det ingår kurser i avel, hästutbildning, inridning och så vidare i konceptet. Trots att vi inte har gått ut med detta ordentligt är det redan fullbokat. Eleverna vill inte bara lära sig ridning utan också så mycket de kan om hästen som djur.
Inte lönsamt med hobbyavel
Med under ridlärardagen är även Jens Fredricson, landslagsryttare i hoppning och stallmästare på Strömsholm. Enligt honom är grunden i hela avels- och hästverksamheten att vi kan ta fram hästar som passar det vi vill hålla på med.
– Det finns egentligen ingen avel för ridskolehästar i dag. I huvudsak är det så att du som uppfödare, för att ha en chans att få tillbaka insatsen, måste föda upp en riktigt bra hopp- eller dressyrhäst.
Jens förtydligar vad han menar:
– Det kostar 100 000 att ta fram en treåring, en femåring har efter grundutbildningen kostat 220 000 kronor. Även om hästen passar på ridskola kan en ridklubb inte betala mer än mellan 50 000 och 150 000 kronor för en häst, beroende på var i landet den ligger. Det betyder att kanske 100 000 av uppföderarens insats är sponsring.
Stordrift är lösningen
Enligt Jens finns det två sätt att komma till rätta med detta, antingen går produktionskostnaden ner eller priset upp.
– Jag tror att vi måste få ner kostnaden, genom stordrift. Ingen mjölkbonde har bara tre kor. Vi har alldeles för stor tillverkningskostnad per häst mot vad kunden kan betala. Det är inte bara ett svenskt problem utan ett europeiskt sådant, förklarar han.
Den uppfödare som lyckas få fram den där lovande hopp- eller dressyrhästen, som kan säljas för över 220 000 kronor som femåring, har tagit hem lottovinsten. Men de andra får alltså inte ens tillbaka för sina utlägg.
– När det gäller ”resthästarna” passar vissa av dem på ridskola eller till hobbyryttare, men några är för högt i blod och svåra att hantera, konstaterar han dessutom.
Handlar om ekonomi
Svenska Ridsportförbundets moderator Sarah Thunholm frågar Jens om det inte är så att ridskolehästar bör få högre status. Men enligt honom är det inte detta som är problemet.
– Om du lägger en beställning på en cykel i Kina och de säger att tillverkningskostnaden är 100 kronor, medan du bara kan betala 50, då kommer de inte att sälja någon cykel. Oavsett hur mycket status det är att ha dig som kund. Det handlar inte om status utan om pengar, om ekonomi, säger han och fortsätter:
– Tillverkningskostnaden är det avgörande. Vi kan inte tillverka ridskole- och amatörhästar som kostar över 200 000 kronor.
En skolhäst behöver inte ha jättestor gång eller hoppförmåga.
– Temperamentet och hållbarheten är viktigast, och bra ridbarhet är en stor fördel. Många hästar är för stora i sina gångarter, då får de svårt att finna sig till ro i lite undertempo.
Utbildar hästarna själva
Det man önskar till en skolverksamhet är enligt Jens en häst med trevligt temperament, cirka 160 centimeter hög, med bra hovar och normala gångarter. Dessutom får den gärna vara lättfödd.
– I Finland har de finnhästen som svarar upp ganska bra mot det här, det är en elegant lösning. Vi i Sverige har också inhemska raser, men de är kanske inte avlade för ridning på samma sätt, menar han.
Till skolverksamheten på Strömsholm köper Jens och kollegorna främst in treåringar, det är ett ständigt letande.
– Vi köper dem för 80 000 till 150 000 kronor och utbildar dem själva, men det kräver ganska mycket. De släpps inte in på skolan förrän de har gått Medelsvår C-dressyr eller 1,30-hoppning, berättar han.
Grupphästhållning fungerar väl
Jens återkommer till att knäckfrågan är hur vi ska kunna tillverka bra hästar till ett vettigt pris, så att ridningen kan fortsätta vara en breddverksamhet.
– Lösningen är större drift, utan att tappa djurskyddet.
På Strömsholm har man en anläggning med aktiv grupphästhållning, Jens erfarenhet av systemet är att det fungerar bra.
– Speciellt med hästar som är lite heta. De tjocka försöker äta de smalas mat, men allt går att lösa. Och lösdrift funkar riktigt bra med unga hästar.
Slutligen poängterar Jens att en ridskola måste ha bra ridlärare, annars blir det ingen god ridning.
– Och ridlärarens bästa utbildningsmaterial är hästen. Så utan bra ridlärare och bra hästar är man chanslös.
taggar
Liknande webbartiklar
- Rekordstort intresse för Bergs ryttarförenings ridskoleverksamhet: "Blev en explosion"
- Ridskoleelever samlade in pengar
- Veterinären hyllar ridskolorna och deras hästar
- En hyllning till alla ridskolehästar
- Årets ridskolehäst – dags att nominera till Ryttargalans nya pris
- Hästarna finns där folk finns
- Maja har varit ridlärare i 40 år: ”Jag har aldrig funderat på att sluta”
- Kalif – en av Sveriges äldsta ridskolehästar
- Nära samarbete mellan uppfödare och ridskola
- Lilla Uppfödarskolan vill lära barn om avel: ”Kan vara vägen in till aveln för många”
relaterade artiklar

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!