Avel
Publicerad: 2016-03-03
"Vi vill bli mer tillgängliga för medlemmarna"
SWB arbetar för att komma närmare sina medlemmar och ett steg på vägen är ”Uppfödarcoachen”. Ett projekt som nu lanseras och som vänder sig till både dem som är uppfödare och till dem som funderar på att bli det.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
– Det är ett projekt som är delvis finansierat av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Och fast det bara är någon vecka sedan vi gick ut med information om projektet är det redan tjugofem personer som har hört av sig. Några vill veta mer och några vill vara med direkt, berättar Elisabeth Olsson, ansvarig för utbildningsfrågor på SWB:s kansli.
Ettårigt projekt med hopp om förlängning
Projektet kommer att pågå under ett år, men man hoppas på att det kan bli en förlängning.
– Vi kommer att ha kurser och utbildningar, men också ge stöd och råd. Till exempel vad gäller val av hingst och annat. Dessutom kommer vi att ge konkret hjälp, någon kanske vill ta föl som inte äger ett eget sto och då kan vi hjälpa till att förmedla ett lånesto, säger Kerstin och fortsätter:
– Tanken är att erbjuda kunskap, kontaktnät och avelsrådgivning.
Vill höja nivån på avelsston
Så här skriver man, bland annat, i ett brev till dem som anmält intresse för Uppfödarcoachen:
”Vi vet att vi har tillgång till väldigt bra avelshingstar samt att de är hårt selekterade och att det ofta finns god kunskap om hälsa, prestation och nedärvning. Det vi också vet är att vi har en mycket stor förbättringspotential bland våra avelsston. Här har vi stor möjlighet att snabbt öka vårt avelsframsteg inom populationen SWB. Genom att öka kunskapen och medvetenheten om sitt eget avelsmaterial hoppas vi kunna höja nivån på våra avelsston.”
Kommer att vara individanpassat
Hur det rent konkret kommer att se ut är svårt att veta i dagsläget. Det beror på hur många som kommer med, den geografiska spridningen och vad de som deltar behöver hjälp med.
– Alla får göra på sitt eget vis, det ska vara flexibelt och man får hoppa på när man vill. Det kommer att bli individanpassat för att hjälpa deltagarna att bli bättre uppfödare, säger Elisabeth Olsson.
Expertkommentator under Bruksprovet
Redan under nästa veckas bruksprov kommer man att vara på plats och ha en så kallad läktarguide. Det är SWB:s domare som sitter med på läktaren och berättar för deltagarna om hur domarna dömer, vad de tittar på och hur man kan tänka vid val av hingst.
– Det är något som vi startade med våra unga uppfödare, men som också har efterfrågats av de äldre. Det är våra egna domare som vi alternerar mellan så att flera röster ska höras. Vi vill kunna ta det vidare och göra det på fler platser, till exempel på treårstesterna.
Gratis att vara med
Det kommer inte att kosta något att vara med i Uppfödarcoachen, mer än att man vid arrangemang får betala eventuell förtäring till självkostnadspris.
– Vi gör det här för att vi vill bli mer lättillgängliga för våra medlemmar och bli bättre på att kommunicera med dem. Man behöver inte ens ha börjat med sin avel för att vara med. Enda kravet är att man är medlem i SWB, säger Elisabeth, som ser fram emot det kommande året med förväntan.
Liknande webbartiklar
- Krister Svedberg är Årets uppfödare: ”Känns jättekul”
- "Man ska inte förakta trevliga hästar"
- Ariso = klass 1 föl
- Osira har fått föl!!!
- Åh nej, hjälp!
- Nästa hingst ???
- Utvärdering Avelskurs på nätet
- Uppfödare med kö till fölen: "Glada att folk fått upp ögonen för oss"
- Vändning för svensk hästuppfödning: "Att göra hästar är min passion"
- Två lag till VM för unga uppfödare

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!