Debatt
Publicerad: 2022-08-01
Arkivfoto: Adobe Stock
Debatt: "Din historia gör skillnad"
Ponnypappan Karl-Ebbe Jönsson har följt svensk ridsport på nära håll i flera år och funderar över hur vanligt det är med missförhållanden och vad de beror på. Han uppmanar alla att berätta sin historia för att skapa debatt, medvetenhet och få förbättringar att ske. Läs hans inlägg nedan.
Under åren som ponnypappa (vilket jag fortfarande är) har jag fått en stor inblick i och erfarenhet av svensk ridsport i allmänhet och ponnyverksamhet i synnerhet. Jag har följt mitt barns fantastiska utveckling inom sporten och som människa och jag har träffat många duktiga, trevliga och välmenande människor, både barn, ungdomar och andra ponnyföräldrar.
Men jag har också fått ta del av sportens smutsiga bakgator som till exempel föreningsstyrelser som mobbar barn, försöker hindra sin egen ungdomssektion från att utöva den verksamhet de ska göra, baktalar och sprider lögner om barn de inte tycker om, hänger ut barn som klandervärda på klubbens hemsida, utövar maktmissbruk, utövar tystnadskultur, skrämmer medlemmar till tystnad etc. Jag har också personligen sett och hört hur en representant för Svenska Ridsportförbundet uppmanar ett barn att inte uttrycka sin åsikt för att de då kan få en avig inställning till barnet.
Förutom alla oegentligheter (varav endast ett fåtal nämnts ovan) som jag själv upplevt tillsammans med mitt barn har jag även fått väldigt många skrämmande historier berättade för mig. Det är både ungdomar och vuxna som berättat om allt från vidriga arbetsförhållanden till slavlöner som hästskötare till mobbning, social manipulation, maktmissbruk, tystnadskultur, till sexuellt utnyttjande, sexhandel och våldtäkter. Tyvärr är det ofta unga människor, oftast barn, som råkat illa ut.
Det vore både naivt och verklighetsfrånvänt att tro att alla dessa historier är påhittade. Precis som det vore detsamma att tro att alla de historier som berättades under MeToo-uppropet skulle vara lögn, för bara för att det inte finns tillräckliga bevis för en fällande dom innebär det inte att det inte har hänt. Ofta vågar offret inte anmäla, ibland är bevisföringen svår och ord kan stå mot ord, upplevelse mot upplevelse. Vi måste också värna våra rättsprinciper som att man är oskyldig tills man dömts i domstol. Detta är en viktig princip för en rättsstat samtidigt som medaljens baksida är att det ger handlingsutrymme för skrupelfria människor att begå vidrigheter så länge det sker i det fördolda.
När jag reflekterar över alla erfarenheter jag och andra har gjort om missförhållanden ställer jag mig några frågor;
- Hur vanligt är det med olika typer av missförhållande? Som missförhållande tänker jag mig det som strider mot idrottens värdegrunder eller svensk lag.
- En annan väsentlig fråga är vad missförhållandena beror på. Det är alltid människor som fattar beslut, människor som beter sig illa (eller väl). Varför väljer vissa människor att bete sig i strid mot de självklara värdegrunderna?
- En tredje fråga är, vad kan man göra åt saken? Vad kan man göra för att minimera, helst eliminera, missförhållandena?
- En fjärde fråga är, varför är sådana åtgärder inte redan implementerade? Någon kanske invänder att det redan har gjorts flera åtgärder, till exempel finns en visselblåsarfunktion på Riksidrottsförbundets hemsida. Men varför förekommer det då fortfarande väldigt mycket missförhållanden?
Det finns säkert många svar och jag har inte dem alla men den mest fundamentala åtgärden är att få upp problemen på bordet så att de kommer i offentlighetens ljus. Safesport Sweden som är ett utmärkt exempel och ett gott föredöme för att lyfta frågorna och att arbeta för förbättrande åtgärder belyser bland annat det strukturella problemet inom svensk idrott där den enskilda medlemmen och individen står mot en gigantisk koloss av idrottsförbund. Men jag ser även ett kulturellt och ett individuellt problem och även möjlighet för jag vet att det finns idrottsföreningar där man har en sund, trygg och tillåtande kultur. Och det är individer som skapar detta.
Trots de dystra händelser jag berättar om blåser det en förändringens vind inom svensk idrott. Till och med idrottsministern sade häromdagen att idrottsrörelsen uppenbarligen har en hemläxa att göra. Jag önskar att du som läser detta och jag, vi tillsammans, bidrar till den förändringen. Jag har berättat min historia på min hemsida och jag vill be just dig att berätta din historia eftersom den är jätteviktig. Vi såg detta under MeToo-rörelsen. Varje historia som berättas är lika viktig för tillsammans skapar det ett momentum som inte går att stoppa. Det skapar debatt, medvetenhet och får förbättringar att ske. Så låt oss gemensamt påbörja ridsportens MeToo!
Därför, skriv din historia! Du behöver inga bevis. Bara berätta men utelämna namn på personer och föreningar och om du vill på dig själv! Skicka den till ridsporttidningar och riksidrottsförbundet! Jag ser oerhört mycket fram emot att få ta del av just din historia för den och du gör skillnad.
Till er inom media vill jag säga, publicera berättelserna! Visa att ni är den röst ni förväntas vara i en demokratisk rättsstat!
Vi ses på barrikaderna!
Vänligen
Karl-Ebbe Jönsson

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!