Personerna på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Foto: Tomas Holcbecher
Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS och Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare väckte. Vi har under många år arbetat med arbetsmarknadsfrågor i syfte att skapa en trygg och attraktiv arbetsmarknad med hållbara jobb.
Arbetet har i huvudsak handlat om utbildnings- och informationsinsatser kring ledarskap, arbetsmiljö och arbetsvillkor, men vi har också, tillsammans med LRF Häst tagit fram certifieringarna Kvalitetsmärkt Hästverksamhet och Kvalitetsmärkt Hästgymnasium.
Vi är övertygade om att det är möjligt att leva på jobbet som hästskötare och det ser vi många exempel på. Vi möter dagligen duktiga arbetsgivare som vill utveckla sig själva, sin personal, och sin arbetsmiljö. Men vi är också medvetna om att det tyvärr inte fungerar bra överallt och att det förekommer oschyssta villkor och en riskfylld miljö för arbetstagare.
Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O, utgångspunkten måste vara att medarbetarna ska kunna leva på sin lön och det behöver finnas skyddsnät om de skulle bli sjukskrivna eller föräldralediga. På lång sikt måste en anställning också ge en rimlig pension. Ett sätt att göra rätt är att teckna och följa ett kollektivavtal, men tyvärr är anslutning både till kollektivavtal och fack alltför låg i hästnäringen.
Att driva ett hästföretag är ofta att få leva sin dröm, men den drömmen får inte ske på någon annans bekostnad.
Till blivande och befintliga arbetstagare är vårt gemensamma budskap att kräva en seriös anställning. Det handlar om att man får en skälig – och givetvis vit – lön som man kan leva på, har arbetsplatsen kollektivavtal är lönen för en hästskötare med tre års erfarenhet drygt 24 000 kronor/månad. Det behöver också finnas relevanta försäkringar för alla anställda. För att inte själv hamna i kläm gäller det att se till så hyra, stallplats och träningar redovisas skattemässigt korrekt.
Gynna inte oseriösa aktörer genom att acceptera dåliga villkor, även om det lockas med möjligheten att ta hand om fina hästar eller få egen träning.
Branschens arbetsmarknad är i mångt och mycket inne i en värdegrunds- och kulturresa. Att driva hästföretag och ha anställda kräver kompetens och det kostar. Kanske är det så att vi inte alltid vågat visa alla kostnader eller inte varit tydliga till kunden. Mycket finns att göra kopplat till effektiviseringar, men oavsett det blir utgifter stora i en verksamhet som aldrig tar paus.
Även kunden måste vara villig att betala för en arbetsmarknad med bra villkor för såväl häst som människa.
Undersökningar visar att passionen för arbete med hästar är stark och den sticker ut jämfört med många andra branscher. Samtidigt är det så att dagens unga med hästintresse också värderar trygghet högre än tidigare generationer. Ska hästnäringen vara attraktiv som arbetsgivare måste även dessa behov kunna uppfyllas. Om fler arbetsplatser tecknade kollektivavtal och hade det som utgångspunkt kring villkor och kostnader skulle förändringen snabbas på.
Vi hoppas och tror att fler arbetsgivare både vill göra rätt och utvecklas. Det finns många goda förebilder att inspireras av. Vi vill också att alla som arbetar i hästnäringen ska kunna vara stolta över sina jobb och att jobben både är hållbara och erbjuder karriärmöjligheter. Vi önskar att kunder i större utsträckning ska börja efterfråga kvalitetsmärkning och schyssta villkor samt vara beredda att betala för detta. På så vis kan vi tillsammans skapa en attraktiv hästnäring med sund konkurrens samt en trygg och säker arbetsmiljö.
Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig HNS och kanslichef HYN
Karolina Lagerlund, vd HNS
Annette Gärling, ordförande HYN, avtalsansvarig Almega
Anja Westberg, vice ordförande HYN, förbundsombudsman Kommunal
Utbildningar som är på gång:
Utbildningar inom arbetsmiljö, arbetsrätt, ledarskap genomförs inom Hästsportens Folkhögskola
Läs mer och ta del av kunskap:
www.hastnaringen.se
www.hyn.se
www.almega.se
www.kommunal.se
Tidigare på Hippson.se
Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Den unge beridaren André Brandt har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjelsson på Hästak. De har avlat hopphästar i 30 år.
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!