Debatt
Publicerad: 2022-11-08
Foto: Adobe Stock
Hur ska man ha råd att fortsätta i sporten?
Det kom en insändare från en frustrerad förälder. Med ett barn aktiv i fotboll och det andra i ridsporten blir det väldigt konkret vilken enorm skillnad det är i kostnader för de två sporterna. Den dyra ridsporten riskerar att mista talanger för att de helt enkelt inte har råd att satsa.
Nu är det inte roligt längre. Jag vet faktiskt inte hur jag ska ha råd längre. Något som det sällan pratas om inom hästvärlden är vilken förbannad överklassport det är.
Man pratar om talanger, att man måste vilja för att bli något, att man måste träna, man måste jobba hårt, etcetera. Men framförallt måste man vara gjord av pengar. För utan massor av pengar har du faktiskt ingen som helst möjlighet att bli framgångsrik inom hästbranschen. För utan pengar kan du inte köpa bra hästar (jag vet att man kan ha tur och att det finns solskenshistorier, men det är mer undantag), åka till rätt tränare och ligga ute och tävla. Så är det bara.
Jag och min man tjänar mer än medelsvenssons. Vi bor på gård och har hästarna hemma. Vi har några inackorderingar. Ett barn tävlar i banhoppning. Ett håller på med fotboll.
Fotbollen: Köper lite träningskläder, lite olika skor. Betalar medlemsavgift till klubben, betalar lite andra småkostnader, kör någon helg då och då, säljer någon bingolott och fika. Tvättar lite matchkläder (som klubben står för) lite då och då. För det får man träningar och tävlingar. Talanger får möjlighet att utvecklas och utmanas. Och spelar de i lite högre divisioner får de till och med lite lön.
Banhoppning: Köper hästar för hundratusentals kronor. Köper transport. Köper dyr utrustning till hästar och unge. Löser medlemsskap. Får betala licenser, för hästar och ryttare, betalar tävlingar och träningar för flera tusenlappar varje månad. För att inte tala om foder, strö, hovslagare, vaccinationer, veterinär, etcetera. Vad får man för medlemsavgiften? Jo, man får möjlighet att tävla. Halva startavgiften på klubbens hemmatävlingar möjligtvis. Och på hemmatävlingarna ställer man upp från tidig morgon till sen kväll.
Ridsportförbundet vill utveckla/stötta duktiga unga ryttare genom olika utbildningar som man kan bli antagen till. Som kostar flera tusen att delta i och man får fixa boende och stallplats själv. Och grattis – din unge är uttagen att representera Sverige i den och den tävlingen. Du måste bara köpa det här paketet med rätt kavaj, schabrak, med mera för flera tusen kronor, ta dig dit själv och anmäla och betala själv. Så kan du få lite reseersättning i efterhand.
Att åka på vanligt meeting i Sverige kostar många tusenlappar med box, boende/el och starter. Två starter på lokal nivå går på 500-600 kronor. En start i 1,40 cirka 500 kronor. Och ska du tävla lite större klasser måste hästen stå uppstallad på tävlingen – hur nära man än bor.
Jag tänker att förbundet missar så otroligt många talanger som aldrig får chansen gentemot ryttare som har rika föräldrar med svindyra lastbilar, med flera färdiga hästar som tävlat på högsta nivå och som har möjligheten att åka på meetings land och rike runt.
När det gäller fotbollen har alla talanger möjligheten att bli något oavsett familjens ekonomi. I hästvärlden är det stört omöjligt. Här handlar det om pengar. Rikast har flest möjligheter. Pengar kan köpa framgång. Sorgligt men sant.
Något som är riktigt trist är att det bland de med pengar finns en klubb för inbördes beundran. Har du inte dyr lastbil, ligger ute på rätt meetings, och så vidare, så är det väldigt svårt att bli accepterad av ”klubben”. Oavsett hur bra resultat man än har.
Och så kommer nu då hånet; Förbundet ska ”subventionera” licenserna för att fler ska tävla. Ha! Vad är det? Typ ingenting med höga drivmedelspriser, höga elräkningar, höjda matpriser och höjda räntor i kombination med alla andra kostnader vi redan har.
Det pratas aldrig om hur sjukt dyrt det är. Vilken förbannad materialsport det är. Vilken galen märkeshysteri det är. Eller hur man skulle kunna göra för att få ner kostnaderna. Skulle man nämna i ”klubben” att man inte har råd att köpa klubbschabraket och klubbjackan för tusentals kronor för att få rida i laget eller att man kanske skulle kunna samåka till något meeting så möts man av ”blicken” och tystnad.
Nä, jag vet att det är ett val vi har gjort när det ena barnet började med banhoppning. Att det inte är någon rättighet att ha häst eller att få tävla. Jag bara ville belysa vilken pengasport det är och vilken skillnad det är på sport och sport. Och undrar: Hur sjutton har folk råd?
”Jagläggersnartner”
Liknande webbartiklar
- Hopptävling med låga startavgifter lockade ryttare: "Det är dyrt att tävla"
- Video: Så rör sig ett föl värt 150 000 euro
- Lyxiga smycken inspirerade av ridsporten
- Ökade drivmedelskostnader slår hårt mot idrotten i norr
- 42 bett – till ingen nytta
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Arg juniormamma om inkonsekventa regler
- Kräver förändring i konsumentköplagen – hästprofilerna går samman
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!