Debatt
Publicerad: 2021-01-29
Arkivfoto: Adobe Stock
"Oansvarigt att låta folk utan rimliga skäl få tävla"
Stella Björklund är en av de ryttare som har drabbats av tävlingsstoppet. Hon menar att urvalet gällande vilka som räknas som yrkesverksamma och inte är konstigt och orättvist. Hon menar att de yrkesverksammas företag borde ha en starkare koppling till själva tävlandet. Hippson har fått Stellas tillåtelse att dela följande debattinlägg.
Vi lever mitt i en pandemi med en smittspridning som har fått svenska ridsportförbundet att besluta att ryttare födda tidigare än 2005 endast får tävla om de är yrkesverksamma, elitryttare på en viss nivå eller ingår i en landslagstrupp.
Detta är ett beslut som är helt acceptabelt. Att begränsa tävlingarna på detta sätt är nödvändigt i det läge vi är i idag, och det är rimligt att de yrkesverksamma ryttarna som behöver tävla för att kunna bedriva sin näringsverksamhet prioriteras.
Däremot är urvalet gällande vilka som räknas som yrkesverksamma både konstigt och orättvist. Det sägs att man ska vara en ”yrkesverksam tävlingsryttare” men trots detta verkar det för godkännande endast krävas att du har ett företag inom hästbranschen. Ditt företag behöver alltså inte ens ha en koppling till ditt tävlande vilket leder till att en mängd personer med ”icke tävlingsberoende” företag tillåts att starta. Syftet med att öppna upp tävlingar för yrkesverksamma var väl ändå ekonomiskt så varför skulle ett yrke inom hästbranschen, som inte ekonomiskt påverkas av ens tävlanden, ge mer anledning att få tävla just nu jämfört med om man jobbar med något helt annat?
Dels är detta extremt orättvist mot oss icke yrkesverksamma ryttare, eller jag kanske ska benämna det icke yrkesverksamma inom hästbranschen. Det är många som vill tävla och känner ett enormt sug efter det, men som trots det snällt accepterar SVRFs beslut. Att då se ryttare som inte har ekonomiska skäl att tävla göra det bara för att de, precis som oss, endast tycker att det är roligt är oerhört provocerande.
Om SVRF dessutom har begränsat tävlandet med anledning av smittspridningen är det dessutom oansvarigt att låta folk utan rimliga skäl få tävla.
Jag kan förstå att det är svårt att dra en klar gräns vad som räknas som yrkesverksam ryttare. Men man kan ju åtminstone börja med att inte godkänna solklara fall som till exempel att vara yrkesverksam som exempelvis försäljare av hästutrustning.
/Stella Björklund
Tidigare på Hippson.se:
Dags för tävlingsstart för yrkesverksamma ryttare
Liknande webbartiklar
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- SvRF hoppas kunna öppna upp för tävling innan sommaren
- Minskar smittan kan det bli nya beslut
- Barn och unga får tävla igen: "Bedömer att det inte belastar sjukvården"
- Osäkra besked gällande tävlingar framöver
- Tävlingar med restriktioner på Grevagården
- Så ska tävlingar för barn och unga fungera från den 1 juni
- Barn och unga får tävla utomhus
- Läste precis artikeln ”upprop mot tävlingsstoppet”

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!