Debatt
Publicerad: 2021-04-26
Foto: Adobe Stock
Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
Är det rimligt att hästar likställs med ett kylskåp i konsumentköplagen, när de dessutom får sägas vara ”begagnade”, och att det går att reklamera en häst efter flera år i ny miljö? Nej, säger de som förespråkar en ändring av lagen. Den bortser från studier som pekar på att hur väl hästen fungerar är kopplat till i vilken miljö den befinner sig i.
Hippson publicerade nyligen en debattartikel på detta tema; ”Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen?”, av Jana Wannius, jurist, tidigare landslagsryttare och president för Falsterbo Horse Show. Det är en känslig fråga, men det är värt att ha i åtanke just att människan kan vara en riskfaktor för skador hos hästen. Oavsett om man analyserat hoppstall, galoppstall eller ridskolor så pekar veterinära forskningsstudier på stora skillnader i skaderisk, som i sin tur kan kopplas samman med skillnader i träningsupplägg eller management. Den iakttagelsen finns också från andra hästsportgrenar.
Samma slutsats har den franske hoppikonen Michel Robert dragit efter över 40 års internationell karriär som ryttare, och som tränare: ”En häst blir inte halt eller sjuk av en tillfällighet” har han sagt. ”När den blir det är det snarare att betrakta som en röd varningslampa som säger ’Var försiktig, du tränar inte på rätt sätt’. Varför brukar hästar i ett visst stall ha problem med sina haser? Och varför är det i ett annat stall alltid samma del av ryggen som krånglar?” undrar Robert retoriskt. Robert vann sitt första internationella Grand Prix för 50 år sedan. Han red OS i fälttävlan 1972 men övergick sedan till enbart hoppning, med VM-guld i lag 1982 och 2002, dubbla OS-brons och åtta mästerskapsmedaljer. Han har alltså en hel del erfarenhet och den säger honom alltså att i vissa miljöer så råkar häst efter häst ut för problem, och ofta samma problem.
Underlag får ofta skulden för skador. Bristfälliga underlag kan vara en skaderisk, men redan för 35 år sedan visade en brittisk galopphästveterinär en annan infallsvinkel i en forskningsstudie som fått många efterföljare; skadeförekomsten varierade markant bland sex galopptränare i Newmarket. En och samma häst löpte alltså olika stor risk att skadas beroende på vilken tränare han hamnade hos, samma resonemang som Michel Robert har för hopphästar. Det är ju det temat som bekräftas i försäkringsprojektet som Jana Wannius nämner, ”Heaven can wait”, där egentligen utdömda hästar gjorde comeback efter ryttarbyte (och rehab). Det skulle gå att komma in på själva försäkringssystemets roll i att hästar slås ut i vad som praktiken är i förtid, men det finns inte utrymme för här; tillbaka till frågan om ryttaren som riskfaktor.
På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gjordes 2006-2014 studier med stöd av bland annat Internationella ridsportförbundet, FEI, och internationella forskarsamarbeten om skaderisker, underlag och träning. En av slutledningarna var att träningsupplägg och management är en viktig faktor för hästars hållbarhet. Studierna var inspirerade av de tidigare studierna av galopphästar, och Ingvar Fredricsons pionjärprojekt om travbaneunderlag. Underlagsdelen innebar ett historiskt genombrott vad gäller att klassificera och åtgärda ridunderlag, som använts bland annat till ryttar-OS i London 2012, Rio 2016 och inför Tokyo 2020/21.
Träningsstudien visade samtidigt på andra skaderisker än underlag; bristande variation i träningen och mycket hoppning var kopplat till fler förlorade träningsdagar på grund av skador hos hopphästar hos elitryttare i Sverige, Holland, Storbritannien och Schweiz. Tidigare skador hos hästen var också en riskfaktor. Just vikten av att variera träningen och ransonera hoppningen (och inte begära för mycket, för snabbt) är erfarenhetsmässiga råd från ryttare som John Whitaker, som gjort sig känd för att ha hållbara hästar. En del av SLU-projektet visade också att ridskolor kan ha mycket stora skillnader i skaderisk, med identifierbara skillnader i management. Det har ett av de stora försäkringsbolagen själv uppmärksammat och haft förebyggande rådgivning till ridskolor med återkommande problem. En observation i studien var att ridskolor med minst skadeproblem i de flesta fall hade en erfaren/högt ridmeriterad ledning/chefsridlärare.
Skador i samband med ryttarbyten nämns av Jana Wannius. Försäkringsbolagen har uppmärksammat en förhöjd skaderisk cirka sex månader efter att en häst sålts. En förklaring anses vara just de mycket stora omställningar som ett stall- och ryttarbyte kan innebära. De ändrade kraven på hästen har varit för många, för snabbt. Då blir det orimligt att domstolar lägger skulden på en tidigare ryttare/ägare, om hästen inte fungerar i en ny miljö. Naturligtvis finns det hästar som är mer eller mindre sköra/hållbara, kopplat till till exempel arv, (bristfällig) exteriör, uppfödningsförhållanden och så vidare. Även det finns det forskning om. Det finns naturligtvis också sorgliga exempel på att säljare medvetet döljer väsentliga fel hos hästen, men detta resonemang handlar om hästar som omvittnat fungerat i sin tidigare miljö. Skador kan förebyggas.
Det borde vägas in i lagstiftningen, och hantering av tvister. Många ryttare och tränare tänker redan skadeförebyggande, och fler kan ta efter. Även inom lantbruket har vissa bönder friskare kor än andra, och det beror inte på slumpen. När domstolar dömer i tvister om hästar som fått en diagnos så är det med det nästan automatiska antagandet att orsaken är en brist hos hästen, när den utlösande faktorn till problemet kan finnas i den aktuella miljön.
Skribent: Cecilia Lönnell, veterinär, skribent och föreläsare (medverkade i SLU-projektet som nämns i artikeln som doktorand)
taggar
Liknande webbartiklar
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
- Årets nyheter i Falsterbo – starka startfält, ny bana och fler islandshästar
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Arg juniormamma om inkonsekventa regler
- Kräver förändring i konsumentköplagen – hästprofilerna går samman
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- SvRF om vilka som får rida lagtävling

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!