Debatt
Publicerad: 2021-04-26
Foto: Adobe Stock
Ryttaren som riskfaktor för skador på hästen
Är det rimligt att hästar likställs med ett kylskåp i konsumentköplagen, när de dessutom får sägas vara ”begagnade”, och att det går att reklamera en häst efter flera år i ny miljö? Nej, säger de som förespråkar en ändring av lagen. Den bortser från studier som pekar på att hur väl hästen fungerar är kopplat till i vilken miljö den befinner sig i.
Hippson publicerade nyligen en debattartikel på detta tema; ”Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen?”, av Jana Wannius, jurist, tidigare landslagsryttare och president för Falsterbo Horse Show. Det är en känslig fråga, men det är värt att ha i åtanke just att människan kan vara en riskfaktor för skador hos hästen. Oavsett om man analyserat hoppstall, galoppstall eller ridskolor så pekar veterinära forskningsstudier på stora skillnader i skaderisk, som i sin tur kan kopplas samman med skillnader i träningsupplägg eller management. Den iakttagelsen finns också från andra hästsportgrenar.
Samma slutsats har den franske hoppikonen Michel Robert dragit efter över 40 års internationell karriär som ryttare, och som tränare: ”En häst blir inte halt eller sjuk av en tillfällighet” har han sagt. ”När den blir det är det snarare att betrakta som en röd varningslampa som säger ’Var försiktig, du tränar inte på rätt sätt’. Varför brukar hästar i ett visst stall ha problem med sina haser? Och varför är det i ett annat stall alltid samma del av ryggen som krånglar?” undrar Robert retoriskt. Robert vann sitt första internationella Grand Prix för 50 år sedan. Han red OS i fälttävlan 1972 men övergick sedan till enbart hoppning, med VM-guld i lag 1982 och 2002, dubbla OS-brons och åtta mästerskapsmedaljer. Han har alltså en hel del erfarenhet och den säger honom alltså att i vissa miljöer så råkar häst efter häst ut för problem, och ofta samma problem.
Underlag får ofta skulden för skador. Bristfälliga underlag kan vara en skaderisk, men redan för 35 år sedan visade en brittisk galopphästveterinär en annan infallsvinkel i en forskningsstudie som fått många efterföljare; skadeförekomsten varierade markant bland sex galopptränare i Newmarket. En och samma häst löpte alltså olika stor risk att skadas beroende på vilken tränare han hamnade hos, samma resonemang som Michel Robert har för hopphästar. Det är ju det temat som bekräftas i försäkringsprojektet som Jana Wannius nämner, ”Heaven can wait”, där egentligen utdömda hästar gjorde comeback efter ryttarbyte (och rehab). Det skulle gå att komma in på själva försäkringssystemets roll i att hästar slås ut i vad som praktiken är i förtid, men det finns inte utrymme för här; tillbaka till frågan om ryttaren som riskfaktor.
På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gjordes 2006-2014 studier med stöd av bland annat Internationella ridsportförbundet, FEI, och internationella forskarsamarbeten om skaderisker, underlag och träning. En av slutledningarna var att träningsupplägg och management är en viktig faktor för hästars hållbarhet. Studierna var inspirerade av de tidigare studierna av galopphästar, och Ingvar Fredricsons pionjärprojekt om travbaneunderlag. Underlagsdelen innebar ett historiskt genombrott vad gäller att klassificera och åtgärda ridunderlag, som använts bland annat till ryttar-OS i London 2012, Rio 2016 och inför Tokyo 2020/21.
Träningsstudien visade samtidigt på andra skaderisker än underlag; bristande variation i träningen och mycket hoppning var kopplat till fler förlorade träningsdagar på grund av skador hos hopphästar hos elitryttare i Sverige, Holland, Storbritannien och Schweiz. Tidigare skador hos hästen var också en riskfaktor. Just vikten av att variera träningen och ransonera hoppningen (och inte begära för mycket, för snabbt) är erfarenhetsmässiga råd från ryttare som John Whitaker, som gjort sig känd för att ha hållbara hästar. En del av SLU-projektet visade också att ridskolor kan ha mycket stora skillnader i skaderisk, med identifierbara skillnader i management. Det har ett av de stora försäkringsbolagen själv uppmärksammat och haft förebyggande rådgivning till ridskolor med återkommande problem. En observation i studien var att ridskolor med minst skadeproblem i de flesta fall hade en erfaren/högt ridmeriterad ledning/chefsridlärare.
Skador i samband med ryttarbyten nämns av Jana Wannius. Försäkringsbolagen har uppmärksammat en förhöjd skaderisk cirka sex månader efter att en häst sålts. En förklaring anses vara just de mycket stora omställningar som ett stall- och ryttarbyte kan innebära. De ändrade kraven på hästen har varit för många, för snabbt. Då blir det orimligt att domstolar lägger skulden på en tidigare ryttare/ägare, om hästen inte fungerar i en ny miljö. Naturligtvis finns det hästar som är mer eller mindre sköra/hållbara, kopplat till till exempel arv, (bristfällig) exteriör, uppfödningsförhållanden och så vidare. Även det finns det forskning om. Det finns naturligtvis också sorgliga exempel på att säljare medvetet döljer väsentliga fel hos hästen, men detta resonemang handlar om hästar som omvittnat fungerat i sin tidigare miljö. Skador kan förebyggas.
Det borde vägas in i lagstiftningen, och hantering av tvister. Många ryttare och tränare tänker redan skadeförebyggande, och fler kan ta efter. Även inom lantbruket har vissa bönder friskare kor än andra, och det beror inte på slumpen. När domstolar dömer i tvister om hästar som fått en diagnos så är det med det nästan automatiska antagandet att orsaken är en brist hos hästen, när den utlösande faktorn till problemet kan finnas i den aktuella miljön.
Skribent: Cecilia Lönnell, veterinär, skribent och föreläsare (medverkade i SLU-projektet som nämns i artikeln som doktorand)
taggar
Liknande webbartiklar
- Debatt: "Hästar döms ut alldeles för lätt"
- Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
- Årets nyheter i Falsterbo – starka startfält, ny bana och fler islandshästar
- ”Många hästar i Sverige avlivas i onödan”
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- "Ridsporten ser sig inte som en del av samhället"
- Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?
- FEI borde ställa krav på arrangörsländerna

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!