Debatt
Publicerad: 2022-07-04
Foto: Agria
Veterinärbristen sprider oro bland hästägare
Den skriande bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård. Var fjärde hästägare upplever att det inte finns tillgänglig vård i regionen överhuvudtaget.
– Det är inte värdigt vårt land att inte kunna erbjuda trygg djursjukvård i hela landet, säger Agnes Fabricius vd för Agria djurförsäkring i ett pressmeddelande.
– Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige med ett historiskt sett starkt djurskydd att inte erbjuda trygg djursjukvård i hela landet. Osäkerheten om hästen får tillgång till djursjukvård har gått så långt att mer än var tredje hästägare i Norrland överväger om de ens vill äga ett djur, säger Agnes Fabricius.
Situationen är djupt oroväckande för djurhälsan och upprätthållandet av svenskt djurskydd där varje djurägare bär ansvaret att skydda sitt djur mot onödigt lidande. Hälften av hästägarna är oroliga att hästen inte alls ska få tillgång till vård vid behov. Att hinna fram till kliniken i tid vid en akut skada är självklart en utmaning och stor stress för den som måste köra mellan 10–50 mil, och ännu värre för de enstaka fall som har mer än 50 mil.
– Det är en komplex situation där vi måste sträva efter att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Här gäller det att våra beslutsfattare inser allvaret i situationen, tar ansvar och snarast sätter in åtgärder, säger Agnes Fabricius.
Agria föreslår därför en rad åtgärder
Att fördubbla antalet utbildningsplatser är nödvändigt, dagens satsning från regeringen håller inte jämna steg med hästägarnas behov. I väntan på att de nya studenterna gör entré i arbetslivet gäller det att göra det enklare och än mer attraktivt för utländska veterinär att arbeta i Sverige, som exempelvis att tillfälligt tillåta journalföring på engelska och erbjuda en snabbare godkännande process för veterinärer med examina från godkända universitet utanför EU/ESS. Parallellt med det bör beslutsfattarna snarast återinföra övergångsregeln som möjliggjorde för djurvårdare med lång erfarenhet att utföra delar av något mer avancerad vård. Här tappade klinikerna stor del av personalens bidrag i det dagliga arbetet.
Resultatet från undersökningen med norrländska hästägare i korthet:
- Hälften av hästägarna är oroliga att hästen inte ska få tillgång till vård alls vid behov
- Nära var tredje hästägare kunde inte boka ett möte med veterinär som önskat, medan ett fåtal fick ingen tid alls, vilket ledde till att hästen blev ännu sämre och i vissa fall fick kroniska men
- 40 procent har mellan 10–50 mil till akut veterinärvård och några säger sig ha mer än 50 mil.
- 35 procent säger sig ha funderat på om de ens vill äga en häst som de inte kan garantera vård vid behov
Under Almedalsveckan i Visby bjuder Agria in till ett panelsamtal om den rådande veterinärbristen. Frågan ska diskuteras tillsammans med ledande företrädare från branschen som exempelvis SLU, Distriktsveterinärerna, Svenska kennelklubben och Sveriges Veterinärförbund.
Artikeln är ett pressmeddelande från Agria Djurförsäkring
Tidigare på Hippson.se
Ridsportens mäktigaste, Agrias vd: "Ovärdigt ett land som Sverige"
Liknande webbartiklar
- Lika stor sorg att förlora en häst som en nära människa
- Hästar blir allt dyrare att köpa
- Agrias vd: "Inte värdigt ett land som Sverige"
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- ”Man har tappat hästperspektivet”
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Distriktsveterinärerna ska etablera sig i Dingle
- Har mist fem hästar på ett år
- Vad säger försäkringsbolagen om veterinärbristen?
- Ny undersökning visar – stora brister i veterinärernas arbetsmiljö

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!