Debatt
Publicerad: 2021-05-07
Arkivfoto: Adobe Stock
Veterinären: "Kunskapen bland en stor andel hästägare är för låg"
Veterinär Katherine Thuman anser att kunskapen behöver förbättras hos många hästägare. Hon skrev ett inlägg i sociala medier som skapade större engagemang än vad hon hade förväntat sig.
– Vad är det för vits med att behandla en hälta eller stelhet, om man inte får fram vad grundorsaken är?, skriver hon bland annat och menar att hästägaren behöver större kunskap för att se helheten kring hästens välbefinnande.
Här kan du läsa hennes text i en längre version där hon förklarar sitt resonemang ytterligare.
Om jag fått en tia för varje gång jag hört av en hästägare att de haft ut equiterapeut innan de ringt en veterinär, skulle jag kunna pensionera mig på en ö i Karibien.
Varför är det så här? Det finns nog flera orsaker. En stor anledning är kunskapsbrist. Allt för många djurägare har för lite basala hästkunskaper. Men man vill väl. Och om equiterapeuten kommer ut och är tvärsäker på vad som är problemet, låter det ju bra.
Halta hästar och hästar som har ont ska till en veterinär! Inte bara enligt mig, men enligt lagen! Nu säger jag inte att de måste komma till mig. Finns andra veterinärer som är mycket bättre på hältor. Men få hjälp!
Visst är det skönt och avslappnande att bli masserad och så. Men det borde du som djurägare göra oftare på er egen häst, med ryktning. Jag är övertygad om att de flesta ”problem” som equiterapeuter löser är sådant som tiden ändå skulle ha läkt. Massage, örter, laser och keramikplattor löser oftast inte grundproblemet. Och det är att ta reda på vad som är grundproblemet som är så svårt. Hästar har fyra ben, jämfört med våra två, med allt vad det innebär att förstå hur allt hänger ihop. Lägg till det faktum att de inte är gjorda för att ha varken bett, sadel eller ryttare.
Jag säger det igen, kunskap! Det måste till mer kunskap. Har du grundläggande kunskap om hästens anatomi?, Ben, vinklar?, skoning?, sadelanpassning? Och inte minst den påverkan du som ryttare har på din häst!? På hastsverige.se finns det massor med faktabaserad kunskap. Och du kommer att få bättre svar än i en Facebook grupp.
Är det något jag vet, så är det att hästar är fruktansvärt snälla och tåliga, ställer upp, och gör sitt bästa. Även om de har ont, de försöker. Så när de är dumma, inte vill, är griniga, försöker de oftast säga något, men allt för ofta så hör vi inte. Det är ingen rättighet att ha häst, men det är din skyldighet att skaffa dig den kunskap som behövs för att ge din häst ett så bra liv som det bara är möjligt. Den allra största delen av din hästs välbefinnande beror på din hästhållning, skötsel och ridning.
Nu menar jag inte att man ska kunna allting, men vi måste ha grundläggande kunskaper. Och sen anlita proffs för att få hjälp! Välutbildade tränare, hovslagare, sadelanpassare, foderrådgivare, veterinärer, fysioterpeuter/sjukgymnaster, ja you name it.
Hältor kräver oftast ett mycket större och mer omfattande tänkt. Quick-fixes håller inte i längden. Hur hänger allt ihop? Och detta är någonting vi veterinärer också måste bli bättre på.
Till exempel så kan man inte stirra sig blind på ”låsningen” som equiterapeuten hittat, som orsakats av den onda leden som veterinären hittar, som orsakas av överbelastningen från underlaget eller sadeln, som orsakat den undermåliga skoningen eller din taskiga sits och ridning. Det är inte enkelt och det tar tid. Och tid kostar pengar. Men jag röstar för att vi lägger ner pengarna där de verkligen gör nytta och skippar tramset och prylarna.
Efter reaktionerna som uppstod på grund av texten ovan valde skribenten att göra följande tillägg:
Det här har blivit mycket större än jag kunde ana. Jag skrev inlägget som start för en diskussion med mina kunder. Om jag hade vetat att så många skulle läsa och att det skulle bli ett debattinlägg, hade jag skrivit mer utförligt och tydligare, eftersom många verkar ha missförstått poängen med inlägget.
Jag tycker att kunskapen bland en stor andel av hästägare är för låg. Det saknas grundläggande kunskaper om hästens behov, anatomi, och inte minst den påverkan allt vi människor gör med den har, på backen och på ryggen. Jag ville också lyfta fram att det är viktigt att se helheten och omsluta sig av en grupp med välutbildade och kunniga tränare, hovslagare, sadelanpassare, foderrådgivare, veterinärer, fysioterpeuter/sjukgymnaster (legitimerade equiterapeuter) och andra.
Att man inte kan se på problemen på ett enkelt, endimensionell sätt, utan att det är en komplicerad, tredimensionell häst som vi på största sätt påverkar i allt vi gör. Och att detta gäller även veterinärer! Vad är det för vits med att behandla en hälta eller stelhet eller vad det än nu är, om man inte får fram vad grundorsaken är? Som kanske beror på dålig skoning, fel sadel eller den påverkan du som ryttare har på din häst? Problemen kommer bara att komma tillbaka. Och till detta behövs mer kunskap, främst från ryttare och djurägare, även alla andra.
De flesta som har kommenterat inlägget skriver något om equiterapeuter. Är hästen halt ska den till en veterinär först, så ska det bara vara. Equiterapeuter, vilken nytta och skillnader i kompetens kan vi diskutera i all oändlighet. Men jag är övertygad om att de inte är den viktigaste delen i din hästs hälsa och välmående. Vad är orsaken till att din häst får återkommande stelheter? Varför behöver du någon som kommer och talar om för dig om din häst är stel? Nu säger jag inte att denna yrkesgrupp inte behövs, men glöm inte helheten!
Många människor använder bla kiropraktor, naprapat, massörer till sig själva och de har fått hjälp så varför då inte för sina hästar? Jag tror att de flesta inom dessa yrken skulle säga att många av de åkommor de behandlar, som är icke-traumatiska, beror på att vi människor är för feta, stillasittande, tränar för lite och rör oss på fel sätt. Så om man överför detta till våra hästar, vem bär då ansvaret? Och för att hjälpa till med detta behövs även duktiga tränare, hovslagare, sadelanpassare och foderrådgivare, så slipper vi kanske en del av skadorna på hästarna i alla fall.
Så då är vi tillbaka där jag började, vi behöver öka kunskapen, faktabaserad kunskap, hos alla. Det finns en hel del forskning att ta till sig på detta område.
/Katherine Thuman
Liknande webbartiklar
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Hassö om tävlingsmässigt skick: ”Är inte allas rättighet att tävla”
- Ungdomssektion håller föräldrakurs: ”Många känner sig osäkra”
- De vill skapa bättre förutsättningar för ryttare i norra Sverige
- Kunskapsintyg för hästägare införs i Frankrike
- I coronapandemins fotspår: Teorilektionerna flyttade till Youtube
- Ulla Håkansons stiftelse stöttar Hästsverige
- Lyckat integrationsprojekt på ridskola: Inför hästen står alla lika
- Från heliga kossor i Indien till heliga hästar i Sverige!
- ”Kryss i kalendern” kan förebygga rid- och stallolyckor

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!