I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2022-03-03
Foto: Distriktsveterinärerna
Brist på veterinärer - men du kan bidra till en bättre arbetsmiljö!
Det råder en brist på legitimerade veterinärer och djursjukskötare och anledningen till bristen kan ha flera orsaker. Förutom att det är ett tufft och utsatt yrke med risk för skador upplever en stor del av den legitimerade djursjukvårdspersonalen att förväntningarna från djurägare har ökat.
Text: Cajsa Ekström Arman
I en brittisk studie (se referens) kom forskarna fram till att en veterinär som jobbar med hästar råkar ut för mellan sju och åtta arbetsrelaterade skador, som leder till sjukskrivning, under ett arbetsliv. Statistiken visar att det är ett av de mest skadedrabbade yrkena. Branschorganisationen har under det senaste året varnat för bristen på legitimerad djurhälsopersonal och enligt Catharina Schepens, marknadschef på Distriktsveterinärerna, ser bristen likadan ut i hela landet.
– Pandemiåret har gjort att fler personer har skaffat djur och efterfrågan på veterinära tjänster har ökat. Sen har det också skett många ägarbyten vilket lett till nya kunder. I samband med den ökade efterfrågan upplever många praktiserande inom djursjukvården att förväntningarna och kraven från djurägaren har ökat. Studier har visat att djurägaren ofta ställer orealistiska förväntningar på djursjukvårdspersonal vilket gör att situationen upplevs som stressfylld. Vi som arbetsgivare har ett stort ansvar i att förbättra både den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Nyligen togs ett beslut att förbättra den fysiska arbetsmiljön då hjälmen från årsskiftet blev en obligatorisk skyddsutrustning i all typ av hantering av häst. Sedan 2017 har hjälm varit frivilligt som arbetsutrustning men nu har vi tagit ytterligare beslut och infört det som obligatoriskt vid all hantering av häst, säger Catharina.
ARBETSGIVARENS ANSVAR
När det kommer till den psykiska arbetsmiljön pågår just nu interna utbildningar som belyser och fokuserar på verktyg för att skapa en bättre balans mellan arbetslivet och privatlivet. Maria Tholander Hasselrot, kvalitetschef på Distriktsveterinärerna, säger att orsakerna till bristen på legitimerad djurhälsopersonal är komplex och delvis kan bero på en ökad efterfrågan. Men det generellt hårdare klimatet på sociala medier och de höjda förväntningarna på djursjukvården kan vara en annan del av problematiken.
– Det sociala samhällsklimatet kan generellt upplevas som hårdare i dag jämfört med tidigare och det kan påverka även vår bransch. Just nu handlar några av våra interna utbildningar om verktyg för bättre balans mellan arbetet och privatlivet. Många inom djursjukvården är så otroligt engagerade och upplever stress och det är vårt ansvar som arbetsgivare att på olika sätt arbeta med förbättringar samt ge personalen utbildning och praktiska verktyg att ta med sig ut i praktiken. Vi genomför workshops och föreläsningar där vi belyser ämnen som bland annat handlar om psykologi, stress och kommunikation, men även det man behöver i form av kompetens för att känna sig trygg i det som förväntas i yrket, säger Maria och fortsätter:
– Det är viktigt att komma ihåg att du som djurägare kan göra mycket för att hjälpa oss som är djurhälsopersonal. Generellt när man utbildar sig till djurhälsopersonal gillar man djur. All personal har verkligen hjärtat i sitt jobb och brinner för att jobba både med djuren och deras ägare. Är du som djurägare inte nöjd med behandlingen eller inte förstår vissa undersökningar, kan du hjälpa oss genom att våga fråga och prata med oss direkt i stället för att vända dig till sociala medier. Vi behöver tillsammans jobba för ömsesidig förståelse och respekt för varandras situation och för djurens bästa.
– Det är dock viktigt att komma ihåg att liksom alla organisationer är det inte är våra veterinärer som bestämmer priserna utan det är ledningen och en speciell enhet som sköter prissättningen. Är man som djurägare missnöjd över priset eller behandlingen är det bättre att ta det med klinikchefen, säger Catharina.
För att underlätta veterinärens arbete på plats finns det en del hästägaren kan göra för att se till att situationen blir så säker som möjligt. En viktig del är att träna hästen på olika situationer som kan uppstå.
ENKLA TIPS FÖR ATT UNDERLÄTTA VETERINÄRENS ARBETE PÅ PLATS:
1. Se till att veterinären kan undersöka hästen på en lugn plats med bra belysning.
2. Ha tillgång till varmt och kallt vatten samt tvål.
3. Träna din häst på att stå stilla.
4. Öva hästen på att bli klippt med klippmaskin.
5. Grundträna din häst så den är trygg med att bli vidrörd överallt.
6. Behåll ditt lugn. Ofta arbetar veterinären ensam och då uppskattas det att djurägaren själv är lugn och kan hjälpa veterinären med det som behövs.
7. Ställ frågor. Är det något du inte förstår – våga fråga.
Referens:
T.D.H Parkin, J.Brown & E.B Macdonald. "Occupational risks of working with horses: A questionnaire survey of equine veterinary surgeons." Equine Veterinary Education (2018) 30 (4) 200-205.
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 600 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
taggar
Liknande webbartiklar
- Följ veterinärens vardag i ny podd
- Fler veterinärer behövs och det snabbt
- Distriktsveterinärernas uppmaning till djurägare i rådande veterinärbrist
- Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"
- Problem och sjukdomar som kan drabba hästarnas tänder
- Förebygg och undvik smittsamma sjukdomar
- Den åldrande hästen
- Noggrann hovvård ger hållbar häst: "Står på något som motsvarar vår långfingernagel"
- Konkurrensneutralitet och effektivitet hos Distriktsveterinärerna ska granskas
- Jordbruksverket om kritiserade flygningen: ”Händer väldigt sällan incidenter”

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!