I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2022-03-03
Foto: Distriktsveterinärerna
Brist på veterinärer - men du kan bidra till en bättre arbetsmiljö!
Det råder en brist på legitimerade veterinärer och djursjukskötare och anledningen till bristen kan ha flera orsaker. Förutom att det är ett tufft och utsatt yrke med risk för skador upplever en stor del av den legitimerade djursjukvårdspersonalen att förväntningarna från djurägare har ökat.
Text: Cajsa Ekström Arman
I en brittisk studie (se referens) kom forskarna fram till att en veterinär som jobbar med hästar råkar ut för mellan sju och åtta arbetsrelaterade skador, som leder till sjukskrivning, under ett arbetsliv. Statistiken visar att det är ett av de mest skadedrabbade yrkena. Branschorganisationen har under det senaste året varnat för bristen på legitimerad djurhälsopersonal och enligt Catharina Schepens, marknadschef på Distriktsveterinärerna, ser bristen likadan ut i hela landet.
– Pandemiåret har gjort att fler personer har skaffat djur och efterfrågan på veterinära tjänster har ökat. Sen har det också skett många ägarbyten vilket lett till nya kunder. I samband med den ökade efterfrågan upplever många praktiserande inom djursjukvården att förväntningarna och kraven från djurägaren har ökat. Studier har visat att djurägaren ofta ställer orealistiska förväntningar på djursjukvårdspersonal vilket gör att situationen upplevs som stressfylld. Vi som arbetsgivare har ett stort ansvar i att förbättra både den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Nyligen togs ett beslut att förbättra den fysiska arbetsmiljön då hjälmen från årsskiftet blev en obligatorisk skyddsutrustning i all typ av hantering av häst. Sedan 2017 har hjälm varit frivilligt som arbetsutrustning men nu har vi tagit ytterligare beslut och infört det som obligatoriskt vid all hantering av häst, säger Catharina.
ARBETSGIVARENS ANSVAR
När det kommer till den psykiska arbetsmiljön pågår just nu interna utbildningar som belyser och fokuserar på verktyg för att skapa en bättre balans mellan arbetslivet och privatlivet. Maria Tholander Hasselrot, kvalitetschef på Distriktsveterinärerna, säger att orsakerna till bristen på legitimerad djurhälsopersonal är komplex och delvis kan bero på en ökad efterfrågan. Men det generellt hårdare klimatet på sociala medier och de höjda förväntningarna på djursjukvården kan vara en annan del av problematiken.
– Det sociala samhällsklimatet kan generellt upplevas som hårdare i dag jämfört med tidigare och det kan påverka även vår bransch. Just nu handlar några av våra interna utbildningar om verktyg för bättre balans mellan arbetet och privatlivet. Många inom djursjukvården är så otroligt engagerade och upplever stress och det är vårt ansvar som arbetsgivare att på olika sätt arbeta med förbättringar samt ge personalen utbildning och praktiska verktyg att ta med sig ut i praktiken. Vi genomför workshops och föreläsningar där vi belyser ämnen som bland annat handlar om psykologi, stress och kommunikation, men även det man behöver i form av kompetens för att känna sig trygg i det som förväntas i yrket, säger Maria och fortsätter:
– Det är viktigt att komma ihåg att du som djurägare kan göra mycket för att hjälpa oss som är djurhälsopersonal. Generellt när man utbildar sig till djurhälsopersonal gillar man djur. All personal har verkligen hjärtat i sitt jobb och brinner för att jobba både med djuren och deras ägare. Är du som djurägare inte nöjd med behandlingen eller inte förstår vissa undersökningar, kan du hjälpa oss genom att våga fråga och prata med oss direkt i stället för att vända dig till sociala medier. Vi behöver tillsammans jobba för ömsesidig förståelse och respekt för varandras situation och för djurens bästa.
– Det är dock viktigt att komma ihåg att liksom alla organisationer är det inte är våra veterinärer som bestämmer priserna utan det är ledningen och en speciell enhet som sköter prissättningen. Är man som djurägare missnöjd över priset eller behandlingen är det bättre att ta det med klinikchefen, säger Catharina.
För att underlätta veterinärens arbete på plats finns det en del hästägaren kan göra för att se till att situationen blir så säker som möjligt. En viktig del är att träna hästen på olika situationer som kan uppstå.
ENKLA TIPS FÖR ATT UNDERLÄTTA VETERINÄRENS ARBETE PÅ PLATS:
1. Se till att veterinären kan undersöka hästen på en lugn plats med bra belysning.
2. Ha tillgång till varmt och kallt vatten samt tvål.
3. Träna din häst på att stå stilla.
4. Öva hästen på att bli klippt med klippmaskin.
5. Grundträna din häst så den är trygg med att bli vidrörd överallt.
6. Behåll ditt lugn. Ofta arbetar veterinären ensam och då uppskattas det att djurägaren själv är lugn och kan hjälpa veterinären med det som behövs.
7. Ställ frågor. Är det något du inte förstår – våga fråga.
Referens:
T.D.H Parkin, J.Brown & E.B Macdonald. "Occupational risks of working with horses: A questionnaire survey of equine veterinary surgeons." Equine Veterinary Education (2018) 30 (4) 200-205.
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 600 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
taggar
Liknande webbartiklar
- Distriktsveterinärerna åter öppet dygnet runt i Västervik och Vimmerby
- DNA-prover för att följa kvarkabakteriernas vägar
- Veterinär beredskap i Bohuslän igen
- Ökat tryck på Husaby hästakut i Skara
- Söktjänst visar priser för veterinärvård: "Hoppas underlätta för djurägaren"
- Distriktsveterinärerna gör ett pilottest: "Vi provar oss fram"
- "Förslagen är inte acceptabla för svenska hästar"
- Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
- Distriktsveterinärerna ska etablera sig i Dingle
- Distriktsveterinärerna om sommaren och veterinärbristen

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!