I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2022-12-16
Foto: Adobe Stock
Vanliga luftvägsinfektioner
Hästinfluensa, herpesvirus och kvarka är tre av de mest vanligt förekommande luftvägsinfektionerna hos häst. Två är virusinfektioner medan en är en bakterieinfektion. Veterinär Moa Berggren berättar mer samt hur man undviker smitta.
Text: Cajsa Ekström Arman
Moa Berggren tog sin veterinärexamen 2014 och arbetar nu hos Distriktsveterinärerna i Fjärdhundra. Framför allt som ambulerande veterinär men även inne på klinik. Moa berättar att det viktigaste när det kommer till att undvika att få in luftvägsinfektioner i stallet är att ha bra karantänrutiner.
– Oavsett om det handlar om en virusburen eller bakterieburen smitta är rutiner gällande karantän extremt viktigt. Det gäller främst när det kommer in en ny häst i stallet. Det optimala är att ha en separat stalldel, utebox eller hage där hästen får bo de första tre veckorna. Detta är särskilt viktigt för de hästar där man faktiskt inte har känd vaccinationsstatus, men även för hästar som transporterats tillsammans med andra hästar eller som kommer från en anläggning man inte vet så mycket om. Alla hästar utifrån är möjliga smittkällor, säger Moa.
Hästinfluensa
Det är en virusinfektion som drabbar hästar i alla åldrar. De flesta hästarna är vaccinerade mot hästinfluensa men Moa berättar att man de senaste åren har sett ett ökat antal fall.
– Troligtvis beror det på det ökade antalet importhästar då dessa inte alltid är vaccinerade enligt rekommendation. Det ökade smittrycket har lett till att man för hästar som tränas och tävlas rekommenderar en återvaccination varje halvår istället för årligen, förklarar Moa och fortsätter;
– Vanliga symptom på hästinfluensa är feber, hosta och näsflöde. Andra symptom är nedsatt aptit, ömhet i muskulaturen och förstorade lymfknutor mellan ganascherna. Hästar som är vaccinerade kan också drabbas men får då mycket mildare symptom, säger Moa.
Om hästen blir sjuk i influensa handlar det oftast om att hålla den i vila. Foto: Adobe Stock
Då hästinfluensa orsakas av ett virus finns ingen direkt behandling mot just sjukdomen i sig. Beroende på symtom kan veterinären dock behöva sätta in understödjande behandling.
– En följdsjukdom av hästinfluensa är bakteriell lunginflammation vilket då behandlas med antibiotika. Oftast handlar det om att hålla en häst med hästinfluensa i vila. Det är också en anmälningspliktig sjukdom som vid klinisk misstanke ska anmälas till Länsstyrelsen av veterinären.
Herpesvirus
Det finns olika typer av herpesvirus men den man framför allt brukar prata om är EHV-1, eller virusabort som den också kallas. Den kan orsaka feber och förkylning samt hos dräktiga ston orsaka plötslig kastning. Det finns även en neurologisk form där hästen får neurologiska symptom. Precis som hästinfluensa orsakas sjukdomen av virus.
– Det finns ett vaccin mot luftvägs- och abortformen men inte mot den neurologiska formen. Detta är ett virus som ligger latent i hästarnas kroppar och man räknar med att de flesta hästar någon gång under livet stött på EHV-1. De flesta under föl- och unghästtiden. Vanliga symptom är feber, nedsatt aptit och trötthet. Ston som kastar på grund av abortvirus gör det vanligtvis i senare delen av dräktigheten. Behandling består av vila och vid behov understödjande behandling som exempelvis dropp och antiinflammatorisk medicin.
Kvarka
Det är en bakteriell streptokockinfektion som ger väldigt varierande grad av symptom. Vissa hästar får som en vanlig förkylning medan andra får de karaktäristiska varbölderna och hög feber.
– Kvarka kan ge hög feber, svullna lymfknutor och rikligt näsflöde. Det kan även bildas varbölder mellan ganascherna och dessa kan växa både utåt och inåt mot hästens luftsäckar. Det är en sjukdom vi har behövt förhålla oss till väldigt länge. Sen något år tillbaka till finns det ett vaccin mot kvarka, men detta har inte fått någon utbredd användning ännu. Liksom hästinfluensa och herpesvirus är kvarka en anmälningspliktig sjukdom och mycket smittsam. Hästar kan utsöndra smittan under en längre tid så får ett stall in kvarka är det strikt isolering som gäller. Beroende på hur bra man är på att begränsa smittan kan isoleringen vara olika lång tid. Men man bör räkna med att stallet är isolerat minst fyra veckor och oftast längre än så. Här handlar det också om understödjande behandling då kvarka är en sjukdom där man måste ”rida ut stormen”, antibiotikabehandling är indikerat endast i vissa fall. Ibland kan mogna bölder behöva öppnas om de sitter dåligt till och antiinflammatorisk behandling ges vid hög feber eller smärta, säger Moa och fortsätter;
– Följderna och effekterna av alla dessa tre sjukdomar beror på hur väl man kan stoppa smittan. Därför är det av yttersta vikt att alla stall har bra isoleringsrutiner, avslutar Moa.
Moa Berggren är legitimerad veterinär sedan 2014 och arbetar nu hos Distriktsveterinärerna i Fjärdhundra. Hon tycker att det roligaste med yrket är variationen det ger och att man på många sätt faktiskt gör skillnad, både för djurägaren och djuret. Foto: Privat
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 600 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.


Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!