Dressyr
Publicerad: 2018-05-08
Mathilde Hannell och Deela Mae har haft många fina framgångar.
19-åriga GP-hästen Deela Mae ska få föl: ”En dröm att få en avkomma efter henne”
Mathilde Hannell och Deela Mae har hängt ihop sedan 2014, och har staplat segrar och placeringar från stora tävlingar på hög. Nu är stoet 19 år och ska få bli mamma via embryotransfer. Här berättar ryttaren mer om planerna.
Text: Ida Röök
Foto: Camilla Hannell
Mathilde Hannell och hennes familj, som äger Hannell Dressage Stable utanför Falkenberg, köpte Deela Mae (e. De Niro ue. Landino) sommaren 2014. Stoet hade då gått Grand Prix med Caroline Bonde Deichmann.
– Tanken med Deela var att hon skulle vara en trygg läromästare för mig. Under den första tiden låg fokus först och främst på att jag skulle lära mig de svåraste rörelserna, innan vi började planera att testa vingarna på tävlingsbanan, berättar Mathilde.
En klok häst
Stoet löste sin uppgift med bravur, även om det tog ett tag innan den unga ryttaren hittade alla knappar.
– Det är det enkla som är svårt med henne. Att rida lätt och få henne i form till exempel. Sådana saker kämpade vi med länge, men när jag väl knäckte koden och hittade rätt knappar lossnade allt, säger ryttaren.
Hon blir varm i rösten när hon pratar om Deela, en individ som har kommit att bli mer än ”bara” en häst för Mathilde.
– Hon har en fin personlighet och går alltid in i alla uppdrag med 100 procents fokus. Deela är extremt klok, hon har en kämparglöd som ingen annan och hon vill göra bra ifrån sig.
Fantastiskt temperament
De två gjorde tävlingsdebut 2015 och sedan dess har de tagit mängder med placeringar och segrar i svår klass.
– Störst av allt är lagbronsmedaljerna på U25-EM som vi var med och tog både 2016 och 2017. Sedan värderar jag även segern i Lövsta Future Challenge 2016 väldigt högt, det var fantastiskt!
Nu har stoet hunnit bli 19 år och tankarna på att få en avkomma undan henne har blivit allt starkare hos Mathilde.
– Deela är en personlig häst med ett fantastiskt temperament och det känns viktigt att hennes fina egenskaper får gå i arv genom aveln. Jag vill gärna ha en avkomma som har lite Deela i sig. Sedan vet man ju aldrig vad det blir i slutändan – avkomman kanske inte passar mig och min ridning. Men om den gör det vore det häftigt.
Svårt välja hingst
Deela har aldrig haft föl tidigare och eftersom hon är 19 år har Mathilde, i samråd med familj och veterinär, tagit beslutet att de ska använda sig av embryotransfer.
– Visst hade jag gärna velat ge Deela upplevelsen med att vara dräktig och att fostra sitt föl. Men samtidigt är hela processen full av så extremt mycket risker. Därför har vi beslutat att göra embryotransfer.
För en tid sedan gick Hannells ut med en efterlysning om tips på hingst som skulle kunna passa till Deela, detta via Instagram. Förslagen strömmade in, men ännu är inget helt bestämt.
– Formalin är vårt förstahandsval just nu. Honom känner vi eftersom det är vår egen hingst, säger Mathilde.
Tanken är att Deela ska få ta det lugnt under hela processen, som beräknas ta ungefär fyra veckor.
– Jag ska inte tävla henne på ett tag. Detta för att låta henne ta det lite lugnt innan vi gör själva insemineringen och sedan flyttar över embryot.
Ska få avsluta pigg och sund
19-åringen är väldigt fräsch, men Mathilde har ändå gjort upp en tävlingsplan för året som innebär mindre belastning för stoet.
– Vi gör bara endagarstävlingar och jag tar det lite som det kommer. Det här kan bli hennes sista år på tävlingsbanorna och då vill jag absolut inte ta ut för mycket. Jag vill att hon ska avsluta på samma positiva och sunda sätt som alltid, säger ryttaren.
När Deela pensioneras har Mathilde, i nuläget, ingen häst som kan ersätta hennes plats på den nivå de har tävlat på. Mathilde pluggar heltid på Handelshögskolan i Stockholm och kombinerar ryttarlivet med studier.
– Det har varit perfekt för mig att plugga och att samtidigt ha Deela. Hennes träningsupplägg kräver inte lika mycket av mig som om jag hade haft en yngre häst, vilket gör att jag hinner med både studier och ridning. Jag vet inte riktigt vad som händer för mig efter Deela. Drömmen hade varit att plugga färdigt och att sedan jobba med något inom ekonomi och företagande och att ha hästar vid sidan om. Vi får se lite hur det blir.
taggar
Liknande webbartiklar
- Dubbel EM-medaljör i dressyr pensioneras: ”Förtjänar det bästa”
- Svensk uppfödning matchas av Cathrine Dufour: ”Vi kan inte vara gladare”
- 19-åriga Klara lånar GP-hästen Don Corleone: ”En fantastisk möjlighet”
- FEI testar förkortat GP-program på tävling: ”Målet är att hålla publiken engagerad”
- Ingrid Klimkes härliga GP-seger med hingsten Franziskus
- Tinne Vilhelmson Silfvén och Anton tvåor i comebacken: ”Det är väldigt känslosamt”
- Ulla Håkanson satsar vidare efter GP-comebacken: ”Det är så roligt”
- Snart dags för debut på nya hästen för Ulla Håkanson: ”Man kan träna dressyr överallt”
- Se Patrik Kittels och snackishingsten Sezuans väg mot GP
- Embryotransfer: Fölen påverkas tydligt av stoet som bär dem

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!