Lisanne Veenje visar upp Sybrand Hof inför publiken i Friends arena. TIll höger, Lisanne Veenje med Tymon 456. Foto: Therese Hübner och Loekie Veenje
Hos Aftonmora Friesians ligger sport, import och avel i fokus. Förutom att producera högklassiga dressyrhästar, vill man också öka intresset för frieserhästen i Sverige.
– Vi vill visa upp den fina rasen och vad den har att erbjuda, säger Sandra Åhs Sivertsen.
Text: Jennie Börs
Det skandinaviska friesercentret Aftonmora Friesians finns beläget på Kullahalvön i Skåne. Verksamheten fokuserar på både avel och import av rasen, med en storsatsning på att såväl producera som förmedla högklassiga frieserhästar inom dressyr.
– Sportsatsningen är något är något som genomsyrar allt vi gör. Från vilka ston vi köper och vilka hingstar vi betäcker med, till vilka föl vi väljer att behålla i verksamheten, säger Sandra Åhs Sivertsen, som bedriver Aftonmora tillsammans med maken David Nilsson.
En kombinerad familje- och GP-häst
Två av fördelarna Sandra ser hos frieserhästen är dess generellt goda temperament i kombination med en hög ridbarhet.
– Jag brukar säga att frieserhästen kan vara en familjehäst i veckorna och en Grand Prix-häst på helgerna. För mig ger det en bra beskrivning av frieserhästens kapacitet och de fördelar med rasen för den som vill ha en häst för hela familjen, utan att behöva begränsa sina tävlingsambitioner, säger Sandra och fortsätter:
– Dock är det viktigt att poängtera att det, som i alla raser, finns stora skillnader i sportslig talang mellan linjer och individer.
Något annat Sandra framhäver med rasen är det intryck den inger på dressyrbanan.
– Generellt drar en frieserhäst mycket uppmärksamhet till sig på dressyrbanorna. Det är något annorlunda än vad man är kanske är van vid att se i de sammanhangen och hos många framkallar det en wow-faktor, vilket vi tycker är roligt!
Genomtänkt avelsarbete genomsyrar
Bakom Aftonmoras avelsarbete mot att kunna producera hästar för högklassig dressyrsport ligger ett gediget arbete. Ett mycket omfattande researcharbete har lagts ner för att hitta de fem avelsston som de i dag har i verksamheten. Sportsligt har fokus legat på att hitta individer med högpresterande linjer i blodet, korrekt fysiologi där en stark topplinje i kombination med en naturligt bra bakbensaktivitet och elasticitet i rörelserna varit centralt.
– Sedan har temperamentet och även hästens utseende varit lika viktiga faktorer som det exteriöra. Utseendet och temperamentet är väldigt rastypiskt för frieserhästen och något vi absolut vill behålla, men vi vill ha det i kombination med en hög ridmässig kvalitet för att kunna få fram prestationsmässiga frieserhästar.
Stolinjen är extra central
Just stolinjen är också något Sandra påtalar är extra viktigt inom frieseraveln. Hingstarna inom den holländska moderstamboken KFPS, Het Friesch Paarden Stamboek, håller nämligen alltid en väldigt hög standard. Ett resultat av att man vill ha en kontrollerad avel, då rasen tidigare varit både inavlad och utrotningshotad.
– För att en hingst ska bli godkänd i moderstamboken måste hästen därför genomgå ett gediget eldprov och det tar i stort sett ett år, vilket innebär att de hingstar som är godkända verkligen är av toppkvalitet, säger Sandra och fortsätter:
– På stosidan finns det däremot ett mycket större utbud, därför blir det extra viktigt för oss vilka ston vi tar in i avelsarbetet för att nå mot vårt slutmål.
Ska synas mer på tävlingsbanan
Aftonmora har även tre godkända hingstar ur moderstamboken i avel: Sipke 450, Tymon 456 och Siert 499. De två sistnämnda står i dagsläget stationerade hos den holländska dessyrryttaren Lisanne Veenje. Där är de verksamma både i avel och på tävlingsbanan med målet mot Grand Prix.
– Sipke 450 står tillgänglig för semin hos oss och planen är att han ska ut på tävlingsbanan ganska snart nu när tävlingarna drar igång igen på MSV B-nivå. Vi har även två ston som beräknas vara startklara framåt hösten.
De senaste åren har Aftonmoras fokus i Sverige främst legat på att bygga upp aveln, tävlingsverksamheten har skett i störst utsträckning i Holland. Framöver är ambitionen dock att lägga mer tid på dressyrbanan.
– Vi vill framöver ha minst ett par hästar tävlingsaktiva även i Sverige. Det bästa sättet att marknadsföra rasen är att visa upp vad den har att erbjuda. Vi tror det finns ett gott utrymme för frieserhästen i häst-Sverige, där vi hoppas att man i framtiden får se fler som vågar satsa på rasen även för de svåra dressyrklasserna.
Sandra upplever att det under de senaste åren skett en attitydförändring mot friesern i dressyrsammanhang. Hon menar att rasen redan i dag har nått en större acceptans.
– Jag tycker det är väldigt kul att fler börjar få upp ögonen för rasen. Det finns redan ett par duktiga frieserekipage, både i Sverige och internationellt, vilket är jättekul!
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning".
Samtliga hopphästar hittar du HÄR
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!