Dressyr
Publicerad: 2016-12-21
Är detta framtidens dressyrkläder?
Frack och hatt eller hjälm och en färgglad plastrong? Nya ändringar i TR gör att dressyrkläderna har hamnat i fokus igen. Vi blickar tillbaka till 2011, då flera designelever lät kreativiteten flöda och utformade förslag till nya dressyrkläder.
Foto: Nordisk Designskola
För fem år sedan gav vi på Hippson elever på Nordisk designskola i Borås uppgiften att tänka fritt och nytt, och designa en framtida tävlingsdräkt för dressyr med hjälm som bas. Här nedan ser du ett urval av dem.
Skolan lät faktiskt sy upp ett demoexemplar av Emelie Grahn Sjölunds sportfrack, i de svenska färgerna. Fracken fick sedan hänga med till sportmässan ISPO i Tyskland, där den fick stor uppmärksamhet. Vad tycker du? Är detta framtidens dressyrkläder?
Eleverna studerar resultatet.
En av Ida Lantos idéer var att göra en kortare frack i en lite tunnar ull-/bomulls-blandning, längre framtill än den klassiska dressyrfracken men med kortare skjört. Skjörten baktill är också lite vidare, med en form som lägger sig fint över hästryggen. Ribbad resår på sidorna av jackan och på insidan av ärmarna ser snyggt ut, och gör ryttaren rörligare och smidigare. Fracken har en dold dragkedja mitt fram, knapparna är en dekorativ detalj.
– Jag har ritat två varianter, en med hög hals och en med djupare ringning. Jackorna är lite militärinspirerade med raka linjer och axlar, men ändå kvinnliga. Jag ville behålla stiligheten i dressyrfracken eftersom dressyr är en sådan graciös sport, säger Ida Lanto.
Maria Klintarp har dels ritat en svart frack med vita detaljer, dels en mörkgrå med svarta detaljer. Tanken med den svarta fracken var att behålla den klassiska och högtidliga känslan i dressyren, men samtidigt göra jackan mer elegant. Inspirationen kommer från modehuset Chanel. Idéen bakom den grå fracken är att med små detaljer göra den ursprungliga siluetten mer nytänkande.
– Jag har hämtat inspiration från 1800-talets frackmodeller. Den dova färgskalan ger en sofistikerad känsla, som passar dressyrsporten, säger hon.
Sara Paananen har gjort en frack inspirerad av militären och främst av Napoleon (till vänster). Syftet var att behålla det som gör att man känner sig elegant i frack, men ändå komma bort från det traditionella och göra något nytt och spännande.
Fanny har skapat en unisexfrack som också är inspirerad av äldre militäruniformer (till höger). Den är enkelknäppt och har bandapplikationer fram, fracken har markerade axlar och ärmslut i samma känsla som en gammeldags uniform. Den har en modern twist med det förkortade bakstycket och förlängningen med en ärmapplikation.
Emelie Grahn Sjölund designade en sportfrack som sedan syddes upp och bärs av en modell på bilden ovan. Idéerna kring fracken var att den ska ge en sportbetonad känsla med ett stilrent och sofistikerat utseende. Mycket av inspirationen kommer från skid- och löparjackor där funktion, bekvämlighet och utseende är viktigt för prestationen.
– Jackorna är sportigt trendiga och ger en alert känsla.
Liknande webbartiklar
- Ny klädkollektion inför hästfesten i Friends
- Långa regnkappor som skyddar i sadeln
- Smygkika på sommarens Falsterbo Horse Show-kollektion
- Vår- och sommarfräscht i härliga färger
- Klassiskt hästmodemärke tuffar till sig
- Sneak-peek på Gina Tricots kommande ryttarkollektion
- Härliga barnkläder med hästtema
- Höstigt mode för häst och ryttare
- Sneak-peek på lyxig ridsportkollektion
- Sneak-peak på Gina Tricots Falsterbo-kollektion

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!