Frack och hatt eller hjälm och en färgglad plastrong? Nya ändringar i TR gör att dressyrkläderna har hamnat i fokus igen. Vi blickar tillbaka till 2011, då flera designelever lät kreativiteten flöda och utformade förslag till nya dressyrkläder.
Foto: Nordisk Designskola
För fem år sedan gav vi på Hippson elever på Nordisk designskola i Borås uppgiften att tänka fritt och nytt, och designa en framtida tävlingsdräkt för dressyr med hjälm som bas. Här nedan ser du ett urval av dem.
Skolan lät faktiskt sy upp ett demoexemplar av Emelie Grahn Sjölunds sportfrack, i de svenska färgerna. Fracken fick sedan hänga med till sportmässan ISPO i Tyskland, där den fick stor uppmärksamhet. Vad tycker du? Är detta framtidens dressyrkläder?
Eleverna studerar resultatet.
En av Ida Lantos idéer var att göra en kortare frack i en lite tunnar ull-/bomulls-blandning, längre framtill än den klassiska dressyrfracken men med kortare skjört. Skjörten baktill är också lite vidare, med en form som lägger sig fint över hästryggen. Ribbad resår på sidorna av jackan och på insidan av ärmarna ser snyggt ut, och gör ryttaren rörligare och smidigare. Fracken har en dold dragkedja mitt fram, knapparna är en dekorativ detalj.
– Jag har ritat två varianter, en med hög hals och en med djupare ringning. Jackorna är lite militärinspirerade med raka linjer och axlar, men ändå kvinnliga. Jag ville behålla stiligheten i dressyrfracken eftersom dressyr är en sådan graciös sport, säger Ida Lanto.
Maria Klintarp har dels ritat en svart frack med vita detaljer, dels en mörkgrå med svarta detaljer. Tanken med den svarta fracken var att behålla den klassiska och högtidliga känslan i dressyren, men samtidigt göra jackan mer elegant. Inspirationen kommer från modehuset Chanel. Idéen bakom den grå fracken är att med små detaljer göra den ursprungliga siluetten mer nytänkande.
– Jag har hämtat inspiration från 1800-talets frackmodeller. Den dova färgskalan ger en sofistikerad känsla, som passar dressyrsporten, säger hon.
Sara Paananen har gjort en frack inspirerad av militären och främst av Napoleon (till vänster). Syftet var att behålla det som gör att man känner sig elegant i frack, men ändå komma bort från det traditionella och göra något nytt och spännande.
Fanny har skapat en unisexfrack som också är inspirerad av äldre militäruniformer (till höger). Den är enkelknäppt och har bandapplikationer fram, fracken har markerade axlar och ärmslut i samma känsla som en gammeldags uniform. Den har en modern twist med det förkortade bakstycket och förlängningen med en ärmapplikation.
Emelie Grahn Sjölund designade en sportfrack som sedan syddes upp och bärs av en modell på bilden ovan. Idéerna kring fracken var att den ska ge en sportbetonad känsla med ett stilrent och sofistikerat utseende. Mycket av inspirationen kommer från skid- och löparjackor där funktion, bekvämlighet och utseende är viktigt för prestationen.
– Jackorna är sportigt trendiga och ger en alert känsla.
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida stjärnor och fostrar talanger.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!