Dressyr
Publicerad: 2016-12-21
Är detta framtidens dressyrkläder?
Frack och hatt eller hjälm och en färgglad plastrong? Nya ändringar i TR gör att dressyrkläderna har hamnat i fokus igen. Vi blickar tillbaka till 2011, då flera designelever lät kreativiteten flöda och utformade förslag till nya dressyrkläder.
Foto: Nordisk Designskola
För fem år sedan gav vi på Hippson elever på Nordisk designskola i Borås uppgiften att tänka fritt och nytt, och designa en framtida tävlingsdräkt för dressyr med hjälm som bas. Här nedan ser du ett urval av dem.
Skolan lät faktiskt sy upp ett demoexemplar av Emelie Grahn Sjölunds sportfrack, i de svenska färgerna. Fracken fick sedan hänga med till sportmässan ISPO i Tyskland, där den fick stor uppmärksamhet. Vad tycker du? Är detta framtidens dressyrkläder?
Eleverna studerar resultatet.
En av Ida Lantos idéer var att göra en kortare frack i en lite tunnar ull-/bomulls-blandning, längre framtill än den klassiska dressyrfracken men med kortare skjört. Skjörten baktill är också lite vidare, med en form som lägger sig fint över hästryggen. Ribbad resår på sidorna av jackan och på insidan av ärmarna ser snyggt ut, och gör ryttaren rörligare och smidigare. Fracken har en dold dragkedja mitt fram, knapparna är en dekorativ detalj.
– Jag har ritat två varianter, en med hög hals och en med djupare ringning. Jackorna är lite militärinspirerade med raka linjer och axlar, men ändå kvinnliga. Jag ville behålla stiligheten i dressyrfracken eftersom dressyr är en sådan graciös sport, säger Ida Lanto.
Maria Klintarp har dels ritat en svart frack med vita detaljer, dels en mörkgrå med svarta detaljer. Tanken med den svarta fracken var att behålla den klassiska och högtidliga känslan i dressyren, men samtidigt göra jackan mer elegant. Inspirationen kommer från modehuset Chanel. Idéen bakom den grå fracken är att med små detaljer göra den ursprungliga siluetten mer nytänkande.
– Jag har hämtat inspiration från 1800-talets frackmodeller. Den dova färgskalan ger en sofistikerad känsla, som passar dressyrsporten, säger hon.
Sara Paananen har gjort en frack inspirerad av militären och främst av Napoleon (till vänster). Syftet var att behålla det som gör att man känner sig elegant i frack, men ändå komma bort från det traditionella och göra något nytt och spännande.
Fanny har skapat en unisexfrack som också är inspirerad av äldre militäruniformer (till höger). Den är enkelknäppt och har bandapplikationer fram, fracken har markerade axlar och ärmslut i samma känsla som en gammeldags uniform. Den har en modern twist med det förkortade bakstycket och förlängningen med en ärmapplikation.
Emelie Grahn Sjölund designade en sportfrack som sedan syddes upp och bärs av en modell på bilden ovan. Idéerna kring fracken var att den ska ge en sportbetonad känsla med ett stilrent och sofistikerat utseende. Mycket av inspirationen kommer från skid- och löparjackor där funktion, bekvämlighet och utseende är viktigt för prestationen.
– Jackorna är sportigt trendiga och ger en alert känsla.
Liknande webbartiklar
- Ny klädkollektion inför hästfesten i Friends
- Långa regnkappor som skyddar i sadeln
- Smygkika på sommarens Falsterbo Horse Show-kollektion
- Vår- och sommarfräscht i härliga färger
- Klassiskt hästmodemärke tuffar till sig
- Sneak-peek på Gina Tricots kommande ryttarkollektion
- Härliga barnkläder med hästtema
- Höstigt mode för häst och ryttare
- Sneak-peek på lyxig ridsportkollektion
- Sneak-peak på Gina Tricots Falsterbo-kollektion

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!