Dressyr
Publicerad: 2016-02-22
Foto: Emmelie Lagerstrand Borg
Ardennern Torsten tränar för start i medelsvår dressyr
När Linda Nilsson köpte ardennern Torsten för fyra år sedan var hon ute efter en häst att köra i skogen, men den tunga valacken ville något helt annat. I vintras representerade ekipaget rasen i Friends arena och i år trimmar de för debut i medelsvår dressyr.
Text: Natalie Lindholm
”Kan den stora klumpen ens röra på sig?” Frågan kom från en medtävlande och är inte ovanlig. Ekipaget möts ofta av frågande blickar och fördomar, men det är inget som får Linda Nilsson att misströsta.
– När de som har talat negativt om oss väl få se Torsten i rörelse kommer de många gånger fram och berättar att de har ändrat åsikt. Många tappar faktiskt hakan när de får se hur smidigt en så stor häst tar sig fram. Med den energi Torsten har ser det väldigt lätt ut och inte alls klumpigt, berättar hon.
Ekipaget tävlar på LB-nivå lokalt, men tränar rörelser på medelsvår nivå. Enda anledningen till att de inte har kommit ut på fler tävlingar är problemen med att hitta en sadel som passar Torsten.
– Med klubbens tillåtelse har vi fått starta ett antal pay and ride med ridgjord i stället för sadel. Där har vi ridit på 65 procent i Lätt A, säger Linda som satsar mot Medelsvår C under 2016.
– Det är nervöst, men någon gång måste vara den första och Torsten har absolut inte nått sin gräns än, säger hon glatt.
Det är svårt att hitta en sadel till Torsten. På klubbtävlingar har Linda fått dispens att starta med ridgjord. Foto: Sally Danielsson
Var tänkt som sällskapshäst
Fyra år har gått sedan Linda hittade sin Torsten. Då var hon och sambon på väg att flytta till gård och Linda var på jakt efter en sällskapshäst till halvblodsstoet Isadora T.
– Det var faktiskt min pappa som sa ”Men Linda, kan du inte köpa dig en riktig häst nu?” och jag tänkte, varför inte. Sagt och gjort, vi började leta efter vår första egna ardenner, minns hon.
Ett par veckor senare hittade Linda den då tre år gamla valacken och köpte honom med drömmen om långa turer i skogen med häst och vagn.
– Vi skulle ju göra helt andra saker än att rida dressyr, men när jag hade ridit in Torsten började vi leka lite med dressyrrörelserna. Jag ville mest prova för jag hade ju ingen erfarenhet alls av ardenner, berättar Linda, som innan trott att arbetshästar mest dög framför vagn.
Torsten hade dock inga som helst planer på att bli körhäst utan fastnade direkt för dressyren.
– Han tyckte att det var jättekul och jag insåg att det här var något jag måste spinna vidare på. Sagt och gjort, jag lekte vidare med Torsten och allt eftersom tiden gick provade vi svårare rörelser. Torsten fixade allt utan problem, säger Linda.
En dröm gick i uppfyllelse
En dag bestämde hon sig för att visa ardennern för sin dressyrtränare Marika Martinsson.
– Jag sade till henne att jag skulle ta med mig min påläggskalv nästa gång, skrattar Linda och fortsätter:
– När Marika träffade Torsten första gången så stal han hennes hjärta också, hon älskar honom! Tillsammans med Marika har vi lekt fram alla rörelser på Torsten och i dag gör han till och med galoppombyten.
I november fick Linda vara med om att hennes livs dröm gick i uppfyllelse, när hon och Torsten representerade Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen på Stockholm International Horse Show i Friends arena.
– Det var helt magiskt och jag hoppas att det inte var sista gången vi red där.
Torsten på utställning. Foto: Pernilla Hägg
Har massor av energi
Linda beskriver Torsten som en riktig diva. Han är en herre som vet vad han vill och han vet att han är kung i stallet, så ibland gäller det för matte att kompromissa.
– Men för det mesta är det jag som har sista ordet, så länge han tror att han får bestämma blir han väldigt nöjd, säger hon.
Torsten är dessutom en riktig arbetsnarkoman, han trivs inte alls med att stå i hagen och ha tråkigt.
– Han älskar att gå till jobbet. Får han inte jobba kan han bli riktigt grinig. Torsten är verkligen en häst som ger en känsla man önskar att varje ryttare skulle få uppleva, säger Linda.
Enligt henne är valacken väldigt positiv till allt man ber honom om och vill verkligen vara till lags hela tiden. Samtidigt är han mycket känslig att rida.
– Det räcker att jag tänker vad jag vill att Torsten ska göra så gör han det. Och han har hur mycket energi som helst. Jag kan trycka på ”on” och sedan går han tills jag trycker på ”off”, berättar Linda som tycker att ardennern sin storlek till trots är både lätt i handen och väldigt följsam.
Dessutom är han mångsidig som få. När ekipaget inte trimmar dressyr tar de en tur med vagnen, badar i sjön eller tolkar med pulkan på släp.
– Torsten må vara min första ardenner men han är absolut inte den sista!
Vilka reaktioner får du från dina medtävlande?
– De första blickarna vi får när vi lastar ur Torsten på tävlingsplatserna är helt obetalbara. En del ser ut som om de har sett ett spöke! Jag har fått kommentarer som ”Kan den stora klumpen ens röra på sig?”, ”Kan han verkligen galoppera, han som har så kort hals?” och ”Dig behöver jag ju inte känna någon konkurrens av i alla fall…”. Men vi får så klart en hel del positiva kommentarer också! Många tycker att det är kul att få se så här stora hästar på dressyrbanorna och inte bara framför vagn i skogen.
Vad tycker domarna om Torsten?
– Det har varit väldigt olika, jag tror att domarna måste vänja sig vid ekipage som oss. För det är tydligt att vi sticker ut i mängden, samtidigt som det inte ska göra att vi blir orättvist bedömda. Oftast har det varit så att vi antigen har blivit ratade totalt och har kommit sist eller så har domaren älskat oss, det är aldrig något mitt emellan.
– Att köpa en ardenner är något av det bästa jag någonsin har gjort. Jag hoppas att min och Torstens resa ska kunna sporra andra människor till att använda sina kallblod till mer än att ”bara” dra vagn. Min Torsten är ett levande bevis på att kallbloden kan så mycket mer!
FOTNOT: Läs mer om Torsten på Facebooksidan Dressyrardennern Torsten.
Film på Torsten in action:
taggar
Liknande webbartiklar
- Ardennern Torsten har gjort debuten i medelsvår dressyr
- Dressyrardennern Torsten redo för nya äventyr – tränar byten och piruetter
- Ardennern Torsten älskar stora arenor
- Linda och Torsten övar barbacka mot Medelsvår A: "Det tränar upp din balans"
- Torsten och Linda siktar mot Medelsvår A
- Tobbe Larsson gör entré på vinterns hästfest – biljetterna släppta
- Margareta och Whitney har satt första kvalet till Medelsvår B: ”Riktigt duktig i skolorna”
- Sandra och ridtravaren Doris debuterade Medelsvår B: ”Mitt drömmål”
- Sara tävlar dressyr med sin nordsvensk: "Ibland tisslas och tasslas det bakom ryggen"
- Allsidig och individanpassad träning ger motiverade hästar: ”Vill ha varierat arbete”
relaterade artiklar

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav
Får din häst skav från skänkeln? Då kan det vara värt att prova Jennies hemmagjorda skänkelskydd som hon enkelt tillverkade själv.

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!