Foto: Emmelie Lagerstrand Borg
När Linda Nilsson köpte ardennern Torsten för fyra år sedan var hon ute efter en häst att köra i skogen, men den tunga valacken ville något helt annat. I vintras representerade ekipaget rasen i Friends arena och i år trimmar de för debut i medelsvår dressyr.
Text: Natalie Lindholm
”Kan den stora klumpen ens röra på sig?” Frågan kom från en medtävlande och är inte ovanlig. Ekipaget möts ofta av frågande blickar och fördomar, men det är inget som får Linda Nilsson att misströsta.
– När de som har talat negativt om oss väl få se Torsten i rörelse kommer de många gånger fram och berättar att de har ändrat åsikt. Många tappar faktiskt hakan när de får se hur smidigt en så stor häst tar sig fram. Med den energi Torsten har ser det väldigt lätt ut och inte alls klumpigt, berättar hon.
Ekipaget tävlar på LB-nivå lokalt, men tränar rörelser på medelsvår nivå. Enda anledningen till att de inte har kommit ut på fler tävlingar är problemen med att hitta en sadel som passar Torsten.
– Med klubbens tillåtelse har vi fått starta ett antal pay and ride med ridgjord i stället för sadel. Där har vi ridit på 65 procent i Lätt A, säger Linda som satsar mot Medelsvår C under 2016.
– Det är nervöst, men någon gång måste vara den första och Torsten har absolut inte nått sin gräns än, säger hon glatt.
Det är svårt att hitta en sadel till Torsten. På klubbtävlingar har Linda fått dispens att starta med ridgjord. Foto: Sally Danielsson
Var tänkt som sällskapshäst
Fyra år har gått sedan Linda hittade sin Torsten. Då var hon och sambon på väg att flytta till gård och Linda var på jakt efter en sällskapshäst till halvblodsstoet Isadora T.
– Det var faktiskt min pappa som sa ”Men Linda, kan du inte köpa dig en riktig häst nu?” och jag tänkte, varför inte. Sagt och gjort, vi började leta efter vår första egna ardenner, minns hon.
Ett par veckor senare hittade Linda den då tre år gamla valacken och köpte honom med drömmen om långa turer i skogen med häst och vagn.
– Vi skulle ju göra helt andra saker än att rida dressyr, men när jag hade ridit in Torsten började vi leka lite med dressyrrörelserna. Jag ville mest prova för jag hade ju ingen erfarenhet alls av ardenner, berättar Linda, som innan trott att arbetshästar mest dög framför vagn.
Torsten hade dock inga som helst planer på att bli körhäst utan fastnade direkt för dressyren.
– Han tyckte att det var jättekul och jag insåg att det här var något jag måste spinna vidare på. Sagt och gjort, jag lekte vidare med Torsten och allt eftersom tiden gick provade vi svårare rörelser. Torsten fixade allt utan problem, säger Linda.
En dröm gick i uppfyllelse
En dag bestämde hon sig för att visa ardennern för sin dressyrtränare Marika Martinsson.
– Jag sade till henne att jag skulle ta med mig min påläggskalv nästa gång, skrattar Linda och fortsätter:
– När Marika träffade Torsten första gången så stal han hennes hjärta också, hon älskar honom! Tillsammans med Marika har vi lekt fram alla rörelser på Torsten och i dag gör han till och med galoppombyten.
I november fick Linda vara med om att hennes livs dröm gick i uppfyllelse, när hon och Torsten representerade Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen på Stockholm International Horse Show i Friends arena.
– Det var helt magiskt och jag hoppas att det inte var sista gången vi red där.
Torsten på utställning. Foto: Pernilla Hägg
Har massor av energi
Linda beskriver Torsten som en riktig diva. Han är en herre som vet vad han vill och han vet att han är kung i stallet, så ibland gäller det för matte att kompromissa.
– Men för det mesta är det jag som har sista ordet, så länge han tror att han får bestämma blir han väldigt nöjd, säger hon.
Torsten är dessutom en riktig arbetsnarkoman, han trivs inte alls med att stå i hagen och ha tråkigt.
– Han älskar att gå till jobbet. Får han inte jobba kan han bli riktigt grinig. Torsten är verkligen en häst som ger en känsla man önskar att varje ryttare skulle få uppleva, säger Linda.
Enligt henne är valacken väldigt positiv till allt man ber honom om och vill verkligen vara till lags hela tiden. Samtidigt är han mycket känslig att rida.
– Det räcker att jag tänker vad jag vill att Torsten ska göra så gör han det. Och han har hur mycket energi som helst. Jag kan trycka på ”on” och sedan går han tills jag trycker på ”off”, berättar Linda som tycker att ardennern sin storlek till trots är både lätt i handen och väldigt följsam.
Dessutom är han mångsidig som få. När ekipaget inte trimmar dressyr tar de en tur med vagnen, badar i sjön eller tolkar med pulkan på släp.
– Torsten må vara min första ardenner men han är absolut inte den sista!
Vilka reaktioner får du från dina medtävlande?
– De första blickarna vi får när vi lastar ur Torsten på tävlingsplatserna är helt obetalbara. En del ser ut som om de har sett ett spöke! Jag har fått kommentarer som ”Kan den stora klumpen ens röra på sig?”, ”Kan han verkligen galoppera, han som har så kort hals?” och ”Dig behöver jag ju inte känna någon konkurrens av i alla fall…”. Men vi får så klart en hel del positiva kommentarer också! Många tycker att det är kul att få se så här stora hästar på dressyrbanorna och inte bara framför vagn i skogen.
Vad tycker domarna om Torsten?
– Det har varit väldigt olika, jag tror att domarna måste vänja sig vid ekipage som oss. För det är tydligt att vi sticker ut i mängden, samtidigt som det inte ska göra att vi blir orättvist bedömda. Oftast har det varit så att vi antigen har blivit ratade totalt och har kommit sist eller så har domaren älskat oss, det är aldrig något mitt emellan.
– Att köpa en ardenner är något av det bästa jag någonsin har gjort. Jag hoppas att min och Torstens resa ska kunna sporra andra människor till att använda sina kallblod till mer än att ”bara” dra vagn. Min Torsten är ett levande bevis på att kallbloden kan så mycket mer!
FOTNOT: Läs mer om Torsten på Facebooksidan Dressyrardennern Torsten.
Film på Torsten in action:
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!