Patrik Kittel tränade Johanna Due Boje och Charlotte Haid Bondergaard, samt red två hästar själv.
Att våga drömma och att tro på sig själv och sina mål, det är det första steget till att göra något på riktigt. Det hävdar dressyrryttaren som vill inspirera alla till att rida Grand Prix – i söndags var det nämligen dags för årspremiär av Patrik Kittel Dressage Tour i Helsingborg.
Text och foto: Linnea Lindahl
Det var nästan slutsålt när finalsäsongen av Patrik Kittel Dressage Tour drog i gång i Helsingborg. Detta blir fjärde gången världsryttaren reser runt i landet för att inspirera dressyr-Sverige med sitt motto: ”Alla kan rida Grand Prix.”
– När jag började säga det skrattade folk åt mig. Jag började rida som liten på min shetlandsponny och visste då att jag ville starta ett OS någon gång, säger Patrik, som uppnådde sitt mål.
– Vägen dit har varit både lång och rolig. Det bästa du kan göra är att förbereda dig själv mentalt på att du kan om du har viljan. Bestäm dig för att ”jag kan rida Grand Prix om jag vill” och ta sedan med dig den känslan. Man ska göra det man brinner för och om du tänker att du kan ta dig till högsta nivån är det ingen omöjlighet.
Ge hästen gott om tid
Under fyra säsonger har Patrik visat och gett råd från lätt klass, till medelsvår och till svår. Nu har det blivit dags att visa de allra svåraste dressyrmomenten från GP-programmen. Han menar att nyckeln till att kunna rida Grand Prix är att hästen är avslappnad och vågar ta för sig. Och det är lika viktigt att ryttaren är avslappnad och litar på att det kommer gå bra.
– När det gäller min egen mentalitet måste jag våga tro på att det kommer att gå. Därför ger jag mig själv tid, förklarar Patrik och fortsätter:
– Det händer alla att hästen blir lite spänd, men det viktigaste av allt är att vi som ryttare inte får panik av det. I stället är det avgörande att låta det ta den tid det tar och att vara positiv. Ge hellre hästen tio minuter extra, eller ett helt ridpass, eller tre månader – för att få den avslappnad. De flesta slappnar av efter ett tag, när de har lärt sig tryggheten.
Det är först när hästen är avslappnad som man vågar ge sig på de riktigt svåra rörelserna, menar Kittel, och förklarar att du hela tiden arbetar mellan avspänning och positiv spänning.
– Först då kommer hästen att vara mjuk i kroppen och ha möjlighet att använda mer ”power”. Detta är det som har gjort att jag har kunnat utbilda många hästar upp till Grand Prix-nivå. Det är hemligheten, att hästen går med ryttaren i stället för emot.
Patrik inledde med att rida Dora, född 2009 e. Don Primero – Amiral...
... ett sto som till vardags rids och tävlas av Ebba von Essen.
Variation en viktig del av vardagen
I uppvärmningen har Patrik vissa rutiner.
– Jag vill att hästen ska slappna av och känna sig redo för uppgiften, på det sättet vill jag börja ridpasset varje dag. Jag vill att hästen sänker huvudet, sträcker ut halsen och vågar ta kontakten. Då kan jag driva den fram till handen så att den sträcker ut näsan och kan trava runt och i balans.
När uppvärmningen är klar förespråkar han variation i arbetet och menar att du kan åstadkomma stor variation med olika rörelser, även när du rider hemma i ridhuset. Det kan vara en fara att fasta i ett för inrutat system.
– Varierad träning är så viktigt för att det inte ska bli monotont för hästen. Det måste vara kul för den, så att den vill och hela tiden orkar. Det får inte vara uttröttande, för då vill de till slut inte mer. Det är viktigt att man vågar träna hållbart även mentalt. Hästen måste vilja, säger Patrik och fortsätter:
– Variera det lätta med det svåra och hitta en balans i vad som funkar för just din häst. Fråga dig själv, hur mycket behöver jag jobba? Är min häst pigg eller trött? Behöver den mer eller mindre foder? Det är de ryttare som tänker på det sättet som vinner.
De bästa ryttarna vet exakt hur länge de har ridit fram och hur mycket de har tränat. Deras hästar är avslappnade, men ändå aktiva. De har lärt sig sina hästar.
Johanna Due Boje tränade för Kittel med Mazy Klövenhöj.
Charlotte Haid Bondergaard var också på plats med sin "Robban".
Våga göra fel och prova dig fram
Alla gör fel och det är ingenting farligt, menar Patrik.
– Det är viktigt att acceptera våra fel. Inte för att kritisera, utan för att få oss att bli bättre, säger han.
– Om din inställning är att du inte kan byta i varje så kommer du aldrig att lära dig det. Hitta på att du kan det och bestäm dig för att lära dig rörelsen. Våga prova dig fram till vad som fungerar och våga göra fel.
Han förklarar vikten av att "rida felfritt" på tävling.
– Om du rider felfritt är du nästan alltid placerad. Det är missarna som kostar och om hästen är spänd kommer du att få missar.
Ibland kan det vara nyttigt att tävla en lägre klass då och då, även när du rider på Grand Prix-nivå.
– Det händer ofta i hoppningen att ryttarna väljer att hoppa en lägre klass med hästarna, för att de ska känna att det är kul. Det kan vara något att ta efter. Rid ett enklare program på tävling ibland för att det är roligt. Bara för att hästarna går på Grand Prix-nivå betyder det inte att de inte ska gå någonting annat.
Dagen till ära pryddes ridhuset av en vacker kristallkrona.
Patrik med Dixiland, som till vardags står i paret Haid Bondergaards stall.
Hitta hästens takt
Patrik vill få hästen avslappnad och skapa reaktion på små signaler.
– Jag måste kunna komma tillbaka och sedan kunna rida framåt igen. Och jag behöver vara snabb i hjärnan för att kunna ge små hjälper. Hitta hästens rytm, våga hålla om, var nära och med hästen.
Takt är ett nyckelord som återkommer.
– Ofta är det vi ryttare som tar bort hästen från takten, detta gäller inte bara i piaff eller passage utan generellt. Hästen ska vara aktiv i sin takt men samtidigt avslappnad, säger Patrik och fortsätter:
– Var noggrann med detaljerna och kom ihåg att hela tiden berömma när hästen gör rätt. Det behöver bara vara att du lättar någonstans, kanske bara rent mentalt. Väldigt små saker kan göra att hästen förstår att den har varit duktig.
Tänk på att hitta det positiva i den häst du har nu och ta med dig det till nästa.
– Den häst du rider i dagsläget kanske inte är den du rider Grand Prix på senare, men den har lärt dig vägen dit. Mitt framgångskoncept är att aldrig sluta försöka. Och kom ihåg att våga vara ödmjuk mot dig själv.
Vill ut och besöka ridskolorna
Clinicen arrangerades tillsammans med Patriks sponsor Saab, som nu har förlängt hans kontrakt i ytterligare fyra år. Detta innebär att det kommer någon form av fortsättning på den populära touren.
– Det kommer att bli något liknande, men med ett nytt koncept, säger Patrik och fortsätter:
– Jag kan inte avslöja för mycket, men jag har ett önskemål om att jag vill åka ut och besöka ridskolor för att träffa och inspirera ungdomar till att rida. För att få dem att känna att de kan utvecklas. Ridskolan är en så stor och bra grej. Jag skulle vilja träffa ungdomssektionen för att prata om att elitsport och ridskola hör ihop – det är inte två olika saker för mig. Allting görs ju med hästar och vi sitter i samma båt.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!