Dressyr
Publicerad: 2020-01-14
Patrik Kittel tränade Johanna Due Boje och Charlotte Haid Bondergaard, samt red två hästar själv.
Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
Att våga drömma och att tro på sig själv och sina mål, det är det första steget till att göra något på riktigt. Det hävdar dressyrryttaren som vill inspirera alla till att rida Grand Prix – i söndags var det nämligen dags för årspremiär av Patrik Kittel Dressage Tour i Helsingborg.
Text och foto: Linnea Lindahl
Det var nästan slutsålt när finalsäsongen av Patrik Kittel Dressage Tour drog i gång i Helsingborg. Detta blir fjärde gången världsryttaren reser runt i landet för att inspirera dressyr-Sverige med sitt motto: ”Alla kan rida Grand Prix.”
– När jag började säga det skrattade folk åt mig. Jag började rida som liten på min shetlandsponny och visste då att jag ville starta ett OS någon gång, säger Patrik, som uppnådde sitt mål.
– Vägen dit har varit både lång och rolig. Det bästa du kan göra är att förbereda dig själv mentalt på att du kan om du har viljan. Bestäm dig för att ”jag kan rida Grand Prix om jag vill” och ta sedan med dig den känslan. Man ska göra det man brinner för och om du tänker att du kan ta dig till högsta nivån är det ingen omöjlighet.
Ge hästen gott om tid
Under fyra säsonger har Patrik visat och gett råd från lätt klass, till medelsvår och till svår. Nu har det blivit dags att visa de allra svåraste dressyrmomenten från GP-programmen. Han menar att nyckeln till att kunna rida Grand Prix är att hästen är avslappnad och vågar ta för sig. Och det är lika viktigt att ryttaren är avslappnad och litar på att det kommer gå bra.
– När det gäller min egen mentalitet måste jag våga tro på att det kommer att gå. Därför ger jag mig själv tid, förklarar Patrik och fortsätter:
– Det händer alla att hästen blir lite spänd, men det viktigaste av allt är att vi som ryttare inte får panik av det. I stället är det avgörande att låta det ta den tid det tar och att vara positiv. Ge hellre hästen tio minuter extra, eller ett helt ridpass, eller tre månader – för att få den avslappnad. De flesta slappnar av efter ett tag, när de har lärt sig tryggheten.
Det är först när hästen är avslappnad som man vågar ge sig på de riktigt svåra rörelserna, menar Kittel, och förklarar att du hela tiden arbetar mellan avspänning och positiv spänning.
– Först då kommer hästen att vara mjuk i kroppen och ha möjlighet att använda mer ”power”. Detta är det som har gjort att jag har kunnat utbilda många hästar upp till Grand Prix-nivå. Det är hemligheten, att hästen går med ryttaren i stället för emot.
Patrik inledde med att rida Dora, född 2009 e. Don Primero – Amiral...
... ett sto som till vardags rids och tävlas av Ebba von Essen.
Variation en viktig del av vardagen
I uppvärmningen har Patrik vissa rutiner.
– Jag vill att hästen ska slappna av och känna sig redo för uppgiften, på det sättet vill jag börja ridpasset varje dag. Jag vill att hästen sänker huvudet, sträcker ut halsen och vågar ta kontakten. Då kan jag driva den fram till handen så att den sträcker ut näsan och kan trava runt och i balans.
När uppvärmningen är klar förespråkar han variation i arbetet och menar att du kan åstadkomma stor variation med olika rörelser, även när du rider hemma i ridhuset. Det kan vara en fara att fasta i ett för inrutat system.
– Varierad träning är så viktigt för att det inte ska bli monotont för hästen. Det måste vara kul för den, så att den vill och hela tiden orkar. Det får inte vara uttröttande, för då vill de till slut inte mer. Det är viktigt att man vågar träna hållbart även mentalt. Hästen måste vilja, säger Patrik och fortsätter:
– Variera det lätta med det svåra och hitta en balans i vad som funkar för just din häst. Fråga dig själv, hur mycket behöver jag jobba? Är min häst pigg eller trött? Behöver den mer eller mindre foder? Det är de ryttare som tänker på det sättet som vinner.
De bästa ryttarna vet exakt hur länge de har ridit fram och hur mycket de har tränat. Deras hästar är avslappnade, men ändå aktiva. De har lärt sig sina hästar.
Johanna Due Boje tränade för Kittel med Mazy Klövenhöj.
Charlotte Haid Bondergaard var också på plats med sin "Robban".
Våga göra fel och prova dig fram
Alla gör fel och det är ingenting farligt, menar Patrik.
– Det är viktigt att acceptera våra fel. Inte för att kritisera, utan för att få oss att bli bättre, säger han.
– Om din inställning är att du inte kan byta i varje så kommer du aldrig att lära dig det. Hitta på att du kan det och bestäm dig för att lära dig rörelsen. Våga prova dig fram till vad som fungerar och våga göra fel.
Han förklarar vikten av att "rida felfritt" på tävling.
– Om du rider felfritt är du nästan alltid placerad. Det är missarna som kostar och om hästen är spänd kommer du att få missar.
Ibland kan det vara nyttigt att tävla en lägre klass då och då, även när du rider på Grand Prix-nivå.
– Det händer ofta i hoppningen att ryttarna väljer att hoppa en lägre klass med hästarna, för att de ska känna att det är kul. Det kan vara något att ta efter. Rid ett enklare program på tävling ibland för att det är roligt. Bara för att hästarna går på Grand Prix-nivå betyder det inte att de inte ska gå någonting annat.
Dagen till ära pryddes ridhuset av en vacker kristallkrona.
Patrik med Dixiland, som till vardags står i paret Haid Bondergaards stall.
Hitta hästens takt
Patrik vill få hästen avslappnad och skapa reaktion på små signaler.
– Jag måste kunna komma tillbaka och sedan kunna rida framåt igen. Och jag behöver vara snabb i hjärnan för att kunna ge små hjälper. Hitta hästens rytm, våga hålla om, var nära och med hästen.
Takt är ett nyckelord som återkommer.
– Ofta är det vi ryttare som tar bort hästen från takten, detta gäller inte bara i piaff eller passage utan generellt. Hästen ska vara aktiv i sin takt men samtidigt avslappnad, säger Patrik och fortsätter:
– Var noggrann med detaljerna och kom ihåg att hela tiden berömma när hästen gör rätt. Det behöver bara vara att du lättar någonstans, kanske bara rent mentalt. Väldigt små saker kan göra att hästen förstår att den har varit duktig.
Tänk på att hitta det positiva i den häst du har nu och ta med dig det till nästa.
– Den häst du rider i dagsläget kanske inte är den du rider Grand Prix på senare, men den har lärt dig vägen dit. Mitt framgångskoncept är att aldrig sluta försöka. Och kom ihåg att våga vara ödmjuk mot dig själv.
Vill ut och besöka ridskolorna
Clinicen arrangerades tillsammans med Patriks sponsor Saab, som nu har förlängt hans kontrakt i ytterligare fyra år. Detta innebär att det kommer någon form av fortsättning på den populära touren.
– Det kommer att bli något liknande, men med ett nytt koncept, säger Patrik och fortsätter:
– Jag kan inte avslöja för mycket, men jag har ett önskemål om att jag vill åka ut och besöka ridskolor för att träffa och inspirera ungdomar till att rida. För att få dem att känna att de kan utvecklas. Ridskolan är en så stor och bra grej. Jag skulle vilja träffa ungdomssektionen för att prata om att elitsport och ridskola hör ihop – det är inte två olika saker för mig. Allting görs ju med hästar och vi sitter i samma båt.
- Patrik själv satt upp och red stoet Dora, född 2009 e. Don Primero – Amiral. Hon rids och tävlas till vardags av Ebba von Essen som har haft Dora i stallet sedan hästen var två och ett halvt år.
- Patrik red även den tolvåriga valacken Dixiland (e. Loutano – Reichsgraf), som har stått i paret Haid Bondergaards stall sedan han var två år gammal.
- Johanna Due Boje red det elvaåriga stoet Mazy Klövenhöj (e. Bocelli – National Zenith xx).
- Charlotte Haid Bondergaard hade med sig sin ”Robban”, hingsten Roberto des Frettes (e. Carinho des Noes – Boulou des Frettes).
Hur ser återhämtningsperioderna ut för dina tävlingshästar?
– Efter att Grand Prix-hästarna har tävlat brukar de ha en vecka när de bara skrittas och går i hage. Den andra veckan gör vi lättare arbete, tredje veckan jobbar vi mer precist och den fjärde veckan är det tävling. Så generellt brukar jag tävla en gång i månaden, om det går, under säsongen.
Varför har du valt att jobba med hästar?
– Jag har alltid velat göra det. För mig är det inte direkt ett jobb, utan en passion och en livsstil. Så klart är det hårt jobb och många timmar man lägger ner, men det ger så mycket glädje så jag är väldigt glad att få göra det.
Hur är det att rida och tävla i lag? Hur är stämningen?
– Jag är väldigt tacksam för bra lagkamrater. Om inte laget skulle ha en bra sammanhållning så blir inte resultatet bra, men när man är tajta kan man fokusera. Man kan inte ha tjafs i laget, för då blir det svårt att prestera.
12 januari – Helsingborg
26 januari – Linköping
2 februari – Göteborg
8 mars – Stockholm
taggar
Liknande webbartiklar
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Dufour oslagbar igen – Kittel bästa svensk
- Johanna och Mazy Klövenhöj startar tävlingsåret i Doha
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Patrik Kittel höll clinic i Timrå: ”Hästen får inte bli för kort i sin hals”

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

"Hästen måste ses som en naturlig del"
Orosmoment kopplade till världssituation och generella utmaningar för hästnäringen. Det var frågor LRF lyfte för politiken och branschintresserade.
Erika Lindberg och Carl von der Esch pratade under Hästriksdag 2022

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!

WE-ekipage genrepade inför SM-veckan
I sommar arrangerar Linköpings fältrittklubb SM i Working Equitation. I år är WE en del av SM-veckan tillsammans med 31 andra sporter.
"Får chansen att visa ridsporten för många som normalt inte ser"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Får dubbelt älgbesök på skogsturen
Nordsvensken Älvan tar det hela med ro. Hon är bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.

Jonna Britse pensionerar topphästen
Fälttävlansryttaren väljer att avsluta Quattrinos tävlingskarriär i förtid. Det 17-åriga stoet har skadat sig och ska nu få bli mamma istället.

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!