Dressyr
Publicerad: 2014-09-26
Axelsson + Ankarcrona: Hoppryttare och dressyrryttare - stjäl av varandra!
Sista dagen på Hippsons läsarresa stod ett besök på Stall Ankarcrona på schemat. Det är hemvisten för Henrik Ankarcrona, som har tillhört hoppeliten sedan ponnytiden och som har flertalet placeringar på GP-nivå.
Text & foto: Karin Moberg
I dag möter vi också vännen och kollegan Olof Axelsson, som bland annat är chefsberidare i dressyr på Flyinge. De två ryttarna har nämligen slagit sina kloka huvuden ihop.
Regnet öser ner över Stall Ankarcrona, ett stenkast från hästcentrumet Flyinge, den här söndagen. Men om det är någon dag på läsarresan då lite regn inte spelar någon roll är det denna. För även om hästarna står i ett kallstall, vilket Henrik tycker är det absolut bästa för dem, är utrymmena för oss människor både praktiska och varma. De är till och med försedda med golvvärme.
Ridhuset är något svalare, men vi åskådare står glatt och tittar på när Henrik och Olof visar exempel på hur de lägger upp träningspass för sina hästar. De sitter båda på två nioåringar, men Henriks hoppsto och Olofs dressyrvalack skiljer sig rätt mycket från varandra – målet med dem likaså. Trots det har ryttarna väldigt lika tänk i träningen.
Henrik och Olof rider och förklarar.
Plagiera och effektivisera
– Stjäl alltid bra saker av dem som är duktiga! uppmanar Olof Axelsson.
Och det är precis det han och Henrik har börjat med. De är kollegor på Flyinge där de båda undervisar, och på senare tid har de insett att de har mycket att lära av varandra.
Som dressyrryttare jobbar Olof efter den klassiska utbildningsskalan med takt, lösgjordhet, kontakt, schvung, rakriktning och samling. Henrik har förkortat skalan något för att den ska passa bättre till hoppryttarens tänk - framåtdrift, rakhet, balans och eftergift.
Men egentligen handlar träningen om precis samma sak för dem båda, om att effektivisera sin ridning och framför allt sin sits. Målet för både hopp- och dressyrryttaren är att få en lösgjord och elastisk häst. Det är den där fjädern du är ute efter i hästen, oavsett om du ska samla för en piruett eller för att rida upp mot ett hinder.
I dressyren strävar man efter ett lyft i manken på hästen, och efter jämnvikt. Hästen ska vara som en bro.
– Sitter du och gnider med sätet trycker du ner hästens rygg, säger Olof och fortsätter:
– Kompensera aldrig för att hästen inte svarar framåt! Kom till ett läge där hästen tar ansvar för sin egen bärighet och där ryttaren kan koncentrera sig på att rida ett moment, i stället för att rida i varje ”vanligt” steg.
Våga rida framåt
Olof pekar på hur han som dressyrryttare stjäl från Henriks hopptänk. Dressyrhästen ska vilja röra sig lika mycket framåt som hopphästen.
– Våga släppa taget och låt hästen ha kul på jobbet. Ställ er i lätt sits och galoppera några varv. Hästen ska vilja springa, säger han, samtidigt som han ställer sig upp och låter sin häst galoppera framåt i ett friskt tempo.
Oavsett om du rider hoppning eller dressyr måste hästen ha viljan att gå framåt. Henrik drar paralleller mellan hästens bakben och två båtmotorer.
– De måste driva lika mycket, annars kommer man inte framåt. Du hittar inte rakriktningen, och som hoppryttare kommer du aldrig fram till hindret, säger han.
Henrik är inte sen att sno Olofs tillgångar som dressyrryttare.
– Hur ofta ser man inte hoppryttare som slutar rida och kastar sig framåt flera galoppsprång innan hindret? Har ni någonsin sett en dressyrryttare kasta sig framåt när piaffen närmar sig? Sitt upp och rid mot hindret, uppmanar han.
Han ställer sin häst mittemot Olofs, och visar att ryttarnas grundsitsar egentligen inte skiljer sig så mycket från varandra. Det är mest de olika sadlarna och längden på stiglädren som skiljer dem åt, båda sitter upprätta i balans.
Henrik illustrerar genom att sitta upp och rida mot några bommar, utan att ändra på grundsitsen innan dem.
Som dressyrryttare måste du våga släppa taget.
Henrik visar att hoppsitsen inte skiljer sig så mycket från den lodräta.
Fram med bommar
Det är inte särskilt ofta som bommarna dammas av och plockas fram på de stora dressyranläggningarna. Synd, tycker Olof, och travar över de bomserier som Henrik har lagt ut.
– Bommar ger nämligen ett kvitto direkt, så det snor vi från hoppningen! Man känner om hästen är rak eller tränger, om den har bärighet, svarar framåt och så vidare, säger han.
Det finns inga planer på att ändra dressyrprogrammen så att trav över bommar ingår, och hästen kommer inte att behöva hoppa inne på dressyrbanan. Men Olof uppmanar ända dressyrryttare att bomträna eftersom det ger ett kvitto på hur hästen faktiskt går, håller den uppmärksam och dessutom är riktigt bra miljöträning.
Traven över bommarna börjar sitta och Olof provar att galoppera över en upphöjd bom. Det går sådär och bommen faller i backen.
– Här gäller det verkligen att ha den där grundsitsen och balansen! Det är genom saker som inte riktigt går som man har tänkt sig som man får ut den absolut bästa informationen, säger dressyrryttaren.
Olof rider samma bomövningar som Henrik.
Olof och Henrik samarbetar över grengränserna.
Stallet är vackert och genomtänkt.
Uttrycksfull häst vid sitt stora fönster.
Ordning och reda i sadelkammaren.
Bomövningarna i ridhuset.
Stallets yngsta hjälpreda hugger i.
Liknande webbartiklar
- Följ med på Hippsons läsarresa – en lyxig hästweekend i Mälardalen
- Bildspel: Häng med till vackra Kronekulla
- Peder på pallplats i Stockholm: ”Fantastiskt fina framgångar”
- Topprankingen inspirerar andra ryttare
- Dags att börja forma VM-laget
- ”Det ska vara så svårt som möjligt att ta ut laget”
- Henrik Ankarcrona får HP-guldet – första ridsportprofilen att få utmärkelsen
- Galaglitter och stor glädje: "Helt fantastiska priser"
- Blir det storslam för ridsporten på Idrottsgalan?
- Förra årets etta på andra plats
relaterade artiklar

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!