Foto: Maria Oscarius
Uppdatering 2019-01-11: Nedan clinicreferat blev vårt mest lästa på Hippson.se under 2018. Vi återpublicerar det och inleder helgen med Carl Hesters lärdomar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Lördag gjorde Carl Hester en bejublad Sverige-comeback inför fullsatta läktare på Strömsholm. Med humor, värme och självdistans guidade han ryttare, hästar och publik genom de viktigaste punkterna i den träningsfilosofi han har byggt upp. Eller som han själv uttryckte det: ”Jag har stulit det bästa av de bästa och fyllt min verktygslåda med.”
Text: Anna Nordin
Värdar för clinicen var Ridskolan Strömsholm och Equestrian Academy. Carl Hester inledde med att säga att vi alla kan läsa böcker om hur man ska göra.
– Men böckerna talar inte om hur du gör om hästen inte beter sig som det står i boken. Därför behöver vi lära oss fler sätt. Det bästa är att ta del av rutinerade och framgångsrika ryttares system och att bygga sin egen erfarenhetsbank.
Fokus under clinicen var unga hästar och unga ryttare, Carl berättar hur de håller unghästarna hemma på anläggningen i England.
– Vi har ynnesten att ha ett passande klimat och stora marker, så våra unga hästar går ute dygnet runt. De tas in på morgonen och rids, sedan släpps de ut på fälten igen. Fyraåringar ska inte tränas aktivt mer än 20 minuter om dagen. Det fungerar utmärkt när de bor ute, då är de redan ”rastade”. Till skillnad från unghästar som måste bo på box.
Championat inget självändamål
Han förklarar också att det inte är alla teamets fyraåringar som visas upp.
– Inte alla unghästar är redo för det, då väntar vi hellre tills de är mogna. Ser de ut som unghästchampionatsvinnare utbildar vi dem så klart mot det, men det långsiktiga målet är Grand Prix. Så vi har ingen brådska.
Carls råd är att tidigt ge unghästen rutin och trygghet, genom att den redan från början får vidga sin värld utanför hemmiljön.
– Så fort våra hästar är lugna att rida i ridhuset tar vi med dem på uteritter tillsammans med äldre, trygga hästar. Vi låter dem också åka med till tävlingsplatser långt innan de ska tävla själva, sedan rider vi runt dem några varv där utan krav.
Foto: Renée Claesson-Ribring
Galopparbete ger bättre trav
Unghästarna mognar enligt Hester snabbt av att få se mer än sitt eget ridhus.
– Om din häst vill titta på exempelvis publiken, låt den! De blir spända av att vi hindrar dem. Ta ett djupt andetag medan hästen tittar och förmedla ditt lugn genom din avspända kropp.
Carl använder sig mycket av öppna i utbildningen av de unga hästarna.
– Att rida öppna på tre spår är ett bra verktyg för att förbättra hästens gångarter. När du går in i en öppna ska hästen behålla den trav den hade innan. Om traven bromsas in har du förlorat dess kvalitet, säger han och fortsätter:
– Sedan förbättrar du inte traven genom att trava, trava, trava. De flesta hästar travar bättre efter galopp, använd dig av det. Då är den mer genom kroppen och mer avspänd.
Stretchningen gör hästen elastisk
Att lägga mycket tid på att stretcha hästen är ett annat av tipsen åskådarna får med sig hem, Carl återvänder ofta till just detta.
– Stretchning är av yttersta vikt i träningen. Den är helt nödvändig för att göra hästen elastisk. Låt uppvärmningen ta minst 10 till 15 minuter, även på äldre hästar, innan du har något annat fokus än avspänning och balans.
Hester fortsätter:
– Fysiskt öppnar stretchningen upp hästens kropp och mentalt gör det den avspänd. Ha som mål att kunna starta passet lika avspänt som du kan avsluta det.
Foto: Maria Oscarius
Ska kunna växla på naturligt sätt
Du ska dessutom kunna byta till lättridning på lång tygel när som helst under passet. Det är ett användbart facit för hur du har ridit hästen. Fungerar det direkt är det ett bra betyg för att hästen kan växla mellan avspänning och arbete. En del dagar ska du enbart arbeta med stretchning, det är bra för hästen att lära sig att gå utan krav och tryck.
Flera av hästarna är korta och styva i halsen när de kommer in.
– Hästen ska harmoniskt vila på bettet. Skräm inte bort den från kontakten genom att för snabbt korrigera om din häst vill komma upp ur form, tipsar Carl.
För hästar som lätt krullar ihop sig i formen är det extra viktigt med många skrittpauser.
– På så vis lär de sig att sträcka fram nosen. Undersidan av halsen ska se ut som ett U, inte ett V. Då kan hästen gå framåt i gångarten utan att öka tempot. När du stretchar hästen ska du se hur halsmuskeln blir mjuk och ”fladdrar” med i hästens steg.
Balans går före (nästan) allt
Balans är nyckeln till all ridning enligt Carl, innan man har balansen är det ingen mening att fundera på något annat.
– Jag gör det ”the french way”, säger han med glimten i ögat.
Balansen kommer först och ur den kommer det framåtbjudning.
– Man hör så många tränare ropa ”rid framåt, rid framåt!” och jag förstår inte poängen. Hästarna rids ur sin balans och hamnar med huvudet mot bogen. Rid i stället långsamt tills du har fått balans, då kan du få framåtbjudning naturligt. Det är hästen som ska svettas, inte du!
Övergångar är ett bra sätt att öva balansen på.
– Med fyraåringarna övar vi övergångar, balans och lydighet. Jag menar inte att öva många övergångar utan jag menar att öva extremt många övergångar – 60, 70, 80 stycken på ett pass. Detta så att hästen blir ridbar och balanserad. Därefter är den redo för framåtbjudning.
Foto: Renée Claesson-Ribring
Tänk framåt med handen
Hur du använder din hand påverkar hästens möjligheter att vara i balans. Carl ger några råd:
– Håll handen framför sadeln. Annars blir det att du jobbar bakåt för att korrigera hästen, då kan den inte vara i balans. Var mjuk i handen när du går från trav till galopp, så att din häst lär sig att ta första galoppsprånget framåt.
Han menar att hästen ska ”trycka framåt in i din hand” när du gör en övergång från galopp till trav.
– Lär hästen att gå ”i kontakt med självbärighet”, inte ”ligga på i handen”. Om du driver på när den är stark kommer hästen att dra dig framåt. Vänta med att driva tills den är mjuk i handen och lyfter sitt framparti, säger Hester.
Var noga med att du kan lätta i handen utan att hästen ökar. En mjuknande hand ska inte vara en signal att försvinna framåt. Du som ryttare ska ge signalen för att gå fram, det är oberoende av handens kontakt med munnen.
Hemligheten med halvhalten
Många tränare uppmanar sina ryttare att göra halvhalter, men väldigt få förklarar vad det innebär. Carl vill ändra på det.
– En halvhalt betyder att du samlar hästen när den rör sig framåt. Du samlar alltså upp den framåtdrivande energin och får hästen att kliva längre in under sig med bakbenen. En halvhalt ska bara vara i ett enda steg. Håller du på längre får den motsatt effekt och hindrar bakbenen från att komma fram.
När du samlar hästen ska du känna att du gör det framåt, det vill säga att bakbenen träder längre in under hästen. Det kan du inte åstadkomma genom att backa med handen. Din häst får inte hamna ”bakom dig” när du förhåller.
Foto: Renée Claesson-Ribring
Gilla dressyr = gilla tålmodighet
– För att gilla dressyr behöver du ha tålamodet att vänta på hästen, säger Carl.
Byt till exempel inte hjälp för att hästen inte svarar, det gör den bara förvirrad. Du behöver vara konsekvent för att befästa rätt gensvar.
– Om du vill galoppera och hästen i stället travar fortare kan du inte plötsligt byta från ”galopp” till ”spring inte”, det skrämmer bara bort hästen från handen. Fortsätt i stället att säga ”galopp”.
Tänk också på att det tar månader att få en lösgjord häst.
– Du kan inte stå i spagat utan att få träna upp det steg för steg. Att tvinga hästen att stretcha mer än den klarar av blir ingen hälsosam stretchning.
Och om du rider på framåt för tidigt får du bara en häst som ligger för hårt i handen och inte går i balans.
– Som tränare och ryttare är det ditt ansvar att veta vad som är det bästa hästen kan göra just nu. Och att inte fortsätta begära något som inte finns där än, avslutar Carl.
Jonas Johnson (verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm), Marianne Essen Söderberg (huvudlärare i dressyr på Strömsholm), Mats Eriksson (SvRF), Carl Hester, Lovisa Degreef Beselin (Equestrian Academy) och Matt Harnacke (influencer). Foto: Cecilia Rimér Claesson
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 13 – rabatten är redan avdragen!
Schysst stall är initiativet som arbetar för att öka medvetenheten kring sexuella trakasserier i stallet. Nu har fler än hundra stall i landet anslutit sig.
Alberto Fasciani är en italiensk skomakare som har skapat ridstövlar och ridskor som är perfekta för regn- och ruskväder. Detta tack vare tekniska material.
Satsningen Idrottslyftet försvinner och ersätts i stället av ett nytt projektstöd. Syftet är att kunna utveckla föreningars barn- och ungdomsverksamhet.
Vill få fler unga att stanna kvar inom den organiserade idrotten
Uppsala kommun har beslutat att satsa en miljon kronor under nästa år på fritidsledare vid fem ridskolor. Det görs i samarbete med Upplands RF.
"Med fler vuxna ledare kan stallen bli tillgängliga för fler"
Felicia Grimmenhag har startat en insamlingsbössa i Musikhjälpen och i onsdags besökte hon studion i Västerås och de tre programledarna.
"Vi i ridsporten är vana att hjälpas åt och då kan vi också hjälpa andra"
Ulla Håkanson värnar om hästars välfärd och att yngre generationer ska lära sig mer. Hennes stiftelse in och stöttar kunskapssajten Hästsverige.
Göran Dalin, SLU: "Vi känner oss oerhört hedrade och stolta"
Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA och Wellington. Det blir åtta kvaltävlingar och en final.
I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Inför 2020 ska nu nya ryttare, hästar och profiler äras.
Louise Juhlin, byggnadskonsulent på länsstyrelsen, berättar vad stallägare oftast får komplettera med efter att ha skickat in ritningar för förprövning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 12 – rabatten dras av automatiskt
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Känner du igen dig?
Efter att ytterligare två hästar drabbats hos Malung-Sälens ridklubb tvingas stallet hållas stängt längre än planerat. Något som påverkar ekonomin.
Fram till jul sparar du många hundralappar på köp av böcker. Prenumeranter får 25 procent på allt, men även de som inte prenumererar får rabatt.
Spara hundralappar – inspirationsboost med leverans innan jul!
Ryska Balagur är känd som travhästen som blev polishäst, innan han tog dressyrvärlden med storm. Detta med Alexandra Korelova i sadeln.
För att skona miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper. De har en stor gård och behövde effektiv hjälp med att avlägsna hästspillning från hagarna.
Mats Brunstedt: "Maskinen tar bort manuellt och tungt arbete"
I höstas meddelade Equipe AB att de lägger ner sin webbshop med tävlingsfoton. I januari kommer Equisport att starta en liknande tjänst.
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben.
Se Johanna Lassnacks och Ryttarinspirations träffsäkra klipp
Två svenska hoppryttare står redo att ta sig an ett tufft startfält, när det till helgen har blivit dags för Rolex Top Ten-finalen i Genève.
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet