Dressyr
Publicerad: 2017-01-19
C-ponnyn Stormy laddar för medelsvår dressyr mot stora hästar
För elva år sedan köpte Tanja Carlson C-ponnyn Stormy som är 137 centimeter hög. Tanken var att utbilda honom för att sedan sälja honom, så blev det dock inte.
– Han är min drömponny så han blev kvar, berättar Tanja, som om ett par veckor debuterar medelsvår dressyr i tävlingssammanhang med Stormy.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
När Stormy kom till Tanja var han busig och besvärlig, därför fick hon ge upp planen att sälja honom. I stället provade hon de flesta grenar med ponnyn – distans, hoppning, körning och western. Men efter en senskada, följd av en lång konvalescens, satsar ekipaget nu helt på dressyr.
Inte många C-ponnyer i hästklasserna
Tanja är relativt ensam om att tävla C-ponny i storhästklasser. Och det är tråkigt tycker hon.
– Jag önskar att fler tävlade C-ponny. Klart att man inte ska fortsätta att rida sin ponny om man är för stor, men man får ta hjälp av någon som har kompetens att bedöma om det fungerar. Stormy är rätt grov i modellen och många domare har trott att han är D-ponny, säger Tanja och fortsätter:
– Jag undrar varför man ska sluta att rida sin ponny när man inte behöver.
Tävlar för den egna utmaningen
– Min ponny har inga flashiga gångarter, men vi får satsa på bra ridvägar och på att få till det tekniska i stället. Mitt mål är att slå personbästa och se hur långt vi kan komma, menar Tanja.
Hon vill rida på kvalgränsen i varje klass och sedan se hur långt de kan gå.
– Vi tycker ju båda att det här är jättekul!
Självklart väcker de uppmärksamhet när de kommer till tävlingsplatserna, än så länge har dock ingen varit negativ.
– Jag får lite skämtsamma kommentarer, men aldrig några negativa. Jag tror att de flesta tycker att det är skoj att vi är med.
Medelsvår debut i februari
Ekipaget har redan varit ute och känt på Medelsvår C i en pay and ride där de fick 63,5 procent. Och en till sådan blir det före tävlingsdebuten.
Den 5 februari är det så dags för tävlingsdebut i medelsvår för 15-åriga Stormy och 31-åriga Tanja. Tillsammans är de ett levande bevis på att man kanske inte behöver lämna ponnytiden bara för att man faller för åldersstrecket.
Liknande webbartiklar
- Så funkar det – guide till VM-grenarna
- Elmia Lantbruk 2013, många bilder!
- Ida Åhman: ”Vår resa tillsammans hade blivit betydligt kortare utan regeländringen”
- Mot Intermediaire-dressyr på welsh cob: ”Han har härlig utstrålning inne på banan”
- Torsten och Linda siktar mot Medelsvår A
- Ardennern Torsten älskar stora arenor
- Kajsa Boström: "Det är ryttaren som hänger i tygeln – aldrig hästen"
- Ridtravaren som tävlar medelsvår dressyr
- Brille är halvblodet som kan nästan allt
- Dressyrhästen Stirling sadlade om till westernhäst för en dag
relaterade artiklar

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!