Dressyr
Publicerad: 2017-06-19
Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
Drömmer du också om att rida piaff och passage på ridlektionen? Hos Ölmstad rid- och körsällskap kan du göra det! Förutom lusitanovalacken Cartaxo står ridlärarnas egna hästar till tjänst på speciallektionerna. Och ridskolechefen Åsa Linnér menar att välutbildade lektionshästar är ett riktigt framgångskoncept.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Mellan Gränna och Jönköping hittar vi Ölmstad rid- och körsällskap (ÖRKS). Verksamheten som startade för 25 år sedan med sex inhyrda hästar har i dag 22 hästar och ponnyer, ridhus, utebana och en mindre aktivitetshall på gång.
Här fokuserar man inte bara på att lära ut ridning utan vill ge hela konceptet hästkunskap till eleverna. De 90 minuter långa lektionerna består till halva delen av ridning, resterande tid handlar om praktisk och teoretisk hästkunskap.
Ridning men även lastning
Ridskolechefen Åsa Linnér förklarar att man vill ge eleverna så mycket erfarenhet som möjligt innan de går vidare till egen häst.
– Vi anser inte att våra elever ska utsättas för att göra sin första lastning eller longering när de väl har skaffat häst. Kunskap om hästen tycker vi är viktigt, därför finns det med för elever i alla åldrar och på alla utbildningsnivåer.
Både ridundervisning och hästkunskap planeras noga och följer en terminsplan. Här lär sig eleverna bland annat om foder, staketsättning, friskvård och körning med häst och vagn. Bland de ridande finns hela spannet från nybörjare på knattelektioner till ryttare på medelsvår nivå. Och utöver dressyr- och hopplektioner får eleverna prova på working equitation (WE).
– WE bygger på den ordinarie dressyren, här kan utmaningarna bli hur stora som helst. Det är väldigt användbart i undervisningen för alla, från nybörjarknattar till de allra duktigaste, förklarar Åsa.
Hon säger att många uppskattar tydligheten i grenen.
– Det är mer konkret att stanna vid en stolpe och lyfta en mugg än att stanna vid en bokstav på ridbanan när man ska göra halt. Stillastående får en ny innebörd när du ska utföra en uppgift. Och runda volter blir runda om det finns ett riktmärke att rida runt.
I skrivande stund tävlar två av ridlärarna WE internationellt i svår klass och flera elever tävlar på olika nivå.
Började med en ridresa
Sedan ett år tillbaka har man dessutom höjt dressyrundervisningen ett snäpp, genom att köpa in en välutbildad lusitano för de elever som vill utvecklas lite längre. Tanken på att införskaffa en högt utbildad och lättriden lektionshäst föddes under en resa till Portugal.
– Det började faktiskt med en födelsedagspresent till en av ridlärarna, som ville rida välutbildade och fina, vita hästar. Vi hade tur, via privata kontakter hamnade vi hos Joao Lynch utanför Lissabon där vi redan från start fick rida hästar som var otroligt välutbildade! Under de första dagarna red vi i stort sett alla de svåra dressyrrörelserna, minns Åsa och fortsätter:
– Vi upplevde det som helt fantastiskt att få möjligheten att rida så välutbildade hästar, som går på så små signaler. Nu gör vi den här resan en gång om året som en del av en arbetskickoff, där föreningen betalar merparten av kostnaden. Samtidigt som ridskolan hemma sköts av våra vikarierande och timanställda ridlärare.
Lyxiga privatlektioner
Det var under resan i februari 2016 som Åsa fick upp ögonen för den nioåriga valacken Cartaxo.
– Han gick som skolhäst på en mindre anläggning i Portugal och var snäll, söt och välutbildad. Tanken på att köpa in en häst med de egenskaperna, en välutbildad lusitano, var sedan tidigare planterad i styrelsen. Och eftersom vi har förtroende att göra hästinköp själva inom budgeterad ram kunde vi slå till direkt, berättar hon glatt.
Valacken anlände till ridskolan tillsammans med en yngre förmåga i april förra året och fick då möta en helt ny värld med hagar, sällskap i hage, nytt foder och ny stallmiljö. Så det tog ett tag innan han acklimatiserade sig. I dag är Cartaxo dock väl inarbetad i verksamheten och går framför allt det som kallas "lyxiga privatlektioner".
– Det är naturligtvis väldigt positivt för oss att våra elever har en riktigt välutbildad häst att lära sig på. Cartaxo är känslig och avslöjar snabbt ryttarens minsta misstag. Han gör hela tiden det han tror att ryttaren vill, säger Åsa och fortsätter:
– Det är guld värt med hästar som kan sina saker! Ryttarna – som kanske egentligen inte är på den nivån – får smaka på hur det känns att rida skolor, galoppombyten, piaff och passage.
Samtliga hästar blir bättre
Med på de "lyxiga privatlektionerna" går också ett par av ridlärarnas egna privathästar som bland annat gör seriebyten och fina skolor.
– Det här stimulerar verkligen eleverna till att lära sig mer och det ökar motivationen hos dem. Antalet privatlektioner på ridskolans ordinarie hästar har stigit från enstaka i månaden till fem till tio per vecka. Och då måste de ändå ske före klockan fyra på vardagarna eftersom ridhuset är fyllt av verksamhet fram till sen kväll, berättar Åsa.
Hon säger samtidigt att utbildningsnivån på resten av ridskolans hästar också har höjts i takt med att eleverna lär sig mer.
– Nu har vi många elever som vet vilken känsla de letar efter och det gör att vi kan använda eleverna till utbildning av hästarna. Det hela blir helt enkelt en god spiral och antalet dressyrstarter på klubbtävlingar på lektionshäst har ökat markant under det här året.
Just nu letar klubben efter nästa stjärna. Om rätt häst dyker upp är Åsa beredda att slå till direkt!
taggar
Liknande webbartiklar
- Working equitation – en gren med stor potential
- Åsa och kallblodstravaren Lapp Glans gjorde internationell WE-debut
- WE med en världsmästare
- Working equitation växer som gren: ”Hästar tycker om att jobba med huvudet”
- Ylva driver lyxridskola med lusitanohästar: ”Krävs en hel del från ryttaren”
- Parallellslalom hjälper er till balans och rakriktning
- Julia elitsatsar på fritiden: ”Hoppas att det kan vara inspirerande”
- Utmaning – sidvärts med bom: ”Ett av mina favorithinder”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Feira – fest för lusitanofrälsta i dagarna två
relaterade artiklar

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!