Drömmer du också om att rida piaff och passage på ridlektionen? Hos Ölmstad rid- och körsällskap kan du göra det! Förutom lusitanovalacken Cartaxo står ridlärarnas egna hästar till tjänst på speciallektionerna. Och ridskolechefen Åsa Linnér menar att välutbildade lektionshästar är ett riktigt framgångskoncept.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Privat
Mellan Gränna och Jönköping hittar vi Ölmstad rid- och körsällskap (ÖRKS). Verksamheten som startade för 25 år sedan med sex inhyrda hästar har i dag 22 hästar och ponnyer, ridhus, utebana och en mindre aktivitetshall på gång.
Här fokuserar man inte bara på att lära ut ridning utan vill ge hela konceptet hästkunskap till eleverna. De 90 minuter långa lektionerna består till halva delen av ridning, resterande tid handlar om praktisk och teoretisk hästkunskap.
Ridning men även lastning
Ridskolechefen Åsa Linnér förklarar att man vill ge eleverna så mycket erfarenhet som möjligt innan de går vidare till egen häst.
– Vi anser inte att våra elever ska utsättas för att göra sin första lastning eller longering när de väl har skaffat häst. Kunskap om hästen tycker vi är viktigt, därför finns det med för elever i alla åldrar och på alla utbildningsnivåer.
Både ridundervisning och hästkunskap planeras noga och följer en terminsplan. Här lär sig eleverna bland annat om foder, staketsättning, friskvård och körning med häst och vagn. Bland de ridande finns hela spannet från nybörjare på knattelektioner till ryttare på medelsvår nivå. Och utöver dressyr- och hopplektioner får eleverna prova på working equitation (WE).
– WE bygger på den ordinarie dressyren, här kan utmaningarna bli hur stora som helst. Det är väldigt användbart i undervisningen för alla, från nybörjarknattar till de allra duktigaste, förklarar Åsa.
Hon säger att många uppskattar tydligheten i grenen.
– Det är mer konkret att stanna vid en stolpe och lyfta en mugg än att stanna vid en bokstav på ridbanan när man ska göra halt. Stillastående får en ny innebörd när du ska utföra en uppgift. Och runda volter blir runda om det finns ett riktmärke att rida runt.
I skrivande stund tävlar två av ridlärarna WE internationellt i svår klass och flera elever tävlar på olika nivå.
Började med en ridresa
Sedan ett år tillbaka har man dessutom höjt dressyrundervisningen ett snäpp, genom att köpa in en välutbildad lusitano för de elever som vill utvecklas lite längre. Tanken på att införskaffa en högt utbildad och lättriden lektionshäst föddes under en resa till Portugal.
– Det började faktiskt med en födelsedagspresent till en av ridlärarna, som ville rida välutbildade och fina, vita hästar. Vi hade tur, via privata kontakter hamnade vi hos Joao Lynch utanför Lissabon där vi redan från start fick rida hästar som var otroligt välutbildade! Under de första dagarna red vi i stort sett alla de svåra dressyrrörelserna, minns Åsa och fortsätter:
– Vi upplevde det som helt fantastiskt att få möjligheten att rida så välutbildade hästar, som går på så små signaler. Nu gör vi den här resan en gång om året som en del av en arbetskickoff, där föreningen betalar merparten av kostnaden. Samtidigt som ridskolan hemma sköts av våra vikarierande och timanställda ridlärare.
Lyxiga privatlektioner
Det var under resan i februari 2016 som Åsa fick upp ögonen för den nioåriga valacken Cartaxo.
– Han gick som skolhäst på en mindre anläggning i Portugal och var snäll, söt och välutbildad. Tanken på att köpa in en häst med de egenskaperna, en välutbildad lusitano, var sedan tidigare planterad i styrelsen. Och eftersom vi har förtroende att göra hästinköp själva inom budgeterad ram kunde vi slå till direkt, berättar hon glatt.
Valacken anlände till ridskolan tillsammans med en yngre förmåga i april förra året och fick då möta en helt ny värld med hagar, sällskap i hage, nytt foder och ny stallmiljö. Så det tog ett tag innan han acklimatiserade sig. I dag är Cartaxo dock väl inarbetad i verksamheten och går framför allt det som kallas "lyxiga privatlektioner".
– Det är naturligtvis väldigt positivt för oss att våra elever har en riktigt välutbildad häst att lära sig på. Cartaxo är känslig och avslöjar snabbt ryttarens minsta misstag. Han gör hela tiden det han tror att ryttaren vill, säger Åsa och fortsätter:
– Det är guld värt med hästar som kan sina saker! Ryttarna – som kanske egentligen inte är på den nivån – får smaka på hur det känns att rida skolor, galoppombyten, piaff och passage.
Samtliga hästar blir bättre
Med på de "lyxiga privatlektionerna" går också ett par av ridlärarnas egna privathästar som bland annat gör seriebyten och fina skolor.
– Det här stimulerar verkligen eleverna till att lära sig mer och det ökar motivationen hos dem. Antalet privatlektioner på ridskolans ordinarie hästar har stigit från enstaka i månaden till fem till tio per vecka. Och då måste de ändå ske före klockan fyra på vardagarna eftersom ridhuset är fyllt av verksamhet fram till sen kväll, berättar Åsa.
Hon säger samtidigt att utbildningsnivån på resten av ridskolans hästar också har höjts i takt med att eleverna lär sig mer.
– Nu har vi många elever som vet vilken känsla de letar efter och det gör att vi kan använda eleverna till utbildning av hästarna. Det hela blir helt enkelt en god spiral och antalet dressyrstarter på klubbtävlingar på lektionshäst har ökat markant under det här året.
Just nu letar klubben efter nästa stjärna. Om rätt häst dyker upp är Åsa beredda att slå till direkt!
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på aktiviteter så som löshoppning.
Se klipp + intervju: "Han är älskad av alla barnen i stallet"
Bara 20 minuter från Globen hittar vi "Veckans gård". En gård med ett modernt boningshus, plats för elva hästar och stort, ljust och luftigt ridhus.
Bilder och info samt länk till mäklarens annons på Hippson Market
Under natten till tisdagen var det inbrott i stallet hos Hertsö Stalldrängar, Luleå. Dörren till stallet var uppbruten och flera sadlar stals.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!