Dressyr
Publicerad: 2016-03-29
Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
För sex år sedan var det då 15-åriga ponnystoet Casiopeia 2 (kallat ”Pia”) utdömt för kissing spines. I dag tävlar hon på SM-nivå i dressyr – med vinster och placeringar på nationell nivå. Vi bad ryttaren Malin Lönn berätta hur det har gått till.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Janne Lönn och Julia Wesén Cosmo
Hej Malin, hur kom det sig att ”Pia” hamnade hos dig?
– Pia har tävlat internationellt tidigare, hennes dåvarande ägare kontaktade mig och frågade om inte jag kunde prova att rida i gång henne. Då var hon utdömd, men de skulle försöka ännu en gång innan de bestämde sig för vad de skulle göra med henne. Den 6 december 2010 kom hon till mig, enligt vad jag förstod hade hon då vilat sedan sommaren. Hade hon inte varit utdömd och de dåvarande ägarna kontaktat mig, så hade jag inte haft henne i dag. Då hade vi aldrig haft råd med henne.
– Pias gamla ägare från Tyskland tog kontakt med mig för ett tag sedan, de berättade att de hade köpt henne som treåring. Redan då hade hon sadeltvång och problem med ryggen, hon hade försökt slänga av dem när de red. Det slutade med att de sålde henne 2004, efter att hon hade kastat av mamman i familjen så olyckligt att hon bröt ryggen och blev rädd.
Hur gick du till väga när du satte Pia i träning igen?
– Det började med att jag skrittade på henne utomhus i en och en halv månad, sedan började jag trava lite på rakt spår och därefter ökade vi träningen successivt. Jag red väldigt mycket ute i skogen, då hon inte tycker om att gå i ridhus.
– Jag gjorde inget speciellt när jag red i gång henne – mer än att jag gav henne den tid hon behövde, kollade upp utrustningen så att den passade som den skulle och red mycket ute i skogen så att hon blev mer positiv till arbete. Jag hade ett år kvar på min dåvarande B-ponny American Dollar när Pia kom, så jag tränade och tävlade som vanligt på honom.
– Det var väldigt skönt att ha en till ponny vid sidan om, så att jag samtidigt kunde hålla i gång ridningen. Annars är det nog väldigt lätt att gå för fort fram, alltså om man bara har en häst och är sugen på att rida ”på riktigt”.
Berätta, hur har det gått för er hittills?
– Under den tiden jag har haft henne har jag aldrig haft några problem med hennes rygg, senskador eller liknande. Men jag måste påpeka att vi fortfarande rider ut i princip varje dag, speciellt på sommaren. På vintern är det så klart lite svårare, men jag rider bara i ridhus när jag har träning en eller två dagar i veckan. Jag tror att det är därför Pia håller sig så pigg och fräsch som hon gör, vi rider på mycket olika underlag och varierar träningen. Varken jag eller hon tycker att det är roligt att rida i ridhus varje dag.
– Vi startade SM 2012 och 2013, har ett flertal vinster och placeringar på nationell nivå och blev även uttagna att rida Sjöhagen Wear Ponny Kür under Strömsholmstävlingarna 2012.
– En tävling jag är extra nöjd med är faktiskt den första i år, det var en Lätt A:P1 i Insjön där vi fick 71 procent. Detta var första gången allt var riktigt stabilt och jag kunde tänka och förbereda varje moment i programmet. Förut har det runnit i väg lite, vi har haft en del missar och hon har inte varit lika stabil i formen som nu.
Pia, hur är hon att rida?
– Hon är otroligt arbetsvillig och vill alltid göra sitt bästa. Samtidigt är hon ett typiskt fuxsto, väldigt känslig i ridningen. Råkar man fastna lite i handen eller komma åt med skänkeln i fel läge säger hon ifrån direkt. Vilket egentligen är otroligt bra, man får verkligen lär sig att rida med sätet.
Din ponny lider dessutom av den ovanliga och kroniska hudsjukdomen "lokal sarkoidos". Hur upptäckte ni det och vad innebär det för Pia?
– Det började med att hon hade något som liknande rasp upp till armbågen på höger framben. Sedan försvann det på hela benet, men stannade kvar vid armbågen ungefär vid sadelgjordsläget. Vi åkte till klinik och tog prover flera gånger, men ingen veterinär visste vad det var. Ingen salva fungerade och hudsprickorna blev bara värre och värre.
– På sommaren gick det bättre, eftersom det var varmt och salvan mjukade upp. På vintern när det var kallt torkade hudsprickorna ut och ingen salva höll det mjukt. Efter SM i augusti 2013 skrittades Pia bara för hand ända fram till sommaren 2015, förutom några få tillfällen när jag försökte rida i gång henne.
Till slut fick ni hjälp hos hudspecialisten Kerstin Bergvall?
– Ja, jag skrev till henne i januari 2015, hon svarade snabbt och vi fick en tid redan veckan efter. Vi tog med proverna som vi hade fått från de tidigare provtagningarna och redan efter tio minuter kunde hon säga vad det var. Det var då bara 16 hästar i hela världen som hade diagnostiserats med lokal sarkoidos och bara en häst som hade blivit helt bra. Enligt Kerstin fanns det två sätt att behandla, antingen med kortisontabletter eller med en salva som heter Protopic. Vi valde så klart att prova salvan först.
– Redan vid återbesöket var det mycket bättre och framtiden såg ljus ut. Jag fick börja rida lite på henne igen, jag försökte ett flertal gånger men kände att hon behövde mer tid. Till sommaren försökte jag igen och nu var hon en helt annan ponny att rida. Mycket gladare och inte alls lika försiktig om "ärret", som det nu hade blivit när hudsprickorna läkt ihop.
– Det var mycket jobb med att få henne psykiskt avslappnad, då hon som sagt var rädd om ärret. De första tre månaderna red jag bara barbacka ut i skogen, helt utan krav. Jag startade första tävlingen i oktober där vi fick ett första kval till nationell klass.
Hur ser framtiden ut för dig och Pia?
– Pia är betydligt mer ridbar och stadig nu, det allra viktigaste är att hon är så otroligt positiv och glad! Förut har hon stått emot och inte alls haft samma framåtbjudning som i dag. Det är riktigt roligt att hon är så fräsch, trots sina 21 år.
– Under 2016 satsar vi på att kvala till SM som går i Dagstorp i juli. Som det ser ut nu ska jag tävla Pia även nästa år. Sedan skulle jag vilja gå upp på stor häst, men vi får se hur det blir. Det här är tyvärr inte en billig sport…
Malin Lönn är 19 år gammal och går sista året på Realgymnasiet i Gävle, med inriktning häst. Casiopeia 2 (Pia) är född 1995 och har tävlat internationellt med tidigare ägare. I år satsar ekipaget på att kvala till SM. Malin beskriver Pia som en väldigt snäll men känslig ponny, med mycket attityd.
taggar
Liknande webbartiklar
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
relaterade artiklar

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!