Dressyr
Publicerad: 2019-09-29
Charlotte Dujardin om favoriten Kane: "Som att köra en Rolls-Royce"
OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin var tillbaka på Flyinge för att testrida fyraåringar under Breeders Trophy. SWB-valacken Mr Grey vann finalen, men även KWPN-hingsten Kane imponerade stort på den brittiska ryttaren.
– De två kändes mognare än de andra hästarna, speciellt hingsten, säger Charlotte efteråt.
Text och foto: Frida Bank
För fjärde året i rad var den brittiska dressyrdrottningen testryttare på Flyinge. Kvällen inleddes lite snopet då Charlottes bagage hade fastnat på flygplatsen i Amsterdam. Så hon fick låna ihop både ridbyxor, hjälm och stövlar.
– Jag har inte ens rätt underkläder på mig. Det känns lite konstigt, säger hon med ett skratt.
Tia på utvecklingsbarheten
Hon satt upp i sadeln på elva fyraåringar, men endast tio ingick i fyraårsfinalen. KWPN-hingsten Kane 1392 (e. Dream Boy ue. Krack C, uppf. M.C.J.M och F.A.M.M. Burgers, äg. Lövsta Stuteri AB) får nämligen inte delta i Breeders Trophy, men i SWB Stallion Trophy som är öppet för godkända SWB-hingstar. Och det var just den unga stjärnan Kane som glänste starkast i Charlottes ögon. Han fick 9,5 i ridbarhet och hela 10 i utvecklingsbarhet.
– Han var så balanserad. Det var som att köra en Rolls-Royce. Allt var så lätt, säger hon efteråt.
Vanligtvis är det Caroline Darcourt som rider hingsten.
– Jag tänkte att tänk om det bara är jag som tycker att han är så fantastisk. Det är skönt att höra en toppryttare säga de här orden. Han gör det så lätt för sig och har inga svagheter. Han gillar att gå in i arenan. Det var underbart att se Charlotte rida honom, säger Caroline.
Kane rids av Charlotte Dujardin.
Västra Hoby åter på pallen
Mr Grey VH (e. Grey Flanell ue. Dalwhinnie, uppf. och äg. Västra Hoby Stuteri AB), visad av Jeanna Högberg, blev bästa SWB-fyraåring. Det totala resultatet blev 93,2 procent. Charlotte gav honom 9,3 i ridbarhet och 9,7 i utvecklingsbarhet.
– Han hade inte riktigt lika mycket balans och styrka som Kane, men han har verkligen tre supergångarter. Valacken är lite hetare än hingsten. Jag gillar heta hästar och det gav mig en väldigt fin känsla att rida båda de här hästarna, säger Charlotte.
För Tobias Hansson, uppfödare och ägare till Mr Grey VH, var det andra året i rad som hans häst stod som segrare i fyraårsfinalen. Förra året var det ju som bekant Springbank II VH som vann.
– Det är en lika härlig känsla, men lite mer konstigt. Mr Grey är inte riden så mycket. Han råkade ut för en skada och startade igen i augusti. Så visst har han talang, säger Tobias.
Mr Grey VH under testridningen.
På andra plats, med 85,55 procent, kom Ramses i Bo (e. Skovens Rafael ue. His Highness, uppf. Karin Folkesson, äg. Susanne Nyreröd). Valacken visades av Emilie Nyreröd. Trea blev Na'vi (e. Vilancio ue. Nactus, uppf. och äg. Stall Hägg o Alsheden HB), som visades av Ida Nordenberg Küchenmeistern, med 82,650 procent.
– Hon blev lite nervös men gjorde sitt bästa. Vi har mycket jobb kvar att göra men det var fantastiskt att se Charlotte rida henne, säger Ida efteråt.
Rätt karaktär och balans
Styrka och balans är något Charlotte höll utkik efter hos hästarna under kvällen. Sedan ska de självklart ha tre bra gångarter, men ännu viktigare är deras karaktär, menar hon.
– Jag som ryttare har hellre en häst som inte rör sig lika bra, men som har rätt attityd och en vilja att arbeta.
Hon poängterar att varje häst har en unik personlighet och exteriör, samt att vad du ser och vad du känner inte alltid stämmer överens. Som vanligt bjöd hon även publiken på flera tips. Dujardin poängterade att hästen ska söka kontakt med ryttarens hand utan att bli tung i handen. Den ska klara av att bära sig själv.
– Testa vad som händer om du släpper på tyglarna. Går den kvar i samma tempo och form? Det är dit vi vill. Jag ska inte behöva hålla om hästen hela tiden.
Hon gav också ett generellt tips till alla som rider unghästar:
– Övergångar! Gör hundratals varje dag.
Ha tålamod och kräv inte för mycket
Charlottes råd till alla unghästryttare och uppfödare där ute är dessutom att inte stressa.
– Alla hästar behöver sin tid. Man ska absolut inte stressa dem eller göra för mycket. Många hästar pushas för tidigt i sin karriär och når aldrig Grand Prix. Det är sorgligt. Så ta din tid, särskilt med så talangfulla hästar som vi har sett här i dag. Det är värt att vänta på dem, det handlar inte bara om att vinna unghästtävlingar. Man måste ha tålamod och vara försiktig med hur mycket man gör med dem, säger hon.
Resultatlista, totalpoäng, fyraårsfinalen
Tidigare på Hippson.se:
Mr Grey VH vann fyraårsfinalen
Vita är bästa treåring 2019
HeideBlumen af JBP är bästa sexåring: "En superstjärna"
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Dressyr" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Benito SC vann sexårsfinalen: "Det är som en saga"
- Mr Grey VH vann femårsfinalen – Västra Hoby fick dagens andra seger: "Otroligt kul"
- Springbank II VH fortsätter sitt segertåg – 96,6 procent i sexårsfinalen
- Mr Grey VH vann fyraårsfinalen på Flyinge: "Såg helt magisk ut när Charlotte red"
- Charlotte Dujardin: "Repetition utvecklar en häst – inte att skälla på den"
- Charlotte Dujardin: ”Hade kunnat fylla en lastbil med hästar och ta med hem”
- Breeders Trophy blir SWB Equestrian Weeks: "Det har jag sett fram emot länge"
- Cathrine Dufour: "Söker inte efter galet stora rörelser, utan smarta"
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Springbank II VH travade hem segern i sjuårsfinalen: "Som att dansa tango"

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!