OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin var tillbaka på Flyinge för att testrida fyraåringar under Breeders Trophy. SWB-valacken Mr Grey vann finalen, men även KWPN-hingsten Kane imponerade stort på den brittiska ryttaren.
– De två kändes mognare än de andra hästarna, speciellt hingsten, säger Charlotte efteråt.
Text och foto: Frida Bank
För fjärde året i rad var den brittiska dressyrdrottningen testryttare på Flyinge. Kvällen inleddes lite snopet då Charlottes bagage hade fastnat på flygplatsen i Amsterdam. Så hon fick låna ihop både ridbyxor, hjälm och stövlar.
– Jag har inte ens rätt underkläder på mig. Det känns lite konstigt, säger hon med ett skratt.
Tia på utvecklingsbarheten
Hon satt upp i sadeln på elva fyraåringar, men endast tio ingick i fyraårsfinalen. KWPN-hingsten Kane 1392 (e. Dream Boy ue. Krack C, uppf. M.C.J.M och F.A.M.M. Burgers, äg. Lövsta Stuteri AB) får nämligen inte delta i Breeders Trophy, men i SWB Stallion Trophy som är öppet för godkända SWB-hingstar. Och det var just den unga stjärnan Kane som glänste starkast i Charlottes ögon. Han fick 9,5 i ridbarhet och hela 10 i utvecklingsbarhet.
– Han var så balanserad. Det var som att köra en Rolls-Royce. Allt var så lätt, säger hon efteråt.
Vanligtvis är det Caroline Darcourt som rider hingsten.
– Jag tänkte att tänk om det bara är jag som tycker att han är så fantastisk. Det är skönt att höra en toppryttare säga de här orden. Han gör det så lätt för sig och har inga svagheter. Han gillar att gå in i arenan. Det var underbart att se Charlotte rida honom, säger Caroline.
Kane rids av Charlotte Dujardin.
Västra Hoby åter på pallen
Mr Grey VH (e. Grey Flanell ue. Dalwhinnie, uppf. och äg. Västra Hoby Stuteri AB), visad av Jeanna Högberg, blev bästa SWB-fyraåring. Det totala resultatet blev 93,2 procent. Charlotte gav honom 9,3 i ridbarhet och 9,7 i utvecklingsbarhet.
– Han hade inte riktigt lika mycket balans och styrka som Kane, men han har verkligen tre supergångarter. Valacken är lite hetare än hingsten. Jag gillar heta hästar och det gav mig en väldigt fin känsla att rida båda de här hästarna, säger Charlotte.
För Tobias Hansson, uppfödare och ägare till Mr Grey VH, var det andra året i rad som hans häst stod som segrare i fyraårsfinalen. Förra året var det ju som bekant Springbank II VH som vann.
– Det är en lika härlig känsla, men lite mer konstigt. Mr Grey är inte riden så mycket. Han råkade ut för en skada och startade igen i augusti. Så visst har han talang, säger Tobias.
Mr Grey VH under testridningen.
På andra plats, med 85,55 procent, kom Ramses i Bo (e. Skovens Rafael ue. His Highness, uppf. Karin Folkesson, äg. Susanne Nyreröd). Valacken visades av Emilie Nyreröd. Trea blev Na'vi (e. Vilancio ue. Nactus, uppf. och äg. Stall Hägg o Alsheden HB), som visades av Ida Nordenberg Küchenmeistern, med 82,650 procent.
– Hon blev lite nervös men gjorde sitt bästa. Vi har mycket jobb kvar att göra men det var fantastiskt att se Charlotte rida henne, säger Ida efteråt.
Rätt karaktär och balans
Styrka och balans är något Charlotte höll utkik efter hos hästarna under kvällen. Sedan ska de självklart ha tre bra gångarter, men ännu viktigare är deras karaktär, menar hon.
– Jag som ryttare har hellre en häst som inte rör sig lika bra, men som har rätt attityd och en vilja att arbeta.
Hon poängterar att varje häst har en unik personlighet och exteriör, samt att vad du ser och vad du känner inte alltid stämmer överens. Som vanligt bjöd hon även publiken på flera tips. Dujardin poängterade att hästen ska söka kontakt med ryttarens hand utan att bli tung i handen. Den ska klara av att bära sig själv.
– Testa vad som händer om du släpper på tyglarna. Går den kvar i samma tempo och form? Det är dit vi vill. Jag ska inte behöva hålla om hästen hela tiden.
Hon gav också ett generellt tips till alla som rider unghästar:
– Övergångar! Gör hundratals varje dag.
Ha tålamod och kräv inte för mycket
Charlottes råd till alla unghästryttare och uppfödare där ute är dessutom att inte stressa.
– Alla hästar behöver sin tid. Man ska absolut inte stressa dem eller göra för mycket. Många hästar pushas för tidigt i sin karriär och når aldrig Grand Prix. Det är sorgligt. Så ta din tid, särskilt med så talangfulla hästar som vi har sett här i dag. Det är värt att vänta på dem, det handlar inte bara om att vinna unghästtävlingar. Man måste ha tålamod och vara försiktig med hur mycket man gör med dem, säger hon.
Resultatlista, totalpoäng, fyraårsfinalen
Tidigare på Hippson.se:
Mr Grey VH vann fyraårsfinalen
Vita är bästa treåring 2019
HeideBlumen af JBP är bästa sexåring: "En superstjärna"
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!