Dressyr
Publicerad: 2019-09-29
Charlotte Dujardin om favoriten Kane: "Som att köra en Rolls-Royce"
OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin var tillbaka på Flyinge för att testrida fyraåringar under Breeders Trophy. SWB-valacken Mr Grey vann finalen, men även KWPN-hingsten Kane imponerade stort på den brittiska ryttaren.
– De två kändes mognare än de andra hästarna, speciellt hingsten, säger Charlotte efteråt.
Text och foto: Frida Bank
För fjärde året i rad var den brittiska dressyrdrottningen testryttare på Flyinge. Kvällen inleddes lite snopet då Charlottes bagage hade fastnat på flygplatsen i Amsterdam. Så hon fick låna ihop både ridbyxor, hjälm och stövlar.
– Jag har inte ens rätt underkläder på mig. Det känns lite konstigt, säger hon med ett skratt.
Tia på utvecklingsbarheten
Hon satt upp i sadeln på elva fyraåringar, men endast tio ingick i fyraårsfinalen. KWPN-hingsten Kane 1392 (e. Dream Boy ue. Krack C, uppf. M.C.J.M och F.A.M.M. Burgers, äg. Lövsta Stuteri AB) får nämligen inte delta i Breeders Trophy, men i SWB Stallion Trophy som är öppet för godkända SWB-hingstar. Och det var just den unga stjärnan Kane som glänste starkast i Charlottes ögon. Han fick 9,5 i ridbarhet och hela 10 i utvecklingsbarhet.
– Han var så balanserad. Det var som att köra en Rolls-Royce. Allt var så lätt, säger hon efteråt.
Vanligtvis är det Caroline Darcourt som rider hingsten.
– Jag tänkte att tänk om det bara är jag som tycker att han är så fantastisk. Det är skönt att höra en toppryttare säga de här orden. Han gör det så lätt för sig och har inga svagheter. Han gillar att gå in i arenan. Det var underbart att se Charlotte rida honom, säger Caroline.
Kane rids av Charlotte Dujardin.
Västra Hoby åter på pallen
Mr Grey VH (e. Grey Flanell ue. Dalwhinnie, uppf. och äg. Västra Hoby Stuteri AB), visad av Jeanna Högberg, blev bästa SWB-fyraåring. Det totala resultatet blev 93,2 procent. Charlotte gav honom 9,3 i ridbarhet och 9,7 i utvecklingsbarhet.
– Han hade inte riktigt lika mycket balans och styrka som Kane, men han har verkligen tre supergångarter. Valacken är lite hetare än hingsten. Jag gillar heta hästar och det gav mig en väldigt fin känsla att rida båda de här hästarna, säger Charlotte.
För Tobias Hansson, uppfödare och ägare till Mr Grey VH, var det andra året i rad som hans häst stod som segrare i fyraårsfinalen. Förra året var det ju som bekant Springbank II VH som vann.
– Det är en lika härlig känsla, men lite mer konstigt. Mr Grey är inte riden så mycket. Han råkade ut för en skada och startade igen i augusti. Så visst har han talang, säger Tobias.
Mr Grey VH under testridningen.
På andra plats, med 85,55 procent, kom Ramses i Bo (e. Skovens Rafael ue. His Highness, uppf. Karin Folkesson, äg. Susanne Nyreröd). Valacken visades av Emilie Nyreröd. Trea blev Na'vi (e. Vilancio ue. Nactus, uppf. och äg. Stall Hägg o Alsheden HB), som visades av Ida Nordenberg Küchenmeistern, med 82,650 procent.
– Hon blev lite nervös men gjorde sitt bästa. Vi har mycket jobb kvar att göra men det var fantastiskt att se Charlotte rida henne, säger Ida efteråt.
Rätt karaktär och balans
Styrka och balans är något Charlotte höll utkik efter hos hästarna under kvällen. Sedan ska de självklart ha tre bra gångarter, men ännu viktigare är deras karaktär, menar hon.
– Jag som ryttare har hellre en häst som inte rör sig lika bra, men som har rätt attityd och en vilja att arbeta.
Hon poängterar att varje häst har en unik personlighet och exteriör, samt att vad du ser och vad du känner inte alltid stämmer överens. Som vanligt bjöd hon även publiken på flera tips. Dujardin poängterade att hästen ska söka kontakt med ryttarens hand utan att bli tung i handen. Den ska klara av att bära sig själv.
– Testa vad som händer om du släpper på tyglarna. Går den kvar i samma tempo och form? Det är dit vi vill. Jag ska inte behöva hålla om hästen hela tiden.
Hon gav också ett generellt tips till alla som rider unghästar:
– Övergångar! Gör hundratals varje dag.
Ha tålamod och kräv inte för mycket
Charlottes råd till alla unghästryttare och uppfödare där ute är dessutom att inte stressa.
– Alla hästar behöver sin tid. Man ska absolut inte stressa dem eller göra för mycket. Många hästar pushas för tidigt i sin karriär och når aldrig Grand Prix. Det är sorgligt. Så ta din tid, särskilt med så talangfulla hästar som vi har sett här i dag. Det är värt att vänta på dem, det handlar inte bara om att vinna unghästtävlingar. Man måste ha tålamod och vara försiktig med hur mycket man gör med dem, säger hon.
Resultatlista, totalpoäng, fyraårsfinalen
Tidigare på Hippson.se:
Mr Grey VH vann fyraårsfinalen
Vita är bästa treåring 2019
HeideBlumen af JBP är bästa sexåring: "En superstjärna"
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Dressyr" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Benito SC vann sexårsfinalen: "Det är som en saga"
- Mr Grey VH vann femårsfinalen – Västra Hoby fick dagens andra seger: "Otroligt kul"
- Springbank II VH fortsätter sitt segertåg – 96,6 procent i sexårsfinalen
- Mr Grey VH vann fyraårsfinalen på Flyinge: "Såg helt magisk ut när Charlotte red"
- Charlotte Dujardin: "Repetition utvecklar en häst – inte att skälla på den"
- Charlotte Dujardin: ”Hade kunnat fylla en lastbil med hästar och ta med hem”
- Breeders Trophy blir SWB Equestrian Weeks: "Det har jag sett fram emot länge"
- Cathrine Dufour: "Söker inte efter galet stora rörelser, utan smarta"
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Springbank II VH travade hem segern i sjuårsfinalen: "Som att dansa tango"

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!