Dressyr
Publicerad: 2018-10-10
"En bra häst måste på sikt kunna sätta sig som i piaff och pusha ifrån som i ökningar", förklarade Charlotte i lördags.
Charlotte Dujardin: "Repetition utvecklar en häst – inte att skälla på den"
I lördags testred världsstjärnan Charlotte Dujardin fyraåriga dressyrhästar i finalen på Breeders Trophy. Som alltid bjöd hon även på en rad värdefulla tips till ryttare på alla nivåer. Här har vi sammanfattat några av dem.
Text och foto: Frida Bank
Det har väl knappast undgått någon att OS- och VM-guldmedaljören Charlotte Dujardin var på svensk mark under helgen som gick. Testridningen i Flyinges stora ridhus blev en kärlekssaga inför nästintill fullsatta läktare, då den brittiska ryttaren föll pladask för segerhingsten Springbank II VH.
Under finalen satt Charlotte upp i sadeln på nio talanger – och förutom att ge var och en omdöme delade hon med sig av sina tankar om hästar och ridning. För medan vissa är bra på att rida och andra på att lära ut är Dujardin en mästare på att göra både och. Under kvällen var det bland annat rytm, balans och självbärighet som var i fokus för de unga hästarna.
– Får du inte grunderna rätt nu kommer felen alltid att vara där, säger hon.
1. Känslan viktigast
Det brukar inte ta mer än några minuter innan Charlotte vet om hästen hon rider faller henne i smaken. Allt handlar om vilken känsla hon får när hon sitter upp i sadeln. En häst som ser imponerande ut kan ge en dålig känsla när den rids, medan en häst som ser medelmåttig ut kan ge en fantastisk känsla.
– Så var det för mig med min nya häst Freestyle. Hon hade tre ganska normala gångarter när jag började arbeta med henne, men jag fick en fantastisk känsla. Ju mer vi tränade desto bättre blev det. Man ska aldrig döma en bok efter omslaget.
Och det gick ju vägen. Det nioåriga stoet fick två bronsmedaljer med sig hem från VM i Tryon i september.
2. Hästen ska jobba med dig
Charlotte vill ha hästar som är lätta, känsliga, har framåtbjudning och bra arbetsmoral. Som ryttare ska du aldrig få känslan att du "bär runt" hästen på banan, den ska bära sig själv. Små hjälper är det som gäller och Charlotte stör aldrig hästen i onödan eller gör det för komplicerat, innan den är mogen för den nya uppgiften.
Hon poängterar att en häst ska jobba med ryttaren och vara en glad atlet. Hästen är ett djur, vill den inte göra något går det inte att tvinga den. Lär därför den unga hästen att lyssna till små hjälper.
– När man kommer till Grand Prix vill man inte sitta och sparka, tro mig, säger hon och fortsätter med glimten i ögat:
– "Lata" hästar kan bli polishästar.
3. Repetition är vägen framåt
Det är inte ryttarens jobb att stoppa hästen från att göra misstag, särskilt inte när den är ung. Då får den lov att göra fel.
– Ryttarens jobb är att korrigera så att hästen förstår vad jag ber den om. Jag vill aldrig straffa eller skrämma hästen. Det är repetition som korrigerar en häst, det gör man inte genom att skälla på den.
4. Förbättra skritten i backar
På hemmaplan rider Charlotte och Carl Hester ofta ut med sina hästar. Det finns många fördelar, bland annat ger det framåtbjudning. Hon tipsar särskilt om att skritta i backar med unga hästar för att förbättra deras skritt och få dem att länga på steget.
– Hästar som tycker att det är svårt rids ut tillsammans med en äldre häst, så lär de sig att hinna ikapp. Ingen häst vill komma efter.
5. Träna din egen kropp
Charlotte har arbetat hårt, bland annat på gym, för att få en bra sits och för att stärka sin svagare sida. För att kunna vara lätt i handen och arbeta med oberoende hjälper måste du ha bra balans och en stark bål.
– Jag har tur som fått en bra utbildning av Carl Hester. Det här är inte något jag är född med, jag har fått jobba väldigt mycket på att få oberoende hand, säte och ben och för att förstå hur det påverkar min ridning.
6. Använd inte spö i onödan
Charlotte säger att hon vill rida alla hästar utan spö. Detta för att hästen inte ska vänja sig vid det och därmed lyssna mindre på dina skänklar. Vid tillfällen då ett spö sedan behövs ger det ingen effekt.
– Många har spö alldeles i onödan. Jag säger "lägg bort det".
7. Övergångar utan hand
Några av hästarna som Charlotte rider under kvällen går naturligt i "uppförsbacke". Andra har lite svårare för det. Hon vill ha fronten upp och baken ner, så att bakdelen kan pusha på med större kraft. En av hästarna slår då med huvudet.
– Han gillar det inte, det är svårt för honom. Jag måste rida honom där han är nöjd och lyssna på hans begränsningar. Vi får mötas halvvägs, säger hon och fortsätter:
– Det är ingen idé att bråka med honom. Är han inte glad och stark nog att jobba så måste ryttaren ta sig tid att bygga upp honom, för att han ska bli mer självbärig.
Känslan hon får är att hästen vill att hon ska bära runt honom. Charlotte rekommenderar ryttaren att göra många övergångar, utan att använda sina händer, för att hästen ska bli starkare och få bättre balans.
8. Sätt kraften på vänt
En annan häst har så mycket kraft att Charlotte jämför henne med en sportbil. Samtidigt har stoet lite svårt med balansen.
– Jag får ta bort lite av hennes kraft för att få henne balanserad. Man får tänka att man tar bort det en tid för att hitta rytm, balans och rätt form, sen hittar man det igen. Det behöver inte vara "flashy" på en ung häst, det behöver bara vara korrekt.
9. Rid lätt på unga hästar
Alltför många sitter ner i traven innan den unga hästen är redo för det. Risken är då att du skapar en häst som blir stel och inte använder ryggen på rätt sätt.
10. Använd din röst
Att ta rösten till hjälp är visserligen förbjudet på tävling – men Charlotte gör det ändå, avslöjar hon. Rösten är ett bra hjälpmedel att ta till för att få en reaktion, till exempel vid övergångar, särskilt på unga hästar. Och glöm inte bort att berömma din häst. Berätta att den är bra.
11. Stretcha, stretcha och stretcha
Under testridningen avslutar Charlotte varje ritt med att låta hästen stretcha ordentligt. Framåt, nedåt med mjuk kontakt med hästens mun. Hennes hand är stilla och låg. Hästen ska hitta och följa din hand med mjuk kontakt med bettet, även om tyglarna är långa. Målet är att ryttaren ska kunna korta eller länga sina tyglar utan motstånd eller att hästen tappar balans och förändrar rytmen. Det kan vara en utmaning för en ung häst.
– Det bästa sättet att lära den unga hästen att söka bettet är genom att stretcha i slutet av ridpasset. Låt det få ta tid, det är inget jobb man gör på fem minuter.
12. Skritt och galopp är viktigast
Charlotte säger att hon älskar att rida unghästar. Det hon särskilt söker efter hos dem är att de har potential att utvecklats, god rytm och tre bra gångarter.
– Traven är den gångart som jag är minst oroad över, eftersom den går att jobba med. Men det är viktigt att den har bra skritt och galopp. Sedan är det viktigt att hästen vill jobba med dig och den känslan fick jag av många av hästarna här i kväll.
Öppnar för nytt Sverigebesök
För den som vill se mer av Dujardin kan det bli en ny chans redan i vinter, då hon säger att hon tackar ja till Saab Top 10 Dressage under Sweden International Horse Show om hon blir inbjuden och det passar i planeringen.
– Ha telefonen på, säger förbundskapten Bo Jenå och skrattar.
Charlotte satsar även på att ta sig till final i världscupen. Och den rids under Gothenburg Horse Show i april nästa år.
Springbank II VH vann finalen och fick både rosett och godis av Charlotte.
Arkiv: Se Dujardins magiska testridning
Arkiv: Fyraårsfinalen – "Jag älskar, älskar, älskar honom"
Liknande webbartiklar
- Charlotte Dujardin tillbaka som testryttare: ”Älskar att rida unga hästar”
- Charlotte Dujardin om favoriten Kane: "Som att köra en Rolls-Royce"
- Charlotte Dujardin: ”Hade kunnat fylla en lastbil med hästar och ta med hem”
- Dubbeldam tillbaka som testryttare i höst
- Världsstjärnan Jeroen Dubbeldam testred femåringar: "Imponerad över kvaliteten"
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Charlotte Dujardin testrider åter de svenska unghästarna
- 12 lärdomar från Charlotte Dujardin: ”Alla hästar kan tränas till Grand Prix”
- Charlotte Dujardin om Springbank: ”Jag älskar, älskar, älskar honom!”
- Charlotte Dujardin: ”Våga släppa handbromsen – och hitta framåtbjudningen”

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!