Dressyr
Publicerad: 2017-10-20
Daniella Hansson: "Jätteroligt att se hästar jag har utbildat göra resultat"
Hon har utbildat många ponnyer upp till FEI-dressyr och hästar till Intermediaire I. Nu satsar Daniella Hansson mot Grand Prix, men menar att miljöträning är minst lika viktigt som uppsutten utbildning. Den talangfulla ryttaren vill ha bombsäkra dressyrhästar som kan slappna av på vilken tävlingsplats som helst.
Text och foto: Natalie Lindholm
Det var när hon arbetade hos Anna Blomgren och Will Rogers i Holland som Daniella först fick upp ögonen för vilka positiva effekter miljöträning har på ekipagets tävlingsresultat. Paret tränar utifrån något de kallar ”Environmental Response Training", ett förhållningssätt till hästen som gjorde starkt intryck på henne.
– Hela tänket var nytt och det var väldigt lärorikt att få jobba hästar på ett så annorlunda sätt, minns Daniella.
Hon utvecklar:
– Det var väldigt viktigt även för oss hästskötare att kunna träningen. Varje gång vi tog i en häst, vare sig vi skulle leda ut den i hagen eller sadla, skulle vi alltid träna den. Jag fick lära mig att ständigt vara medveten om både hästens beteende och mitt eget.
Hos Liane Wachtmeister
Väl tillbaka i Sverige översatte Daniella kunskapen till praktik, hon började erbjuda lektioner i hästhantering och miljöträning för att få tryggare tävlingshästar. Resultatet är att du som ryttare får verktyg att hantera hästen i olika situationer och med störningsmoment som inte alltid är helt naturliga för den. Såsom blommor, publik, applåder och ärevarv.
När vi träffas är det på Liane Wachtmeisters gård utanför Nyköping, här tränar och bor Daniella sedan ett år tillbaka och hon stormtrivs.
– Det är väldigt bra här och jag försöker hela tiden få mer kött på benen för att ha en framtid inom sporten, förklarar hon.
Daniella tävlar nu Intermediaire I med vinster och placeringar och under nästa år hoppas hon komma upp till Grand Prix, något som är lättare sagt än gjort.
– Grand Prix är riktigt svårt. Det har krävts mycket blod, svett och tårar för att ta mig dit jag är i dag. Men jag är tävlingsmänniska i grunden och har alltid velat bli bäst på det jag gör.
Att satsa på en ryttarkarriär har alltid varit en självklarhet för henne.
– Det har aldrig funnits någon tvekan om att jag skulle gå vidare till nästa steg, säger Daniella, och berättar leende att hela familjen har varit delaktig i hennes satsning.
Pappa Leif gick från trummis till hovslagare när det stod klart att dottern ville få en karriär inom ridsporten, hennes bror Christian är delägare i två av tävlingshästarna och mamma Maria hänger med på nästan alla tävlingar. För Daniella har sporten alltid varit en familjeangelägenhet, resorna till och från tävlingar ser hon som kvalitetstid med sin familj.
– Det är väldigt kul att göra det här tillsammans, utbrister hon glatt.
Insåg hur lång vägen är
Ryttarkarriären började med hoppning på ponny, där Daniella tävlade upp till Medelsvår B med vinster innan hon gick över till dressyr. Efter studenten flyttade hon till Danmark för att arbeta hos Caroline Bonde, som då var stationerad hos Andreas Helgstrand. När Daniella lämnade det jobbet hade hon inte bara fått med sig ovärderliga kontakter med branschfolk utan också en ödmjukhet inför svårigheterna med sporten.
– Jag fick verkligen insikt i hur långt kvar jag hade till att nå Grand Prix som var mitt mål, förklarar hon.
Under tiden i Danmark lärde Daniella sig också mycket om sig själv som person, när hon ser tillbaka menar hon att tiden där var ovärderlig. Med sig hem från grannlandet hade hon valacken Florentino som hon blev för fäst vid för att lämna kvar.
Utbildar hästarna själv
Nästa resa gick till Holland där hon alltså fick sin utbildning i inte minst miljöträning hos Anna Blomgren och Will Rogers, för att sedan landa hemma i Sverige hos Liane Wachtmeister. Daniella har alltid fått utbilda sina egna hästar och ponnyer, hon säger att något av det roligaste som finns är att se hästar hon har tränat göra resultat på tävlingsbanan.
Bland de ponnyer Daniella har utbildat till FEI hittar vi bland andra Moelgarnedd Montana RW 114, Wilgenhaar's Nocturne och Little Diamonds Doolittle. Som ryttare beskriver hon sig själv som väldigt tålmodig och lyhörd.
– Jag anpassar alltid min ridning efter hästen jag sitter på och tror verkligen att tålamod är nyckeln i all hästträning, säger Daniella.
Hon förklarar att detta även gäller för henne i rollen som tränare. Eleverna måste få prova på, känna efter och förstå i sin egen takt. Det ger självförtroende.
– Självförtroendet tror jag är jätteviktigt. Så fort vi som ryttare brister i detta så brister vi även i ridningen.
Daniella är på god väg att nå sina mål. I höst deltar hon i Knytkalasets plantskola och i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram nivå 3.
– Det känns väldigt roligt. För mig innebär det så klart fler möjligheter att utvecklas och komma vidare.
Ålder: 23 år.
Bor: Utanför Nyköping.
Hästar: Entutu (född 2007, valack e. Ehrenpreis – Cacir AA), Holsteins Florentino (född 2007, valack e. Florencio I – Ragazzo), Farmer (född 2010, valack e. Delamanga – Rhodium), Tørveslettens Rock Fairy (född 2011, sto e. Rock Forever – Stedinger), Heavenly (född 2010, sto e. Moelgarnedd Montana RW 114 – Vita Novas Celesto), Heaven's Grace DH (född 2016, sto e. FS Numero Uno – Moelgarnedd Montana RW 114), Total Crush DH (född 2016, sto e. Total Hope – Verona's Bo-Gi), Walking on Sunshine (född 2016, sto e. Eclectisch – Weltmeyer) och Ziva (född 2017, sto e. Skovens Rafael – Zaladin).
Meriter: SM-silver i dressyr 2007 på ponny, SM-start i dressyr 2008 på ponny, DM-silver för juniorer i dressyr 2010, DM-guld i dressyr för seniorer 2016, vinster och placeringar upp till Intermediaire I, har utbildat flera ponnyer upp till FEI-dressyr samt flera hästar upp till Intermediaire I.
taggar
Liknande webbartiklar
- Så får du hästen mindre tittig: "Lär den att älska det läskiga hörnet"
- Anna Blomgren och Quattro i topp i Genève
- ”Dressyr är lika mycket en mental som fysisk utmaning för hästen”
- Bildspel: Anna Blomgren och Will Rogers bjöd på magisk show
- Clinic med Anna och Will: "Målet är att hästen ska hitta sin trygghet"
- Dressyrryttaren Anna Blomgren kommer till GHS
- Anna om succéträningen av Donna Summer
- Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
- Kyra: "Hade jag lyssnat på alla experter hade jag aldrig haft en enda Grand Prix-häst"
- Dressyrtrio inspirerade på hopparenan: "Man gör inte halvhalt en gång i halvåret"
relaterade artiklar

Ge fölet en bra start på livet
Hur föder man upp en trygg och hållbar individ? En erfaren uppfödare och en forskare berättar hur hästen får en så bra start i livet som möjligt.

”Man har tappat hästperspektivet”
Digital rådgivning och avlivningsservice i stället för veterinärjour på natten. Det kan bli verklighet för den som äger hästar eller lantbruksdjur.

”En ekonomisk buffert ger dig tid”
Många av landets gårdsägare behöver nu tänka till för att få ekonomin att gå runt. Joakim Larsson ger praktiska tips som kan underlätta vardagen.

Tävling – Vinn flera månaders träning
Vill du bli en starkare ryttare? I veckans pristävling, i samarbete med Nordic Wellness, kan du vinna ett medlemskap på gymmet.

EHV-1 vid tävlingar i Belgien – en häst död
En häst som varit vid tävlingarna i Opglabbeek fick neurologiska symptom när den kom hem. Den hade EHV-1 och avled på fredagen.

Känslosam comeback för Patrik och "Welly"
Efter 21 månaders uppehåll är Well Done de la Roche tillbaka i tävling. På fredagen blev det en pallplats för stoet med sin ryttare Patrik Kittel.

Viktgräns införs för bett på tävling
FEI inför från och med halvårsskiftet en ny regel vid internationella tävlingar. Det blir en viktgräns för vad bett och hackamore får lov att väga.
Johanna Due Boje: "Alltid bra att kunna spara ett par gram här och där"

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Finalisterna framme i USA
Svenska ridsportförbundet meddelar på Instagram att alla tre svenska hästar som ska vara med i världscupfinalen är framme i USA.
Se klipp från förberedelserna inför bordning av planet mot USA

Sävsjö ridklubb utsatt för inbrott
Sävsjö RK har haft två inbrott på en vecka. När tjuvarna tog sig in i sadelkammaren länsades den på såväl sadlar och träns.

Dags för dressyrhingstarnas testridning
Testridningen på Bruksprovet fortsätter med de fyra- och femåriga dressyrhingstarna med Phillip Hess och Theo Hanzon i sadeln.
Följ Hippsons liverapportering med testryttarnas omdömen här

"Allan" och Alva hänger tillsammans
Vad sysslar All In med som pensionär? Hans skötare Alva delar med sig av ett klipp från deras nya vardag tillsammans på Grevlunda.

Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
Bruksprovet fortsätter och fredagen är helt vikt åt testridning. Först ut var de femåriga hingstarna och prestationshingstarna.

Övning för ryttarens tajming och inverkan
I den här bomövningen är det ryttarens tajmning och förmåga att inverka som är i fokus. Galoppen ska varieras och hästen får ett styrkepass.

Utmanar det traditionella ridmodet
En hästförsäljning gjorde att Jenny kunde satsa på sin dröm. Att skapa funktionella ridkläder med en personlig stil som gör människor glada.
”Om man inte kan vara sig själv i stallet, var kan man då vara det?"

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Dags för skånska hästars tankar igen
Henrik Wahlström fortsätter att sätta ord på hästars tankar. Men visst är det märkligt att alla hästarna tänker på "skaunska".
En tappad cykelnyckel – en kopp varm choklad – se klippet i Hippson-TV

Hur vet man om hästen trivs med livet?
Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vad i hästens vardag avgör hästens välfärd?
Agrias veterinär Anette Graf: "Betrakta hästen som just en häst"

Dags för testryttarna att sitta upp
På torsdagen är det dags för årets första testridning vid Bruksprovet på Strömsholm. Det är dags för de fyraåriga hopphästarna att visa upp sig.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!