Dressyr
Publicerad: 2016-06-03
Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
När SVT-programmet Plus granskade hästhandlarbranschen våren 2013 stod valacken Spartakus och hans ägare, Kim Bohman, i fokus. Fyra år senare är ekipaget på gång på tävlingsbanorna.
– Det har varit en jobbig resa, berättar Kim.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Våren 2013 tog SVT:s Plus upp hästhandlarbranschen, där två fall fick stor uppmärksamhet. Det ena handlade om valacken Spartakus, som Kim Bohman köpt ett drygt år tidigare. Kim köpte hästen för 85 000 kronor för att träna och tävla dressyr. Några dagar efter köpet, innan Kim ens hunnit rida honom, blev valacken halt och så var karusellen och konflikten med såväl säljare som besiktigande veterinär i gång.
Det visade sig nämligen att Spartakus hade kissing spines, trots att röntgenplåtarna enligt den besiktigande veterinären var utan anmärkning vid försäljningen. Säljaren vägrade att diskutera en reklamation av valacken.
– Det har varit mycket strul med Spartakus. Jag kunde till att börja med inte rida honom på nästan ett år. Sedan kom han i gång lite, men så skadade han sig i hagen och blev konvalescent på nytt, berättar Kim.
Har gamla skador
Spartakus är onekligen en känslig herre.
– Han är inte som vilken häst som helst som man köper och ställer i en hage och rider lite på. Han är mycket känslig och har gamla skador som kräver hantering och ridning därefter. Han är en fin häst men kanske inte så hållbar, säger Kim.
Efter det första året, då han direkt efter köpet visade sig ha kissing spines, sattes han i gång oerhört försiktigt med tömkörning och promenader för hand.
– Efter att jag var med i Plus fick jag mycket hjälp av veterinär Arne Lindholm, som nu är avliden, och av equiterapeut Ingebjörn Öyhus under rehabiliteringen. De upptäckte även en gammal gaffelbandsskada på ett framben som nu är behandlad och läkt, säger Kim.
Efter detta skadade sig Spartakus i hagen och fick vila ytterligare ett och ett halvt år. Då valde Kim att köpa en unghäst.
– Jag trodde nog aldrig att Spartakus skulle bli bra igen. Det är klart att jag under den här tiden har funderat mycket kring vad det är värt att lägga på en häst, jag har funderat på att ta bort honom flera gånger. Men jag tycker mycket om honom, man blir ju fäst vid sina djur så jag har fortsatt att kämpa. Nu är jag glad att han är hos mig, så att jag kan se till att han får den omvårdnad han behöver. Många tycker att jag är petig då jag är noga med vilket sällskap han har i hagen, att han har benskydd, att han får kiropraktik och så vidare. Men jag haft tillräckligt med skador.
Vunnit alla fyra starter
Efter ytterligare en varsam igångsättning är nu Spartakus och Kim på gång. De har hunnit göra fyra starter i LA – och har vunnit samtliga.
– Målet är att starta medelsvår klass i sommar. Men samtidigt vet jag ju om det här med hans rygg och jag är osäker på hur mycket samling han klarar av. Jag pressar honom inte till något utan gör allt utifrån hur han mår.
Fyra år har nu gått sedan Kim köpte Spartakus. Hon ser tillbaka på köpet och den efterföljande konflikten med delade känslor.
– Jag köpte Spartakus för att jag tyckte om honom, och jag trodde ju att han var frisk. Det är lätt att med facit i hand säga att jag skulle ha agerat annorlunda. Jag var alltför godtrogen, trodde på det säljaren berättade och var inte tillräckligt kritisk när jag köpte honom, även om det då kändes som att jag hade tagit reda på precis allt. Jag lät ju även röntga om hela hästen, säger Kim och fortsätter:
– Det är nog det viktigaste när man köper häst – att ifrågasätta och vara kritisk. Ta hjälp av kunniga personer i din omgivning och försök att ta reda på allt om hästens bakgrund. När jag letade unghäst drog jag mig ur en affär när säljaren inte svarade på alla frågor. Lita på magkänslan, om allt inte känns rätt är det inte det heller. Då är inte just den hästen din.
Liknande webbartiklar
- Vad hände med Spartakus som var med i Plus?
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Plus granskar hästhandel ur flera perspektiv
- Plus granskar hästaffärer – och vill ha din hjälp
- Så gick det när SVT:s Plus testade tre populära ridhjälmar
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- ”Rune” dömdes ut i februari – nu symtomfri: ”Vi älskar hästen”
relaterade artiklar

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!