Dressyr
Publicerad: 2016-06-03
Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
När SVT-programmet Plus granskade hästhandlarbranschen våren 2013 stod valacken Spartakus och hans ägare, Kim Bohman, i fokus. Fyra år senare är ekipaget på gång på tävlingsbanorna.
– Det har varit en jobbig resa, berättar Kim.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Våren 2013 tog SVT:s Plus upp hästhandlarbranschen, där två fall fick stor uppmärksamhet. Det ena handlade om valacken Spartakus, som Kim Bohman köpt ett drygt år tidigare. Kim köpte hästen för 85 000 kronor för att träna och tävla dressyr. Några dagar efter köpet, innan Kim ens hunnit rida honom, blev valacken halt och så var karusellen och konflikten med såväl säljare som besiktigande veterinär i gång.
Det visade sig nämligen att Spartakus hade kissing spines, trots att röntgenplåtarna enligt den besiktigande veterinären var utan anmärkning vid försäljningen. Säljaren vägrade att diskutera en reklamation av valacken.
– Det har varit mycket strul med Spartakus. Jag kunde till att börja med inte rida honom på nästan ett år. Sedan kom han i gång lite, men så skadade han sig i hagen och blev konvalescent på nytt, berättar Kim.
Har gamla skador
Spartakus är onekligen en känslig herre.
– Han är inte som vilken häst som helst som man köper och ställer i en hage och rider lite på. Han är mycket känslig och har gamla skador som kräver hantering och ridning därefter. Han är en fin häst men kanske inte så hållbar, säger Kim.
Efter det första året, då han direkt efter köpet visade sig ha kissing spines, sattes han i gång oerhört försiktigt med tömkörning och promenader för hand.
– Efter att jag var med i Plus fick jag mycket hjälp av veterinär Arne Lindholm, som nu är avliden, och av equiterapeut Ingebjörn Öyhus under rehabiliteringen. De upptäckte även en gammal gaffelbandsskada på ett framben som nu är behandlad och läkt, säger Kim.
Efter detta skadade sig Spartakus i hagen och fick vila ytterligare ett och ett halvt år. Då valde Kim att köpa en unghäst.
– Jag trodde nog aldrig att Spartakus skulle bli bra igen. Det är klart att jag under den här tiden har funderat mycket kring vad det är värt att lägga på en häst, jag har funderat på att ta bort honom flera gånger. Men jag tycker mycket om honom, man blir ju fäst vid sina djur så jag har fortsatt att kämpa. Nu är jag glad att han är hos mig, så att jag kan se till att han får den omvårdnad han behöver. Många tycker att jag är petig då jag är noga med vilket sällskap han har i hagen, att han har benskydd, att han får kiropraktik och så vidare. Men jag haft tillräckligt med skador.
Vunnit alla fyra starter
Efter ytterligare en varsam igångsättning är nu Spartakus och Kim på gång. De har hunnit göra fyra starter i LA – och har vunnit samtliga.
– Målet är att starta medelsvår klass i sommar. Men samtidigt vet jag ju om det här med hans rygg och jag är osäker på hur mycket samling han klarar av. Jag pressar honom inte till något utan gör allt utifrån hur han mår.
Fyra år har nu gått sedan Kim köpte Spartakus. Hon ser tillbaka på köpet och den efterföljande konflikten med delade känslor.
– Jag köpte Spartakus för att jag tyckte om honom, och jag trodde ju att han var frisk. Det är lätt att med facit i hand säga att jag skulle ha agerat annorlunda. Jag var alltför godtrogen, trodde på det säljaren berättade och var inte tillräckligt kritisk när jag köpte honom, även om det då kändes som att jag hade tagit reda på precis allt. Jag lät ju även röntga om hela hästen, säger Kim och fortsätter:
– Det är nog det viktigaste när man köper häst – att ifrågasätta och vara kritisk. Ta hjälp av kunniga personer i din omgivning och försök att ta reda på allt om hästens bakgrund. När jag letade unghäst drog jag mig ur en affär när säljaren inte svarade på alla frågor. Lita på magkänslan, om allt inte känns rätt är det inte det heller. Då är inte just den hästen din.
Liknande webbartiklar
- Vad hände med Spartakus som var med i Plus?
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Plus granskar hästhandel ur flera perspektiv
- Plus granskar hästaffärer – och vill ha din hjälp
- Så gick det när SVT:s Plus testade tre populära ridhjälmar
- Varnar för hästförmedlare – fick hem skadad häst
- Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!