Dressyr
Publicerad: 2017-11-02
Foto: Täby ryttarsällskap
Lag-SM: Emma Tedenström och Giacomo blev tävlingens första segrare
Under fyra dagar, den 2 till 5 november, möts eliten för att tävla i det svenska mästerskapet i ponnydressyr för lag – samt om finalplatserna i SIHS Ponny Kür. Stolt arrangör för elittävlingarna är Täby ryttarsällskap.
Det kommer att bjudas på en riktigt spännande tävling med tuff konkurrens under veckoslutet. Den ljusa och moderna anläggningen vid Täby ryttarcenter står redo att bjuda både publik och tävlande på en härlig helg.
Under torsdagen inleddes tävlingen med en klass som dock inte ingår i lag-SM. Segrade gjorde Emma Tedenström på Giacomo från Sundby ridklubb.
Åkt från hela landet
Det är unga ryttare från hela Sverige som tävlar med sina ponnyer under fyra dagar. Ryttarnas ålder är upp till 20 år. Under dessa dagar kommer det att vara cirka 40 starter per dag.
Till söndagens semifinal av Sweden International Horse Show Ponny Kür är tio ryttare kvalade. Fyra går vidare till finalen på Friends Arena söndagen den 3 december.
Här är de tävlande lagen, fyra deltagare i varje lag:
Willands ryttarförening, Ronneby ryttarförening, Särö ridklubb, Torslanda ridklubb, Vetlanda ryttarförening, Bergs hästklubb, Gävle ponnyklubb, Falu ryttarsällskap, Djursholms ridklubb och Sundby ridklubb.
Tidsprogram
Torsdag den 2 november kl 08.00 FEI:s lagtävlansprogram ponny 2012
Domare: Roger Olsson, Pia Fälth, Sony Elfvin
Fredag den 3 november kl 08.00 FEI:s inledande program för ponny 2012 LAG-SM
Domare: Sony Elfvin, Lena Wiman, Lotta Finstorp
Lördag den 4 november kl 14.30 FEI:s lagtävlansprogram för ponny 2012 LAG-SM
Domare: Gustaf Svalling, Pia Sohl, Marie Knutsson
Söndag den 5 november kl 08.00 FEI:s Ponny Kür 2007, Semifinal SIHS FEI:s Ponny Kür 2007 (övriga deltagare)
Domare: Gustaf Svalling, Roger Olsson, Fredrik Böhling.
Lag-SM i ponnydressyr börjar torsdagen den 2 november med en invigningsshow på kvällen. Under fredagen och lördagen avgörs vilket lag som vunnit SM.
De ekipage som deltar i dressyrallsvenskan och lag-SM tävlar i två kategorier. I den ena gruppen rider ryttare till och med det år de fyller 13 år, de rider på A- eller B-ponnyer.
I den andra gruppen rider ryttare till och med det år de fyller 20 år, de rider på C- eller D-ponnyer.
Under lag-SM rids två olika förutbestämda dressyrprogram. Tre domare bedömer ekipagen och sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika momenten. De tittar bland annat på hästens framåtbjudning, lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna. Även ryttarens inverkan på hästen och korrektheten i genomförandet bedöms.
Poängen från samtliga domare adderas och omvandlas till procent (av programmets maxpoäng) som sedan blir ekipagets slutresultat. Lagen består av två till fem ekipage, men det är bara lagets två bästa resultat som räknas. Ur de två bästa resultaten räknas en lagsnittsprocent fram och läggs ihop till lagresultatet.
Precis som i dressyrtävlingar för stora hästar räknas ekipagens resultat inte bara för laget, utan de gäller även för individuella prestationer. De bästa ekipagen går vidare till den individuella kürfinalen som hålls på söndagen.
I kür rider varje ekipage sitt eget skräddarsydda dressyrprogram till musik, speciellt arrangerad för att passa programmet.
Liknande webbartiklar
- Willands ryttarförening segrade i lag-SM
- Segersta: "Vi har trott på oss själva"
- Fyra lyckliga ponnyryttare till Friends arena
- Ponny-SM i dressyr – för alla eller för en liten elit?
- Pytt Hamberg slutar som landslagsledare: "Otroligt roliga år"
- Rekordmånga lag anmälda till SM i ponnydressyr: "Positivt överväldigade"
- Pilotprojekt i dressyr på tre tävlingsplatser
- Flera nyheter för allsvenskan i ponnydressyr
- Startklart i årets Folksam Elitallsvenska
- Jönssonligan redo för lag-SM på Strömsholm

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav
Får din häst skav från skänkeln? Då kan det vara värt att prova Jennie Caminitas hemmagjorda skänkelskydd som hon enkelt tillverkade själv.

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!