Dressyr
Publicerad: 2006-12-14Lette om träning och dressyrhästens form
Det börjar nästan bli tradition att Globen-tävlingarna inleds med en offentlig dressyrträning för de högst rankade världscupekipagen. I år var det domaren och tränaren Eric Lette som kommenterade och han talade bland annat en hel del om dressyrhästens form.
Foto: Emma Rost
- Vi kan se att de flesta av de här hästarna går i en liknande form. Men vi ska komma ihåg att formen inte bara handlar om ridningen utan även om hur den enskilda hästen är skapt, säger han.
Bland de ryttare som denna gång passade på att vänja sina hästar vid arenan och publiken återfanns bland annat Jan Brink på Briar, Andreas Helgstrand på Matiné, Louise Nathhorst på Guinness, Ellen Schulten Baumer på Donatha S och Tinne Vilhelmson på Solos Carex.
Ingen rollkur
Ingen av de närvarande ryttarna red sin häst i rollkur, den träningsform med extremt rund hals och nosen nära bringan, som debatterats hett inom dressyrkretsar under många år. Eric Lette valde ändå att kommentera metoden.
- För mig är inte det viktigaste vad man gör, utan hur man gör det. Jag kan bara säga att jag tror att det är farligt för mindre rutinerade ryttare att försöka sig på metoden. Risken finns, om ryttaren inte förstår helheten, att han eller hon får en häst som går på bogarna. Men det handlar som sagt inte om vad man gör, utan hur man gör det.
Ska vara hästvänligt
Oavsett form och metod poängterar han att all ridning måste utgå från hästen.
- Viktigast av allt är att ridningen är hästvänlig. Gränsen är passerad om ett träningssätt går ut över hästens välbefinnande.
Eric Lette skiljer på tävlingsform och träningsform, på träning finns utrymme för mer variation.
- På träning kan det se lite annorlunda ut. Men när hästarna kommer in på banan är det ingen tvekan om var nacken och nosen ska vara, menar han.
Han ger även ett generellt råd till alla entusiaster.
- När du tittar på dressyr, försök då att koncentrera dig på det som är bra. Även som ryttare behöver man tänka positivt, om man bara försöker korrigera fel hela tiden blir det inte så utvecklande och kul.
Matiné har enorm bogfrihet
Lette talade även en del om Blue Hors Matiné, det danska sto som nästan gjorde sensation i Aachen genom att ta flera medaljer. Under den öppna träningen i Globen visades hon upp för allmänheten för första gången sedan VM.
- Betänk att hon bara är nio år gammal. Jag dömde henne faktiskt i Danmark på unghästchampionatet där, som hon naturligtvis vann, berättar han.
Eric Lette berömmer hästens fysiska kvaliteter.
- Hon är enormt lösgjord och har väldigt fria bogar. I passage har hon så mycket energi att det ibland nästan blir lite för mycket. Förutsättningarna är fantastiska. Och vi ska komma ihåg att hon ännu är ung och inte helt färdig.
Men grundkvalitet är inte allt. För att en häst ska nå toppen krävs en gedigen utbildning och varsam matchning.
- Många hästar kommer inte vidare efter championaten. Men det här är ett gott exempel på en häst som tagits väl omhand och fått en mycket bra vidareutbildning.
Rider självständigt
Så till själva träningen, ryttarna värmer och rider helt självständigt och Eric Lette kommenterar det han ser. Några av ryttarna rider med öronmussla så att deras tränare kan hjälpa dem på lite avstånd.
- Ett jättebra hjälpmedel på träning. Men man får självklart inte ha öronmussla inne på tävlingsbanan sedan, förtydligar Lette.
Många av hästarna är rutinerade och har gått Grand Prix i flera år.
- Hästar på den här nivån gäller det att hålla glada och fräscha. Det är för sent att utbilda dem här på tävlingsplatsen, det får man ha gjort hemma.
Globen är en ganska livlig arena men filmkameror och entusiastisk publik. Men det är inget ryttarna gnäller om, det är en del av sporten.
- Vill man vara framgångsrik måste man vänja sin häst vid sådant, säger Lette.
Kan även värma i galopp
De flesta ryttarnas uppvärmning börjar i skritt och de övergår sedan till trav.
- Många rider lätt, det här handlar om ren jogging. Hästen ska värmas upp kroppsligt och man kontrollerar att den svarar för de elementära hjälperna, förklarar Eric Lette.
Han noterar att Jan Brink börjar galoppera Briar nästan med en gång, vilket man inte ska vara rädd för.
- För vissa hästar är det bekvämare att få starta i galopp. Det finns inget som säger att man måste börja i trav.
Efter en väldigt lugn och avslappnad början utan press börjar ryttarna så småningom att kräva lite mer "go" av hästarna. Tinne Vilhelmson gasar bland annat på i mellangalopp.
- Dressyr handlar inte bara om samling utan även om att kunna rida framåt, kommenterar Lette.
Lussan gör övergångar för att kontrollera att hästen svarar framåt och tillbaka. Jan Brink och Andreas Helgstrand börjar så småningom med slutor i galopp.
- Det innebär att de har kommit fram till mer samlat arbete, säger Eric Lette.
Förberedelsen är viktig
Ryttarna rider mer och mer rörelser och man kan riktigt se att de jobbar på ingångarna, till exempel i piruetter.
- Det är förberedelsen inför en rörelse som är viktig. Om hästen är rätt förberedd är det lätt att utföra rörelsen. Det är som i hoppning, är galoppen bra framför hindret så är det inte så svårt att ta sig över, förklarar Lette.
När ryttarna kommer till de mer avancerade rörelserna som piaff och passage ser man att de börjar ganska lugnt.
- I första passagen och piaffen kanske man inte kräver så mycket utan ser till att få den avspänd i första hand.
Eric Lette berättar att hästar på den här nivån aldrig rids och tränas intensivt varje dag. Vissa dagar får de ta det lugnare, skritta ut eller vila helt.
- Det handlar inte bara om att de fysiskt behöver vila, vilan är också till för psyket!
Många pauser
Han berömmer ryttarna för att de över lag gör en övning, ger hästen en paus så att den får spänna av och därefter gör en ny övning.
- Det är så här vi vill se det på en framridning. Tyvärr är det inte alltid så, därför finns det en steward med på framridningen på internationella tävlingar som håller uppsikt. Tråkigt att det ska behövas.
De korta, intensiva intervallerna med vila emellan återkommer även i galopparbetet.
- Ni kan se att de ofta gör en övning och sedan bara galopperar, utan samling, för att få hästen att slappna av. Därefter går de tillbaka in i övningen igen.
Tempoväxlingar ger energi
Eric Lette tipsar om att man, för att få mer energi i samlingen, kan jobba med tempoväxlingar.
- Man skaffar sig lättast energin genom att rida framåt. Därefter försöker man behålla den när man samlar. Det är lättare att behålla något än att skaffa något helt nytt!
På slutet låter ryttarna sina hästar sänka halsen och hästarna joggas av i en lägre form.
- Titta exempelvis på Briar. Jan Brink vet mycket väl hur formen ska vara inne på banan. Men vi ser verkligen att hästen tycker att det är skönt och behagligt att få gå och sträcka på sig och slappna av i musklerna, säger Lette.
Eric Lette är en av våra mest meriterade dressyrdomare.


Hästen måste få en chans att värma upp kroppen innan det sätts någon press på den. Vissa hästar trivs bäst med att jogga fram i trav, andra i galopp.
(Ellen Schulten Baumer)

Rid korta, intensiva, intervaller med skrittpauser mellan. Anpassa formen på träning efter hur hästen är skapt.
(Louise Nathhorst)

Med en bra förberedelse av rörelsen är hälften redan vunnet!
(Tinne Vilmelmson)

Första gången du utför en rörelse - koncentrera dig på att hästen är avspänd. Därefter kan du kräva lite mer uttryck.
(Andreas Helgstrand)

Skaffa energin genom att rida framåt. Försök därefter att behålla den när du samlar.
(Jan Brink)
Inte heller i år bar någon, varken svensk eller utländsk ryttare, hjälm på den offentliga dressyrträningen. Visst tävlar ryttarna med hatt och inte med hjälm, men den offentliga träningen är en separat programpunkt som sker inför betalande publik. Borde inte förbundet åtminstone kunna kräva att de svenska ryttarna föregår med gott exempel i sådana sammanhang?
relaterade artiklar

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!