Dressyr
Publicerad: 2019-08-21
Felicia skrittar av Tarot E efter ritten.
Felicia Grimmenhag nöjd med första starten: "Avslutade med en jättefin känsla"
Felicia Grimmenhag med Tarot E var andra svenska paraekipage ut på banan under EM i Rotterdam. De startade i grad 3 och trots en spänd början avslutades programmet med en fin känsla för Felicia.
Text: Jennie Börs
Foto: Linnea Lindahl
Felicia Grimmenhag levererade ännu en fin ritt för det svenska paradressyrlaget. Tillsammans med Tarot E red hon hem 68,756 procent i grad 3, vilket gav en sjätteplats i klassen.
– Ritten kändes bra, lite spänt i början bara. I första ökningen såg han dessutom en häst som stod parkerad utanför banan av någon anledning, så då stannade han upp lite, säger Felicia och fortsätter:
– Men vi avslutade med en jättefin känsla, vilket är kul.
Svårigheterna satt
Bakdelsvändningar och skänkelvikningar är något ekipaget har tränat lite extra på, berättar Felicia. Något som även visat sig ge resultat.
– Han gick jättefint i skritten och speciellt i bakdelsvändningarna som vi har tränat jättemycket på. Han har skruvat sig lite där innan, men nu trampade han igenom fint. Även skänkelvikningarna, som vi också har jobbat mycket på, var fina.
Vann klassen gjorde Danmarks Tobias Thorning Jörgensen med Jolene Hill på 75,706 procent. Tvåa blev Nederländernas Rix van der Horst med Findsley N.O.P, följt av Tysklands Barbara Minneci med Stuart på tredje plats.
De åtta främsta ekipagen i onsdagens klass kvalificerade sig till söndagens kür. Det innebär för Felicias del att ytterligare två klasser väntar under mästerskapet.
– I fredagens lagklass är målet att rida på 70 procent, vilket känns realistiskt om jag får samma fina känsla som i dagens klass. I küren hade det varit roligt att slå vårt personbästa, vilket är 72,5 procent. Vi får se om det händer, men man kan alltid hoppas.
"Ett bra gäng"
Torsdag och lördag innebär därmed vilodagar för Felicia och Tarot. De laddar då upp med lugnare joggingpass och promenader.
– Han fungerar nästan bäst om han får lite lugnare pass dagarna mellan tävling.
I morgon, torsdag, fortsätter paradressyren med grad 4 och 5. För svensk del startar Louise Etzner Jakobsson med Zernard och Lena Malmström med Fabulous Fidelie.
– Jag tycker vi är ett bra gäng som är på plats, med bra laganda där vi peppar och hjälper varandra. Vi har väldigt kul tillsammans, säger Felicia och fortsätter:
– Sedan är det roligt att träffa alla från hoppningen och dressyren också. Therese och Louise (Nilshagen och Nathhorst, reds anm.) var och tittade på mig och Anita (Johnsson, reds anm.) i dag, vilket var jättekul. Och vi försöker hålla koll på de andra ryttarna så gott vi kan.
Resultat, grad 3
Start- och resultatlistor
Tidigare på Hippson.se:
Paradressyren i gång – Anita Johnsson första svensk på banan
Liknande webbartiklar
- Louise Etzner Jakobsson tog kürsilver: "Zernard var jätteduktig"
- Målet är final och kür för alla i truppen
- Felicia söker en ny tävlingshäst
- Hästsportare nominerade till priser på parasportgala
- Sveriges pararyttare höjde sig ett snäpp i lagtävlingen
- Paradressyrlaget till EM uttaget
- Paradressyrlaget nådde målet – slutade sjua: "Vi har vansinnigt kul ihop"
- Lena Malmström – pararyttaren som föder upp sina egna mästerskapshästar
- Paradressyren i gång – Anita Johnsson första svensk på banan
- Louise Etzner Jakobsson om älskade Zernard: "Magiskt att de ställer upp som de gör"

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!