Att rida fram kan vara en konst i sig – hur gör man för att hästen ska prestera sitt bästa när man väl går in på banan? På Elmia bjöd dressyrryttaren Carl Hedin på värdefulla tips och en hel del skratt.
Text och foto: Julia Brente
1. Hur länge ska jag rida fram?
En fråga Carl Hedin ofta får är hur länge han rider fram sina olika hästar. Och hur han vet hur lång tid varje individ behöver få på sig för att vara redo till programmet.
– Det är självklart olika från häst till häst, men jag rider nästan alltid fram i en halvtimme. Faktiskt är det rätt skönt att alltid rida fram under en lika lång stund, för då får man till slut en uppfattning om hur mycket man hinner. Du får en bättre tidsuppfattning när du väl rider fram.
Allt handlar om att utnyttja tiden på rätt sätt.
2. Är det försenat? Ta det lugnt!
– Något jag har fått lära mig med tiden, efter många misstag, är att ta det lugnt på framridningen, säger Carl.
Det är inte så ofta det blir stora förseningar i dressyrklasser, men det händer. Då gäller det att man låter hästen få ta det lite lugnt.
– Förut var det så att om någon kom fram och sa till mig att det var sju minuter försenat, då red jag på i sju minuter mer än planerat. Grejen är bara den att sju minuter är väldigt mycket, säger Hedin och fortsätter:
– Om du får reda på att du kommer att starta senare än planerat, låt hästen vila. Skritta under de minuterna i stället för att rida på hårt, för du förstör bara för dig själv.
3. Rid in på banan när hästen är som bäst
– Alla hästar har en kurva under ridpasset, det gäller att lära sig när ens egen häst är på toppen av den kurvan. Tänk er att i början av passet börjar man på botten av kurvan, säger Carl och fortsätter:
– När du sen har börjat rida lite mer ordentligt, då kommer hästen att bli mjukare i kroppen och mer reglerbar. Efter ett tag kommer du att ligga på toppen av den här kurvan och det är då du ska vara på banan.
Det han ser många göra på tävlingar är dock att gå in på banan när kurvan är på väg ner, det vill säga när hästen börjar få mjölksyra.
– När det händer kommer det bara att gå utför, du hade helt enkelt din glänsartid inne på framridningen.
På clinicen visade Carl Hedin upp femåringen Van Der Veen.
4. Är det du som är rädd eller är det hästen?
– En vanlig grej jag ofta ser på dressyrtävlingar, men inte på hopptävlingar – nu kanske jag är lite fördomsfull – är att dressyrryttare ofta förväntar sig att hästarna ska vara rädda. Hoppryttare kommer snarare in på framridningen med långa tyglar och ser väldigt avslappnade ut.
För att visa hur dressyrryttare ibland rider in på banan försöker Carl demonstrera:
"Åh nej, han kommer att vara så rädd!"
– Men frågan är, är det hästen som är rädd eller är det du? När vi sitter så här är det inte så konstigt att våra hästar blir oroliga. Så försök att rida lite som en hoppryttare, säger Hedin med glimten i ögat.
5. Träna på att rida fram
Något både Carl och hans elever gör är att de tränar på att rida fram. En lektion för honom kan innebära att han ger eleven en viss tid den har på sig att rida fram sin häst. När Carl kommer till banan ska eleven rida program.
– På det sättet tränar man på att rida fram och ryttaren får känna vad som behövs för att det ska bli en bra programridning. Jag tror att många fler behöver träna på att tävla.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!