Dressyr
Publicerad: 2019-01-14
Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
Tempoväxlingar, sidvärtsrörelser, bytesserier, "lek med traven" samt att få en avslappnad och positiv häst. Det stod på schemat när den tredje säsongen av Patrik Kittel Dressage Tour gästade Helsingborg i lördags. Och för första gången under clinicserien satt Patrik själv upp i sadeln.
Text och foto: Frida Bank
Patrik Kittel Dressage Tour är inne på sin tredje säsong och nu har nivån höjts ett snäpp. I år är fokus inställt på Prix S:t Georges och Intermediaire I. Under lördagen gästade touren Helsingborgs fältrittklubb där OS-ryttaren delade med sig av träningstips inför ett nästan fullsatt ridhus. Mottot för touren är "Alla kan rida Grand Prix", vilket Patrik påminde publiken om.
– Jag säger inte att man måste, men att man kan om man vill. Och bara för att vi har kommit upp på den här nivån är det inga världsnyheter. Allt bygger på vartannat och det vi gör här i dag är sådant vi har gjort från början, säger han.
Variera tempot i sidvärtsrörelserna
Först in i ridhuset är Johanna Due-Boje på Mazy Klövenhöj och Klara Svanberg på Bon Geste.
– Efter uppvärmningen kollar jag så att det fungerar att rida öppna, att ställa hästen och att göra övergångar. Hästen ska vara smidig. Om den är tittig kan ni ställa den inåt och flytta undan för innerskänkeln, instruerar Kittel.
Patrik säger att det är lätt att man fastnar i att rida olika övningar på samma sätt som de ska vara i programmen. Han råder i stället ryttarna, och publiken, att våga leka och experimentera mer med rörelserna. I dag får ekipagen bland annat variera mellan öppna, fortsätta rakt fram och öppna igen – samt att rida öppna, göra en volt och sedan sluta.
– Variation är jätteviktigt. Det är det också att kunna rida på framåt i öppnan. Variera tempot och storleken på steget även när du rider skolor.
Ett annat tips är att rida öppna på medellinjen för att komma bort från väggen.
Vänd och flytta en het häst
Samtliga ryttare under dagen får träna på att få hästarna avslappnade. De gör bland annat detta genom att trava under lättridning samtidigt som hästen får länga ut halsen, men också genom många skrittpauser under träningspasset. Att kunna gå från en avslappnad trav till en lika avslappnad skritt är en viktig övning inför programridning, men också för hästens hållbarhet.
– Skritten blir viktigare och viktigare i de här klasserna. Ofta är vi upptagna med att hästen ska trava i hundraåttio med benen åt alla håll, men din häst ska vara så avslappnad att den kan visa bra skritt.
Några av hästarna är åt det hetare hållet och vill gärna springa på.
– Springer hästen ifrån hjälperna? Vänd och flytta, då måste den sakta ner. Gör en bakdelsvändning så att era hästar börjar lyssna på er. Blir den spänd när ni saktar av till skritt kan det vara för att ni håller för mycket i hästen i traven. Det är viktigt att man vågar slappna av, tipsar Patrik.
Spänst utan spänning
Han vill se en naturlig och mjuk trav med bra rytm. Hästen ska inte rycka upp benen. Blir den spänd är det viktigt att inte fortsätta med det ni gör just då, utan att du jobbar för att få din häst avslappnad igen.
– Hästen ska trava med spänst utan att den är spänd. Variera hela tiden mellan spänst och avslappning. När ni släpper efter med handen är det viktigt att den inte bara springer i väg utan att hästen väntar.
Ryttarna får göra tempoväxlingar även i sluta, de börjar på långsidorna. Nästa övning är att göra två–tre steg öppna på diagonalen och sedan sluta resten av linjen.
– När man börjar att göra slutor vill man gärna rida som på tävling. De flesta är glada om hästen bara går åt sidan. Men jag tänker att man kan göra det mycket bättre och intressantare, både för ögat och för att gymnastisera sin häst. Den här hästen är van vid att göra sluta i ett och samma tempo. Men testa att göra det fortare och långsammare.
Byten utan att räkna
Sedan är det dags för galopparbete. Efter att ha visat upp några tempoväxlingar står byten på schemat.
– När jag börjar rida serier kollar jag först att det fungerar på diagonalen. Jag gör bara ett byte vid X. Det är många som kan byta galopp – men för mig är det viktigt att hästen är rak på linjen, rak i halsen, i balans och att ryttaren tittar dit ni är på väg.
När detta fungerar kan man gå vidare och göra flera byten på diagonalen, men utan att räkna antalet språng. Börja med räknandet först när bytena sitter som de ska.
Byten på mittvolten utan stress
Johannas häst Mazy Klövenhöj vill gärna visa upp att hon kan sina byten och väntar inte alltid in ryttarens hjälper. Patrik ber Due-Boje att rida en serpentin och att göra ett byte när hon korsar medellinjen.
– Då väntar hästen på dig eftersom den har väggen framför sig. Det är bra för hästar som är heta.
Johanna får sedan göra byten på stora mittvolten, ett annat tips för pigga hästar. På så sätt slipper man känna sig "stressad" av att diagonalen håller på att ta slut och att väggen närmar sig.
– Då kan du vänta och göra bytet när hästen känns riktigt bra.
Öppna och sluta i galopp
Dagens andra grupp består av Maria von Essen på Leopold samt Sofie Lexner på Danny Black, som brukar träna för Patrik.
Upplägget är detsamma som för första gruppen. Det rids tempoväxlingar, övergångar, öppnor och slutor på långsidor, diagonaler och mellan kvartslinjerna. De tränar även öppna och sluta i galopp, innan de gör slutor med byten.
– Tänk "saxen" i Intermediaire I. Det är viktigt att förbereda hästen, se till att den håller sig rak mellan slutorna och inte slänger sig åt det nya hållet, instruerar Patrik.
Bryt av med volter
Leopold är även han åt det hetare hållet. Dessutom har han precis lärt sig att göra piaff och vill gärna visa upp det, berättar Kittel.
– Skritta och gör en bakdelsvändning. Det är viktigt att även heta hästar accepterar skänkeln, vilket vi övar på i vändningen. Risken är att vi släpper benen rakt ut och håller en het häst i handen, men då blir den bara ännu hetare. Precis som att en häst åt det latare hållet måste kunna gå själv, utan att vi ska klämma på den hela tiden.
Maria får sedan göra samma sak i galopp. De saktar av till skritt och gör en bakdelsvändning, sedan får de göra öppna i galopp med volter emellan för att Leopold inte ska springa på för mycket.
– Ju mer arbete vi gör med en het häst desto mer kommer den att lugna ner sig.
"Lätt att det blir kaninhopp"
Ekipagen får därefter visa "fyrkanten" i galopp. De gör en kvarts piruett i hörnen, som en skarp hörnpassering. Nästa övning är att göra halva piruetter, alltså 180 grader. Patrik vill se att hästarna har aktiv galopp även i vändningarna.
– Det är viktigt att det inte blir för kort och långsamt, för det är lätt att det blir kaninhopp. Jag vill se lugna, stora steg i galoppen.
Sofie och Maria växlar mellan att göra halva piruetter och bytesserier.
– Tänk på att framdelen vänder i piruetten. Jag tänker att jag vänder runt framdelen med innertygeln och använder innerskänkeln för att få hästen framåt, i stället för att bara trycka med ytterskänkeln.
Visserligen är det lite överkurs, men Patrik ber ekipagen att experimentera med traven för att närma sig passage och piaff.
– Oavsett vilken nivå ni är på, lek med traven ibland.
Ge hästen en positiv känsla
Samtliga ekipage får avsluta passet med att trava i lägre form, där hästarna får tid på sig att sträcka ut halsen. Håll takten och se till att din häst har nosen framför lodplanet och bibehåller kontakten med bettet.
– Ofta ser man att riktigt duktiga ryttare också får hästarna att slappna av när de är klara. Låt dem stretcha halsarna, andas ut lite. Det ger era hästar en positiv känsla inför nästa ridpass, säger Patrik.
Avslappnad före spänst
Under sista passet sitter Patrik själv upp i sadeln. Detta på den nioåriga hingsten Fame som Sofie Lexner rider och tävlar till vardags. Fame får tid på sig att känna in atmosfären.
– Det här är en rolig häst att visa. Den ser inte så märkvärdig ut här i början, men det är en individ med enorm potential. När den kommer till arbete är det en riktig världshäst. Han är känslig och otroligt rolig att utbilda.
Fame är inte uppvärmd när han kommer in i ridhuset, så Patrik börjar med att skritta och trava runt för att få honom avslappnad och för att han ska känna förtroende för sin ryttare.
– Det får ta sin tid. Även om man är erfaren är det inte så lätt på ett nytt ställe, på en ny bana och med den här stora skärmen. Jag vill att han ska kunna trava utan spänning i halsen. Han ska kunna lita så mycket på mig att jag när som helst kan ge honom hela tygeln och att han då fortsätter att trava runt utan stress, säger Kittel och fortsätter:
– Det är inte viktigt hur han rör sig nu, utan att jag är mjuk i handen så att han sträcker ut halsen och går att böja till höger och vänster. Hästen måste vara avslappnad innan vi sätter spänst i den, annars blir det negativ spänning.
Halvhalter med rösten
Patrik fortsätter att trava och rider ett tag på nästan helt långa tyglar, men varierar sedan och kortar upp.
– När jag gör en halvhalt tar jag lite med handen och sitter tyngre. Men när hästarna är välskolade gör jag det bara med rösten.
Efter en stund börjar han variera tempot och rider öppnor och slutor, precis som de båda tidigare grupperna fick göra.
– Små tempoväxlingar är det som engagerar hästen. Jag leker med tempo, böjning och ställning. När jag saktar av till skritt måste hästen slappna av, ta ner sitt huvud men ändå hålla kontakten med bettet.
"Gör det inte så inrutat"
Patrik berättar att han hela tiden ställer frågor till sig själv när han rider. Då håller han både hästen och sig själv alert, samtidigt som träningen blir varierad.
– Kan jag gå åt sidan? Kan jag rida framåt? Kan jag rida rakt? Och så testar jag det.
Ekipaget fortsätter med övningarna som står på dagens schema. Vid bytena är det viktigt att hästen väntar på ryttarens signaler och att den är rak. De leker också med serier.
– Det behöver inte alltid vara på diagonalen, gör det inte så inrutat.
"Kliv av när det känns som bäst"
Efter galopparbetet får Patrik Fame att börja trampa. Ryttaren balanserar upp hästen, klickar med tungan som små smackningar och får hingsten att samla sig, ta mer vikt på bakbenen och visa upp början till passage.
Ett annat tips från Patrik är:
– Kliv av när det känns som bäst. Jag har hållit på med hästar länge, men när man sitter på en häst som vill jobba och som vill göra sitt bästa, då finns det inget roligare. Det skulle vara att leka med dottern... Men genom att avsluta när det går bra behåller vi en positiv känsla, säger den nyblivna pappan, som är väldigt nöjd med Fame.
– Det är arbete, utbildning, hans inställning och viss talang som har fått honom dit han är i dag. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är omöjligt att ha fina hästar, alltså att det inte är omöjligt att utbilda fina hästar.
Hur gör du en halvhalt?
– Jag gör en liten förhållning med hand och säte. Trycker ner rumpan en aning, tar försiktigt i handen, sitter tillbaka och tänker ett lugnare tempo. Sedan ger jag en eftergift. Jag brukar också använda rösten.
Hur ser du på handens inverkan?
– Hästen ska vara kvar i balans utan att ryttaren behöver ta i den. Den ska ha ett bra sug i handen men varken vara stark, kännas tom eller släppa bettet. Samverkan mellan kropp och hand är väldigt viktig. Som ryttare känner du också om hästen är stark eller svag i en sida, genom tygeln. Då gäller det att få hästen liksidig.
Hur får du en häst snabbare i bakbenen?
– Aktivera hästen genom tempoväxlingar, säger Patrik och berättar en historia:
– Någon frågade en man hur han lärde sina hästar piaff. Han sa "jag går ut med tio stycken i skogen, låter nio skena hem och stannar kvar med min häst". Det blir en jäkla piaff. Han tänkte utanför boxen. Små aktiveringar, fram och tillbaka, och rid ut i skogen. En het häst brukar också vara aktiv i bakbenen.
Om man ska rida med fina och lätta hjälper, varför rider man då på kandar?
– Det är mycket enklare att rida på träns, men kandaret är det som visar att ryttaren har en fin hand och en fin kontakt med hästens mun. Det är inte ett hjälpmedel för att dra ner huvudet som en del tror.
Hur tränar du in passage?
– Precis som vi har gjort i dag. Genom tempoväxlingar, att traven är fin och att hästen kan komma tillbaka. Och genom att få lite mer tryck i hästen.
Vilka är dina bästa tips för att nå toppen?
– Att inte ge upp och att inte ta ett "no for an answer". Jag är själv ett bevis på att man kan komma till toppen utan någonting. Man måste lita på sig själv och sin omgivning som ger konstruktiv kritik. Sedan måste du jobba.
Har du också dagar då allt känns skit? Hur gör du då?
– Folk tror att det alltid går lätt, men jag har varit med om jättemånga dagar då det har gått helt åt helskotta. Förr, när jag inte var i balans eller kände mig stressad så struntade jag i ridningen. Men det funkar inte för hästarna behöver röra sig. Nu gör jag enkla saker i stället. Jag försöker hitta saker som inspirerar både mig och hästen och nöjer mig när det känns okej, så att vi får en positiv erfarenhet. Sedan tar jag tag i det igen nästa dag.
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De två första säsongerna finns att se på Dressagetour.se.
12 januari Helsingborg
2 februari Göteborg
10 februari Stockholm
2 mars Linköping
Johanna Due-Boje – Mazy Klövenhöj (född 2008, e. Bocelli u. Manzana xx ue. National Zenith xx, uppf. Annette Karlsson, äg. Pernille Primdahl)
Sofie Lexner – Danny Black (född 2010, e. Desperados u. Filaree ue. Fleurop, uppf. Ute Steuwer, äg. Christinelund Dressage)
Klara Svanberg – Bon Geste (född 2006, e. Dutch Dormello DDH u. Fantora ue. Nabuur, uppf. G.I. Mellema Neesman, äg. Anette och Roger Svanberg)
Maria von Essen – Leopold (född 2011, e. Licosto u. Louna ue. Lafitte, uppf. Henrike Sommer, äg. Karolina Heimburg)
Patrik Kittel – Fame (född 2010, e. Bordeaux u. Bonaventura ue. Rhodium, uppf. V.O.F.G och M. Gerritsen, äg. Christinelund Dressage)
taggar
Liknande webbartiklar
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Tre tips från Patrik Kittels clinic på Billdals ridklubb
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- Patrik Kittels verktygslåda – så blir du bättre på din nivå
- Lätta hjälper och precision är målet
- Ett nionde SM-guld till Patrik Kittel: "Aldrig självklart att man vinner"
- Kittel och Delaunay Grand Prix-vinnare – flera svenska placeringar i Doha
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!