Tempoväxlingar, sidvärtsrörelser, bytesserier, "lek med traven" samt att få en avslappnad och positiv häst. Det stod på schemat när den tredje säsongen av Patrik Kittel Dressage Tour gästade Helsingborg i lördags. Och för första gången under clinicserien satt Patrik själv upp i sadeln.
Text och foto: Frida Bank
Patrik Kittel Dressage Tour är inne på sin tredje säsong och nu har nivån höjts ett snäpp. I år är fokus inställt på Prix S:t Georges och Intermediaire I. Under lördagen gästade touren Helsingborgs fältrittklubb där OS-ryttaren delade med sig av träningstips inför ett nästan fullsatt ridhus. Mottot för touren är "Alla kan rida Grand Prix", vilket Patrik påminde publiken om.
– Jag säger inte att man måste, men att man kan om man vill. Och bara för att vi har kommit upp på den här nivån är det inga världsnyheter. Allt bygger på vartannat och det vi gör här i dag är sådant vi har gjort från början, säger han.
Variera tempot i sidvärtsrörelserna
Först in i ridhuset är Johanna Due-Boje på Mazy Klövenhöj och Klara Svanberg på Bon Geste.
– Efter uppvärmningen kollar jag så att det fungerar att rida öppna, att ställa hästen och att göra övergångar. Hästen ska vara smidig. Om den är tittig kan ni ställa den inåt och flytta undan för innerskänkeln, instruerar Kittel.
Patrik säger att det är lätt att man fastnar i att rida olika övningar på samma sätt som de ska vara i programmen. Han råder i stället ryttarna, och publiken, att våga leka och experimentera mer med rörelserna. I dag får ekipagen bland annat variera mellan öppna, fortsätta rakt fram och öppna igen – samt att rida öppna, göra en volt och sedan sluta.
– Variation är jätteviktigt. Det är det också att kunna rida på framåt i öppnan. Variera tempot och storleken på steget även när du rider skolor.
Ett annat tips är att rida öppna på medellinjen för att komma bort från väggen.
Vänd och flytta en het häst
Samtliga ryttare under dagen får träna på att få hästarna avslappnade. De gör bland annat detta genom att trava under lättridning samtidigt som hästen får länga ut halsen, men också genom många skrittpauser under träningspasset. Att kunna gå från en avslappnad trav till en lika avslappnad skritt är en viktig övning inför programridning, men också för hästens hållbarhet.
– Skritten blir viktigare och viktigare i de här klasserna. Ofta är vi upptagna med att hästen ska trava i hundraåttio med benen åt alla håll, men din häst ska vara så avslappnad att den kan visa bra skritt.
Några av hästarna är åt det hetare hållet och vill gärna springa på.
– Springer hästen ifrån hjälperna? Vänd och flytta, då måste den sakta ner. Gör en bakdelsvändning så att era hästar börjar lyssna på er. Blir den spänd när ni saktar av till skritt kan det vara för att ni håller för mycket i hästen i traven. Det är viktigt att man vågar slappna av, tipsar Patrik.
Spänst utan spänning
Han vill se en naturlig och mjuk trav med bra rytm. Hästen ska inte rycka upp benen. Blir den spänd är det viktigt att inte fortsätta med det ni gör just då, utan att du jobbar för att få din häst avslappnad igen.
– Hästen ska trava med spänst utan att den är spänd. Variera hela tiden mellan spänst och avslappning. När ni släpper efter med handen är det viktigt att den inte bara springer i väg utan att hästen väntar.
Ryttarna får göra tempoväxlingar även i sluta, de börjar på långsidorna. Nästa övning är att göra två–tre steg öppna på diagonalen och sedan sluta resten av linjen.
– När man börjar att göra slutor vill man gärna rida som på tävling. De flesta är glada om hästen bara går åt sidan. Men jag tänker att man kan göra det mycket bättre och intressantare, både för ögat och för att gymnastisera sin häst. Den här hästen är van vid att göra sluta i ett och samma tempo. Men testa att göra det fortare och långsammare.
Byten utan att räkna
Sedan är det dags för galopparbete. Efter att ha visat upp några tempoväxlingar står byten på schemat.
– När jag börjar rida serier kollar jag först att det fungerar på diagonalen. Jag gör bara ett byte vid X. Det är många som kan byta galopp – men för mig är det viktigt att hästen är rak på linjen, rak i halsen, i balans och att ryttaren tittar dit ni är på väg.
När detta fungerar kan man gå vidare och göra flera byten på diagonalen, men utan att räkna antalet språng. Börja med räknandet först när bytena sitter som de ska.
Byten på mittvolten utan stress
Johannas häst Mazy Klövenhöj vill gärna visa upp att hon kan sina byten och väntar inte alltid in ryttarens hjälper. Patrik ber Due-Boje att rida en serpentin och att göra ett byte när hon korsar medellinjen.
– Då väntar hästen på dig eftersom den har väggen framför sig. Det är bra för hästar som är heta.
Johanna får sedan göra byten på stora mittvolten, ett annat tips för pigga hästar. På så sätt slipper man känna sig "stressad" av att diagonalen håller på att ta slut och att väggen närmar sig.
– Då kan du vänta och göra bytet när hästen känns riktigt bra.
Öppna och sluta i galopp
Dagens andra grupp består av Maria von Essen på Leopold samt Sofie Lexner på Danny Black, som brukar träna för Patrik.
Upplägget är detsamma som för första gruppen. Det rids tempoväxlingar, övergångar, öppnor och slutor på långsidor, diagonaler och mellan kvartslinjerna. De tränar även öppna och sluta i galopp, innan de gör slutor med byten.
– Tänk "saxen" i Intermediaire I. Det är viktigt att förbereda hästen, se till att den håller sig rak mellan slutorna och inte slänger sig åt det nya hållet, instruerar Patrik.
Bryt av med volter
Leopold är även han åt det hetare hållet. Dessutom har han precis lärt sig att göra piaff och vill gärna visa upp det, berättar Kittel.
– Skritta och gör en bakdelsvändning. Det är viktigt att även heta hästar accepterar skänkeln, vilket vi övar på i vändningen. Risken är att vi släpper benen rakt ut och håller en het häst i handen, men då blir den bara ännu hetare. Precis som att en häst åt det latare hållet måste kunna gå själv, utan att vi ska klämma på den hela tiden.
Maria får sedan göra samma sak i galopp. De saktar av till skritt och gör en bakdelsvändning, sedan får de göra öppna i galopp med volter emellan för att Leopold inte ska springa på för mycket.
– Ju mer arbete vi gör med en het häst desto mer kommer den att lugna ner sig.
"Lätt att det blir kaninhopp"
Ekipagen får därefter visa "fyrkanten" i galopp. De gör en kvarts piruett i hörnen, som en skarp hörnpassering. Nästa övning är att göra halva piruetter, alltså 180 grader. Patrik vill se att hästarna har aktiv galopp även i vändningarna.
– Det är viktigt att det inte blir för kort och långsamt, för det är lätt att det blir kaninhopp. Jag vill se lugna, stora steg i galoppen.
Sofie och Maria växlar mellan att göra halva piruetter och bytesserier.
– Tänk på att framdelen vänder i piruetten. Jag tänker att jag vänder runt framdelen med innertygeln och använder innerskänkeln för att få hästen framåt, i stället för att bara trycka med ytterskänkeln.
Visserligen är det lite överkurs, men Patrik ber ekipagen att experimentera med traven för att närma sig passage och piaff.
– Oavsett vilken nivå ni är på, lek med traven ibland.
Ge hästen en positiv känsla
Samtliga ekipage får avsluta passet med att trava i lägre form, där hästarna får tid på sig att sträcka ut halsen. Håll takten och se till att din häst har nosen framför lodplanet och bibehåller kontakten med bettet.
– Ofta ser man att riktigt duktiga ryttare också får hästarna att slappna av när de är klara. Låt dem stretcha halsarna, andas ut lite. Det ger era hästar en positiv känsla inför nästa ridpass, säger Patrik.
Avslappnad före spänst
Under sista passet sitter Patrik själv upp i sadeln. Detta på den nioåriga hingsten Fame som Sofie Lexner rider och tävlar till vardags. Fame får tid på sig att känna in atmosfären.
– Det här är en rolig häst att visa. Den ser inte så märkvärdig ut här i början, men det är en individ med enorm potential. När den kommer till arbete är det en riktig världshäst. Han är känslig och otroligt rolig att utbilda.
Fame är inte uppvärmd när han kommer in i ridhuset, så Patrik börjar med att skritta och trava runt för att få honom avslappnad och för att han ska känna förtroende för sin ryttare.
– Det får ta sin tid. Även om man är erfaren är det inte så lätt på ett nytt ställe, på en ny bana och med den här stora skärmen. Jag vill att han ska kunna trava utan spänning i halsen. Han ska kunna lita så mycket på mig att jag när som helst kan ge honom hela tygeln och att han då fortsätter att trava runt utan stress, säger Kittel och fortsätter:
– Det är inte viktigt hur han rör sig nu, utan att jag är mjuk i handen så att han sträcker ut halsen och går att böja till höger och vänster. Hästen måste vara avslappnad innan vi sätter spänst i den, annars blir det negativ spänning.
Halvhalter med rösten
Patrik fortsätter att trava och rider ett tag på nästan helt långa tyglar, men varierar sedan och kortar upp.
– När jag gör en halvhalt tar jag lite med handen och sitter tyngre. Men när hästarna är välskolade gör jag det bara med rösten.
Efter en stund börjar han variera tempot och rider öppnor och slutor, precis som de båda tidigare grupperna fick göra.
– Små tempoväxlingar är det som engagerar hästen. Jag leker med tempo, böjning och ställning. När jag saktar av till skritt måste hästen slappna av, ta ner sitt huvud men ändå hålla kontakten med bettet.
"Gör det inte så inrutat"
Patrik berättar att han hela tiden ställer frågor till sig själv när han rider. Då håller han både hästen och sig själv alert, samtidigt som träningen blir varierad.
– Kan jag gå åt sidan? Kan jag rida framåt? Kan jag rida rakt? Och så testar jag det.
Ekipaget fortsätter med övningarna som står på dagens schema. Vid bytena är det viktigt att hästen väntar på ryttarens signaler och att den är rak. De leker också med serier.
– Det behöver inte alltid vara på diagonalen, gör det inte så inrutat.
"Kliv av när det känns som bäst"
Efter galopparbetet får Patrik Fame att börja trampa. Ryttaren balanserar upp hästen, klickar med tungan som små smackningar och får hingsten att samla sig, ta mer vikt på bakbenen och visa upp början till passage.
Ett annat tips från Patrik är:
– Kliv av när det känns som bäst. Jag har hållit på med hästar länge, men när man sitter på en häst som vill jobba och som vill göra sitt bästa, då finns det inget roligare. Det skulle vara att leka med dottern... Men genom att avsluta när det går bra behåller vi en positiv känsla, säger den nyblivna pappan, som är väldigt nöjd med Fame.
– Det är arbete, utbildning, hans inställning och viss talang som har fått honom dit han är i dag. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är omöjligt att ha fina hästar, alltså att det inte är omöjligt att utbilda fina hästar.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!