Dressyr
Publicerad: 2019-11-07
Från Lätt A till Medesvår C med Due-Boje
Du har väl inte missat Hippsons bokserie Toppa ditt tävlande? Den består av tre fullspäckade böcker – med massor av tips och kloka tankar kring tävlingsridning. Nedan finns ett utdrag ur den tredje boken, där fokus ligger på utvärdering och analys.
Patrik Kittel, Cornelia Rylén, E-G Haking, Pether Markne, Helena Persson, Maria Gretzer och Jens Fredricson med flera bjuder på träningstips och konkreta råd när det gäller att toppa tävlandet. Den tredje boken handlar om att utvärdera – något som är väldigt viktigt för att nå nästa steg i sin utveckling.
Här nedan är ett utdrag ur boken, där Johanna Due-Boje och hennes mamma Tina ger tips kring hur du kan tänka när det börjar bli dags att gå upp i klasserna.
"En tränare är ett måste för att utvecklas som ryttare"
Att ha en god relation till sin tränare är nummer ett för att lyckas nå målen på tävlingsbanan. Johanna Due-Boje och hennes mamma Tina ger konkreta tips.
Text: Ida Röök
Foto: Mathilda Nygårds
Johanna Due-Boje är, trots att hon fortfarande är ung, en av Sveriges mest meriterade dressyrryttare. Hon rider på Grand Prix-nivå och har arbetat fem år i Holland hos dressyrgiganterna Anky van Grunsven och Sjef Janssen. Johannas mamma Tina Due-Boje har alltid stått vid dotterns sida och coachat, hon har även själv ridit på hög nivå och är ledare för young riderryttarna i Sverige. Båda har dessutom ungefär 15 elever var i veckan, som drillas på olika nivåer.
– Det går inte att säga det för många gånger. En tränare är ett måste för att komma framåt, för att utvecklas som ryttare och för att ge hästen de bästa förutsättningarna att komma dit man vill. Utan en tränare är det i stort sett omöjligt att göra riktigt bra resultat på tävlingsbanorna, säger Tina när vi träffas på natursköna Backaängs Gård strax utanför skånska Förslöv.
Där har hon och Johanna sin bas med ett antal egna hästar i träning, unga dressyrämnen på tillväxt samt tillridningshästar.
För dagbok över utvecklingen
För att exemplifiera hur ett tränings- och tävlingsupplägg kan se ut har vi bestämt oss för att prata om ett fiktivt ekipage, med en ryttare som vill gå från Lätt A- till Medelsvår C-dressyr med godkänt resultat. Tanken är att ekipaget ska debutera i Medelsvår C under hösten. Frågan är alltså hur man bäst planerar och lägger upp tränings- och tävlingssäsongen inför debuten, för att på så sätt maximera resultatet och prestationen.
– Det finns flera aspekter. Dels handlar det om mer teoretiska saker, som att ha en träningsdagbok där man skriver ner kort dag för dag vad man gör med hästen. Dels gäller det vad du mer praktiskt måste öva på i din ridning och vad hästen behöver stärka sig i, säger Tina.
Vi börjar med det mer teoretiska. Träningsdagbok är ett måste för att hålla reda på vad du gör med din häst, hur den kändes vid olika tillfällen och hur du tycker att ni ska gå vidare.
– Det handlar inte om att skriva en roman varje dag, det räcker med några meningar. Men man glömmer fort, så att skriva lite efter varje ridpass är väldigt bra för den långsiktiga kollen, menar Tina.
Börja säsongen en nivå under
Vårt fiktiva ekipage ska alltså debutera medelsvår i september. Tina och Johanna tipsar om ett upplägg som även de själva håller sig till, oavsett vilken nivå hästen är på.
– Jag ser alltid till att ha startat minst en gång på nivån under den tänkta debuten under säsongen, innan det är dags. Sedan beror det ju helt på hur debuten går, men någonstans i slutet av året startar jag ytterligare en klass högre. Mest på prov – och om det är detta som är mitt mål kommande år. Sedan går jag ner en klass igen, inför den riktiga debuten i den ännu högre klassen, säger Johanna.
LA-ryttaren ska alltså starta ett par gånger på den ”gamla” nivån under året innan Medelsvår C-debuten, ett lämpligt tävlingsintervall är en till två gånger i månaden.
– Och man ska ju inte debutera högre bara för att. Jag tycker att du ska ha nått minst 65 procent i en klass innan du ens funderar på om du ska gå upp. Sedan ska du inte heller stirra dig blind på procenten. Det är mycket som kan hända inne på banan och ryttarens känsla är kanske 65 procent, medan domaren ger mycket mindre. Det är så mycket som spelar in, säger Tina.
Gör det tävlingslikt
Men debutera alltså inte högre innan du känner dig helt säker.
– Jag tycker att ”pay and ride” är riktigt bra för att testa på. Det blir vanligare och vanligare att ryttare har sin tränare med på tävling och det blir också vanligare med den typen av träningstävlingar. För både tränare och elev är det riktigt bra att veta hur ekipaget faktiskt fungerar på tävlingsbanan, säger Johanna, och får medhåll av sin mamma:
– Fler borde ta den chansen. Då är det mycket lättare att anpassa träningen. Jag som tränare kanske ser att ekipaget gör åttamässiga rörelser på hemmaplan, men på tävling får de bara en sexa av domaren. Då måste jag veta hur ryttare och häst reagerar och fungerar tillsammans inne på banan.
Är det en ”pay and ride” du ska rida – se det inte som en träning. Gör det så tävlingslikt som möjligt, klä upp dig själv, knoppa hästen och förbered er som att det hade varit en riktig tävling. Frågan är också hur höga mål man ska sätta med sin häst i debuten i en högre klass. Räcker det att tänka att du ska bli godkänd, alltså komma över 60 procent, eller ska du sikta på ett bättre resultat?
– Det beror nog lite på hur man är som person. Men jag tycker inte att man ska nöja sig med att ha målet på 60 procent, får du någon liten miss är procenten snart nere på 57. Sätt högre mål och träna, träna, träna med god hjälp, säger Tina och utvecklar:
– Då minimeras risken för att du ska bli besviken och känna dig misslyckad. Känner du dig inte redo att gå upp en klass har du inget där att göra. Tillsammans med din tränare bör du avgöra vilken nivå du ska starta på.
Skritta fram och av ute
En vanlig träningsvecka för ett ekipage på LA-nivå bör vara varierad. Många av dressyrövningarna kan göras utomhus på en åker eller på exempelvis en skogsväg, det viktigaste är att både ryttare och häst känner att träningen är rolig.
– Det gäller att ha fingertoppskänsla med sin häst. Vill den träna, tycker den att det jag begär av den är kul? Eller känns det som att jag måste ta i som ryttare för att få den att vilja? Då kanske det är dags att fokusera på något annat under en tid. Även här har tränaren en viktig roll, som kanske ser saker från marken på ett annat sätt, säger Johanna Due-Boje.
Hon poängterar att flera varierade dressyrpass i veckan är att rekommendera.
– Ett sätt att få in variationen i vardagen är att alltid skritta fram och av hästen ute i naturen.
I det dagliga arbetet med hästarna fokuserar Johanna alltid på att rida fram på samma sätt. Detta för att hästen ska känna igen sig i vad som förväntas av den, även på tävlingsplatsen.
– Uppvärmningen ska alltid se likadan ut, oavsett om du är hemma eller rider fram för tävling. Många stirrar sig blinda på andra och vill ”vinna” framridningen. Men det är inte där du plockar poängen. Rid fram som du alltid gör, det har du inget att förlora på, säger hon.
Fokus i uppvärmningen ligger på att få hästen avslappnad och att den lyssnar på ryttarens hjälper, oavsett om den är mer framåt eller lite bekväm. Hur själva ridpassen på hemmaplan sedan utformas beror exempelvis på om hästen ska tävla kommande helg.
– Är det tävlingshelg kanske du ska träffa din tränare två gånger i veckan innan starten. Den ena dagen kör ni ett pass med mer fokus på en viss rörelse eller mer övergripande, medan träningen någon dag före start handlar om att rida igenom programmet, säger Johanna.
Ska sitta i ryggmärgen
Det här med att lära sig programmet ordentligt är också oerhört viktigt.
– Jag har haft elever som ska tävla kommande helg som har varit osäkra på programmet. Det är inte okej, det ska sitta som ett rinnande vatten och i ryggmärgen på ryttaren. Du ska inte behöva tänka nästa steg, det ska gå av sig självt, säger Tina Due-Boje och fortsätter:
– Redan när du bestämmer dig för att debutera en högre klass ska du läsa igenom programmet, för att bedöma om ni ens är där i er utveckling. Sedan gäller det att plugga in det så att du kan det utantill långt i förväg. Att plugga program tre dagar före tävlingsstart är inte ett alternativ.
KÖP TOPPA DITT TÄVLANDE I VÅR STORA BOKREA!
KLICKA HÄR
Serien ”Toppa ditt tävlande” består av tre fullspäckade böcker – där några av Sveriges främsta proffs delar med sig av tips och kloka tankar kring tävlingsridning. I varje häfte finns dessutom texter om mental träning, samt konkreta övningar anpassade efter respektive tema.
Läs om hur du bäst planerar för att prestera, hur du blir vassast på tävlingsplatsen och lär dig analysera och ta nästa steg i din ridning. Serien passar såväl hopp- som dressyrryttare!
Beställ böckerna här



Tidigare på Hippson.se:
Utdrag bok ett: Lär dig dressyrprogrammet steg för steg
Utdrag bok två: Checklista: Så optimerar du din tävlingsdag
Liknande webbartiklar
- Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
- 2010-05-05T21:15:00
- Enkät: Ridsporten 2028 – en framtidsspaning
- Ett nionde SM-guld till Patrik Kittel: "Aldrig självklart att man vinner"
- Johanna Due-Boje har blivit mamma: "Välkommen till världen"
- Johanna Due-Boje och "Mazy" vann finalen av Dressage Power
- Johanna Due-Boje om världscupdebuten: ”Lite läskigt – det är väldigt stort för mig”
- Kittel och Delaunay Grand Prix-vinnare – flera svenska placeringar i Doha
- Due-Boje på träning hos Dufour: "Kärleken till djuren lyser igenom allt hon gör"
- Laura Graves: "Skritt, trav och galopp, det är allt vi har på vägen till Grand Prix"

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!