Dressyr
Publicerad: 2016-04-17
Från novis till Grand Prix – Britt Hammar hjälper alla
Som för så många andra började det med hoppning, men nu genomsyrar dressyren Britt Hammars liv. Hon är Grand Prix-domare och belönades förra året med Svenska Ridsportförbundets förtjänstmedalj.
Text & foto: Kari Holmwall
Britt Hammar kommer från Falkenberg. I sin personbil svänger hon in på stallplanen på Björneröds ridklubb i norra Bohuslän, där hon ska hålla programridning. Britt startade sin resa tidigt på morgonen och kommer hem först sent på kvällen. Men hon är här för att syssla med det roligaste hon vet, dressyr.
Har allroundbakgrund
Britt Hammar började rida som barn, på Bö gamla ridskola i Göteborg, och blev fast. Egen häst skaffade hon först senare.
– När jag blev vuxen kunde jag köpa egen häst. Det gjorde jag också och tävlade i hoppning, dressyr och terräng, minns Britt.
Hennes första häst hette Ragnar. Han var av allroundmodell och det reds förutom hoppning och dressyr även en del terrängritter. Efter Ragnar köpte hon ett sto som gick under namnet Gumman.
– Hon var dressyrhäst men kunde också hoppa. Jag red även en del terräng på henne, men hon var väldigt het. Så när vi kom upp i klasserna specialiserade vi oss mot dressyr eftersom hon låg på för mycket i terrängen.
Terrängmärken togs det ändå på dressyrhästen Gumman.
– Alla som var runt omkring mig blev förvånade, men inte jag, skrattar Britt.
Vill förmedla kunskap
Britt Hammar tävlade själv dressyr, dessutom anordnade den ridklubb hon var med i egna tävlingar.
– Jag var ofta skrivare och var även det för legendaren William Hamilton. Han föreslog att jag skulle gå en kurs och bli domare, så då gjorde jag det.
Britt Hammar dömde i många år på lägre nivåer. Men så en dag frågade Bo Tibblin, som hade hand om utbildningen för domare i medelsvår klass och uppåt, om hon inte ville utbilda sig vidare. Det ville hon. Sedan cirka två år tillbaka är Britt Grand Prix-domare. Hon sitter i domarrådet, är med i TR-nämnden och är även utbildare för dressyrdomare.
– Jag har fått så mycket från min ridning, främst dressyren som jag har hållit på med i flest år. Detta vill jag förmedla vidare till så många som möjligt, på alla nivåer. Alla ekipage ska få möjlighet att visa upp sig så bra som möjligt på tävlingsbanan, säger hon.
Ska vara roligt att tävla
Just att alla ekipage ska få bästa tänkbara möjlighet att prestera är det som driver Britt Hammar. Att stiga upp klockan 04.00 en onsdagsmorgon i februari, för att köra i väg till en anläggning där du ska ha programridning hela dagen samt teori på kvällen, skulle få många att tveka. Men inte Britt.
– Jag gör det här för att jag tycker att det är roligt. Det är oerhört viktigt att också ryttaren känner att det är kul, annars kan man inte räkna med att hästen känner på rätt sätt. För hästen känner av ryttaren, poängterar hon.
När hon har programridningar börjar förberedelserna redan dagen innan. Hon går igenom programmen, tittar vilka ekipage som ska vara med och funderar över vad de har presterat tidigare. Detta för att hjälpa dem att bli ännu bättre på tävlingsbanan.
Enklare att döma Tinne
Den största skillnaden mellan att döma Tinne Vilhelmson Silfvén ena dagen och att ha programridning för noviser dagen efter är enligt Britt Hammar att det är mycket lättare att döma Tinne.
– Proffsen har kommit så långt, det är väldigt små differenser ekipagen emellan. De sitter oftast på mycket bättre hästmaterial och kan presentera sig själva och sina hästar så nära det ideala som möjligt, alltså som TR II beskriver det. Medan man på lägre nivå är under utbildning för att komma dit, förklarar hon.
Dressyr är roligt, det märks att Britt tycker så.
– Att hjälpa ekipagen att bli bättre, så att de kan visa upp sig bättre på tävlingsbanan, det är riktigt kul. Och det är också roligt att kunna vara med och påverka TR och dressyrens utveckling framöver.
Tekoppen är tom, nästa ekipage väntar och Britt går leende över stallplanen i solskenet, in i ridhuset. Nu är det LA:3-uppvisningar som ska synas under en timme framöver.
Att rida upp ett valfritt program för en domare. Man blir bedömd som i en tävlingssituation och går sedan igenom programmet med domaren, del för del. Ryttaren får handledning i hur de olika rörelserna ska ridas, planeras och bindas samman – utifrån sin prestation.
taggar
Liknande webbartiklar
- Så maximerar du din ritt – tips från dressyrdomaren Britt Hammar
- Magnus Ringmark blir dressyrdomare under OS i Tokyo 2020: "Nästan overkligt"
- Så blir du bästa domarsekreteraren
- Tävla dressyr på din nivå – hemma i ridhuset
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Domare avstängd i 18 månader efter uttalande på nätet: ”Vill strida för tjejerna och gå emot de strukturer som finns”
- Klubbmästerskap!
- Svenska domaren skadad vid unghäst-VM
- Skillnad i dressyrpoäng mellan olika distrikt: ”Man tappar motivationen”
- Dressyrdomaren Eva Lekander ger muntlig feedback till ryttare på tävling
relaterade artiklar

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!