Dressyr
Publicerad: 2014-02-28
Mor och dotter - Deja till vänster och Diva till höger.
Från skit-trav till OS: 10 lärdomar från Kittel
Under torsdagseftermiddagen höll Patrik Kittel en bejublad clinic i Scandinavium där han red både Deja och Diva – alltså mor och dotter. Deja ägs av uppfödaren Marie Haward medan Diva numera är köpt av Patriks svärföräldrar, familjen Oatley. Här försöker vi sammanfatta hans bästa tips.
Text & foto: Anki Yngve
Börja med ”skit-trav”
Patrik Kittels hästar skrittas först, uppsuttet eller vid hand, i 15-20 minuter innan han ska rida. Därefter värmer han upp dem i ungefär en kvart, utan press, innan det egentliga arbetspasset drar igång.
Uppvärmningen inleder han med det han kallar ”skit-trav”, en långsam trav med ganska små steg som inte ser så mycket ut för världen.
– Här vill jag få hästen avslappnad, den ska känna sig hemma varje dag. Jag vill inte att hästarna går för fort i början, innan de har fått tid att värma upp kroppen.
Senare under uppvärmningen tycker Patrik gärna att man kan tänja lite på grengränserna, rid inte för att det ska se prydligt ut för dem på läktaren.
– Vi dressyrryttare kan också stå i fältsits och galoppera på lite!
Patrik och Deja skit-travar i början av passet.
Använd rösten – men konsekvent
Enligt Patrik är rösten en väldigt viktig hjälp, han har fyra röstkommandon som han lär sina hästar och som alltid betyder samma sak.
Ptroo = stå stilla
Hoo = Gå långsammare
Klick-ljud, långsam takt = passage
Klickljud, lite snabbare takt = piaff
Han berömmer också rikligt, vi får ständigt höra ”braaaaa” och ”duuuuktig” under clinicens gång.
– Beröm när något är bra och ignorera när det är dåligt. Det tycker jag är mycket bättre än att försöka korrigera det som inte funkar.
Rid lika mycket i båda varven
De flesta av oss tror nog att vi rider ungefär lika mycket i vänster som i höger varv.
– Men det är nästan alltid så att man rider mer till vänster om hästen är ”vänsterhänt”, och vice versa. Klocka någon gång, så att du får svart på vitt hur mycket du rider i respektive varv. Det är väldigt nyttigt, tipsar Patrik.
Behåll lättheten
Patrik menar att hästen ska bli lättare att rida ju högre upp på utbildningstrappan den kommer, det ska alltså inte bli tyngre och behövas mer drivning eller spöanvändning. Då har något gått snett.
– Analysera din häst hela tiden, trivs den? Gillar den att jobba? Får du respons?
Hemligheten bakom att få en glad och harmonisk häst är enligt Patrik att variera både form, arbetsuppgifter och tempo. Undvik att harva runt och att trötta ut den.
– Rid inte för att vinna hemma, med fullt tryck hela tiden. Vinna ska du göra på tävling.
Bland annat betonar Patrik att en och samma häst har väldigt många olika travrytmer i sig, du behöver inte rida i samma hela tiden. Samma sak gäller piaff och passage. På Deja visar han till exempel hur han, genom att klicka snabbare med rösten, kan få henne att piaffera riktigt fort.
Lek med din häst
Patrik rider ständigt små tempoväxlingar i det dagliga arbetet, oavsett häst. Det som ändras är svårighetsgraden, Deja kan göra lite större och snabbare förändringar än vad sexåriga Diva är redo för.
Han tycker gott att man kan börja känna på samling redan med unghästen, fast med betydligt lägre krav än på en äldre häst.
– Känn efter vad hästen klarar av, varför skulle inte Diva kunna gå några få steg i piruettgalopp? Det här är inte så jobbigt, säger han och visar.
Det Patrik vill komma ifrån är den stelbenta syn som ibland finns, om att samling alltid är något man börjar med när hästen är exakt åtta år.
– Du kan leka med början till olika rörelser, så länge du bara håller på en kort stund i taget. Börja lite grann när hästen är ung och bygg sedan på successivt.
Alla ryttare behöver inte heller göra på samma sätt eller i samma ordning. Plocka lite här och där, och ”stjäl” från olika förebilder.
– Kyra Kyrklund sa en gång att ridning är som att lägga pussel, och det är sant. Vissa börjar i mitten och andra med ramen, men slutresultatet blir förhoppningsvis samma perfekta häst, säger Patrik.
Ska kunna lätta på tyglarna
Han möter inte så sällan ryttare som säger att ”min häst är jättelätt i handen”. Men så släpper de lite på tygeln och så rinner hästen iväg, fortare och fortare.
– Hästen ska bära sig själv i egenbalans. Testa att släppa på tyglarna, går den kvar i samma tempo? Kan du variera formen?
Det är även viktigt att hästen kan stå stilla på stället utan att du ”håller i den”. Det första domaren ser av dig och din häst på tävling är ju inridning, halt och hälsning.
– Lär hästen att stå stilla, jag har som sagt till och med ett eget ljud för det, säger Patrik.
Hästen ska inte tappa balansen för att du lättar på tygeln.
Var ärlig mot tränaren
Patrik menar att han har hållit på så länge med ridning att han har haft absolut alla problem man kan tänka sig med en häst. Något han lärt sig med åren är att man inte får vara rädd för att ta tag i problemen. Eller för att ta hjälp.
– Visa tränaren dina svagheter, sitt inte bara och ”rid fint” på träning. Det är inte därför du betalar honom eller henne en massa pengar, det är för att få hjälp att bli bättre.
Lyssna inte på olyckskorpar
Ett av Patrik Kittels mantran på föreläsningar och clinics är att alla som vill kan rida Grand Prix.
– Om en kille som jag, utan varken hästbakgrund eller pengar, kan ta medalj på ett mästerskap så kan vem som helst göra det. Viljan att utvecklas är det viktigaste; oavsett om du sitter på en ridskolehäst, på en fjording eller på en världsatlet. Man lär sig något av alla hästar. Låt er inte luras att det är så himla svårt att nå toppen!
Patriks hästköpartips
Vad ska man då leta efter i en häst? Oavsett budget tycker Patrik Kittel att en av de viktigaste egenskaperna är att hästen är känslig.
– Känn efter så att den reagerar på det du gör, och att den kommunicerar med dig. Hästen måste vilja gå och tycka att det är roligt att arbeta, det är det allra viktigaste.
Samtidigt gäller det förstås att veta vad som passar en själv. En väldigt känslig ryttare behöver en känsligare häst än någon som själv är lite långsam. Ofta tycker Patrik dessutom att det är bättre att köpa en äldre läromästare än en unghäst, om du inte är väldigt rutinerad.
– En 13-årig häst kan ge dig minst fem eller sex år av lärdom och bra ridning. Det är ovärderligt.
Han propagerar också för svenskfödda hästar. I Patriks stall är stjärnorna Scandic, Toy Story, Deja och Diva svenska – vi behöver inte gå över ån (alltså åka till Tyskland eller Holland) för att hitta bra hästmaterial.
Avsluta positivt
Oavsett hur ridpasset har gått är det väldigt viktigt att avsluta med något positivt, som är lätt för hästen och som den tycker om att göra. Då kommer den att vara positivt inställd nästa gång du ska rida!
Patrik blir lite distraherad när han får syn på en kollega i publiken.
– Uj nu får jag skärpa mig, nu tittar Edward Gal. Jag trodde att holländare var förbjudna här i Scandinavium, skämtar han.
Diva i fin öppna.
När mamma Deja kommer in i arenan gnäggar Diva glatt. Väldigt sött!
Patrik sitter upp med pall.
– Jag är lite äldre, då får man ha hjälpmedel. Nej, skämt åsido, det är väldigt lätt att dra sadeln till vänster om man sitter upp utan. Och då kan hästen till slut bli sned.
Patrik är noga med att hästarna ska kunna stå stilla.
Ju mer publiken applåderar, desto luftigare travar Deja.
Liknande webbartiklar
- Dejas uppfödare Marie Haward: "Det har varit tufft att sörja henne"
- Mästerskapshästen Deja finns inte mer
- Deja blir mamma: ”Har verkligen allt, både som individ och i generna”
- Patrik Kittel: ”Vi vill se en svensk i toppen”
- Patrik Kittels Deja blir mamma på heltid: ”Ett nytt kapitel i hennes liv”
- Ordningen återställd – dressyrens drottning Werth i topp
- Världscupfinalen: Werth vann – Kittel och Deja fyror på nytt "pers"
- Nöjd Patrik blickar fram mot küren
- Paris: Laura Graves i topp – Kittel femma
- Patrik Kittel om världscupfinalen – och om att bli pappa: ”Ska bli jättespännande”
relaterade artiklar

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!