Dressyr
Publicerad: 2017-06-07
Emilie Nyreröd red Manuel, född 2007 e. Metall – Highlight, under clinicen. Han har startat Intermediaire II.
Här är Jan Brinks fyra pusselbitar för framgångsrik ridning
”Det räcker inte med talang och pengar för att bli bäst i världen, det är inte ens säkert att du behöver ha de faktorerna från början. Framför allt behöver du eget driv, samt se till att omge dig med det team du behöver, för att komma dit du vill.” Så inledde Jan Brink sin unika träningshelg på Wirsbo ridcenter för en dryg vecka sedan.
Text: Anna Nordin
Foto: Catharina Brink
Jan Brink har hittat sin form för clinics, där han kan få fram det budskap han vill förmedla.
– Genom att inleda med en föreläsning kan jag i lugn och ro förklara min filosofi och det finns chans att ställa frågor. Under clinicen i ridhuset går allt så snabbt att det kan vara svårt att få fram grundtankarna i mitt sätt att träna. Nu har alla deltagare en gemensam bas att stå på och vi kan använda clinicen till att praktiskt visa det jag tidigare har pratat om, förklarar han.
Teknik och fysik
Jan menar att det är fyra pusselbitar som är allra viktigast för den som vill nå toppen. Den första handlar om teknik.
– Du behöver teoretisk kunskap kring det du ska utöva, dessutom behöver du öva upp din koordination och din tajming. Och som med allt annat, vill du bli bra finns inga genvägar, du behöver skaffa dig erfarenhet. Öva, öva, öva.
Enligt Brink är den svenska ridskolan en fantastiskt bra start, där du får lära dig allt från början. Sedan kan man gå vidare genom att vara lärling hos någon duktig ryttare.
– Du behöver även ge dig själv rätt fysiska förutsättningar, fortsätter Jan.
Han får ofta höra att det skulle vara en fördel att vara lång, som han själv, för att bli en bra dressyrryttare. Själv hävdar Brink i stället att det finns både för- och nackdelar med att vara såväl lång som kort.
– Se till att använda dig av dina fördelar och att minska betydelsen av dina nackdelar. Att använda ursäkter tar dig inte till toppen. Det gäller till exempel att ha kondition.
Jan betonar att det är skillnad på att ha bara kondition och på att ha specifik ”ridkondis”.
– Känsla och talang för ridning är viktigt, de faktorerna blir lättare att använda sig av om man har god grundkondition. Men man kan inte bli en bra ryttare på något annat sätt än genom att rida.
Även hälsa faller in under den fysiska delen, alltså pusselbit nummer två.
– Vi är snabba att ringa veterinären om det är minsta lilla med våra hästar, men själva ska det mycket till innan vi tar hand om oss, säger Jan.
Han berättar om sin egen erfarenhet, nämligen när han fick diabetes.
– Ta hand om dig själv, du kan inte prestera ditt bästa om du inte är frisk.
Tjusiga Wirsbo-schabrak framtagna för just denna clinic.
Mental balans och nörderi
Den psykiska biten är viktig och får allt mer utrymme i träningen bland toppryttare.
– Det finns ingen mirakelkur, säger Jan, det tar tid och du behöver en mentor.
Han menar att du måste lära dig att hantera besvikelser, särskilt att komma tillbaka om det har gått väldigt bra under en period och du sedan får ett bakslag.
– Det kan vara tufft. Upp och ner är det för alla, det behöver man träna sig på att hantera.
Bästa sättet är enligt Jan att hitta sig själv, vilket han menar är den mentala träningens viktigaste mål. Att hitta sitt eget sätt att fokusera.
– Säg sedan till dem som finns omkring dig hur du vill ha det. Gör upp en rutin och följ den. Vill du ha uppladdningsmusik eller tystnad, vill du vara själv eller ha sällskap, och så vidare.
Den fjärde pusselbiten är också den som enligt Jan skiljer ut världseliten från resten. Han drar ett citat från Bill Gates: ”Var snälla mot nördarna i skolan, det är de som kommer att bli era chefer.”
– Det är inte de ”normala” som når toppen, det är de riktigt dedikerade. Alltså samma typ av personlighet som kallades nörd i skolan, säger Brink och fortsätter:
– För att komma hela vägen krävs ett enormt driv. Din mentala inställning, din vilja och hårt arbete blandat med ödmjukhet och envishet – och självklart en massa horsemanship. Där har du receptet för framgång.
Bygg ett tryggt team
Jan poängterar också att ensam inte är stark.
– Du behöver förmåga att samarbeta med folk. För att din satsning ska fungera behöver du bra relationer med såväl sponsorer, hästägare och samarbetspartners som med mentorer, tränare, hovslagare, veterinär och även med din familj.
Media är en annan del där det gäller att vårda sina relationer.
– Journalister gillar att man är tillgänglig oberoende av resultat. Lär dig att kommunicera med media så att det blir till din fördel, oavsett om tävlingen har gått bra eller dåligt.
Läktarna fylldes när Jan Brink gästade Wirsbo herrgård under tre dagar.
Jan signerade sina böcker under helgen...
Wirsbo herrgård erbjuder en inspirerande miljö.
Jan Brink red i svenska landslaget i över 20 år – han har tävlat tre OS, åtta världscupfinaler, har vunnit sju internationella mästerskapsmedaljer och har tagit sju individuella SM-guld. Därutöver var Jan rankad etta i världen 2005, då han även som första svensk någonsin vann i Aachen. Han har dessutom ridit hem 34 internationella Grand Prix-segrar.
Foto (detta): Mary Cornelius
Liknande webbartiklar
- Jan Brink: ”Harmoni är dressyrens framtid”
- Jan Brink satsar vidare med sitt livsverk: ”Brinner för att utbilda hästar och ryttare”
- Tullstorp söker ny medarbetare: ”Vi vill ha någon som jobbar för hästarnas bästa”
- Maria Gretzers Singular till Tullstorp: "Fantastiskt ha honom hemma igen"
- Hopphingsten Nintender stationeras på Tullstorp
- Cornet Obolensky finns nu i Tullstorps hingstprogram
- Upplev Tullstorps hingstvisning via webb-tv
- Bildspel: Ögongodis från Tullstorp
- Ida-Linn startar eget efter 11 år på Tullstorp: ”Ett stort steg att ta”
- Angelina Brink vill bli bättre än pappa
relaterade artiklar

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!