Dressyr
Publicerad: 2016-11-09
Hjälm eller hatt: Så tycker dressyrstjärnorna
Nästa år är det hjälmtvång som gäller i dressyrmomentet på alla nationella tävlingar i fälttävlan. Frågan är också aktuell inom dressyren. Dressyrkommittén vill behålla valfriheten, så att ryttarna själva kan välja om de vill bära hjälm eller hatt vid tävlingar i högre klasser. Men vad tycker ryttarna själva? Hippson har frågat.
Text: Frida Bank
Foto: Hippson och Tomas Holcbecher (Anna Hassö)
Kristian von Krusenstierna: "Fritt val på tävling – hjälm på träning""Jag tycker att det ska vara ett fritt val på tävling, men jag är för hjälm i träningssammanhang. Jag har alltid ridit med hjälm hemma, det har inte varit något snack om saken. Det är viktigt att man föregår med gott exempel och på träning är det hjälm som gäller. Men när det kommer till tävling tycker jag att man ska få välja.
I dressyrmomenten är inte risken för olyckor överhängande. Det finns andra situationer där det är viktigare med säkerheten. Vi ska inte heller stirra oss blinda på hjälm och säkerhetsväst och tänka att bara vi har det på så är vi utom fara. Om jag rider en yngre häst som jag inte känner så bra, då tävlar jag med hjälm. Det är bra att valet finns."
Ulla Håkanson: "Ryttarna kan själva avgöra om de vill rida i hjälm eller hatt""De personer som kommit högt upp i klasserna är så pass mogna och vana att de själva kan avgöra om de vill rida i hjälm eller hatt. Själv brukar jag rida fram i hjälm och byta till hatt strax innan jag ska in på banan. Det tycker jag är ett bra alternativ. Har man en bit mellan stallet och tävlingsplatsen så är det också bra att ha hjälmen på.
Det är mycket snyggare med hatt till fracken, det är en estetisk sak. Har man ridjacka spelar det inte någon större roll. De som är oroliga för säkerheten kan ju rida i hjälm, men jag tycker att man ska få välja."
Paulinda Friberg: "Det är hjälm som gäller i framtiden""Jag är för ändrade regler och tror, eller vet, att det är hjälm som gäller i framtiden. Det är en fråga om säkerhet. Själv rider jag alltid med hjälm hemma och på träning. Jag har använt hatten ibland på tävling eftersom det ser elegantare ut. Det är en gammaldags klädsel som lever kvar. Det är otroligt snyggt, men det är ingen modevisning vi håller på med.
Jag tror att många i Sverige välkomnar ett beslut om hjälmtvång och här är det inte lika långt borta som internationellt. Det tar tid att ändra regelverket, men jag tror att det sker inom några år. Successivt kommer det att hända internationellt också, men det kan ta längre tid i vissa länder. I till exempel Tyskland och Holland håller man hårdare i hatten än vad vi svenskar gör. Här i Sverige rear ridsportaffärerna ut sina hattar och det är många ryttare som fortsätter att rida i hjälm, även när de kommer upp i medelsvåra klasser."
Jan Brink: "Det ser nästan lite mossigt ut med hatt""För fyra, fem år sedan hade jag sagt att man gott kan rida i hatt i de högre klasserna, men nu har jag vant mig vid att rida i hjälm. Det ser nästan lite mossigt ut med hatt. Man rider ju alltid med hjälm annars och då kan man lika bra behålla den på. Jag kommer nog inte att rida med hatt mer, även om jag rider Grand Prix. Det är inte bara för säkerheten, det är en vanesak också. Först tyckte jag det var konstigt, men nu tycker jag helt ärligt att det är rätt skönt att ha hjälmen på.
Jag rider alltid alla hästar, även de etablerade, med hjälm. Det känns lite sportigare också, men det är en konstart med dressyr så det är därför beslutet kan kännas svårt. Det ska vara klassiskt och snyggt. Men för någon som tycker om att titta på sport, som fotboll eller skidåkning, kan det se lite gammeldags ut med en ryttare i frack och hatt. Sen är det klart att man inte ska bortse från säkerhetsaspekten. Det är lika bra att ha en regel som säger att man måste ha hjälm."
Anna Hassö: "Då borde man få rida i kavaj"”Jag tycker att det är bra att man tar bort hatten för det ligger i tiden, men jag tycker personligen att det är fult med hjälm och frack. Om det är tvång på hjälm borde det vara valfritt att få rida i kavaj i stället, annars blir det ett stilbrott. Jag personligen rider hellre med hatt, men som professionell i branschen tycker jag att det ligger i tiden att tänka på säkerheten.
Jag tycker inte att det är fel att införa hjälmtvång, och då talar jag om både dressyren i fälttävlan och som egen gren, men lämna då det öppet att få välja kavaj i stället. Domarna kan väl döma oavsett vilken jacka man har på sig."
Frågan om hattförbud, eller hjälmtvång, ska diskuteras vidare i dressyrkommittén i slutet av november i år. Inom fälttävlan är det i dag tillåtet att rida med hatt i dressyrmomentet från tvåstjärnig nivå. Inom dressyren är det valfritt från Medelsvår A.
Tidigare på Hippson.se:
Fälttävlan inför hjälmtvång – dressyren tvekar
taggar
Liknande webbartiklar
- Hatten av – vad tycker dressyrryttarna om det nya hjälmkravet?
- ”Djärvt” steg av ridsportförbund: Hatt förbjuds på tävling
- Maria Gretzer positiv till hjälmkravet i dressyren: ”Ser proffsigare ut”
- Dressyrryttaren Caroline Carlstedt välkomnar hjälmen
- Tinne redo att lägga hatten på hyllan: "Det ligger i tiden"
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Glada stipendiater är sugna på mer träning
- Hatten läggs på hyllan – hjälm för alla 2021
- FEI tar inte upp ryttarnas skrivelse om rätten att bära hatt
- Inte utan vår hatt – dressyrryttare protesterar
relaterade artiklar

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!