Dressyr
Publicerad: 2016-11-09
Hjälm eller hatt: Så tycker dressyrstjärnorna
Nästa år är det hjälmtvång som gäller i dressyrmomentet på alla nationella tävlingar i fälttävlan. Frågan är också aktuell inom dressyren. Dressyrkommittén vill behålla valfriheten, så att ryttarna själva kan välja om de vill bära hjälm eller hatt vid tävlingar i högre klasser. Men vad tycker ryttarna själva? Hippson har frågat.
Text: Frida Bank
Foto: Hippson och Tomas Holcbecher (Anna Hassö)
Kristian von Krusenstierna: "Fritt val på tävling – hjälm på träning""Jag tycker att det ska vara ett fritt val på tävling, men jag är för hjälm i träningssammanhang. Jag har alltid ridit med hjälm hemma, det har inte varit något snack om saken. Det är viktigt att man föregår med gott exempel och på träning är det hjälm som gäller. Men när det kommer till tävling tycker jag att man ska få välja.
I dressyrmomenten är inte risken för olyckor överhängande. Det finns andra situationer där det är viktigare med säkerheten. Vi ska inte heller stirra oss blinda på hjälm och säkerhetsväst och tänka att bara vi har det på så är vi utom fara. Om jag rider en yngre häst som jag inte känner så bra, då tävlar jag med hjälm. Det är bra att valet finns."
Ulla Håkanson: "Ryttarna kan själva avgöra om de vill rida i hjälm eller hatt""De personer som kommit högt upp i klasserna är så pass mogna och vana att de själva kan avgöra om de vill rida i hjälm eller hatt. Själv brukar jag rida fram i hjälm och byta till hatt strax innan jag ska in på banan. Det tycker jag är ett bra alternativ. Har man en bit mellan stallet och tävlingsplatsen så är det också bra att ha hjälmen på.
Det är mycket snyggare med hatt till fracken, det är en estetisk sak. Har man ridjacka spelar det inte någon större roll. De som är oroliga för säkerheten kan ju rida i hjälm, men jag tycker att man ska få välja."
Paulinda Friberg: "Det är hjälm som gäller i framtiden""Jag är för ändrade regler och tror, eller vet, att det är hjälm som gäller i framtiden. Det är en fråga om säkerhet. Själv rider jag alltid med hjälm hemma och på träning. Jag har använt hatten ibland på tävling eftersom det ser elegantare ut. Det är en gammaldags klädsel som lever kvar. Det är otroligt snyggt, men det är ingen modevisning vi håller på med.
Jag tror att många i Sverige välkomnar ett beslut om hjälmtvång och här är det inte lika långt borta som internationellt. Det tar tid att ändra regelverket, men jag tror att det sker inom några år. Successivt kommer det att hända internationellt också, men det kan ta längre tid i vissa länder. I till exempel Tyskland och Holland håller man hårdare i hatten än vad vi svenskar gör. Här i Sverige rear ridsportaffärerna ut sina hattar och det är många ryttare som fortsätter att rida i hjälm, även när de kommer upp i medelsvåra klasser."
Jan Brink: "Det ser nästan lite mossigt ut med hatt""För fyra, fem år sedan hade jag sagt att man gott kan rida i hatt i de högre klasserna, men nu har jag vant mig vid att rida i hjälm. Det ser nästan lite mossigt ut med hatt. Man rider ju alltid med hjälm annars och då kan man lika bra behålla den på. Jag kommer nog inte att rida med hatt mer, även om jag rider Grand Prix. Det är inte bara för säkerheten, det är en vanesak också. Först tyckte jag det var konstigt, men nu tycker jag helt ärligt att det är rätt skönt att ha hjälmen på.
Jag rider alltid alla hästar, även de etablerade, med hjälm. Det känns lite sportigare också, men det är en konstart med dressyr så det är därför beslutet kan kännas svårt. Det ska vara klassiskt och snyggt. Men för någon som tycker om att titta på sport, som fotboll eller skidåkning, kan det se lite gammeldags ut med en ryttare i frack och hatt. Sen är det klart att man inte ska bortse från säkerhetsaspekten. Det är lika bra att ha en regel som säger att man måste ha hjälm."
Anna Hassö: "Då borde man få rida i kavaj"”Jag tycker att det är bra att man tar bort hatten för det ligger i tiden, men jag tycker personligen att det är fult med hjälm och frack. Om det är tvång på hjälm borde det vara valfritt att få rida i kavaj i stället, annars blir det ett stilbrott. Jag personligen rider hellre med hatt, men som professionell i branschen tycker jag att det ligger i tiden att tänka på säkerheten.
Jag tycker inte att det är fel att införa hjälmtvång, och då talar jag om både dressyren i fälttävlan och som egen gren, men lämna då det öppet att få välja kavaj i stället. Domarna kan väl döma oavsett vilken jacka man har på sig."
Frågan om hattförbud, eller hjälmtvång, ska diskuteras vidare i dressyrkommittén i slutet av november i år. Inom fälttävlan är det i dag tillåtet att rida med hatt i dressyrmomentet från tvåstjärnig nivå. Inom dressyren är det valfritt från Medelsvår A.
Tidigare på Hippson.se:
Fälttävlan inför hjälmtvång – dressyren tvekar
taggar
Liknande webbartiklar
- Hatten av – vad tycker dressyrryttarna om det nya hjälmkravet?
- ”Djärvt” steg av ridsportförbund: Hatt förbjuds på tävling
- Maria Gretzer positiv till hjälmkravet i dressyren: ”Ser proffsigare ut”
- Dressyrryttaren Caroline Carlstedt välkomnar hjälmen
- Tinne redo att lägga hatten på hyllan: "Det ligger i tiden"
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Glada stipendiater är sugna på mer träning
- Hatten läggs på hyllan – hjälm för alla 2021
- FEI tar inte upp ryttarnas skrivelse om rätten att bära hatt
- Inte utan vår hatt – dressyrryttare protesterar
relaterade artiklar

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!