Dressyr
Publicerad: 2016-08-08
Till vänster Jennie och Melvin på Fjord-SM. Till höger Jennie på Nebraska, som ska tävla i Kågeröd den 11 augusti.
Höggravida Jennie red SM: ”Barnmorskan blev lite förvånad”
Hur mycket och länge man kan rida som gravid är individuellt. Vissa måste lägga av nästan genast medan andra kan hålla i gång hästen fram till förlossningen, det gäller att lyssna på kroppen. Att som Jennie Augustsson Thomasson kunna tävla SM i vecka 35 – det hör dock inte till vanligheterna.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Jennie! Du och Melvin var framgångsrika på SM för fjordhästar i slutet på juli. Berätta, hur gick det?
– Första dagen var han lite nervös, det var första gången han fick åka så långt och bo borta. Så vi var inte helt överens i LA:1-programmet utan slutade på 61,899 procent och en tiondeplats. Dagen efter var han sig själv igen och kändes jättefin. Det höll domarna med om och det blev 66,810 procent. Där vann vi, totalt sett blev vi trea. En halv procent från andraplatsen och drygt två procent från vinst. Så jag är jättenöjd.
Det var inte bara de fina ritterna folk imponerades av, du var dessutom gravid i 35:e veckan! Man kan alltså tävla så länge? Vad säger barnmorskan?
– Ja, jag var gravid i vecka 35 och det gick hur bra som helst. Barnmorskan blev lite förvånad när hon fick reda på det, jag vågade inte berätta först, för jag tänkte att hon kanske säger att jag inte får. Men hon sade att ”känns det bra så kör på”. Och det gjorde jag också. Det var dock enbart min sambo och mamma som förstod att jag var så pass galen att jag skulle klara av att göra det, så länge inte bebis hade bestämt sig för att komma ut.
Hur går det att rida med magen, du har inga ”krämpor”? Och blir du inte kissnödig (säger en som minns hur det var)?
– Inga problem att rida med magen, det var värre när jag kom till veterinärbesiktningen på tävlingen och insåg att ”shit, jag måste springa nu”. Det gick, men såg nog lite kul ut.
– Ja, det gäller ju att göra färdigt hästen och klä på sig allt, sedan springa på toa precis innan du hoppar upp, då fungerar det fint. Och bebis i magen var samarbetsvillig under SM, hon låg stilla och fint medan jag red.
När är nedkomsten beräknad? Och när tänker du sluta rida?
– Bebis är beräknad den 2 september och jag tänker rida ända fram. Ja, det blir nog att jag rider samma dag som jag föder (skratt). Jag rider och håller i gång fyra hästar fortfarande.
Vad är ditt råd till andra som väntar barn och som funderar på hur de ska göra med ridningen?
– Mitt bästa tips är att försöka stå ut den första tiden, själv kräktes jag och mådde illa i 15 veckor. Har man väl kommit över den perioden är det så mycket enklare. Ge inte upp, för då kommer du nog inte i gång igen. Och jag tror att man mår bättre av att röra sig "som vanligt" så länge som möjligt.
– Håller du i gång hela tiden märker du inte heller att magen blir större och större. Jag blir lika chockad varje gång jag ser en bild på mig själv, då säger jag alltid "Nähä, inte är jag så där tjock väl?". (Skrattar.)
Hur har du gjort med ridbyxor? Har du hittat något som går att rida i, eller knyter du med balsnöre…?
– Som tur är använder jag inte helskodda ridbyxor i vanliga fall, så jag är van vid att "kasa runt" lite i sadeln. Jag köpte mig några extra leggings som jag rider i, det funkar fint. Dock blev det lite ömt om knäna innan de hade vant sig vid bara tunt tyg mellan huden och sadeln. Och hållbarheten är inte densamma på leggings och ridbyxor, så det är tur att de inte är så dyra. Kavajen fick farmor fixa en specialare med, då sista knappen inte gick att knäppa.
– Fram till några veckor innan SM:et hade jag faktiskt ridbyxor när jag tävlade. Det är ju bekvämare, speciellt i hoppningen, men då fick jag ta två skärp och ett extra linne för att sedan knäppa kavajen utanpå. Då såg det fint ut.
Kan du inte berätta lite om Melvin?
– Melvin är en väldigt fin fjordhäst. Han är dock inte min, det bara blev så att jag började rida honom. Vi gjorde vår första start för ett år sedan, mest för skojs skull, men jag fick blodad tand när en liten fjording – tävling efter tävling – var i toppen bland alla halvbloden. Så i julas bestämde jag mig för att försöka kvala till SM med honom, man ska rida två ritter i Lätt A på över 60 procent. Våra båda första starter i Lätt A var över 65 procent, så det gick snabbt och smidigt.
– Därefter har han bara imponerat hela våren, bland annat har han gått LA:3 på nästan 69 procent. Melvin fick flytta hem till mig i mars så att han skulle vara i tävlingskondition. Han fick då dessutom lära sig allt från ryggning och bakdelsvändning till skänkelvikning och enkla byten ordentligt. De rörelserna hade han väldigt svårt för innan. Så han har varit fantastiskt rolig att ha den här tiden. Det har varit mycket lärorikt att ha en fjording att rida, eftersom jag själv bara har halvblod.
– Han blev faktiskt såld precis innan SM, så nu väntar han på veterinärbesiktning. Sedan ska han få glädja en ny ryttare.
Och du själv, vem är du?
– Jag har hållit på med hästar hela livet och har ridit och tävlat mycket, ett tag red jag 15 hästar varje dag. Jag tävlade en hel del på ponny, bland annat SM 2006 med min B-ponny Piff. Sedan red jag även SM 2009 på New Jersey, samt Falsterbo året därefter med samma häst.
– Jag har ridit in och utbildat många unghästar, vi köpte dock gård för snart tre år sedan så det har varit mycket med den. Därför har jag passat på att ta lite föl, vi har några riktigt fina föl och unghästar. Då bebis är ute och jag kommer i gång igen, det blir sex till åtta långa veckor utan ridning efter förlossningen, ska det ridas in lite unghästar. Men innan dess tänkte jag tävla två hästar i Kågeröd den 11 augusti, samt visa ett föl på fölvisning den 13 augusti. Jag hoppas att bebis stannar i magen till dess i alla fall.
Anki Yngve
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Katarina Broberg och fjordhästen Majk tävlar medelsvår dressyr
- Storslagen medalj vid EM för fjordhästar: "Allroundgrenen är rätt prestigfylld"
- Amanda och Rival fick revansch på SM: "I år var jag fokuserad och välplanerad"
- Fjordingarna spred glädje på äldreboendet: ”Värmer i mitt hjärta”
- Benedikte vann tävling – rider lektion för toppryttare på sin fjordhäst
- Svenskt brons på EM för fjordhästar
- Fjordingen Kerwin och snögubben som försvann
- Fin duktig häst!
- Malin Wahlkamp Nilsson är gravid: "Börjar bli lite svårt att dölja det"
- Föräldralediga dressyrryttare får behålla rankningspoäng
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!