Dressyr
Publicerad: 2015-10-26







Isabell Werth drillade stjärnorna i grundridning
Under lördagen höll tyska dressyrikonen Isabell Werth en sällsynt, unik och engagerad clinic arrangerad av Equestrian Academy på Runsten Equestrian utanför Stockholm. Publiken blev under nästan fem timmar påmind om att grunderna är viktigast – även för Grand Prix-hästar.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Isabell Werth är advokaten som briljerar på dressyrbanorna. Vi får en pratstund med henne innan clinicen ska sätta igång, och får då veta att hon egentligen inte har möjlighet att hålla clinics runt om i världen. Det här är ett undantag.
– Jag har för dåligt med tid för att hinna med. Vi har drygt hundra hästar hemma i stallet, varav 45 går under sadel. Utöver mina 30 tävlingshelger per år vill jag hinna umgås med min son, förklarar hon.
Letar efter det lilla extra
En ryttare som Isabell håller alltid ögonen öppna ute på tävlingar, som ett led i letandet efter nya talanger. Hon söker efter något som får henne att haja till och menar att vi med dagens avel får moderna hästar med fina förutsättningar vad gäller gångarter och exteriör.
– Utmaningen är att se om man kan ta fram det lilla extra ur hästen, det är vad som motiverar mig.
Hon är dock medveten om att om du letar efter det extremt extravaganta i varje häst du köper, då kommer du snart att stå med ett tomt stall. Något hon ofta ser kollegor råka ut för, du kan inte vara hur kräsen som helst.
– Man måste ha hästar för att stanna i sporten och kan inte bara leta efter nästa OS-segrare, konstaterar hon.
Sponsorn förenklar och försvårar
Isabell talar varmt om sin sponsor Madeleine Winter-Schulze, som hon kallar en familjemedlem. Att ha en så trygg och välkänd mecenat i ryggen är dock inte alltid det lättaste när du letar ny häst.
– Det är väldigt sällan jag kommer så långt att jag får provrida de hästar vi är intresserade av. Får de höra att det är vi som vill köpa går priset tyvärr oftast upp och blir orimligt.
Hon konstaterar också att färre ryttare är bra på att bygga upp hästar i dag. Det gör det enkelt att finna bra hästar eftersom du vet var du ska leta – men priset blir betydligt högre eftersom de bästa hästarna är sällsynta.
Vill inte ändra för mycketInför clinicen meddelar Isabell både presskåren och publiken att hon inte vill förvirra ryttarna, hon kan inte ändra ridningen på en dag. Hon ser sig mer som en gästtränare som kan se ekipaget med nya ögon, och därmed ge ett komplement till den dagliga träningen.
Med det sagt välkomnar hon in ryttarna en efter en, totalt får vi se sex hästar ridna av de svenska dressyrstjärnorna Caroline Darcourt, Sigrid Bergåkra, Emma Karlsson, Jennie Larsson och Kristian von Krusenstierna. Samtliga sitter på individer som har framtiden för sig och som har Grand Prix-potential (vissa av dem är redan där). Men för Isabell handlar hela dagen om att ha kontroll på grundridningen.
VIKTIGA RÅD FRÅN DRESSYRIKONEN
Här sammanfattar vi viktiga lärdomar från clinicen med Isabell Werth. Hennes tips handlar om grundridning, därför passar de ekipage på alla nivåer.
1. Hitta kontakten redan i skritten
Oavsett vad tanken är med ridpasset, och oberoende av om du rider i ridhuset eller på en grusväg, ska skänkeln vara på sin plats och tyglarna leda fram till ett stöd i bettet. Att hitta kontakten och kopplingen mellan hand och skänkel är grunden till ett lyckat ridpass och en fungerande kommunikation.
Isabell påpekar flera gånger under clinicen att hästarna måste suga tag i bettet, inte böja in nacken. Är detta svårt att få till på rakt spår är en enkel lösning att rida på en stor volt eller i åttor – något som även är bra för lösgjordheten.
2. Låt hästen suga på bettet
När hästen jobbar från bakbenen och fram till handen finns det ett stöd att arbeta med under ridningen. Under dagens lektioner hör vi flera gånger Isabell påpeka att ryttarna ska låta sina hästar suga och "tugga” på bettet. Det hon menar är att du inte får fastna med en stum och hög hand, mjukna i handlederna och låt hästen söka sig till och utforska sitt bett. På samtliga hästar leder detta "tänk" till en mer avslappnad nacke och bättre stöd i handen.
3. Bestäm om hästen ska vara rak eller ställd
När du har hittat kontakten och suget fram till bettet kommer nästa utmaning – ska hästen vara rak eller ställd? Oavsett vad du bestämmer dig för måste beslutet verkställas och följas upp, det vill säga en rak häst ska vara just det. Passa så att den inte ställer sig i ganaschen och därmed tappar yttersidan.
För en häst som behöver mjukas upp i bogarna, och där du behöver lossa eventuella spänningar, kan öppna vara ett bra alternativ.
4. Var konsekvent, alltid
"Det kan vara så tråkigt, men är otroligt viktigt", utbrister Isabell när en av ryttarna upprepat tar sig tid att fånga upp och lugna ner en häst som travar iväg när hon tar tyglarna. Hur tråkigt det än kan vara att "älta" sådant är det nämligen dessa små detaljer i ridningen som gör den stora skillnaden.
– Hästen ska vilja arbeta, men den får inte rusa iväg direkt när du tar tyglarna. Då måste du göra halt och be den vänta på din signal, påpekar Isabell.
Innerst inne vet nog många av oss ryttare att just den där detaljen, eller någon annan, inte sitter till hundra procent. Men det är alltså väl värt mödan att lägga några minuter under varje ridpass på att det allra mest grundläggande fungerar.
5. Kvick med hjälperna
Tajmingen är allt, från det mjuka kramandet av tyglarna i halvhalten till det kvicka framåttänket efter en samling. Hjälperna måste vara snabba och tydliga, så att hästen vet när den ska gå fram och inte. Isabell är noggrann med att ryttarna inte ska samla sina hästar i för segt tempo utan ropar glatt ut ”tak tak” flera gånger, för att hjälpa dem att hitta takten igen. Oftast handlar det om att få ryttaren att tänka framåt.
– Du måste vara med när ni ska fram, det är den ultimata belöningen efter samling, att hästen får gå framåt igen. Ge den belöningen och klappa på halsen så förstår den att den har gjort rätt.
6. Undvik tygeltag bakåt
Oavsett ålder och utbildningsnivå på hästen får vi under clinicen se hur viktigt det är med ledande tygeltag – och att verkligen visa vägen. När händer höjs och dras bakåt får vi höra Isabell höja rösten, hon ser ingen anledning till att dra bettet bakåt mitt under traven eller galoppen. Om inte målet är att göra halt, vill säga. Sänkt hand, flexibla handleder och ledande tygeltag är ett återkommande mantra under dagen.
7. Var flexibel i planeringen
Känns hästen trött under ridpasset? Eller utför den kanske samtliga övningar på bästa sätt redan efter en liten stund? Känn efter och analysera hur det känns just denna dag, både för dig och för hästen. Isabell påpekar under de olika lektionerna att det inte är nödvändigt att nöta med en rörelse om den för dagen sitter perfekt. Ta dig i stället an en ny utmaning, eller låt hästen få ett kortare pass som belöning.
8. Skritta av ordentligt
Trots att Isabell är tidspressad, och har ett flygplan att hinna med, är hon mån om att hästarna får ordentlig nedvarvning. Arrangören är på henne flera gånger under clinicen med att hon ska hålla tiden med lektionerna, detta för att inte missa hemresan. Ändå kan hon inte låta bli att engagera sig massor i respektive häst.
Inför varje lektion får hästen klappar på mulen och trots att ryttarna intervjuas efter ridpassen är Isabell framme och ber dem röra på sina hästar.
– Låt honom inte bli kall direkt efter passet, hör vi henne påpeka flera gånger under dagen.
Liknande webbartiklar
- Ingrid Klimke inspirerade till kavalettiarbete: "Gymnastiserande och viktigt oavsett gren"
- Sönke Rothenberger i Enköping: "En rörelse kan aldrig bli bättre än förberedelsen"
- Balans är Carl Hesters mantra: ”Du förbättrar inte traven genom att trava, trava, trava”
- Kontakt och balans är Carl Hesters mantran: ”Övergångarna är grunden”
- Bildspel: Piaff och byten utan huvudlag – fantastiska Alizée Froment gästade Sverige
- Patrik Kittel: "Finns inget som säger att en dressyrhäst inte kan galoppera fort"
- Även talangfulla hästar ska stärkas varsamt
- Lovisa tar stjärnorna till Sverige: ”Vill fördjupa kunskapen om hästar och ridning”
- Matthias Rath: "Tid är det viktigaste du kan ge"
- Helen Langehanenberg: "Lek med hästen"
relaterade artiklar

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hingstnytt: Skyline to B blir kvar i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!