Dressyr
Publicerad: 2017-09-19
Josefine Krönfeldt: ”Hästarna ska alltid kunna lita på mig”
Hon började tävla stor häst redan som 13-åring, rider Intermediaire och utbildar sina egna tävlingshästar. 26-åriga Josefine Krönfeldt har gjort sig känd för att ta sig an ”knepiga” individer och menar att det viktigaste av allt är att tycka om hästen man sitter på. Även i stallet.
Text & foto: Natalie Lindholm
Josefine Krönfeldt har aldrig fått färdiga hästar att rida, i stället har hon fått utveckla det hästmaterial hon har haft. Mer ofta än sällan har det handlat om hästar som andra har gett upp med. Sin första riktigt lovande häst fick Josefine som 16-åring. Hingsten Poet var då både oriden och konvalescent, men hon tvekade aldrig.
– Han var het och supersnäll att rida, men högg allt och alla från backen. Jättemeriterade ryttare sa att han inte gick att ha på tävling och var livsfarlig, minns ryttaren.
Samtidigt påpekar Josefine att man med den attityden aldrig ger hästen en chans att bättra sig. Tillsammans tog ekipaget så småningom silver i young rider-SM och avverkade både junior-EM och NM för unga ryttare.
– Vi placerade oss massor internationellt, minns hon med ett leende.
Trauma med kastat föl
Nuvarande tävlingshästen ”Dottie”, eller Xanadoo Vena som hon egentligen heter, fick Josefine för fem år sedan – stoet hade då en minst sagt tråkig upplevelse bakom sig. Dottie betäcktes som treåring efter att hon hade vunnit treårstestet, sent i dräktigheten kastade hon dock fölet under dramatiska omständigheter. Sedan dess hade hon inte gått att rida.
– Hon litade inte på någon efter det, jag tror att jag är den första hon hittade förtroendet för, säger Josefine.
Ryttaren berättar hur stoet fortfarande har nära till att få panik när hon inte vet vad som förväntas av henne.
– Vi jobbar massor med grundtryggheten, det är något jag är väldigt noga med. Hästarna ska alltid kunna lita på mig. Jag är deras ledare och är noggrann men rättvis, jag vill alltid visa dem vägen. Så fort hästarna gör rätt får de beröm, säger Josefine.
För henne är det viktigt att älska sina hästar, även från marken.
– Jag tror verkligen att det spelar roll, man måste älska dem även om de är knepiga, säger hon och fortsätter:
– Jag gillar speciella hästar, har man inte råd att köpa färdigt material får man jobba med det man har! Med Dottie har det tagit fem år att komma dit vi är i dag. Mina hästar är jättefina, men de är svåra och jag får lägga massor av tid på att grundarbeta så att vi har en trygg grund att stå på.
Inte begära för mycket
Den trygga grunden betyder allt, enligt Josefine. När hästarna väl litar på henne går de överallt, men de måste tro på att det går.
– Då jag provrider hästar vill jag alltid ge dem en chans. Hittar du den rätta kemin med en häst har du den viktigaste byggstenen. Har du inte det är det kört, förklarar hon.
Josefine berättar att säljare ofta vill visa upp allt hästen kan under en provridning, något hon alltid tackar nej till.
– Jag känner vad hästen kan på kvaliteten i grundgångarterna, men jag som ny ryttare kan inte bara sitta upp och kräva hur mycket som helst. Det är lite som att någon skulle våldföra sig på mig första gången vi träffas! Hästen måste få öppna upp sig själv, säger hon bestämt.
Krönfeldt menar att det inte spelar någon roll om du är elitryttare eller nybörjare, det tar alltid tid att hitta knapparna på en ny häst.
– Jag har aldrig förutfattade meningar innan jag sitter upp första gången. Skulle jag ha tänkt på allt jag har hört om hästar när jag satt upp hade hästarna aldrig accepterat mig. Jag försöker ha en så neutral bild som möjligt och försöker rida helt utan press i början, säger hon.
Grunderna kan inte hoppas över
Josefine varnar för att kräva för mycket för snabbt, hästar kan bli ”utbrända” precis som människor. Hon tränar mycket på att få grunderna att fungera innan hon går vidare till mer avancerade övningar och kommer aldrig att glömma dagen då hon mönstrade in till Knytkalasets plantskola. Hennes ödmjuka inställning lönade sig nämligen då.
– Alla satt och tittade på oss när vi gick in två och två. Den andra tjejen kunde visa upp massor med rörelser och jag tänkte ”herregud, hon kommer verkligen att komma med”. Själv kände jag mig ganska liten, för Poet hade inte så mycket erfarenhet, berättar Josefine och fortsätter:
– Plötsligt säger Liane Wachtmeister att ”ja, det är jättefint alla de här piff och puff-grejerna, men du kan börja med att rida hästen på tygeln”. Det var så typiskt Liane och något jag alltid har burit med mig. Det ska inte finnas några ”svarta hål” eller onödig spänning i hästen.
Josefine rider gärna ut med sina hästar och tränar ofta i olika miljöer.
– Min kompis på anläggningen där jag står är amatörtravtränare, så jag hänger ofta med henne när hon tränar travarna. Det är lite kul som kontrast för hästarna att få komma ut och busa!
Dottie kunde inte ridas ut alls i början.
– Hon fick panik så fort hon inte visste vad som skulle hända, men i dag kan vi rida överallt. Även om hon blir stressad kan vi alltid hitta tillbaka till varandra. Jag älskar att känna det bandet till en häst, de är trots allt våra arbetskamrater och bästa vänner!
Bor: Linköping.
Meriter: Har utbildat flera hästar till svår klass och har placeringar i Intermediaire, SM-silver 2011, NM-silver i lag 2011, EM för juniorer 2009.
Hästar: Xanadoo Vena (Dottie), sto, 11 år e. Topaasch – Galliano. Resultat till och med Intermediaire I. Miró, valack och egen uppfödning, 13 år e. De la Gardie – Trombon. Utbildad GP, tävlad Intermediaire I. Har gått YR-SM med topplaceringar, Falsterbo Future Elite samt internationell Intermediaire I. Blue Day Diar, holländskt KWPN-sto, 11 år e. Garanco – Gabor. LA–Msv C. Ecea's Amourex, valack, 7 år e. Belamour – Erbstein. Går LA. Memento Vivere, tvåårig hingst, helbror med Miró. Ska börja arbetas under hösten för att visas som treåring.
Bakgrund: Josefine har ridit sedan barnsben, men började träna och tävla först som tolvåring. Hon har jobbat som beridare i både Sverige och Danmark, dock bestämde hon sig för några år sedan att ”bara” ha hästarna som hobby. I dag arbetar hon som personlig assistent. ”På det här sättet har jag kvar gnistan jag behöver för mina hästar.”
Liknande webbartiklar
- Liane Wachtmeister: ”Du går vilse om du inte har ögon från marken”
- Dressyr à la Knytkalaset: ”Du skapar ett konstverk”
- Dressyrtrio inspirerade på hopparenan: "Man gör inte halvhalt en gång i halvåret"
- Gästbloggen: Omprogrammering av piruetter
- Brink bjöd Norrland på ”knytkalas” – och på massor av konkreta ridtips
- Kyra: "Hade jag lyssnat på alla experter hade jag aldrig haft en enda Grand Prix-häst"
- Daniella Hansson: "Jätteroligt att se hästar jag har utbildat göra resultat"
- Daniel Bachmann Andersen slutar på Blue Hors: “Har haft fantastiska upplevelser”
- Nina Bengtsson: ”Mina hästar ska kunna ridas av vilken kvinna som helst”
- Borås bjuder på stjärnspäckad dressyrclinic
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!