Dressyr
Publicerad: 2017-10-23
”Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur svårt det är att rida”
Hon är känd för sin mjuka ridstil och för att vara en hejare på att utbilda unga hästar. År 2015 red Emilie Nyreröd EM i Aachen, förra året var hon hemmareserv till OS och just nu är målet så klart en plats i landslaget.
Text och foto: Natalie Lindholm
Som sjuåring fick Emilie Nyreröd sin första ponny och sedan dess har ryttarkarriären rullat på. Hon började jobba med unghästar redan som barn, ponnyn Tim var bara fyra när hon köpte honom och som sjuåring gick han EM.
Att det var hästar som gällde stod tidigt klart för Emilie. Så länge hon kan minnas har hon vetat att hon vill jobba med häst, direkt efter gymnasiet startade hon eget.
– Gymnasiet var självklart att gå, men under gymnasietiden längtade jag bara efter att det skulle ta slut så att jag kunde få ägna all min tid åt stallet, minns hon.
Fascineras av samspelet
Att det skulle bli dressyr och inget annat stod också klart tidigt.
– Dressyren är så häftig. Att hitta det här samspelet med hästen där man gör så lite, men hästen ändå förstår. Det är nästan så att jag undrar hur det kan fungera ibland, skrattar hon.
Små, osynliga hjälper är något av Emilies signum och målet är att få ridningen att se så enkel ut som möjligt.
– Visst tar det lite tid och i början blir det några missförstånd, men det ger sig. Får jag hästarna på min sida ger de verkligen allt, de måste vilja jobba med mig, säger hon.
Under åren har Emilie plockat upp många hästar i klasserna, det riktiga genombrottet kom dock för fyra år sedan när hon köpte Miata (född 1999 e. Lancado – Grasco). Valacken införskaffades som läromästare för att Emilie, som fram till dess hade satsat på unghästar, skulle få chansen att känna på de högre klasserna. Och satsningen gick vägen.
Ny generation topphästar
År 2015 gjorde ekipaget strålande resultat på EM i Aachen och 2016 var de hemmareserver till OS. Men efter det tog sagan slut. Miata såldes som 17-åring, ett beslut Emilie aldrig har ångrat.
– Jag ville inte pressa honom mer för han hade verkligen gett allt. Kanske att jag kunde ha tävlat ett år till på honom, men nu vill jag hellre satsa på mina yngre hästar, förklarar hon.
Emilie menar att de andra hästarna kanske hade hamnat för mycket i skymundan.
– De blev lite åsidosatta när jag tävlade Miata som mest, men nu fokuserar jag fullt ut på dem och de känns väldigt lovande!
I stallet står bland annat Manuel (född 2007, e. Metall – Highlight), som ska debutera Grand Prix nästa år, och Floppy Disc (född 2009, e. Florencio I – Don Romantic) som förhoppningsvis debuterar Lövsta Future Challenge under 2018.
– Och jag har faktiskt fler fina unghästar i stallet, säger Emilie.
Hon är övertygad om att ett antal av dem kan klara sig genom nålsögat och bli riktigt bra.
– En del av de hästar som står i vårt stall är faktiskt bättre än Miata. Fördelen med honom var att han var så jämn, han hade inga nackdelar utan låg på sjuor på allt. Nu har jag hästar som kan få många åttor och kanske någon nia, men då gäller det att vi inte ha några dippar.
Vill tillbaka till spetstruppen
Med Miata kände Emilie efter några år att de som ekipage stod och stampade på samma fläck.
– Vi låg mellan 70 och 71 procent hela tiden och det är visserligen jättebra, men har man legat på samma procent i två år utan att komma vidare är det dags att ge sig, konstaterar hon krasst.
Emilie har egentligen aldrig gått ut och sagt att hon vill rida ett OS, men sedan hon fick chansen att nosa på landslaget ändrades målbilden. Nu är det mästerskap som gäller.
– Jag red i spetstruppen ett tag och det var otroligt roligt, så nu vill jag verkligen dit igen!
Nyreröd förklarar dock att ju mer hon lär sig på hästryggen, desto svårare blir det att rida.
– Ju mer jag gör desto mer inser jag ju vad som faktiskt krävs för att få till ritterna som ger de högsta procenten. Innan jag själv var där förstod jag nog inte det. Det krävs så enormt mycket, men det gör mig också taggad. Jag vill komma tillbaka till landslaget och göra ännu bättre resultat.
Född: 1987
Bor: Skultuna
Hästar: 20 stycken på gården varav två avelsston och flera unghästar. Emilie har åtta hästar i träning och äger flera tillsammans med sina föräldrar.
Tränar för: Cecilia Kristoffersen
Så får jag inspiration: Jag älskar att sitta och titta på framridningar!
Så hanterar jag nervositet: Jag blir visserligen nervös på tävlingar, men när jag väl rider in på banan kopplar jag bort allt runt omkring. Att vänta på att gå in på banan är pirrigt, men när jag väl kommer in är det bara att tuta och köra. Då är det bara jag och hästen.
Så är jag som ryttare: Jag är en riktig tävlingsmänniska och har ett väldigt bra tävlingspsyke. Sedan är jag nog en ganska bra förlorare trots allt. Jag blir sur först, men får jag bara sura en timme går det över.
Emilie Nyreröd är aktiv på sociala medier, så här säger hon om klimatet på nätet i dag:
– Jag tänker alltid två gånger extra innan jag postar något. Är hästen två centimeter bakom lodplanet lägger jag inte upp den filmen. Det är lite sorgligt, men faktum är att i dag måste det se perfekt ut om du vill slippa kommentarer.
– Tyvärr ser verkligheten inte ut så, framför allt inte när man tränar unghästar. Unghästar går helt enkelt inte perfekt från början. Jag önskar att folk kunde inse det och se det positiva i ekipage, i stället för att bara fokusera på bristerna.
Träningstips! Du har väl inte missat Emilie Nyreröds träningstips i senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson? Där visar hon hur hon utvecklar hästens schvung och gångarter – läs mer om tidningen här.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ridpodden: Förfina dina hjälper med Emilie Nyreröd
- Sex finalister klara för Friends
- Emilie Nyreröd sparkad i huvudet: ”Jag mår oförskämt bra efter omständigheterna”
- Här är FEI:s långa lista inför OS i Rio
- Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”
- Marina och Quartermain dansade hem segern
- Ryttarna skickar julhälsningar via sociala medier
- Kontakt och balans är Carl Hesters mantran: ”Övergångarna är grunden”
- De rider på Carl Hesters clinic
- Göt'laborg Horse Show med rullstol och Nyreröd
relaterade artiklar

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!