B-tränaren Kajsa Boström har en orubblig filosofi – det är aldrig hästens fel när det blir problem. I bloggen "Tränar-Kajsas betraktelser" kommer vi få ta del av hennes tankar om ridsporten – ur ett annorlunda perspektiv.
Text och foto: Ida Röök
Hej Kajsa och välkommen som ny husbloggare på Hippson.se. Berätta lite mer om dig och din ridsportresa!
– Jag började rida på ridskola när jag var nio år gammal. Jag vet inte riktigt hur jag kom in på det här med hästar men när jag var liten minns jag att jag cyklade till ett ställe bara för att titta på arbetshästarna när de gick i en hage och betade. Jag ville bara se dem och klappa på dem. När jag så började rida ramlade jag av och slog mig halvt fördärvad nästan direkt. Då blev jag livrädd för hästar och det tog ett bra tag innan jag vågade mig upp i sadeln igen.
– När jag var 13 år var jag på Strömsholmstävlingarna med min ridklubb. Där fick jag veta att man kunde utbilda sig till ridlärare på just Strömsholm – och det blev min dröm redan då. Jag jobbade extra i ridskolestallet samtidigt med skolan. Då red och tävlade jag mest hoppning och jobbade också ett år som hästskötare hos en hoppryttare. Jag gick min ridlärarutbildning på Strömsholm men ganska snart insåg jag att det fanns en mycket större hästvärld utanför ridskolan. Jag ville ägna mig åt dressyr på heltid! Jag har utbildat flera hästar från unghäst upp till Grand Prix och tränade under många år med Richard White och även ibland med hans fru Kyra Kyrklund.
– Lite kuriosa från min väldigt korta internationella tävlingskarriär. Jag reste på Ridsportförbundets inbjudan till Danmark och Norge. I Danmark var jag så nervös att jag knappt kommer ihåg tävlingen. Besöket i Norge resulterade i en vinst i GP och en andraplats i Intermediaire II så rutin hjälper.
Vad kommer vi att få läsa om i bloggen?
– Jag funderar mycket över vad som händer inom ridsporten och jag har kanske ett lite annat perspektiv än det man ofta ser och läser om. Jag ser mig lite som en betraktare som reflekterar över ridsporten i allmänhet och dressyr i synnerhet.
I ditt första blogginlägg, som också har publicerats som en krönika i det senaste numret av tidningen Hippson, skriver du om att det aldrig är hästens fel när något inte stämmer i ridningen. Är den inställningen – att hästen får bära ansvaret – något du ofta stöter på?
– Både ja och nej. Men ganska vanligt är det nog. Jag tycker att det är märkligt att man ofta söker svar till problemen i det som är utbytbart. Om hästen inte presterar som den ska köps det ny sadel, nytt bett, ny sadelpadd, ett nytt träns eller också byter man kraftfoder, det tar liksom aldrig slut. Man är snabb på att skylla eventuella problem på hästen – den är för het, den är för lat eller den är istadig. Men hästen har ju inget val, den vet ju inte ens varför den är där den är och vad som förväntas av den. Jag brukar jämföra det med min hobby golf – där kan man ofta höra att en viss klubba alltid får slagen att dra till vänster. Men det är ju inte så att klubban stått i garderoben eller bagen och tänkt ut det innan den kommer ut på banan liksom.
– Jag tror att det mynnar i att man har svårt att sätta sig in i att utbildning av häst och ryttare tar tid samt att hästen faktiskt kan ha ont utan att den är halt. Det är svårt att förstå det vi inte kan se med ögat och då blir det lätt att hästen får bära en större del av ansvaret. I min värld är hästen alltid utan skuld.
Fotnot. Här kan du läsa Kajsas första blogginlägg, som även har varit publicerat som krönika i senaste numret av tidningen Hippson.
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!