Dressyr
Publicerad: 2019-01-28
Karin Öljemark om flytten hem: ”Hade inte en tanke på att spara hästar till mig själv”
Dressyrryttaren och tränaren Karin Öljemarks hästtänk har influenser från både Sverige och Tyskland. Sedan fem år tillbaka bygger hon upp en egen anläggning utanför Enköping och hon menar att vi inte ska förakta en medelbra häst. Här berättar Karin mer om sin filosofi när det gäller träning av ryttare och hästar.
Text & foto: Natalie Lindholm
För snart tio år sedan flyttade dressyrryttaren Karin Öljemark tillbaka till Sverige efter 20 år i Tyskland. Där hade hon fått lära sig allt från att träna hästar och ryttare till att driva en framgångsrik hästverksamhet, och under flera år hade hon eget stall.
För fem år sedan började Karin sakta men säkert att bygga upp en anläggning även här i Sverige, den här gången utanför Enköping. I Tyskland kände hon sig, trots alla år, alltid väldigt svensk. Medan hon tillbaka i Sverige känner sig fullkomligt osvensk.
– I början förstod jag inte ens vad folk sa här hemma, de använde uttryck jag aldrig hade hört förr, skrattar Karin.
Hon berättar om hur syskonbarnen bland annat fick lära henne vad det innebär när någon ”äger”.
– Det kändes viktigt att få koll. Om jag ska jobba med ungdomar måste jag förstå vad de säger.
Karin bygger upp sin verksamhet utanför Enköping.
Annan syn på hästföretagande
Förutom språket upptäckte Karin snabbt vilken skillnad det var i attityden gentemot hästföretagare i Tyskland och Sverige. I Tyskland gick banken utan tvekan in och stöttade med lån, men i hemlandet jobbar hon i motvind.
– I Sverige anses du inte vara yrkesmänniska och driva företag när du jobbar med häst, konstaterar hon krasst och riktar en känga åt den svenska regeringen.
– Som hästbonde har du inget stöd alls i dag.
Hon anser att Sverige har snöat in på idén om att hästmänniskor är rika och inte driver lika seriösa företag som till exempel kobönderna. Det är galenskap menar hon, eftersom hästmänniskor i dag finns i alla samhällsskikt.
– Jag tycker att bankerna borde ta reda på mer om vem de har framför sig. Jag säger inte att jag är något spektakulärt, men jag har många år bakom mig som framgångsrik hästföretagare. Och man ska inte underskatta hur mycket pengar en framgångsrik verksamhet lämnar i landet.
Ett arbete som tar tid
Vi sitter i trädgården, ett femtiotal meter från stallbyggnaden. Karin häller upp kaffe och bjuder på kaka. Verksamheten har i dag tre ben att stå på där eleverna är en viktig del. Utbildningshästar och föreläsningar i mental träning och ledarskap är en annan. Under flera år jobbade Karin som ledarskapskonsult, men nu lägger hon mer och mer av sin tid på hästarna.
Arbetet med att färdigställa anläggningen tar tid, gården har aldrig tidigare fungerat som hästanläggning och Karin bygger upp den bit för bit mot en liten men modern verksamhet.
– Jag vet inte när jag kommer att bli klar, erkänner hon med ett skratt, men konstaterar att det viktigaste av allt är att eleverna kan komma hit och träna och att hon själv kan utveckla sina egna hästar.
Har tränat och tävlat för andra
Att utbilda hästar till sig själv var något som länge kändes främmande för Karin. I Tyskland utbildades hon till att "producera" både hästar och ryttare – ett jobb som innebar att få fram det bästa i hästarna, utveckla dem och sedan sälja dem vidare.
När hon kom tillbaka till Sverige hade hon därför ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt att träna och tävla hästar som antingen skulle säljas eller tas över av kund. Tanken på att faktiskt behålla en häst för egen del kändes fullkomlig främmande.
– Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna spara hästar åt mig själv. När kollegor och tränare frågade om jag inte skulle ta och behålla min dåvarande Grand Prix-häst för att rida i landslaget förstod jag ingenting, minns Karin.
Nu satsar Karin Öljemark på sin egen ridning också.
Visst vore det roligt att rida för egen del, men det hade hon faktiskt aldrig ens funderat över innan.
– Jag var helt värdelös på att hitta sponsorer och hästägare för jag var ju bara van vid att utbilda åt andra, konstaterar hon.
Det är först nu i efterhand som Karin har börjat begripa att det finns ett annat sätt att jobba på. I dag satsar hon på sin egen ryttarkarriär, vid sidan om eleverna och utbildningshästarna.
Talangfull häst passar inte alla
Något Karin brinner för är den tyska modellen där hästar och ryttare utbildas parallellt. Det ger mer, menar hon, och säger att en ryttare med okej grundförutsättningar ganska snabbt kan ta sig från Lätt C till Medelsvår A med rätt hjälp.
Och så gäller det naturligtvis att sitta på rätt häst. Rätt häst betyder dock inte nödvändigtvis en häst med enorm kapacitet, tvärtom. En väldigt talangfull häst med massor av schvung passar inte vem som helst, tycker Karin.
– Rider du på hobbynivå spelar det ingen roll hur bra hästen du sitter på är om du inte kan rida den, förklarar hon.
Det kanske bästa rådet Karin har att ge till andra ryttare är att skaffa en häst man passar ihop med.
– Med en medelbra häst, som har gångarter du kan rida i, kan du utvecklas mycket mer än med en stjärna som kanske rör sig så mycket att du inte kan sitta på den.
Karin menar att det är en sak att önska sig fina hästar, men något helt annat att ha den fysiska kapaciteten som krävs för att förvalta dem.
– När ekipaget inte matchar blir varken häst eller ryttare lycklig, avslutar hon.
Gör: Dressyrryttare, tränare och mental coach.
Främsta hästar just nu: Samson (född 2009 e. Samba Hit II ue. Duntroon) som är nästan klar att starta Grand Prix. Tiger G (född 2011, SWB, e.Tuschinsky ue. Sir Donnerhall) som går Medelsvår A och FEI:s sjuårsklasser.
Meriter: Karin har många vinster och placeringar på unghästchampionat både i Tyskland och i Sverige. Hon har även vinster och placeringar på olika hästar i svår klass, till och med internationell Grand Prix.
Liknande webbartiklar
- Karin Öljemarks tips för att kunna rida med optimal kontakt: ”En känsla av att hålla någon i handen”
- Framtidsspaning på Hästföretagarforum
- Karin Öljemark om hur du får med dig hästen i "bubblan"
- Hemma hos Helena Persson: "Har inte prioriterat ett fancy ställe"
- Niklas Arvidsson köper ridanläggningen utanför Halmstad
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Ellen kombinerar studier och ridning – samtidigt: ”Behöver multitaska”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”
- Karina Hjerpe och Febus har varit ett par i 22 år: ”Hon har aldrig skyllt på hästen”
- Här får tidigare topphästar ett härligt liv: ”De får en uppgift som passar dem”

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!