Dressyr
Publicerad: 2022-04-09
Kittel: ”Nu ska vi spänna bågen mer”
I världscupfinalens Grand Prix gjorde Patrik Kittel och hans nya häst Blue Horse Zepter en stabil insats och hamnade på en sjundeplats. Inför küren vågar Patrik mer och är fullt beredd att gasa.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Natalie Lindholm, Tomas Holcbecher (till häst)
Patrik ler som alltid stort när vi ses. Det är strax innan fredagens kvällsträning, GP:n är avklarad och küren ligger ännu framför honom. Hittills tycker han att Zepter, Blue Horse Zepter, gått bättre än han kunnat hoppas på. För ekipaget som blott jobbat ihop i några få månader är världscupen såklart en extra stor utmaning, men Patrik tar det hela med ro.
– När man åker hit och tävlar utan att ha tränat så mycket innan är det en chansning men jag tycker det gått över förväntan. Jag är väldigt glatt överraskad över hur det gått för min häst, säger han om sin sjundeplats med nästan 75 procent.
– Det är en väldigt gullig häst, han har en väldigt bra karaktär och försöker verkligen. Nu är det upp till mig att hitta ett sätt att jobba med honom, och det tar tid.
Det har gått fort
Han menar att de ryttare som ridit flera år på sina hästar vet precis hur de ska rida fram, om hästarna tycker om att träna på morgonen eller inte och när de kan lägga in en extra växel. Med Zepter har fokus legat på att hitta rätt, väldigt snabbt.
– Alla grejer som kan ta mig flera år att hitta och komma på har jag på något sätt matat in med honom på två, tre månader. Även om vi båda är rutinerade måste vi komma ihop oss som team och det tar en väldig tid, förklarar Patrik.
En tävling som andra
Att i det läget åka på en världscupfinal kan låta vågat men själv är han inte särskilt bekymrad.
– Jag tar det här som vilken tävling som helst och inte som en världscupfinal. För oss handlar den här tävlingen mer om att få rutin och kunna jobba ihop för att kunna göra bättre resultat och utvecklas i framtiden.
– Men det hade kunnat gå käpprätt åt skogen och jag var lite skakig i knäna innan, det kan jag erkänna utan att överdriva, haha.
Patrik har följt den stora fuxens karriär sen den var åtta år och började gå Grand Prix. På något sätt kände han alltid att det var en häst han ville rida på. En känsla han haft förr.
– Jag hade samma känsla med Well Done på den tiden. Jag tänkte att den kommer jag rida och plötsligt en dag stod hon där i stallet.
Föll för honom direkt
Hittills har Zepter inte gjort Patrik besviken. Han är precis lika rolig att rida som han såg ut att vara.
– Han är en fantastisk häst och jag föll verkligen för honom direkt. Han är alltid med ryttaren, väldigt känslig men väldigt välvillig och försöker alltid vara ryttaren till lags.
Om Patrik tog det lugnt och satsade på en jämn och fin ritt för att ge sin häst självförtroende i Grand Prixen ser planen helt annorlunda ut inför küren.
– I küren kommer jag toppa på lite. Jag känner küren väl och Zepter gick väldigt bra i küren i Neumünster så jag tänker att nu ska vi spänna bågen lite mer.
Han tystnar en sekund innan han fortsätter:
– Sen får vi se om det går åt skogen eller går bra, men oavsett så ska det vara power. Imorgon (läs i dag) får vi ge lite gas. Det ska bli skitkul!
Tidigare på Hippson.se:
Ankarcrona om vägen fram mot VM
Jens nia inför söndag
Fredag: Följ världscupfinalerna
Felfri inledning för Jens och Markan Cosmopolit
Liverapportering från klassen
Följ världscupfinalerna i Leipzig
Angelica tippar världscupfinalen
Häng med på warm up inför världscupfinalen
Hopphästarna klara för världscupstart
Patrik redo med nya hästen: "Vet att han kan"
Angelica om Kalinka: "En häst med mycket kapacitet"
Jens: "Ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan"
Ryttare från hela världen kvalar till världscupfinalerna, som pågår i Leipzig den 6-10 april. Jens Fredricson och Angelica Augustsson Zanotelli tävlar för Sverige i hoppning. Patrik Kittel i dressyr.
Hoppfinalen börjar på torsdag med en tidshoppning över 1,60, där varje nedslag ger ett tidstillägg på tre sekunder. Efter klassen omvandlas resultat till poäng. Alla som fullföljer går vidare till nästa klass.
På fredag rids del två, en 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Ryttaren med bäst resultat från torsdagen startar sist. Efter klassen omvandlas resultatet till poäng.
På söndag rids den stora finalen i två omgångar. Den första är öppen för de 30 bäst placerade ryttarna hittills. Inför söndagen har poängen från de två tidigare klasserna räknats om till antalet fel. Den som leder går in i söndagens första omgång med 0 fel och övriga får fel i en stigande skala.
Antalet fel läggs till det tidigare resultatet. Till omgång två går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång ett.
Segrare är den ryttare som efter de tre dagarna har lägst antal fel.
Dressyrfinalen börjar på torsdag med Grand Prix som rids i det korta programmet. Alla som rider på minst 60 procent går sedan vidare till küren på lördag. Den med bäst resultat efter torsdagens Grand Prix startar sist.
Resultat och startlistor hittar du här
Mer info finns för förbundets hemsida
Arrangörens hemsida
Tv-tider
Torsdag 7 april
SVT1/SVT Play kl. 14.25: Hoppning, final 1
SVT Play kl. 18.20: Dressyr, Grand Prix
Fredag 8 april
SVT1/SVT Play kl. 13.50: Hoppning, final 2
Lördag 9 april
SVT Play kl. 18.50: Dressyr, Grand Prix kür
Söndag 10 april
SVT1/SVT Play kl. 14.25: Hoppning, final 3
Liknande webbartiklar
- Fredag: Följ världscupfinalerna i Leipzig
- ”Det ska vara så svårt som möjligt att ta ut laget”
- Jens nia inför finalrundan på söndag: "Det kallas för sport"
- Live: Världscupfinalens första omgång
- Pontus Hugosson och Katitzi underhöll publiken i Leipzig: "Kul att värma upp samtidigt som dressyrhästarna"
- Otäck olycka på prisutdelningen i Leipzig
- Wilma Hellström har gjort succé direkt
- Så sänder SVT från världscupfinalerna
- Världscupen: Leipzig ställer in
- Trots nedslag – Irma närmar sig världscupfinal

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!