Dressyr
Publicerad: 2016-03-22
Tänk att du rider med två staplar, en för energi och en för fart. De kan sedan gå upp och ner under passet.
Kristian von Krusenstierna: ”Man kan tänka lite tvärt-om-ridning”
I förra veckan höll landslagsryttaren Kristian von Krusenstierna en välbesökt clinic som arrangerades av Uppsala Dressyrsällskap på Tuthammarens ridcenter norr om Uppsala. Temat för kvällen var ”Lösgjordhet samt skillnad mellan tränings- och tävlingsform”.
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Kristian von Krusenstierna har utbildat sju hästar till Grand Prix, och har en lång och gedigen meritlista. Nu satsar han mot OS med Languedoc (född 2003, e. Laomedon – Francisco I) som är relativt ny på högsta nivån.
Kristians tränarteam Nicole Werner och Edward Gal kommer att hjälpa till med satsningen. Languedoc ägs av Passion for Dressage med bland andra Anna Edling, som var den som presenterade hästar och ryttare under clinicen. Arrangör var Upplands dressyrsällskap.
Börja med att ”kolla av” hästen
Med sig till clinicen har Kristian It’s Ad Hoc (född 2008, e. Danone I – Maistic), som han rider samtidigt som han förklarar för publiken vad han gör och varför. ”Adde”, som hästen kallas till vardags, är en ganska nervig individ. Men för dagen är han mycket samarbetsvillig. Han är utbildad till Prix S:t Georges och ska i år gå lilla rundan. Abbe kan öppnor, slutor, piruetter och seriebyten.
– Även om jag gillar krumelurer måste jag förstås göra annat på träning, säger Kristian.
Han poängterar att det är viktigt att inte ha förutfattade meningar när man kliver upp på en häst. Du ska kolla av hästen innan du börjar jobba.
– Man kan tänka lite tvärt-om-ridning. Lång och låg trav, snabbt och sakta. Det är väldigt viktigt att vara lugn i handen och att ha mjuk kontakt. Du ska ha lika mycket stöd i båda tyglarna, menar Kristian.
I Grand Prix händer det saker hela tiden, då gäller det att ha ett jämnt stöd. En unghäst måste dock lära sig att ta stöd på yttertygeln.
Tre ”F” och tre block
Kristian har tre ”F” som han alltid jobbar efter; form, fart och färdriktning. Sitsen är förstås också otroligt viktig. Det är ofta i din sits som problemet sitter om något blir fel.
– Man får inte bli stel i sin sits. Kyra sade en gång att ”det gör inget om du skumpar, bara du gör det i takt”.
Kristian arbetar sina hästar i tre block.
1) Uppvärmning.
2) Olika rörelser, där formen kanske inte behöver vara helt korrekt utan det viktigaste är att hästen jobbar rätt.
3) Dressyrridning enligt skolboken, så som en domare vill se den.
– Jag rider inte i alla tre blocken vid varje träning utan hoppar ibland över block 3. Men inför tävling ingår alltid även det sista blocket, förklarar Kristian.
Benen ska bara kunna hänga
Kristian rider fram Abbe i ett friskt tempo och i en rund, låg form utan krav. Han menar att man inte ska överdriva tempot och att skänkeln ska kunna hänga ner utan att användas. Abbe ska gå fram med kontakt och Kristian gör mycket tempoväxlingar. Han ökar och minskar steglängden, och kortar så småningom tyglarna så att han får en högre energinivå.
Abbe vill helst gå med stora kliv, men han får även korta upp steget. Hästen ska vara aktiv, men måste också kunna gå i en mindre ram. På slutet visar ekipaget upp några byten – både enkla och i serier.
– Det är viktigt att hästen inte bromsar efter bytet. Den får inte heller dra i väg eller bromsa i galoppfattningar, påpekar Kristian.
Det är fantastiskt att se hur lätt det ser ut! Det bara flyter på, ryttaren ser inte ut att göra någonting, men hästen kortar och länger – galopperar och byter…
Kristian berättar att hans uppvärmning varierar beroende på häst. En ung, energisk individ behöver kanske 20 minuters uppvärmning, medan det på en Grand Prix-häst kan räcka med sju-åtta minuter.
Ridpasset avslutas i en låg, rund form där han böjer hästen åt höger och vänster. Även detta kan ta kortare eller längre tid, beroende på hur din häst känns. Avslutningen behöver förresten inte vara i trav, den kan också göras i skritt.
I början och slutet av passet får hästen slappna av i låg form.
Lederna ska vara vinklade
Efter att Kristian själv har ridit kommer två ekipage in i manegen. Det är Åsa Gamvik på Bardeeno (född 2010, e. Belamour – Dionysos) och Irene Wall på A lot of Falcon (född 2008, e. Painted Black II – Royal Diamond).
Kristian börjar med att demonstrera hur en korrekt sits ser ut. Knäet ska vara lite böjt och vara framför kroppen. Det ska vara en vinkel i armen, så att tygeln bildar en rak linje från armbåge till bett.
– Armen får inte vara rak för då blir du stel. Handen ska vara mjuk och överarmen stark. Lägre hand i lägre form. Således låg hand i Lätt B och högre i Grand Prix. Handen ska vara kvar på plats när du rider lätt, förklarar han.
Åsa och Irene får bland annat göra skänkelvikning med hästens huvud mot väggen, vilket är en bra rörelse för att kontrollera svagheter. De får även jobba med olika tempon i trav och i galopp.
– Det är viktigt att hålla växeln tills man själv ändrar, påpekar Kristian.
Ryttarna jobbar vidare med diagonala skänkelvikningar och slutor, Irene får instruktionen att rida lite kvickare i sidvärtsrörelserna.
– Och det är viktigt att ha koll på linjerna, så att ni kommer ut exakt där ni har tänkt er, säger Kristian.
Kristian är noggrann med att justera detaljer i sitsen.
Förvända steg förbättrar galoppen
Clinicen avslutas med två ponnyekipage, det är Emilia Schääf på Jacobs Very Best (född 2009, e. Verona´s Bo Gi – Power Boy) och Adina Larsson på Little Beelzebub (född 2007, e. Mahrani of the Fairplay – Little Boy).
Ryttarna får jobba sina ponnyer mycket i galopp, både rättvänd och förvänd, och gör gott om tempo- och gångartsväxlingar som ger styrka. Den förvända galoppen är bra för att förbättra galoppkvaliteten.
Adina får arbeta mycket med fart och med att snabbare komma upp i tempo. Emilia behöver i sin tur stärka sin häst, komma ner i sadeln och sänka händerna något.
Efter clinicen frågar vi Kristian om hans egna intryck. Han menar att urvalet av ekipage var väldigt bra, framför allt eftersom de var ganska olika.
– Det var roligt att lotsa dessa fyra ryttare, eftersom de alla försökte göra som jag ville och de fick bra respons av det i sina hästar, säger han.
Och vi i publiken kan inte annat än instämma i att det blev en väldigt lyckad, och lärorik, kväll.
taggar
Liknande webbartiklar
- Mästerskapshästen Languedoc har somnat in
- Strålande debut för Lina Dolk och Languedoc: ”Helt fantastisk att rida”
- Norska forskare förespråkar riktigt lång och låg form under uppvärmningen
- Kristian vann GP + küren: "Nöjd redan innan jag red"
- Dressyrclinic med Kristian von Krusenstierna!
- Kristian håller clinic i Falsterbo (4.07 min)
- Lina Dolk om varför hon väljer bort U25-EM
- Studie: ”Begränsad huvud- och halsposition påverkar rörelsemönstret”
- Lina Dolk om helgens framgångar: "Hästarna har varit väldigt fina"
- Årets tränare skapar vardagsmagi: ”Vill att mina elever hittar rätt känsla i ridningen”

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!