Dressyr
Publicerad: 2009-10-12Kyra Kyrklunds käpphästar:
Kvicka steg och aktiv rygg
Här delar Sigbrit Mattsson med sig av ännu fler aha-upplevelser från Kyra Kyrklund-clinicen på Strömsholm, som hölls sista helgen i september. Hennes första artikel hittar du här.
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Efter paus fick vi se Kyra Kyrklund "in action", det vill säga hon red Lord London, en häst som har lite problem med galoppombyten. Han har däremot en bra exteriör och är lätt att samla. Lord London är en sjuårig valack e. Londonderry - Lungau, som ägs och rids av Emelie Nyreröd. Emelie red en stund först, innan Kyra satte på sig hjälmen och klev upp på hästen.
Kyra känner genast att Lord London är mycket spänd inombords, han har svårt att vara lugn i sitt beteende och att acceptera henne som ledare. Hon kontrollerar stopp och framåt, och är mycket försiktig med hjälperna. Kyra gör halt så snart hästen börjar titta på annat. Meningen är att han ska upp med bröstet och ge efter i överlinjen.
Kyra berättar att hon tänker sig att hon rider hästens rygg och mage, mer än hals och ben. Den ska lyfta ryggen upp mot sätet. Just den här hästen måste lära sig att bära sig bättre.
Lord London gör några fina galoppombyten och det var ju syftet med ritten. Kyra erkänner att hästen varit betydligt känsligare än vad hon trott.
Personligen tycker jag att det är fantastiskt kul att se henne jobba med Lord London och att få insikt i hur hon gör. Trots att han är så känslig ser det lätt ut!
Byter för att hålla balansen
Det blir mer galoppombytesträning med de båda skolhästarna Walk on Clouds, född 1999 e. Weyden - Palermo, och Mazack, född 1999 e. Sack - Magritte. Deras ryttare Anna Oscander och Rebecka Elander har gått Hippologutbildningen och blivit kvar på Strömsholm.
En häst i frihet byter galopp för att hålla balansen och den har inga problem att byta "i serier". Börja gärna med galoppombyten innan hästen blir för säker i förvänd galopp. Då har man hjälp av att den vill balansera upp sig.
Galopp är enligt Kyra en fyrtaktig rörelse, där fjärde takten är svävningsmomentet. Innerskänkeln byter galopp. Använd ytterskänkeln för att driva och rakrikta. Inre tygeln bromsar upp lite i bytet, där hästen ska vara spikrak. Förbered hästen genom att räkna 1, 2 ,3:
1) "Wake up call".
2) Hästen har två ben i marken (ett framben och det diagonala bakbenet).
3) Skänkla och byt.
Mazack blir lite ivrig och byter först med fram. Det är en ganska nervig häst och då är det bra att skritta på lång tygel emellanåt om den blir het. Det är ingen idé att fortsätta om hästen stressar upp sig.
Rygg som välvd bro
Nu är det dags för Early Trick, född 1998 e. Come Back II - Karlsdal, som är en skolhäst som rids av Ingrid Jerlin. Ingrid är till vardags dressyrlärare på Strömsholm.
Kyra berättar lite om vad man bör tänka på om man vill köpa en dressyrhäst, som ska gå de högre klasserna:
• Bakbenen måste pendla in under magen eftersom det är viktigare med samling än med ökning.
• Man vill ha en lång nacke, men inte en lågt ansatt hals.
• Hästens rygg ska se ut som en välvd bro. Om den ser ut som en hängbro lever fram- och bakdelen sina egna liv.
Ingrid får jobba mest med piaff, piruetter och galoppombyten. Kyra förklarar att samlingsgraden i en piruett är densamma som i piaff.
- Om man har problem med piruetter ligger problemet egentligen tidigare i utbildningen, säger Kyra.
Piruetten görs lämpligen i flera steg. Börja med samling och bakdelsvändning, gör sedan några steg piaff, fatta galopp och galoppera två steg, skritt, två steg galopp igen och sedan några steg rakt. Vänd hela tiden runt på bakdelen i de olika momenten. En piruett innebär gymnastik och mycket muskeljobb för hästens bakben, därför är det är viktigt att den får skritta mellan gångerna och slappna av.
Galoppombyten i varje steg görs lämpligen utefter långsidan, en bit innanför spåret. Annars vet hästen genast när den vänder upp på diagonalen vad som är på gång. Då kan det bli svårt att göra byten i vartannat, vart tredje eller vart fjärde språng. Kom ihåg att bytet inte är färdigt förrän galoppen är sådan att du kan göra ett nytt byte!
I ökningar får inte hästen "tappa huvudet".
- Tänk er en laserstråle som sitter i hästens bringa och pekar framåt, säger Kyra. Den ska peka snett uppåt i ökningen.
Ingrid visar även lite passage, som blir betydligt bättre när den aktiveras enligt Kyras instruktioner.
Vänta ut spänningar
Slutliga kommer två hästar som båda har gått Grand Prix in på banan. Det är Sandeman, född 1995 e. Zorn - Chagall, som är skolhäst och Efendi, född 1997 e. Come Back II - Kassander. Hästarna rids av Anncharlotte Pettersson och Pia Fälth.
På den här nivån kan hästarna alla rörelser och nu handlar det mer om att förbättra en 6:a till en 7:a. Det tar ett par år att etablera sig i Grand Prix och på en ung häst kan det ibland vara bättre att nöja sig med en 6:a istället för att satsa för högt och få en 4:a, säger Kyra.
Efendi är lite spänd och Kyra menar att man måste vänta ut en häst som spänner sig. Om den drar iväg på volten, gör då en förvänd sluta. Var noga med att inte förböja på volten.
Kyra demonstrerar en övning som är bra för hästar som är rädda för applåder. Ofta slutar publiken att applådera när hästen flyger i luften. Då förknippar den det med att "flyr jag så slutar de"! I stället tränar man hästen framför en publik som klappar försiktigt ("babyklapp" kallade Kyra det). Låt hästen gå två steg mot publiken, som då slutar att applådera. Så fortsätter man att träna och hästen kommer närmare och närmare publiken. På det här sättet upplever hästen det som positivt att närma sig läktaren.
Matador fick vänja sig
Kyra berättar om sin Matador, som hade mycket lätt för Grand Prix och som gick OS som åttaåring. Plötsligt, mitt i en piruett på OS, började alla fotografer att plåta. Det smattrade ordentligt och Matador, som inte var van vid dessa ljud, flög i luften och det blev ingen finalridning efter den ritten. Kyra säger att hon blev arg som en spindel. Det betyder rätt upprörd!
Fotograferna ombads att låta bli att fota till nästa klass, men det tänkte de inte göra. Så Kyra fick helt enkelt träna inför kamera (med motor) till nästa klass.
Vissa hästar går inte på kandar, men de måste lära sig. Till exempel Matador ville inte ha kandar, men han fick ha sitt vanliga bett som bridong och en mycket tunn stång. Då fungerade det.
Bridongen tar upp och stången tar ner huvudet. Det är alltså mycket viktigt att veta vilken tygel man använder och det finns flera olika tygelfattningar att prova.
Kortare och kvickare
Sandeman är en häst som rör sig bra, men Kyra vill gärna ha honom lite lättare i framdelen.
- Rid kortare och kvickare. Gör honom lite het och rid passage. Hjälp till med spöet och få lite mer fjädrande steg, instruerar hon.
Kyra förklarar de olika zoner man kan rida i:
• Komfortzonen - allt är bra (hon tycker att Sandeman verkar vara i komfortzonen hela tiden).
• Stretchzonen - lite svårt, lite nytt.
• Panikzonen, där hästen är så stressad att den inte kan lära sig ett dyft.
Det är om häst och ryttare befinner sig i panikzonen som olyckor sker. Rider man däremot alltid i komfortzonen, och aldrig testar gränser eller nya saker, kommer man till slut att "utvecklas baklänges".
- Du måste våga testa. Det är mycket viktigt, menar Kyra.
Hon återkommer ofta till sina "favoriter":
• Laserstrålen i bröstet på hästen.
• Rid kortare, rid kvickare.
• Ryggen måste aktiveras. Kvickare med ytterskänkeln.
• Hitta jordgubbssylten!
Som tips på vägen betonar Kyra att det är viktigt att förstå och sträva efter samling. Lek med tempot och tänk på nersteget, inte uppsteget. Om inte saker och ting fungerar - backa tillbaka och träna på grunderna.
Ridning är som ett pussel med olika bra bitar som ska passa ihop.
- Nu kommer ni alla att åka hem och rida Grand Prix - annars blir jag besviken!

Kyra Kyrklund sitter upp på vackra Lord London.

Hon vill att hästen ska komma upp med bröstet.

Lord London rids till vardags av Emelie Nyreröd.

Skolhästen Mazack...

... byter ibland först med frambenen.

Ingrid Jerlin på Early Trick.

Grand Prix-ekipaget Pia Fälth och Efendi.

Sandeman är en rutinerad herre.
relaterade artiklar

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!