Dressyr
Publicerad: 2019-06-26
Laura Graves: "Skritt, trav och galopp, det är allt vi har på vägen till Grand Prix"
Tre gångarter är allt vi har att jobba med. Det var ett av budskapen som världstrean i dressyr, Laura Graves, förmedlade under en clinic i samband med Stockholm Horse Week. Till sin hjälp hade hon tre svenska ekipage.
Text: Frida Bank
Foto: Jennie Börs
Den amerikanska dressyrstjärnan höll sin första clinic i Sverige på fredagen under Stockholm Horse Week och Global Champions Tour. Först ut att rida in på Stadion var Jeanna Högberg med femårige Just on Time (KWPN, e. Jazz-Negro). Dagen innan hade Laura själv ridit valacken, och tanken var att det var hon som skulle rida den under clinicen, men eftersom det är en känslig häst tog de det gemensamma beslutet att det var bäst för honom att ha sin vanliga ryttare på ryggen i ny miljö.
– En häst med väldigt korrekta och superuttrycksfulla gångarter, säger Laura.
Övergångar för unghästen
Graves förklarade hur hon tänker när hon rider unghästar.
– Det grundläggande är att de går framåt för skänkeln och stoppar för handen. När vi har dessa säkerhetskontroller på hästen är det dags att tänka på vilka färdigheter de behöver för att tränas till Grand Prix-häst. Vi vill skapa en kontakt mellan skänkeln till handen. När jag rider en unghäst handlar allt om övergångar. Skritt, trav och galopp, det är allt vi har på vägen till Grand Prix. Allt vi gör är bara en variation av det. Om vi håller det enkelt och är tydliga med vår avsikt blir hästarna mer självsäkra i sin träning.
Lätthet inte avsaknad av kontakt
Laura vill ha känslan av att hästen "drar henne framåt" i en linje. Att det finns ett lagom sug framåt, inte ner i marken. Hon jämför det med hopphästar på en linje framför ett hinder. För en grön dressyrhäst kan man öva på känslan längs en långsida eller på medellinjen. Hästen ska vilja framåt och ryttaren ska känna att det finns kontakt mellan skänkel och hand.
– Lätthet i handen är inte detsamma som avsaknad av kontakt. Med dessa toppatleter till hästar behöver vi acceptera lite mer kontakt, för att känna att hästen tar oss mot slutet av linjen, säger hon.
Fler stela i vänstersidan
Jeanna får göra skänkelvikningar i trav på diagonalen, sedan ber Laura henne att rida tio meters-volter och att byta varv ofta för att få hästen att slappna av.
– Gör det tills han känns stadig och inte släpper kontakten med handen. 90 procent av alla hästar är stelare i vänstersidan. Känner du bara vänster tygel har hästen problem med sin flexibilitet, det är därför jag ofta använder böjda spår för att ta bort spänningar.
Böjda spår för avslappning
Jeanna fortsätter i galopp. Hon rider innanför spåret för att alltid ha utrymme att hjälpa honom med innerskänkeln.
– Tänk böjda spår, lite öppna, stötta med innerskänkeln tills du känner att han rullar över marken. Med en spänd unghäst är det viktigaste att hitta en position i kroppen som nästan tvingar honom att slappna av. Han får bli lite låg i formen, det får honom att andas och slappna av i ryggen. Vi behöver inte mer böjning för övningens skull, utan för att skapa en position som hjälper honom att slappna av.
"På heta hästar ska man ha koll på öronen. Är öronen rakt framåt har hästen inte mycket uppmärksamhet på ryttaren. Använd då ben, hand eller röst tills öronen åker tillbaka något och hästen fokuserar på dig igen", tipsar Laura Graves. På bild syns Jeanna och Just In Time.
"Att rida dressyr är som att vara DJ"
Dagens andra ekipage var Carl Hedin och den sexårige valacken Van der Veen (WESTF, e. Vitalis–Fidermark).
– Att rida dressyr är som att vara DJ. När vi rider unga hästar, på tre-fyra år, har vi bara en volym. Denna hästen är sex år, nu har vi ett mixerbord och kan justera volym, bas och alla rörliga delar, säger Laura.
Carl får öva på halvhalter och skänkelvikningar i trav. Sedan ska han tråka ut Laura.
– Gör det inte alltid så superimponerande. Ibland rider vi med uttryck, ibland för mjukheten. Det är en brygga emellan. Gör det lätt, tråka ut mig, uppmanar hon med ett leende.
Syftet är att få hästen avslappnad och mjuk. Van der Veen har mycket scope och är imponerande i sig, därför är det extra viktigt med avslappning, förklarar Laura. När hästen jobbar bra över ryggen kan ryttaren välja att addera spänning.
– Vi leker försiktigt med spänning när vi tränar och väljer att pusha vid tillfällen för utveckling och bärighet eller när vi vill prestera på tävling.
Carl Hedin och fina Van der Veen.
Fortsatt framåt efter bytet
Carl får sedan öva byten på långsidan.
– Glöm inte att rida efteråt. Alla är så glada när det lyckas så de glömmer att fortsätta. Det finns ingen ursäkt att långsidan efter bytet inte är lika bra som metrarna före. Blir hästen för spänd kan man alltid gå tillbaka och rida volter, säger Laura, innan det är dags att avsluta.
Efteråt delar Carl med sig av sina tankar om ritten.
– Det var jättekul att rida för Graves och för en person som inte har varit i Sverige och gett clinic tidigare. Jag gillade att det var väldigt mycket fokus på de små detaljerna, för det är detaljerna som gör helheten.
Använda skänklar på het häst
Sista ekipaget var Johanna Due-Boje och SWB-stoet Mazy Klövenhöj (e. Bocelli-National Zenith xx). Deras mål är att bli starkare på Grand Prix-nivå, vilket de startat tre gånger. Mazy är en het häst som har haft svårt att acceptera ryttarens ben, vilket kan ställa till det något i bytena. Laura förklarar hur hon ser på utmaningen:
– Ju mer framåttänkande hästen är, desto mer tränar den oss att inte använda benen. När vi då vill göra ett byte exempelvis, blir hästen vild och flyger fram. Det är för att vi inte har tränat på att använda skänklarna lika mycket som på en mindre känslig häst.
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj.
"Ryttaren kan inte driva i piruetten"
Johanna får rida piruetter, något som Mazy är riktigt duktig på, helt utan att använda skänklarna. När ryttaren smackar två gånger vill Laura se en större reaktion hos hästen. Snabbar hästen inte på uppmanas Johanna att använda skänklarna igen.
– Ryttaren har bara två händer och två ben. I piruetten måste vi använda benen för att positionera hästen. Behöver jag då även mina ben för att upprätthålla galoppen, då har jag problem. För jag kan inte skaffa fler ben. Hästen måste lära sig att galoppera av sig själv. Ryttaren kan inte driva i piruetten. Ryttaren kan inte heller sakta ner hästen med handen för att få större språng, om du inte kan lita på att hästen fortfarande är snabb i bakbenen.
Spara på verktygen – få högre betyg
Johanna får öva på att få snabba reaktioner av Mazy, både med hjälp av skänkel och röst. En hjälp ska ge en reaktion framåt direkt.
– Om jag går in i en piaff, och jobbar så hårt jag kan, men får en sexa av domaren, då har jag inte några verktyg kvar att använda. Hemma övar jag alltid på att se vad som händer om jag gör mindre. Låt hästen förstå vad den är ansvarig för, låt den göra misstagen, hjälp den när den behöver och ta sen bort dina ben. Då kan du vara tillgänglig för att göra en sjua till en nia.
Liknande webbartiklar
- Isabell Werth vinner världscupen för femte gången: ”Jag fick gåshud”
- Johanna Due-Boje och "Mazy" vann finalen av Dressage Power
- Danskarna dominerade dressyren i Scandinavium
- Superstoet Vilja har gått bort: "Hon fick en att skapa hela sin värld runt henne"
- Sverige sist i halvtid – USA i ledningen
- Johanna Due-Boje antog Jeannas bytesutmaning
- Elliot fick åka till sin idol Carl Hedin
- Johanna Due Boje och Mazy kürvinnare i Danmark: "Bästa küren vi levererat"
- Laura Graves och Verdades första amerikanska ekipaget i rankningstoppen
- Laura och Verdades svårslagna – Tinne och Magi på andraplats i Grand Prix Kür

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!