Dressyr
Publicerad: 2019-06-26
Laura Graves: "Skritt, trav och galopp, det är allt vi har på vägen till Grand Prix"
Tre gångarter är allt vi har att jobba med. Det var ett av budskapen som världstrean i dressyr, Laura Graves, förmedlade under en clinic i samband med Stockholm Horse Week. Till sin hjälp hade hon tre svenska ekipage.
Text: Frida Bank
Foto: Jennie Börs
Den amerikanska dressyrstjärnan höll sin första clinic i Sverige på fredagen under Stockholm Horse Week och Global Champions Tour. Först ut att rida in på Stadion var Jeanna Högberg med femårige Just on Time (KWPN, e. Jazz-Negro). Dagen innan hade Laura själv ridit valacken, och tanken var att det var hon som skulle rida den under clinicen, men eftersom det är en känslig häst tog de det gemensamma beslutet att det var bäst för honom att ha sin vanliga ryttare på ryggen i ny miljö.
– En häst med väldigt korrekta och superuttrycksfulla gångarter, säger Laura.
Övergångar för unghästen
Graves förklarade hur hon tänker när hon rider unghästar.
– Det grundläggande är att de går framåt för skänkeln och stoppar för handen. När vi har dessa säkerhetskontroller på hästen är det dags att tänka på vilka färdigheter de behöver för att tränas till Grand Prix-häst. Vi vill skapa en kontakt mellan skänkeln till handen. När jag rider en unghäst handlar allt om övergångar. Skritt, trav och galopp, det är allt vi har på vägen till Grand Prix. Allt vi gör är bara en variation av det. Om vi håller det enkelt och är tydliga med vår avsikt blir hästarna mer självsäkra i sin träning.
Lätthet inte avsaknad av kontakt
Laura vill ha känslan av att hästen "drar henne framåt" i en linje. Att det finns ett lagom sug framåt, inte ner i marken. Hon jämför det med hopphästar på en linje framför ett hinder. För en grön dressyrhäst kan man öva på känslan längs en långsida eller på medellinjen. Hästen ska vilja framåt och ryttaren ska känna att det finns kontakt mellan skänkel och hand.
– Lätthet i handen är inte detsamma som avsaknad av kontakt. Med dessa toppatleter till hästar behöver vi acceptera lite mer kontakt, för att känna att hästen tar oss mot slutet av linjen, säger hon.
Fler stela i vänstersidan
Jeanna får göra skänkelvikningar i trav på diagonalen, sedan ber Laura henne att rida tio meters-volter och att byta varv ofta för att få hästen att slappna av.
– Gör det tills han känns stadig och inte släpper kontakten med handen. 90 procent av alla hästar är stelare i vänstersidan. Känner du bara vänster tygel har hästen problem med sin flexibilitet, det är därför jag ofta använder böjda spår för att ta bort spänningar.
Böjda spår för avslappning
Jeanna fortsätter i galopp. Hon rider innanför spåret för att alltid ha utrymme att hjälpa honom med innerskänkeln.
– Tänk böjda spår, lite öppna, stötta med innerskänkeln tills du känner att han rullar över marken. Med en spänd unghäst är det viktigaste att hitta en position i kroppen som nästan tvingar honom att slappna av. Han får bli lite låg i formen, det får honom att andas och slappna av i ryggen. Vi behöver inte mer böjning för övningens skull, utan för att skapa en position som hjälper honom att slappna av.
"På heta hästar ska man ha koll på öronen. Är öronen rakt framåt har hästen inte mycket uppmärksamhet på ryttaren. Använd då ben, hand eller röst tills öronen åker tillbaka något och hästen fokuserar på dig igen", tipsar Laura Graves. På bild syns Jeanna och Just In Time.
"Att rida dressyr är som att vara DJ"
Dagens andra ekipage var Carl Hedin och den sexårige valacken Van der Veen (WESTF, e. Vitalis–Fidermark).
– Att rida dressyr är som att vara DJ. När vi rider unga hästar, på tre-fyra år, har vi bara en volym. Denna hästen är sex år, nu har vi ett mixerbord och kan justera volym, bas och alla rörliga delar, säger Laura.
Carl får öva på halvhalter och skänkelvikningar i trav. Sedan ska han tråka ut Laura.
– Gör det inte alltid så superimponerande. Ibland rider vi med uttryck, ibland för mjukheten. Det är en brygga emellan. Gör det lätt, tråka ut mig, uppmanar hon med ett leende.
Syftet är att få hästen avslappnad och mjuk. Van der Veen har mycket scope och är imponerande i sig, därför är det extra viktigt med avslappning, förklarar Laura. När hästen jobbar bra över ryggen kan ryttaren välja att addera spänning.
– Vi leker försiktigt med spänning när vi tränar och väljer att pusha vid tillfällen för utveckling och bärighet eller när vi vill prestera på tävling.
Carl Hedin och fina Van der Veen.
Fortsatt framåt efter bytet
Carl får sedan öva byten på långsidan.
– Glöm inte att rida efteråt. Alla är så glada när det lyckas så de glömmer att fortsätta. Det finns ingen ursäkt att långsidan efter bytet inte är lika bra som metrarna före. Blir hästen för spänd kan man alltid gå tillbaka och rida volter, säger Laura, innan det är dags att avsluta.
Efteråt delar Carl med sig av sina tankar om ritten.
– Det var jättekul att rida för Graves och för en person som inte har varit i Sverige och gett clinic tidigare. Jag gillade att det var väldigt mycket fokus på de små detaljerna, för det är detaljerna som gör helheten.
Använda skänklar på het häst
Sista ekipaget var Johanna Due-Boje och SWB-stoet Mazy Klövenhöj (e. Bocelli-National Zenith xx). Deras mål är att bli starkare på Grand Prix-nivå, vilket de startat tre gånger. Mazy är en het häst som har haft svårt att acceptera ryttarens ben, vilket kan ställa till det något i bytena. Laura förklarar hur hon ser på utmaningen:
– Ju mer framåttänkande hästen är, desto mer tränar den oss att inte använda benen. När vi då vill göra ett byte exempelvis, blir hästen vild och flyger fram. Det är för att vi inte har tränat på att använda skänklarna lika mycket som på en mindre känslig häst.
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj.
"Ryttaren kan inte driva i piruetten"
Johanna får rida piruetter, något som Mazy är riktigt duktig på, helt utan att använda skänklarna. När ryttaren smackar två gånger vill Laura se en större reaktion hos hästen. Snabbar hästen inte på uppmanas Johanna att använda skänklarna igen.
– Ryttaren har bara två händer och två ben. I piruetten måste vi använda benen för att positionera hästen. Behöver jag då även mina ben för att upprätthålla galoppen, då har jag problem. För jag kan inte skaffa fler ben. Hästen måste lära sig att galoppera av sig själv. Ryttaren kan inte driva i piruetten. Ryttaren kan inte heller sakta ner hästen med handen för att få större språng, om du inte kan lita på att hästen fortfarande är snabb i bakbenen.
Spara på verktygen – få högre betyg
Johanna får öva på att få snabba reaktioner av Mazy, både med hjälp av skänkel och röst. En hjälp ska ge en reaktion framåt direkt.
– Om jag går in i en piaff, och jobbar så hårt jag kan, men får en sexa av domaren, då har jag inte några verktyg kvar att använda. Hemma övar jag alltid på att se vad som händer om jag gör mindre. Låt hästen förstå vad den är ansvarig för, låt den göra misstagen, hjälp den när den behöver och ta sen bort dina ben. Då kan du vara tillgänglig för att göra en sjua till en nia.
Liknande webbartiklar
- Isabell Werth vinner världscupen för femte gången: ”Jag fick gåshud”
- Johanna Due-Boje och "Mazy" vann finalen av Dressage Power
- Superstoet Vilja har gått bort: "Hon fick en att skapa hela sin värld runt henne"
- Sverige sist i halvtid – USA i ledningen
- Johanna Due-Boje antog Jeannas bytesutmaning
- Elliot fick åka till sin idol Carl Hedin
- Johanna Due Boje och Mazy kürvinnare i Danmark: "Bästa küren vi levererat"
- Laura Graves och Verdades första amerikanska ekipaget i rankningstoppen
- Laura och Verdades svårslagna – Tinne och Magi på andraplats i Grand Prix Kür
- Johanna Due Boje om sin tränarroll: ”Kul att få vara en del av deras resa”

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!